Friday, June 17, 2011

Update Norma : 2nd cycle Radiotheraphy


Just got back from HKL ..dalam perjalanan me n sutan tak tahu nak cakap apa ...masing masing cam blank ....cam tak tahu dah nak pikir apa .

Pagi tadik Talib call bgtau keadaan Norma ...suara dia pun lain je ...Moon dapat rasakan kesedihan dia tew . Even semalam pun mama call n sembang lama sangat ...and dia sangat sangat la risau kan Norma n Talib . Dia kata tak pa pasal Rafiq dia ley tgk but kami kena tolong sama support Talib ....sebab Talib tgh duk susah hati to da max

Kak Lib tak tahu ar nak kata apa kak ..

Danggg ai pun tetiba sebak tak tahu cam na nak advice dia ...cam dah habos dah semua kata kata nak bg dia kuat sebab ai pun not that strong ...ya Allah .....

Doc kata Radiotheraphy tew tak effect langsung kat canser tew ...tak mengecik pun tambah makin membesar ada . Doc tanya Lib sama ada nak proceed ngan radiotheraphy or to give up je ..

Ai pun cam sedikitt geram dengar jawapan doc tew ..mana ley dia tanya nak give up ke apa . Dia patutu explain what are the choices yg available ...and bg la explaination yg betul betul kan since we deserve to know .

List kan apa yg patut di buat ...maybe proceed then we see how ke cam na . Yes if after 2nd cycle apa apa pun tak jadi then ok fine kami ikhtiar cara lain .

Sian sgt tgk Talib tadik ...yes i know he is very strong but hati suami mana la yg sanggup tgk isteri terlantar je cam tew ...u tell me can u stand that ? I dont think that im capable of doing what he's doing rite now

Sutan advice him masa dia anta kami ke kerete

Lib , hang kena redha n pasrah dengan semer nih Lib tapi at the same time hang kena ikhtiar sedaya yg kiter boleh ...incase apa apa berlaku pun biar kiter puas hati ...biar kiter kalah dalam keadaan berjuang dr kiter mengalah sekarang . Hang kena kuat Lib kena bantu Norma

Talib tunduk je and i know dia sedih sangat sebab ai pun tak sanggup tgk muka dia time tew ...sebab im speachless

Hang maaf kan la dosa dosa Norma kalau ada hang redha la Lib ...hang doa la agar di permudah kan segala nya ..

Abg , kami baru kawen ...tak der apa pun Norma buat salah kat Lib ...gaduh pun tak sempat ...apa pun tak sempat bang ...apa pun Lib terima bang

Now u tell me what more i can say ...cam sebak giler weii

Hati Lib remuk bang ..

Ai pandang Sutan ...kami saling berpandangan n sutan hanya ley tenang kan Talib ....

Mmg kesian sangat ...dia org kawen last year ...than Norma mengajar kat Pontian n Talib kat KL ...jumpa pun sekali sekala ..then Norma pregnant n masa kandungan 7 bulan Norma dah flat n dah start tunjuk kan tanda2 dia sakit . Allah mmg maha kuasa dia bantu Norma permudahkan bersalin kan Rafiq ...then masa tew la kesakitan Norma mmg tak dpt di tanggung lagi ...masa tew la kami baru tahu yg dia ada brain cancer .

Dalam kami kesian kan keadaan Norma ...kami lagi kesian kan keadaan Talib n Rafiq . Kesian sangat Rafiq tak dapat rasa langsung kasih sayang dr mama dia ....dah la Rafiq tew sebijik muka NOrma ...

Mmg maha hebat la ujian dia org ...hope Talib sentiasa tabah dlm menghadapi ujian nih . Lib tuhan takkan menguji hamba nya kecuali DIA tahu hamba nya itew mampu menghadapi semua itu .

Jangan kiter mengalah ....kiter patut terus kan n usaha selagi kiter mampu ...kami semua akan sentiasa doakan yg terbaik utk Norma . Apa pun yg berlaku kiter redha ya .

Mana yg org rekemen suh kiter pegi ...kiter pegi Lib ...mana tahu ada antara yg banyak2 tew dapat membantu Norma ...who knows kan .

Thanks to all readers n friends yg banyak share tempat2 rawatan ...moga Allah la dapat membalas jasa kowang .

Org kata Seth( Nora Elena ) tew la lelaki paling penyanyang n romantik ....but in real life ai think Talib la suami yg paling tabah n penyanyang ...

sedey la tgk gamba talib n norma

tambah sedey bila tgk Rafiq



ai compile kan kisah Norma n Talib ( my date mebi sedikit terlari ngan tarikh entry )

