Monday, February 20, 2006

tahun 80 an




tanda-tanda anda bayi tahun 80-an:


kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, Transformers, Thundercats,Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forgetNinja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.

berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawanwarna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua katseblah...ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastubunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yangberlubang, kene laa tampal. Satu lagi nurse akan dtg kat sekolah . Kalau sapa yang ada kutu kat kepala kena sapu ubat ..punya la busuk ..

ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 timetuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukultapak tangan...kan?

laatime skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atauPallas Jazz.ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stokingtebal laaa... kasut pompuan plak yg macam kasut nurse ...aku sempat gak pakai kasut plastik .Kalau malas basuh lap sejer

internet? email? mendalah ape tu?CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je.kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, DingDang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warnawarni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.tak dilupakan, 'Ti Kam'.bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlmclass.tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apekkat luar skola tuh...lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kitapegi makan.

budak2 yg dpt Rancanga n Makanan Tambahan (RMT) mesti kluarawal kadang tuh member tak nak makan aku pegi gantikan harg harg nasik lemak la , mee goreng l;a...ermmm best nyer . Kalau mak tahu mesti kena marah .lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa,rounders laa...permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batangaiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', main lompat getah..kejar2 duduk...kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 colortu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

budak2 kat university skarang, kebanyakan nye lahir thn 1987/88.skarang digelar 'remaja'.bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are theChildren...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlifenyanyi....bkn Billy Joel nyanyi... bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.AIDS wujud sejak diorg lahir.CD pun wujud time d iorg lahir.Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch', Mearo attack Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan diorg skarang tak reti nakswitch on TV kalau xde remote control.dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpahandphone

...hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:
1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin kiter sendiri pun dah ada anak
3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je cam terrer jer
4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone lagi canggih plak tuh
5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari kiter sms ..yahoo messenger aje
6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembangpasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2,nakal2 dulu...
7. last skali, bile dah bace email ni,mesti terpikir yang kiter dah tua ..la ni zaman anak anak kiter plak

+++ di amik dari e mail ..aku tambah gak sikit 2 mana yg relevan +++

1 comment:

Anonymous said...

Biasa la tu, budak budak sekarang nie dah senang sangat.Maner ade gi sekolah bawak duit 20cent cam dulu..gi sekolah bawak bekal, makan bawah pokok..syok oooo. Itu dulu, sekarang nie pagi-pagi boleh gi sarapan kat Mc Donald. Kat depan umah dah ader macam-macam, shoping komplek la..tak tau aa macam maner nanti bila dah tak keja kat Bandar nie..anak-anak boleh ke tinggal kat kampung, walaupun kampung tu bukannyer kat pendalaman pun..masih lagi duduk kat pekan juga..masih ader 7eleven juga McDonald juge..yang tak der cuma Jusco, Tesco, 1utama, KLCC tu jek...