Tuesday, April 25, 2006

Mai dah bersalin...

Mai selamat melahirkan baby girl pada petang semalam bersamaan ngan 24 4 2006 at 2 39 pm ..di hospital putrajaya. Hari nih me n hubby and Rizal pegi lawat Mai masa lunch hour ...baby Syasya duk diam jer ...sebab dia tgk ramai org kots...mesti dia konpius sebab duk asyik bertukar tangan jer...Ni la Baby Syasya comey n pink ..mesti putih besok besok nih , even too early to say tapi nampak cam Mai la..


Moon dapat sms Zaimi yg bagitau Mai selamat bersalin petang semalam then nom wad dlm malam gitu ..so hari nih kita org pakat serang hahhahah rupernya memang kat dalam bilik wad Mai tuh duk penuh dah ngan kawan kawan opis..hahhaha satu Tm Net datang lawat Mai ..glamer gitu baby Syasya . Syasya duk dia jer...mesti dia best sebab semer duk dukung hahahha ammik berkat katakan ...muahahahha. Ila ngan Poek pun ada tapi Syahmi tak dtg sama ...Syahmi kena duk kat umah . Ila pun dah nampak sehat dan kuat nanti few weeks lagi dah start kije...mesti demam kerinduan yg kronik akan melanda...duk asyik ingat baby kat umah .

Lepas half of the people dlm wad tuh dah kuar baru la Moon buleh pegang Syasya...best nyer pegang baby nih hahahha teringat masa memula pegang Isk hahhaha lepas pegang kejap tuh terus Syasya nangis. Lapar susu kot ...dah lama tunggu asyik tukar tukar tangan waaaa waaaa Syasya nak susu....

Nampak gaya nyer kena kasik kat mama dia nih ...baby dah lapar ..hu hu . Mmg gamat suasana cam lawatan sambil belajar plak ..penuh ngan gelak tawa ...hahhahah yg bujang-bujang duk practise pegang baby ..yg dah ada baby nih ada hati nak baby lagi ker...ohhh tidak hahahah . Ok Syasya kita org balik dulu ...be a good girl kay nanti this weekend kita org dtg umah Syasya plak . Nanti Mai dah nak balik kampung . Sebelum balik kita org pun amik gambar ngan tuan umah aka Mai...hahhahaha

So kami pun balik tinggalkan Mai ngan Syasya ngan Zaimi kat dlm bilik nih , Mai rehat ek ..it must be a very long day . Lepas nih kena sama sama jaga baby la...bubai


Monday, April 24, 2006

8 Months old


My boy Iskandar dah masuk 8 bulan , gigi dah kuar belah bawah . I spend my weekend siapkan cadar untuk tilam Isk . Asyik pakai yang sama jer . Lepas basuh pakai lepas basuh pakai . So mummy jahit la satu utk Isk . Ada gambar pooh lagi or Po oh seperti akak Siti sebut . Tak der lah lawa sangat hasil nya but ok la untuk anak sendiri muahahahhah cam tukang jahit plaks.

What most important is that he loves it ...letak slm playpen tuh lama sket pun tak per. At first di tepuk2 nye muker pooh ngan rabbit tuh ...hahhaha bak kata Daddy Isk ' kembang la mummy ..lepas nih jahit la lagi , anak suke tuh'

Plan nak beli baby walker utk dia but dah pegi 2 3 kali asyik tak dapat beli jer. Memula kat JJ tuh yang berkenan out of stock ..then pegi Subang Parade - Parkson plak tgh renovate ..bila dah pegi tmpat yg ada banyak mummy ngan daddy plak tak berkenan . Nampak nyer tak der rezeki lagi la....it looks like mummy still have to crawl along with Isk la . Masuk bawah meja semer...hahhahah just let him to explore tapi cannot enter my teritory ..that is d kitchen ...itu kawasan mummy je tau

Masa pegi cari baby walker utk Isk , mummy plak yg dapat presant . Thanks hubby for the handphone.
Acctually my motorola phone still ok ..tak der rosak cuma everytime Sutan used it he will complain ...slow la..lembab la...sian phone mummy . For me phone tu ok pergh tahan lasak . Nulis sms pun best ..but since dah dapat yang baru ...bak kata org rezeki jgn di tolak muahahhahah syiok nyer .Syoknya syoknya ada mat kool ...