1 Mac 2011 Norma di sahkan ada brain tumor
2 Mac 2011 Doc pasang shan di kepala Norma
6 Mac 2011 Talib n Norma's 1st anniversarry
8 Mac 2011 1st operation remove kan tumor
operation 10 hour++
14 Mac 2011 Norma HKL day 14
20 Mac 2011 Norma ICU day 5 HKL day 20
22 Mac 2011 Norma HKL day 22
26 Mac 2011 Norma HKL day 25
27 Mac 2011 Norma HKL day 27
28 Mac 2011 Norma HKL day 28
1 April 2011 Norma HKL day 32
3 April 2011 Norma HKL day 34
5 April 2011 Norma HKL Day 36
7 April 2011 Urgent - Norma makin lemah
8 April 2011 Norma HKL day 39
11 April 2011 - Norma HDW , HKL day 42
sumbangan utk Rafiq
15 April 2011 Norma HKL day 46
18 April Norma HKL day 49

tgh risau kan pasal Norma ...my Hubby plak kena operate sebab colon cancer
25 April 2011 Sutan kena operate
kisah pembedahan pak sutan 24 April - 30 April 2011

masa tew jugaks dapat tahu cancer Norma stage 4
Norma stage 4

5 May 2011 Norma operate kali ke 5 HKL day 66
10 May 2011 Norma HKL day 71
12 May 2011 Norma HKL day 73
22 May 2011 Norma HKL day 83
Abdul Rafiq is 4 Months
1 June 2011 - Norma di Onkologi , HKL day 96
5 June 2011 - Norma pulang ke Rumah
15 June 2011 - Emergency
17 June 2011 - This entry
Nih gamba Rafiq ...moon amik dr blog Amy kakak ipar Norma ( wife abg Norma )

Rafiq n Cousin Mia

Gamba Rafiq 8 June hari tew


Sapa Moon pada Norma ? since ramai yg tanya sapa la Munirah nih
Im her sister in Law ...and Talib adalah adik Sutan . I love my husband very much and i love adik badik nya juga sama bagaimana saya mengasihi adik beradik saya sendiri ...ipar duai pun adik beradik jugaks kan

Why u update pasal nih ?
I sayang kan Norma sebagai mana seorang kakak menyanyangi adik nya . Kalau boley ai nak semer sedara mara n sahabat taulan Norma tahu perkembangan Norma n sama sama la kiter doakan kesihatan n kesejahteraan Norma ...moga ramai yg dapat manafaat drpada apdate nih.

Im not seeking for popularity or what so ever jauh skali nak pikir kan pasal tew

Andai kata Norma sihat nanti ...dia ley baca kisah dia nih

Andai kata she is a survivor ...maka adalah benda yg kiter ley refer n membantu org lain plak

What about Rafiq ?
Skrg mama is looking after Rafiq ...alhamdulillah rafiq membesar seperti juara

Moon ai nak kasik sumbangan boley ke ?
Boley no problem tangan yg memberi itu adalah lebih baik dr yg menerima ...just buzz me kay











105 comments:

eLYies said...

ya allah...kuat betul dugaan dan ujian utk talib....

semoga talin tabah menerima dugaan yg besar ni...amin!

Anonymous said...

As salam.

Dalam newspaper Berita Harian hari ni, ada cerita pasal Diana Danielle yang dah sembuh daripada penyakit dia (dia hampir jadi mangsa kanser). Dia dapatkan rawatan tradisional cina - Chi Gong Healing yang berpusat di Bukit Damansara. Emak dia dah sembuh daripada kanser paru-paru selepas rawatan di sini. Cubalah.

shiemz said...

speechless... dugaan yg maha hebat utk lib ngan norma... terimalah takdir yg telah ditentukan tapi teruskkanlah beruasha selagi ade waktu... shiemz doakan yg terbaik.. InsyaAllahh..

Diana AR said...

Moon,

boleh cuba berubat alternarif dgn Dato' Dr. (Ust) Basharuddin bin Tok Guru Haji Panjang Ahmad dari Perubatan Islam Seiring Syariat di Gombak (http://seiringsyariat.wordpress.com/) , dia ada mengubat ramai staff kat opis saya, cancer stage 4 pun ada..alhamdulillah hasilnya positif.

chekna @ mama ziyad said...

tumpang sedih.. xtau nak cakap apa.. besar betul dugaan buat talib dan norma.. moga talib jgn putus asa, usaha selagi terdaya, selagi mampu.. insyaallah, moga Allah mempermudahkan segalanya... amin..

Syasmeen said...

Masyallah...dugaan yg hebat utk talib & norma...terimalah takdir yg telah ditentukan tapi pd ms yg sama kena gak terus beruasha selagi ade waktu...insyaallah, moga Allah mempermudahkan segalanya... amin

Anonymous said...

Ya allah .. kuatkanlah semangat norma dan talib demi masa depan anak mereka. Ya Allah, berikanlah mereka peluang untuk mengecapi kebahagian .. tapi andai ada takdir lain untuk mereka .. permudahkanlah segalanya.. norma.. kuatkan semangat..

Azie Rad said...

terkelu utk berkata :((( Apa pun...aku akan terus..terus...dan teruss....berdoa supaya norma ada harapan utk sembuh dan hidup normal bersama rafiq dan talib. Semoga Talib jangan putus asa...terus berusaha. Kami di sini akan terus memberi semangat dari belakang.

