Monday, February 20, 2006

hari sonin

malas nyer nak dtg kijer hari isnin . cam berat je mata nih nak bukak . Semalam plak hujan lebat giler lagi la syok tido. Weekend blk umah MIL . Bawak Isk jumpa grandma ...sian grandma duk tepon bila nak bwak cucu ..Isk bila balik Kajang memang syok giler la dia..semua duk dukung dia . Tapi sekarang nih Isk dah tak suka kena cium selalu . Kalau setakat cium sekali dua tak per tapi bila dah nak banyak kali dia akan buat lah bunyi bunyian hahahah tak nak la maknanya tuh..sbelum nih me n hubby ada la sembang mengenai anak sulung nih ..mcm hubby dia adalah cicit sulung, cucu sulung, anak sulung then kawen pun ngan anak sulung ..hahahhaha. Tapi lepas Isk lahir kira Isk la sulung segala sulung ..hahhahah fenin mummy . Org kata kalau sulung = tanah . Kira tanah jumpa tanah oret la kot . Me n hubby la tuh

apa yg best jadi anak sulung nih ? ermmm yg pertama nyer mesti mak ayah sayang gile. yer lah 1st child ma..tapi bila adik dah kuar kena la pandai 2 bawak diri ...yang penting kena pandai jaga adik , jgn nakal 2 ...tak der la mummy fenin muahahahhah. Tapi from my own experience jadi yg sulung nih banyak tanggungjawab nyer . Adik 2 nak kena jaga . Kalau mak ayah ada tak per , kalau tak der abang 2 ngan kakak 2 nih la kena jaga . Maybe jagaan abang n kakak tak la sama mcm parent tapi atleast they tried. hahahha mesti fenin kan asal plak munirah nih plak sulung ? kan ada abg n kakak ? jeng jeng ....1st of all im very thankfull to Allah for giving me a great brother n sister walau pun share 2..hik hik

Actually kisah nyer ...My mother is janda anak satu ( my sis) then my father plak duda anak 4 ( 2 pompuan 2 laki). Bila my father berpisah ..dia bawak sekalik anak lelaki dia 2 org ...dtg la ke Terengganu ....hahhaha ni kisah macam mana mak jumpa ngan abah plak ....syok plak kesah cintan cintun ni . Masa tuh abah kijer sbg inspektor polis..so bila pegi kijer tak der org nak jaga anak ..so masa tuh la abah mintak jjiran carikan pengasuh @ maid utk uruskan anak 2 dia nih , masa tuh la my mum muncul . So pagi 2 my mum pegi la ke berek polis tuh . Kebetulan plak masa dia sampai mmg my abah dah pegi kijer. So my mum akan kemas umah , masak ,basuh baju dan semer kejer rumah la ...tiap kali dia pegi mesti my mum bwak sekali anak pompuan dia. Jadi dpt lah berkawan ngan anak lelaki abah nih ...

Abah plak bagitau ...petang 2 dia mmg akan terserempak ngan pompuan nih , naik basikal carry anak sorang ..kadang 2 di usha nyer jugak . Berani betul ..bila dia balik umah ..umah dah bersih makanan dah dihidang ..anak 2 dah mandi dah pakai baju tido . Yang paling best sekalik best betul masakan dia nih . Masa tuh abah ingat yg jadi maid nih org tua la ..dia pun buat derk jer tapi still kagum . Lama kelamaan abah duk selalu dengar anak dia duk citer pasal my mum , makcik baik lah ..pandai masak ..tak marah 2 ..then one day my abah balik umah masa tghari ..masa tuh la dia org jumpa ..rupa nyer awek my dia duk selalu usik ...masa tuh la dia org berkenalan . Elok bebenor la tuh duda jumpa ngan janda ..

Lepas dia org kawen la dapat aku and my 2 brother . Tapi yg paling best arwah mak tak pernah
bezakan kasih sayang dia antara anak kandung dan anak tiri dia . Bagi dia semer sama..semua anak mak . Sampaikan my brother anggap my mum sebagai ibu kandung dia . Kalau org tya mak nama apa mesti dia sebut Tengku Norlia ..titik .

Now its been 14 years since my mum pegi mengadap Ilahi . Moga mak bahagia di sana . So now I ada 3 org lagi adik baru ....sebab abah kawen lagi. Memula tuh cam marah gaks kat abah sebab nak kawen lagi , asal tak kawen tak leh ke...anak anak kan ada buleh jagakan . Tapi abah akan selalu cakap korang tak paham , bila dah besar nih baru la paham apa yg dimaksudkan oleh abah . Sekurang 2 nya ada org jagakan makan minum abah ....pakaian dia ..dan yg penting teman dikala sunyi . Sian jugak abah aku tuh . Tak per la janji abah bahagia , tak per kami dah besar buleh jaga diri masing masing .

Ha itu la kisah nyer...hahhahah syok jugak bila kenang 2 kan kesah lama nih . Sebab the past la yg mengajar kiter..memberi pengajaran dan peringatan ..tanpa the past siapa la kiter sekarang ...ermm renungkan yer .

Roger n out

3 comments:

ila de cute said...

munirah, yeyyy akhirnya dah ada blog... best baca cerita cerita awak...pasal parents ni, sebenarnya semua mak bapak memang sayang kan anak anak depa kan... ur mum baik kan tak beza kan antara anak2 kandung or anak tiri...my step mum pun dah kawin ngan my dad for almost 12 years, dari mula kawin sampai skrg, alhamdulillah memang baik and anggap kita org cam anak dia sendiri..

Mama Aleeya said...

memang untung miera dpt abg ngan kakak yang best tu..memang sporting and best aa....(ceh nampak sgt selalu melepak rumah miera):).

happy2gether said...

betul cakap ila, best la baca blog kwn2, at least kita tau asal usul n background dia, kengkadang kita tgk surface jek kan? anyway alhamdulilah kita ada org2 yg sayangkan kita disekeliling kita, time utk kita lak memberi kasih sayang pada anak2 kita..