Wednesday, February 15, 2006

1st entry ..postnatal blue?

Wake up feeling so tired ..went to the office like usual ...dan cam biasa jugak aku tido jer sepanjang perjalanan ker opis.Ngantuk sangat . dah la baby bangun awal hari nih ajak mummy main , mummy ngan mata separuh bukak nih layan la jugak ..pukul 7 dah nak kena siap2 kan isk lagi ..tambah plak isk suka uk uk pepagi cam nih

Kat opis dada rasa sakit sangat n susah nak napas. Lain macam jer rasanya . Cuba gak pegi baring kejap kot kot hilang la sakit tuh ...dah kena 2 kali cam risau jugak . Pegi lah klinik kejap check lah kot ada apa apa ...maklumla aku nih ada irigular heartbeat .

Masuk bilik doktor nasib baik doc pompuan fav aku tuh ...dia check badan aku . Aku bagitau la yg aku sakit sgt dada plus semput semacam ..she just smiled at me..aper ke hal nyer doktor nih lain mcm jer senyum

doc : ok let me look at u (sambil amik suhu badan aku ..then tekan dada)
doc : i think i know why r u having this pain . but let me check ..i will tell u
me :haa ok
doc : how old is ur baby
me : his 5 months
doc : do u know what is postnatal blues? most women had this . ur blood presure is a bit low but theres nothing to worries about . whats bothering u ?
me : nothing doc, i just feel very tired thats all.
doc : i think ur depressed..im to having the same problem when i give birth . sometimes u will cry for no reason ..u feel so down . Sometime this will make u feel exhausted n shortness of breath . i have this postnatal blues after few months and im having it for 2 months
me : Yeah sometimes i feel that but not today ...y am i having this chest pain today
doc : u should take some rest . kay ..talk to ur hubby . ask him to pay more attention to u

aku kuar dgn tanda soal besar atas kepala. Asal doc tuh kata cam tuh ? Am I depressed? I feel ok today ...ermmm aku tertanya 2 . Macam la aku nak sewel . Tapi ada betul gak cakap doc tuh . Since Isk ada i dont have much time for my self . Bukan nyer salah Isk maybe mmy time management tak betul ermm entah la . So many things to do and so little time , im not a superwomen ..i cant stand looking at the dirty cloth and pinggan mangkuk dlm sink ..pastuh mula la cam lipas kudung nak bersih kan

Kira i nih cam superwomen jugak lah , pegi kijer 8.30 till 5.30 . Amik anak kat nursery . Sampai kat umah tak sempat nak salin baju ker mandi ker..terus mandikan anak , salin baju baru , kasik susu . Bila dah breastfeeding tuh 1/2 jam la mummy melakat ngan Isk . Main 2 ngan anak kejap naik atas semayang dulu . turun masak plak . Kalau tak masak sian plak kat adik aku 2 org tuh ...dah masak nak kena kemas dapur ..kutip kain baju utk dibasuh . Angkat kain ..lipat baju sambil tgk 2 kan anak . mesin dah siap kena pegi jemur plak ...baru nak duduk anak plak nak tido ...adooi penat sih . Naik atas ker bilik dah pukul 12 lebeh ...tido la krokh krohk Kul 3 4 pagi anak bangun nak susu ...kul 6 lebeh dah nak kena bangun ...

cam tuh la rutin harian ..tapi tak kurus 2 gaks . Lemak tepu gamaknyer

4 comments:

Mama Aleeya said...

emm...mayb betul jugak kata doktor tu...kita mayb belum dpt sesuaikan dan bahagikan masa dgn betul. Takpelaa just take ur time and semoga takde apa2...i pray for ur health. Nanti kita luangkan skit masa utk membelai seluruh tubuh kita ekk...selagi bdn aku nie larat...insyallah akan ku temani dirimu utk dibelai....chewah...

U must make sure that u have ur own time to get more rest..ok miera. take care

happy2gether said...

mai penah dengar pasal postnatal blues tu...bos mai yg bgtau...dia kan Dr...dia remind suruh mai manage time betul2 ye la blajo n keje ni, pastu ada baby," nanti u pasal2 jek nangis, depressed and masa tu hubby la jadik mangsa",mesti pelik ngan perubahan kita, tapi it's actually the time they have to pay attention to us, harap2 hubby2 semua paham, kita dah lalu penat lelah melahirkan putera hati dia kan?emm apa2 pun mai rasa mai dah kena prenatal blues...http://pregnancy.about.com/od/conditionscomplications/a/pgdepression.htm

Baca dlm internet dia kata yg paling penting sokongan kwn2 n teman2 tersayang...jgn pendamkan...at least rasa lega, emm kagum nyer ngan munira, jaga baby, masak lagi...skrg ni pun mai dah x larat, ada baby nanti x tau la...take care coz i care...bagus gak ada blog ni, bole share2 experience, kalo jupe tu x smpt nak bercerita..bye...

Miss Moon said...

ha ha i agree with that Mai , sometimes bukan kiter sajer 2 nak buat ..tetiba jer. Maybe becouse we think to much , wory to much and want everything to be perfect.

Hubby always tell me to let all the laudry...forget about the dirty dishes...go n rest . He knows that im to tired . tuh la kadang nih degil gaks tak nak dengar cakap. gatal jugak nak buat lepas tuh mula la penat hik hik . sebab tuh sekarang kalau nampak umah cam sepah mintak jer adik kemaskan . kiter terus naik atas lepak dengar radio hahahah baik duk main ngan isk .

tuh la cam seronok baca pasal teman 2 nih atleast bila cakap 2 cam nih lega rasanya.tapi benda ni normal..harap it will go away..thanks mai .n anne

ila de cute said...

memang le kalau baca munirah punya time table dari pagi sampai malam tu memang tak cukup rest lah... alamak ni yang kita risau ni..sbb kita ingat bila dah ada baby nanti, kalau maid kita tak nak sambung contract kita tak nak amik maid dah...tapi tengok wrokload byk cenggitu takut tak larat le plak...

munirah, nanti bila kita dah bersalin, anne and mai pun dah bersalin, sekali2 kita kuar le sama2 borak borak and relax relax... tinggal kan hubby kat rumah... so masa ni kita gi ler mana2 spa ke sauna ke tak pun makan2 and borak2 je...