Azlina.Azhar said...

baru dapt link pasal Norma (wife talib).talib ni ex-classmate saya time kat kolej dulu.before this tau news pada kawan2 jer.tp x berkesempatan utk melawat.bila baca blog ni, ya allah..sebak n menitis jugak la air mata ni...

to talib:

be strong talib. setiap orang ada dugaannya. cabaran yang ko tempuhi ni mmg sukar, tapi ko harus tempuh jugak.dengan bertawakal dan berdoa kpda-NYA,insyaallah DIA akan sentiasa mendengar keluhan dan doa ko selama ni..

aku puji ko talib. ko sgt tabah dan cekal. insyaallah, jika berkesempatan aku akan gi melawat jugak...kalo tak gi melawat pun, aku akan sentiasa baca blog ni nak tau citer yg updated.

Anonymous said...

Kelunye......x mampu nak kate ape....semoga norma n talib terus kuat.........berjuang sampai ke akhirnye.......ryne rashid

aFiFaH aBdUlLaH said...

setiap kali baca blog moon pasal norma, air mate x henti mengalir. walaupun bukan kenalan rapat, tp fifa dpt rasekan apa yg talib rase, cuma fifa beruntung sbb asben fifa dpt d'selamatkan dr jangkitan pada selaput otak.

n bile d'pkkan blk, allah kurniakan kami seorang cahaya mata(maisarah) after 3thn kami berkawin n few month after deliver asben plak ada cyst, mungkin sbb andai kata t'jadi sesuatu antara kami, kami x keseorang, masih ada kekuatan utk teruskan idup iaitu ANAK.

betul kate moon, tuhan takkan menguji hamba nya kecuali DIA tahu hamba nya itew mampu menghadapi semua itu ... so be strong, n teruskan berusaha. andai kata terjadi sesuatu pada masa akan dtg, sekurang2 nyer korang dah usaha utk dptkan yg t'baek..

Anonymous said...

kak mun, aisha ni. kwn noma. hr tu cuti skola 2 kali dtg tgk noma at their house. hm, akak simpan cite ni baik2. nati rafiq da besar, die boleh kenal mama die..

laddiey G said...

As salam kak....
BTw, saye sgt2 mengikuti perkembangan Norma...
saya nak call @ sms talib, serius saye x de no die... Actually, saya ni one of talib's ex-collegemate...
ade 1 tempat diPutrajaya.. minta talib call tuan haji nazmi.. 0135817750... kawan kakk ipar saya bawa anak die kat tuan haji ni.. same mcm kes norma.. x byk pun sikit la same nye.. 'brain tumor'.. doktor pun sampai x leh nk ckp pe.. but after jumpe tuan haji ni, budak tu sembuh sikit2.. Ape pun, tak salah kite ikhtiar.. utk kebaikan semua kan... InsyaAllah..... amin....

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kita yg membaca entry ni pun ebak sgt2 ... ya -allah kau permudahkan lah segala2nya ... berilah mereka sekeluarga kekuatan

Anonymous said...

salam kak moon... betul kate akak... selagi kite daya... kite usaha... kalau takde ape2 halangan... cuba kasi norma minum jus monavie...

p/s:kite cuba usaha...

Umi Kalsom said...

moga Allah permudahkan semuanya..insyaAllah amin.moral support is strongly needed bila jadi macam ni.moga tabah hadapi ujian ini..kami doakan kak norma cepat sembuh..amin..

diLot said...

cuba la rawatan alternatif kak.. berubat dengan ustaz ke..

KUREKURE COMEL said...

sedih sgt baca....mina dah baca habis....byk bersabar tau...

mina cuma ambil sikit petikan doa dari sahabat nabi....


'YA ALLAH sekira ajalnya sudah sampai,ampunilah dosanya dan berilah rahmatMU. Sekira ajalnya masih belum tiba, sihatkanlah dia dan sembuhkanlah segera penyakitnya dan berilah dia ganjaran pahala'...


kak kita dah sedaya upaya berusaha.
berdoa byk2...

kak, ckp dgn husband dia byk2 bersabar tau....

Erin-mummy Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

Moga Norma dipanjangkan usia dan diberi peluang utk pulih seperti sediakala.... dan setiap yg berlaku ada hikmah jua disebaliknya...
Setiap penyakit yg Allah uji itu juga adalah penghapus dosa...
Moga Allah permudahkan segala urusan.

mrs chenta said...

demi tuhan... kuat sungguh dugaan mereka...

SHAFINIE MOKHTAR said...

akak, sy nak share link ni kat fb n blog bole?? wlupun say takleh bantu byk tp at least sy cuba.. kesian rafiq...

leyzajamil said...

salam..maaf terlewat tahu tentang entri ni..izinkan sy kongsikannya di fb mudah2an ada jalannya..semoga puan Moon tabah setabah suami Norma.

Mama Rizqullah said...

Ya Allah,sangat sedih membaca kepayahan dan dugaan pada Talib dan Norma...semoga mereka tabah dalam menghadapi dugaan ini...

Insyaallah,akan memberikan sumbangan pada Norma dan Talib....

Sebagai seorang ibu,saya faham camne perasaan Norma yg tidak dapat memeluk anak sendiri...terharu sungguh...

Anonymous said...

ya allah..mengalir air mte sye bce blog ni..sy doakan norma cpt sembuh..

lagenda said...