Phone nyer tak der la hebat sangat but for me kira best habih la ...mmg cari phone with basic je ...just utk calling calling ..so the old phone buleh kasik kat adik . Mmg dari dulu lagi dia duk sebut kalau akak beli phone baru kasik la kat Umi phone tuh ...kira rezeki dia la .

This is my first samsung ..try yg nih plak ..erricson dah merasa dah ..alcatel pun dah ..nokia pun dah ..motorola pun dah ...Tak kira la apa apa phone pun janji bleh guna .

Thanks yer Sutan ..sori Isk , sekarang dah tak leh main phone mummy .

Mai dah di warded

Mai masuk wad on Saturday . Kita org duk tunggu bila Mai nak beranak ...dlm group ibu mengandung Ila sudah selamat , Anne pun dah ..now Mai yg last ..kira bongsu la nih hi hi hi hi kita orang doakan agar Mai selamat melahirkan baby Syasya .

Sms Mai tanya kul berapa dia akan di induce , she told me the next morning lepas subuh . Maybe petang Ahad bersalin la kots . So on Sunday kita org mmg tgh dalam mode siap sedia utk ker hospital . Seronok kawan nak dapat baby nih , tapi dah petang masih lom dengar any news...so sms lagi ..rupenya masih belum . Dah 2 kali induce tapi lom ada apa apa tindak balas lagi ..so have to wait tmrw..that is today la . Hope Mai tak susah hati ...dont wory u at the right place with the right person ...the doc and nurses will help u . To Mai chai yok!!

Tadik sms to Zaimi , tapi masih lom berjawab . Then Ila sms tanya Mai dah beranak ker lom ..then I call Ila kita org cam risau gaks sebab Ila call Mai ngan Zaimi tapi dia org tak angkat . Maybe Mai dah ada dlm labour room kots . My Ym pun penuh ngan org tanya Mai dah beranak ker lom ...all were from friends who are concern about Mai 's condition ..so now we wait the news from Zaimi ...hope everything will be fine . Amin

I knew Mai masa mula pegi kursus kawen pada 2004 . Nasib baik ada teman gaks ..she very sweet n friendly ..tak sombong pun walau 1st time jumper. Bila tgk Mai ngan Zaimi mmg pasangan yang secocok sangat ..So most of our friends semer yg husband n wife cam Mai ngan Zaimi , Anne n Hasanul , Rizal n Ija , Ila n Poek . Sebab bila kenal wife meti kenal husband kan ...n bila kena husband mesti kenal wife kan ..

Friday, April 21, 2006

Just wanna share ..this Fotopages

Dear friends , i found out about this fotopages from Azie ...it's really sad ..besar betul dugaan yang tuhan beri ...namun tuhan maha kaya setiap kejadian tuh ada hikmah nye . Masa memula baca dari archieve pertama hinggala sekarang Moon betul2 kagum ngan kesabaran Zaimah dan suami menjaga anak mereka Alesha Abriza yg menghidap penyakit tulang mereput . Walaupun anak mereka membesar namun tulang tulang nya sedang mereput . Hanya masa akan menentukan jangka hayat bayi comel ini . Mungkin hayatnyer panjang , mungkin tidak . Mana tak pilu hati seorang insan bergelar ibu melihat anak yg masih kecik menderita begitu ..berat mata memandang berat lagi bahu memikul .

So friends..do visit this FP ..Moon doakan baby mereka cepat sembuh . Tuhan itu maha kaya maha mengasihani lagi mengasihi .

http://viruspadu.fotopages.com/

Monday, April 17, 2006

Aktiviti masa cuti


Best sangat dapat cuti ...buleh lepak2 kat umah ...spend time with Iskandar n Daddy. We decided utk cat umah ..tingkat atas tuh dah banyak sangat ngan tapak tangan kaki semer ...ngan seni lukisan ...hahahha most of them adalah from my nephew. Nanti ada la nampak gambar bulat bulat ...garisan garisan pensil. So utk cover balik dan nak bagi nampak elok balik kita org cat la...penat giler. Almaklum la dah berkarat semer sendi sendi sebab bukannya aktif nak exercise pun lol .....tuh yang lepas habih cat punya la lenguh ..