Salam..wlupun sy tak pernah mengenali semua watak watak didalam kisah ini tp sesungguh sy sangat2 tersentuh dan menitiskan airmata yg x henti2 bila membaca setaip n3 yg ada di dalam blog ini.

Kuatnya semangat talib, moon,norma dan lain2..

Ya Allah, kau ringankanlah beban mereka dan kau berikan kekuatan untuk meneumpuhi hari2 mereka.

Moga norma akan sembuh..ye. Kalaupun tak boleh sembuh, at least boleh bercakap dan mkn seperti biasa.

Ibu Mifzal Arsyad a.k.a Wan Ainey said...

Ya Allah...sebaknya hati..semoga norma cepat sembuh n dpt mengharungi dugaan ini dengan tabah

miaa spungen said...

Ya Allah Kuatkan lah pasangan ni mnempuh dugaan dan cabaran yagng Kau berikan..

♥S@R@♥ said...

salam singgah..

semoga norma cepat sembuh..Amin

JMR said...

semoga dipermudahkan olehNya..kita yg sihat perlu lg kuat smgt, bg norma lebih bersemangat..

Sal Saari said...

Assalamualaikum..
Salam kenal, sy bru hbis baca sume kisah2 tentang Norma, Talib n baby Rafiq..

sy amat2 terharu..sy sgt kagum dgn kesetian Talib pd Norma..

Sy amat2 terharu apabila menatap wajah mulus baby Rafiq..

Sy amat2 terharu apabila menatap wajah lesu Norma..

Tapi...inilah yang dinamakan dugaan & ujian dr Allah..walau macam mana sukar sekalipun kita kena tabah menghadapinya..kerana Allah tahu sejauh mana kekuatan org2 yg diujiNya itu..teruskan usaha selagi termampu demi Norma..

Doa sy agar Allah permudahkan segala urusan buat Norma, Talib n Rafiq, semoga Norma cepat sembuh seperti biasa agar Rafiq dapat merasa betapa mama dia amat menyayangi Rafiq...aminnnn

nOra said...

salam, kak moon,

baru 1st time singgah blog ni dan sebak sangat...berat mata memandang, berat lagi bahu memikul...all of u are so strong...sesungguhnya Allah tidak akan menguji hambaNya melebihi dari kemampuan hambaNya itu..
sedeh dengan anak kecil, Rafiq,tapi saya yakin dia akan membesar dengan baik dan bangga dengan ketabahan ibu dan ayahnya..InsyaAllah , doa saya, semoga dipermudahkan segala urusan anda semua..

Anonymous said...

salam...YA ALLAH..berat sgguh dugaan psgan muda ni..smua yg mbce blog ni.yg mengenali psgn ni.shbt.saudara mara.ank murid dan smua saudara seislam marilah kte bmohon kpd ALLAH swt agar diringnkan ujian dan diberi kesabaran kpd mrk..marilah kte same2 solat hajat memohon kpd ALLAH swt.jgn lupe doakan mrk selepas solat...Makbulkan doa kmi YA ALLAH..ringan lah ujian hamba norma sekuarge.Amin...

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh dear cousin....mas copy paste byk info utk share.....

Terima kasih....

Note: Terasa amatlah bersyukur dgn sedikit yg ada ini berbanding dgn ujian hamba2NYA yg lain. Mas berdoa dgn laluan ini dptlah Norma & Talib dibantu, financially and doa2 dr semua.

Cik Eka said...

tak tahu nak kata apa..sedih..huhuhuhu

HALIZA ZAINAL said...

askm, moga akak sekeluarga tabah dan dipermudahkan dalam segala urusan ketika menghadapi saat ini.

I'm not sure if u ever heard about transfer factor .Hopefully moon dapat cari info tentang transfer factor yang mana banyak diambil oleh pesakit pesakit kanser lebih lebih lagi yang menjalani rawatan kimo or radiotheraphy.

InsyaAllah ia dapat mengurangkan sedikit kesakitan dan membina sel sel dan sistem imunisasi norma.I tak dapat bagi info lengkap pasal ubat ini.sebab i hanya makan untuk kuatkan imunisasi anak i sahaja.tapi mak kepada adik ipar i makan ubat ni selepas pembedahan breast cancer untuk pulihkan balik sel dia. Please check the info and testimoni berkenaan transfer factor in internet.

MamaYatie said...

semoga Allah berikan kekuatan kepada mereka utk menghadapi dugaan besar ini...

..::SangRatoo::.. said...

Salam Moon..saya mintak izin, saya dah share link ini di blog saya..

Saya doakan Norma supaya sembuh dan dapat bersama suami dan anak yang tercinta.

utk Talib, anda mmg suami yg tabah..semoga semakin tabah menghadapi hari² yang mendatang..

utk baby Rafiq, anda mempunyai seorang ibu yg kuat menghadapi dugaan Allah S.W.T. dan anda juga mempunyai seorang ayah yg cekal dan tabah menjaga kamu berdua.

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

beratnya dugaan utk norma dan talib. moga mereka tabah mengahadapi..

..:: WiRdA ::.. said...

saya ada PM awak kat FB.. semoga semua selamat.. amin.

Anonymous said...

akum.
saya bernama kak wati.1st time baca blog ni.
terharu sgt2.semuga moon sekeluarga tabah dgn ujian ni

plz.dapat kan majalah iSEHAT edisi julai terbaru.ader rencana ttg Terapi kanser vitamin B17 dan jus beri acai.artis sarimah dan dramatis normala omar megamalkan jus ni utk merawati kanser.
saya telah bank in a bit cash.mudah2kan dpt membantu sedikit sebanyak.wasalam

iera_ayen said...

as salam moon...ira mohon kongsi entry di blog..mudah mudahan ada yg sudi membantu...doa dari Ira moga Noorma kembali sembuh spt sedia kala...Insyaallah

Bicara hati ibu aisya said...

Salam kak, saya silent reader blog nih.
Nak tanya perkembangan norma.Apa khabar dia sekarang?
Semoga segalanya dipermudahkan buat norma, talib, akak dan keluarga.Semoga norma terus kuat untuk berjuang melawan sakitnya.Doa dari kami sentiasa mengiringinya.

AzMask said...

Assalamualaikum
Semoga keluarga ini tabah menghadapi ujan dari Allah. Semoga Allah permudahkan segala urusan keluarga ini. Pasti ada hikmah diatas segala kejadian. Allah menguji hambanya kerana sayang.

Dee said...

sedih baca kisah hidup norma dan talib..moga norma cepat sembuh dan semoga talib tabah menghadapi dugaan hebat ini..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

Salam,
sy dah baca kisah norma ni since last week..then arini baru rasa nak tinggal komen..
sedih, pilu sebak baca kisah puan norma..dahla anak dia sama nama ngan anak saya..Rafiq..
ya Allah..besarnya dugaan yg Allah turunkan utk puan norma..

semoga ade rawatan lain seeperti shifa' yg amalkan ayat2 al-quran yg dapat menyembuhkan penyakit ini & memberi sinar kehidupan baruutk pn norma sekeluarga..

semoga senitasa berada dibawah lindungan Allah..aminn

Anonymous said...

assalamualaikum, just nak share kat sini, buah durian belanda boleh hilangkan sel sel kanser sikit demi sikit tanpa effect sel sel yang lain. =) if norma tak boleh makan, blender sume benda, and minum. =)

laila said...

salam,
mohon share.

Anonymous said...

harap , pn moon leh la terima pendapat2 udr pengomen2 kite kat atas utk mengubati /mmbantu pn norma.semoga dia segera sembuh..
insyaallah..

miSz Lady said...

sedih bile membace kisah sis norma ngan abg talib nie..smoge mereka tabah mengharungi dugaan yg mereka hadapi nie..

saye mendoakn kesihatan sis norma akan seperti sedia kale..rafiq menunggu mama nye pulang kerumah menjage nye seperti bb laen yg sentiase d"jage oleh ibu kandung yg lain.

nur fadzillah manaf said...

i am speechless bila baca Entry akk ni . walau saya tak kenal sape dye Norma , but , saya ley rasa penderitaan dye . tabahnya laa suami dye kan ? ape pun akk , saya doakan yang terbaik buat kak Norma sekeluarga ,. first tyme saya menagis kerana baca entry ni . harap semua ahli keluarga tabah ye ? dan terima segala dugaan ni sebagai ujian . itu jee mampu saya cakap akk . apepun , saya doa yang terbaik .

Eye_nee said...

Semoga Allah permudahkan semuanya..Norma Dan Talib...semoga kamu terus tabah menghadapi ujian maha besar ini..Moon..kamu juga harus tabah yer..meyokong kedua suami isteri itu...Kami semua yg telah membaca kisah norma ini akan terus berdoa supaya Allah ringankan penderitaan Norma dan agar dia kembali sembuh dan dapat menjaga rafiq sebagai seorg ibu dan berbakti kepada Talib sebagai seorg isteri yg sihat...InsyaAllah....

iManAzRaf said...

Assalamualaikum..

sebak saya baca entry kak moon.
semoga semuanya dipermudahkan.. insyaAllah..

kat sini saya nak kongsi sesuatu untuk kak norma. biji aprikot b17 boleh membantu mngubati kanser. ade org kampung saya, juga sama mengalami kanser otak (jika tak silap) tahap 4. ada seorang hamba Allah menyarankan untk mkn biji aprikot yg saya sebutkan tadi tu.
cuba kak moon try search psl biji aprikot ni. last month dlm mjlh MIDI pun ade artikel pasal biji aprikot ni. tak salah tuk kita mncuba kan... cuba la kak... kalau serasi, dan kehendak Allah, insyaAllah boleh..

mas said...

assalamualaikum akak..

boleh x tolong update kat mane location kak norma skrg ni..
dia dlu kwan skelas saya mase skolah agama..
trkejut sgat bile nmpak condition dia mcm ni..