At first nak cat kaler kuning with dark chocolate tapi kaler cekelat tak der yg menarik...kalau oil paint banyak ar tapi kalau nak membeli kopak la poket hi hi hi so kita org pakai cat kapur jer ...memang tak banyak choice last last beli kaler hijau . Lepas dah cat tuh nampak hijau bebenor ...hahhaha terus area tangga ngan living room kat atas tuh jadi terang benderang hahhaha baru la cerah mata bangun pagi . Overall kita org berpuas hati ...hahhahah cam bangga jer dapat mengecat penat kemuadian kira .


Lepas nih aktiviti masa cuti nak mengemas stor plak ...nih nak cari brg pun susah nak jumpa ...cam dulu sbelom ada anak sempat la nak mengemas semer semer nih sekarang bilik sendiri pun kadang tunggang langgang hahhaha nasib baik daddy selalu tulung ...thanks yer sutan ...cayang abang .

Sabtu Ahad cam biasa la aktiviti balik Kajang..kalau balik umah Kajang mesti berselera nak makan ..Mama masak semer sedap . Kalau sayur air pun jadi sedap . Maybe sebab suasana ngan ramai org cam best jer makan ramai ramai memenuhkan meja . Bila sebut bab makan nih yang tak sabar nak balik terengganu . Nak makan ikan celup tepung kat tepi pantai ...makan keropok lekor panas-panas ermmm best nyer ...Daddy kalau kiter dapat vitamin B jom la kiter balik kampung mummy . Buleh bawak Isk jalan jalan ...(alasan jer tuh hik hik)

Wednesday, April 12, 2006

I have to finish up all my work today ..koz ill be on leave tmrw and the day after . Finally buleh cuti wahhh best nyer buleh duk kat umah . Sunyi jer opis nih sebab Anne dah start maternity leave . Semalam bawak Isk jalan jalan . Pergi Summit , asalnyer nak pegi Guardian sale last last tersangkut kan sale baju baby kat LG ..but most of them were for girls...banyak nyer baju baby girl ..lawa lawa plak tuh dan yang paling penting harga nya murah . Tapi mummy dapat la beli beberapa helai untuk Isk ..habih jalan jalan kasik Isk duk atas kereta doremon. Sonok dia pusing2 stering tuh lepas tuh mula la menyembur konon bunyi kerata. Habih basah baju sebab kena jeli gamat sendiri.

Sian Isk ramai org kata dia kurus , sedey mummy dia buatnya . Nampak cam mummy tak kasik Isk makan je waaaaaaaa. Acctually Isk sama macam mummy dia masa kecik-kecik memang cam nih tak der la chubby giler , montel2. That day my mother inlaw n auntie sebut kenapa Isk kurus nih tak cukup makan ke...then last week my sister plak sebut , since her 2 child semer montel tak hingat. Mana hati mummy tak sedey . Padahal mummy kasik bekal kat Isk utk ke nursery semer yg best-best macam macam mummy buat siap cari menu dlm internet lagi then balik mummy kasik lagi makan sampai Isk kenyang. Pastuh menyusu lagik . But mummy tak kesah ar as long as my boy is healthy and active ...thats gud enough for me . Kan kalau montel sangat maybe at this time maybe Isk tak leh berdiri lagi ....asyik lepak aje...ni mummy cuba menenangkan hati sendiri la nih sob sob.Mummy love u Isk

8 April 2006 - Saturday

8hb adalah hari yang bersejarah buat Anne ngan Hasnol . Finally baby dia org kuar . Baby Adriena Aleeya selamat dilahirkan pada jam 1.55 tghari seberat 3.05kg. Alhamdulillah . Kita org kat umah siap tunggu sms dari hasnol cam countdown ...sama macam time Ila nak bersalin hari tuh . Mula 1 cm 2cm 5 cm ..macam lama jer menunggu . Finally tengah hari tuh Hasanul sms kater Anne dah selamat bersalin and he ask me to let everyone knows about this ...Moon apa lagi terus meng sms semer kawan-kawan yg terlintas di kepala...We were so happy . Petang tuh kita org berpakat untuk pegi melawat Anne kat hospital wad 2a room 28 .