~aSFaLiZa~ said...

salam

Pertama kali saya di sini. Pertama kali saya membaca kesemua kisah Normah dan Talib hari ini. Dan terus saya meninggalkan doa supaya Normah sembuh seperti sedia kala. Semoga Normah tabah berjuang demi anak nya Rafiq. Semoga segala yang dilalui oleh Normah dan Talib dipermudahkan Allah swt. Ya Allah, Kau perkanan kan lah doa ini. Amin

PnConfused said...

doa saya utk kalian semuanya.. bertabahlah....

HappyIrfa said...

salam ..
dr blog kasih aleeya.
saya dah membaca kisah norma dan talib..izin share.saya juga doakan moga jumpa penawar bagi penyakit ini

kayrul-shah said...

salam kenal kak...dah abis saya khatam citer pasal norma nie...sedih pun ada, bila tengok muka rifqy lagi la bertambah sebak...hebat betul dugaan untuk keluarga kecil ini. Moga Norma dan Talib tabah dalam menempuh dugaan daripada ALLAH..Mungkin ada hikmat ada setiap kejadian nie..Semoga norma terus tabah

ibuintan said...

besarnya dugaan buat pasangan muda itu... semoga Allah memberikan kesembuhan dan ketabahan kepada Norma untuk melawan penyakitnya

farah said...

assalam...
hanya doa yang mampu dititipkan, wlupon sy x knal, tetapi sbg saudara muslim dan juga seorang insan yg mpunyai perasaan, sy tersentuh dgn apa yg berlaku...
truskan berusaha dan tawakkal kpd ALLAH, dan apapon yg berlaku di kemudian, redhakan shja krn ALLAH itu sebaik2 perancang...

puan ati said...

assalamualaikum
sesungguhnya aku yg melihat sudah merasa peritnya derita mereka,apatahlagi org yg menanggung..seseungguhnya ALLAH menguji hambaNYA dgn pelbagai cara,bersabarlah,berdoalah,berikhtiarlah,dan bertawakkallah..semoga dipermudahkan jalan,

DedOllY said...

assalamualaikum... how is norma now? i really want to visit her masa kat hospital HKL, wad mana ek? perubatan? oncology? surgery? if u read this kindly reply
thanks

Linda

Miss Moon said...

Linda ,

Norma dah di hantar pulang . So skrg dia ada kat umah dia di balakong n mak dia tgh jaga dia skrg with Talib

inaKLIA said...

salam...moon.saya mohon untuk sebar2kan cerita mengenai normah melalui email company tempat saya bekerja...moga2 ada sedikit bantuan dari kami...dan moga2 penderitaan normah dijadikan iktibar dan sumber inspirasi wanita2 diluar sana...saya doakan normah cepat sembuh...dan talib terus cekal menhadapi dugaan...insya'Allah teruskn usaha untuk berubat...kesian dengan rafiq...sbb saya pun ada anak sorg umur 8bln...terima kasih dari saya-ina...

najwa asyikin said...

salam kak Moon,
kak pernah dgr cryptomonadales?
ini salah satu ikhtiar gak, kak cube la..
sbb Mak Lang saya dlu ade cancer, smpai da kuar nanah d kepala..
lpas tu ayah belikan dia ubat ni,
ari2 10 biji pg dan ptang.. dulu dia stage 3.
alhamdulillah, dah hilang.. tp kene maintain makan ni kak..
ni link dia, http://www.channeldegree.com/index.php,
kalo kak nk beli kat KL kat bangsar, xpun ley order kat kakak saya, dia agent.

cik lina said...

salam ..kak moon..baru first time lina bca kish nie..dh sebak...dr awal merekaa berkahwin sehinggalah skrg...
trlalu besar dugaan yg harus mereka trima yer...kak moon..lina dh share ape yg kak moon tulis sal norma n talib kt blog lina tau..harap kak moon xmarah...lina sekadar nk tolong ja..mudh ,udahan sgala dugaan yg d terima da hikmah nya..sabar yer

Anonymous said...

Salam,

Dah cuba cara berbekam?? saya selalu berbekam, satu hari tu saya bertembung dgn seorg kakak yg ada cancer rahim...dari x boleh jalan hingga kini dah sihat dan boleh berjalan...cuba lah...kita hanya mampu mencuba hanya ALLAH yg menentukan.....BEKAM tu sebelah clinic KOHILAL, kat MELAWATI.

Nur Hidayah A Suhaimi said...

InsyaAllah semua nye akan selamat...

lynn ahmad said...

As'salam,
Sy dpt e-mail link ke blog ni. Cubalah minum air 'snake grass". dah byk case cancer boleh cure dgn meminum air kisar daun ini.
e-mail saya jika nak tau lanjut kat mana nak dpt daun ni. jgn putus asa, teruskan usaha.
azlinahjahmad@yahoo.com

Shukri Ghazali said...

Salam... insyaAllah sbg sdr sesama islam, saya akan cuba war-warkan kpd rakan2 sepejabat, semuga dpt sedikit bantuan kewangan utk membantu menampung kos rawatan.. insyaAllah - shukri

Emalyna Balqis said...

SubahanAllah...sungguh hebat ujian Allah swt... semoga Lib tabah untuk menghadapi dugaan dari yang Maha Esa..sama-sama kita berdoa semoga semuanya di permudahkan...

Mama Mirza said...

salam... saya doakan Norma akan sembuh... InsyaAllah dengan izin-Nya.. cuma kalau terasa nak mencuba MaVellous.. saya sangat syorkan... hanya minuman.. yang ada banyak benda yang bagus... ada yang berjaya pulih... terpulang pada-Nya.. kita hanya hamba yang berusaha...

Anonymous said...

bykkn bersabar..dugaan dari Allah..

Anonymous said...

salam..juz sedikit pandagan untuk kak norma..moon,cuba suruh suami kak norma tu beli air zam zam...then sapukan kat kepala kak norma...sapu kerap kali dan selawat ke atas junjungan rasulullah s.a.w...i.ALLAH jika diizinkan ALLAH,adalah hasil nya tu.sbb ade sorg hamba ALLAH menggunakan teknik itu ketika dia sedang menghidap kanser payu dara d tahap 4..alhamdulilah,dengan teknik perubatan itu,beberapa bulan kemudian,kanser nye itu hilang..xde sedikit pon tanda yang menunjukkan beliau mempunyai kanser lagi..yang baik itu semua dari NYA...kita kene ikhitar dan tawakkal..sy doakan smoga kak norma cepat sembuh..sabar byk2...amin..;)

Intan Shazwani said...

salam kak moon..
sedih sangat2 bila saya baca segalanya ttg kak norma dan abg talib..sya harap semua family akak tabah hadapi ujian dari allah swt..bila saya baca setiap coretan kak moon saya kagum sgt ngan semangat abg talib menghadapi segala ujian tuhan padanya..

Anonymous said...

kak moon,

saya da xmmpu nk alirkan airmata bila bca tntg norma sbb bf sy pun mcm dia jgk..stage 4 dan tumornya bwah otak..nk operate 50-50,dgn kos yg tinggi lg..doc hanya bg 2thun sj,tp dgn kuasa ALLAH,sudah lebih 2thun..cme keadaan ksihatan makin teruk..cme spt komen di atas,air zam2 amat berguna..bkn pcaya pd air zam2,tp usaha serta doa e2 penting..moga keadaan norma akan bertambah baik..

Anonymous said...

Salam,

I'm a stranger, tak kenal Norma / Kak Moon or hubby / Talib.
Insaf sangat baca kisah ni sambil tak putus air mata mengalir. I sincerely pray to Allah moga Norma can pull this through and recover soon, so that boleh nikmati membesarkan Rafiq masa baby. Ameeeenn.

Kaseh Adinda Home Choc said...

Salam....Terharu saya membaca kisah2 ni.... Saya doakan agar Norma cepat sembuh dan dpt kembali berada disisi anak, suami dan keluarga tersayang AMIN....

Anonymous said...

salam, Menitik air mat bac kisah pasangan ni....sungguh besar ujian mu ya allah....mari lah kita sama sama mendoakan agar Norma diberi kesembuhan...biarlah dia dapat bersama Talib dan mlihat Rafiq membesar di depan mata...bila pandang muka Rafiq, lagi bertambah tambah sedih....

nurayunni said...

Ya Allah...sungguh hebat ujian Allah swt... semoga tabah untuk menghadapi dugaan dari yang Maha Esa dan dipermudahkan segalanya...sama-sama kita berdoa semoga semuanya selamat..AMIN...

nisa said...

Sya terbaca entry ni di deena's blog...sedih sungguh. nak share sikit mak mertua sya stage 4 canser usus, alhamdulilah dh 10 bln kembali sihat selepas berubat cara hj lokman/ashraf muslim - "3 penyakit yang tiada ubat yang penyakitnya adalah datang dari syaitan adalah cancer, aids and leukemia - ubatnya adalah ayat alquran" banyakan lah berzikir.

nisa said...

Sya terbaca entry ni kat deena's blog, sedih sungguh. nak share sikit mak mertua sya sembuh dr kanser usus stage 4 setelah 10 bln berubat dgn hj lokman/asraf muslim. "3 penyakit yang tiada ubat yang penyakitnya adalah datang dari syaitan adalah cancer, aids and leukemia - ubatnya adalah ayat alquran". Amalkan berzikir ya talib utk norma agar kembali sembuh..

KedaiBarang2Rare said...

Jangan putus asa..rajin2 la bangun malam untuk solat,memohon petunjuk kpd Allah...insyallah akan diberi jalan keluar...

saya ingin berkongsi maklumat berkaitan penyakit tumor....

Mengikut pandangan dua orang ulamak Mesir, Syeikh Mohd Abduh dan muridnya Syeikh Saiyid al-Reda bahawa jin yang dikenal dalam Islam yang hidup dan bertubuh halus itu adalah kuman dan virus seperti yang dikenali dalam perubatan barat. Syeikh Saiyid al-Reda menyebutkan pandangnnya mengenai jin dalam kitab tafsirnya, al-Mana dengan katanya:

“Dan ahli ilmu kalam (Tauhid) berkata, sesungguhnya jin itu adalah (kejadian Allah) yang bertubuh halus dan hidup yang tidak boleh dilihat. Sesungguhnya telah pun kita katakan berkali-kali dalam kitab Tafsir al-Manar bahawa boleh disebutkan (kejadian Allah) yang hidup, bertubuh halus yang dapat dipastikan dan dikenal di zaman ini menerusi mikroskop sebagai virus itu adalah sebenarnya sejenis jin. Dan telah diketahui secara pasti ianya adalah merupakan punca bagi kebanyakan penyakit”.