Anne nampak masih penat ..yer lah sakit dari semalam lagi mau tak penat . Baby nak duk kat Mama dia jer , maybe masih nak rasa cam berada dlm perut kot . Baby Anne comel sgt . Ingat nak dukong tapi baby asyik nak nyusu lagi ...so sempat la me and Mama Mia interbiu Anne ...hahahha nak tanya lebey2 para suami plak ada kat situ....lepas nih turn Mai plak . Lepas nih Anne bleh lepak kat umah puas puas...tak yah nak tensen2 hahahhaha. Kita org tak stay lama since kesian kat Anne masih penat lagi . So kita org pun balik . Nanti buleh jumpa lagi ... sekali lagi tahniah congrat to Anne n Hasanul

Thursday, April 06, 2006

Apam Balik Milo

Apam balik Milo? betulker? ada ke apam balik Milo? hahahhah memang benar dan memang ada ...kat pasar malam putra heights hahahh cam buat promosi la plak ...mari adik mari abang jangan malu datang datang ...hahhaha. Memang kat pasar malam tuh ada jual , bukan setakat Milo ajer ..Kaya ngan Kismis pun ada . Kedai akak nih satu jer kat pasar malam yg creative enough to sell apam balik ngan pelbagai ciri tambahan . 1 apam balik nih hanya RM 2 . Tapi memang puji betui la ngan akak nih memang tak sayang bahan . Sekalik dia tabur kacang penuh...memang best sgt .Ni la pasar malam nyer ...right infront of our house ...cuma lintas jalan sahaja. Ha ha ha bahagia nyer Rabu , Jumaat hari cuti masak hi hi
Sian Anne tak dpt makan apam balik Milo semalam sebab gerai tuh tak bukak ....dari kat opis lagi apam balik milo menjadi bahan bualan siap masuk forum tuh ...last last tak der..tapi nasib baik Anne dpt makan char kue tiaw .

Semalam daddy Isk pegi kije ...kije mlm ngan Hasanul . Memandangkan Anne duk menunggu waktuterpaksalah dia tido kat umah akak dia yg also kat Putra Heights...Isk hantar daddy kat pagar ..bubai daddy see u tomorrow...malam nih Isk tido ngan mummy jer la thats mean i cant bite my daddy's cheek ...kalau tak penuh jeli gamat Isk atas pipi daddy hahahha
Mlm tadik duk layan si Isk ...asyik nak main jer..tak leh duk diam pastuh habih semer benda dia duk gigit . Maybe gatal gusi nak tumbuh gigi kots...so have to play with him untill midnight...that time mummy nyer batery dah week sangat ...tapi Isk plak cam bateri tengah full bar hahhahahah...finally at 1 30 am ...hero nih tido ..... arghhh mummy pun bleh landing sama ...sedapnyer bleh baring ...letak letak kepala jer terus belayar ...krokh krohk


okla ...i will go to sleep ...dont be mad at me yer mummy ...i just wanna play ..but my mummy very garang one...eiii takut plus when she's getting ngantuk ...hahhahah this is d picture of me when kena marah ngan mummy ...sedey jer muka ...hope she will hug me n kiss me after this ...ok guys ..im signing off..tulallalaluuuu

Monday, April 03, 2006

Surprise party Hasanul

sambutan nih berlangsung pada 1 april...and this is not april fool . Kita org memang dah plan nak buat surprise party utk En Senul , Anne dah plan awal-awal lagi , mula mula kita org pegi wedding Ghanesh dulu ... congrat to Ghanesh n wife ...

Balik dari reception Ghanesh kita org cepat2 balik umah , masa tuh Iqwan dah lama sampai ...sian Iqwan terpaksa bawak awek dia ronda-ronda dulu...sampai kat umah kita org cepat2 nyorok buat cam biasa ...while Iqwan nyorok kat belakang...sebab nak surpricekan si Senul ...so bila kita org kuar ramai ramai wish happy birtday kat dia ..terkejut betul Senul ...mesti tak sangka kan ...Mai ngan Zaimi dtg juga. Terima kasih banyak banyak ...sian Mai sarat sarat pun dtg lagi ..korang memang best ar ...to Iqwan n awek n friends...walau pun majlis tuh tak leh hebat sangat makanan pun bukan banyak sangat ...but we really enjoy ..seronok, maybe nih la kali terakhir bergumbira ngan 2 ibu mengandung hi hi hi


So to Senul Happy 26 ...Tahun nih sambut birthday ngan wife ...nanti dapat baby ...kita org doakan nko panjang umur dimurahkan rezeki dan bakal dikurniakan ramai anak muahahhahaha ..