(Rujukan halaman 585, al-Tafsir wa al-Mufassirun)


Cuba mencari pusat rawatan ISlam..insyallah berjaya..

Anonymous said...

Assalam Moon,

Saya baru aje terbaca kisah Norma. Pilu & sedih tak terkata.

Boleh tak kalau saya ingin mengetahui perkembangan terkini Norma.

Erni

NurSya Hamzah said...

salam moon..

saya ada emel tadi..nanti check k..
ni emel saya n_syafina@yahoo.com

semoga Allah beri kesempatan utk membantu..insyaAllah..

TQ.

khalis5381 said...

as salam bro..
i dont know if its help.
d area utara ni ada seorang yg katanya selalu mengubat TUMOR... any kind... i only have a contact no of a person who knew these medicine person. just gave a try. the person to contact and ask is en Razali. 016 4502074. many have at least reduce the impact and some cured.. He (en razali) could introduce you the person. i hope we could try some other option. insyaAllah.

Anonymous said...

Lama dah cite ni..emak sedara sepupu pun sah dulu ada brain tumor n set dah nak kena operate. mereka usaha cara islam sembahyang hajat ramai2 kat kpg dan sebagainya.. lepas 2 minggu check kat hospital free frm cancer sampai lah sekarang..berserah lah pada Allah s.w.t. byk kan sembahyang n berdoa pd Allah..mari kita semua baca kan Al-fatihah utk Norma.. Al-fatihah ada lah raja segala ubat bukan utk di baca pd org yg dah meninggal je..Akak doa kan Norma sihat seperti dulu n dpt hidup bahagia bersama suami n baby yg tembam comel tu amin. Ingat jgn lupa Allah s.w.t.

amin said...

assalammualaikum...walaupun tak kenal..tp kami tetap menganggap saudara n saudari sebagai sedara umat islam,,,apepun yg kami boleh kate kan disini ialah berharap u all dpt teruskan usaha selagi mate terbukak..biar kedekut masa tp jgn kedekut duit,,selagi ade masa selagi itu kena gigih kuat kan semangat wahai saudara ku,,kite juga tahu en talib n norma adalah org yg paling tabah,,ya allah ya tuhan ku..kau berikanlah jln yg baik dan kau berikan hamba mu ini kepada kehidupan nya yg asal,,aminnnnnnn

dr kami sekeluarga
amin/izzani/aqlansyahmi

Anonymous said...

salam, sgt terharu baca kisah norma...
harap u sekeluarga tabah dan byk bersabar..
blh x share update dr norma?
mcmana keadaaan dia sekrang etc?
tq..

Anonymous said...

baru je tahu.tgk MHI ni...nanti ada slot psal ni.sangat2 terharu.semoga sentisa tabah ye Talib.doa dan jgn putus asa....

kemanisan dan kepahitan ku telan.. said...

salam.sangat terharu bila baca kisah pasangan ini. mengalir air mata .. kepada suami Norma sabar dalam mgharungi ujian ini, lapangkan dada dn banyak2 berdoa dalam menerima ujian ini. setiap kehidupan yang Allah S.W.T aturkan ada hikmahnya disebaliknya. tq update..

kemanisan dan kepahitan ku telan.. said...

salam..Ya Allah, sangat terharu dan mengalir air mata bila membaca kisah ini..kepada suami normah dan keluarga lapangkan dada dan banyakkan berdoa dalam mengharungi ujian ini. setiap jalan kehidupan yang Allah S.W.T aturkan ada hikmah disebaliknya..semoga diberi jalan yang terbaik. Amin. tq update..

kemanisan dan kepahitan ku telan.. said...

salam.. Ya Allah .sungguh terharu dan mengalir air mata bila baca kisah pasangan ini.. kepada suami Normah dan keluarga lapangkan dada dan banyakkan berdoa dalam mengharungi ujian ini. setiap kehidupan yang diatur ada hikmah disebalikknya.. smoga diberi jalan yang terbaik.. Amin.. tq update.

Anonymous said...

assalamualaikum..
baru tahu pasal link ni dr MHI.. bila baca air mata x hnti mgalir..sdih sgt..smga norma cepat sembuh..nk syer pasal prubatan alternatif ttg cancer..iaitu perubatan "Laetrile / Vitamin B17 Treatment For Cancer" sy prnah tengok dokumentari tentang keberkesanannya @ Astro Oasis..arwah kakak sy jg pghidap kanser..sblm mninggal dia prnah brpesan kat kami skluarga..klu boleh gunalah prubatan alternatif..jgn mcm dia prcaya dgn kimotrapi 100%..masa tu kami hnya tahu klu kanser ubatnya kimotrapi..stp yg brlaku psti ada hikmahnya..

love my life said...

assalamualaikum kak moon,

saya nk minta izin share kisah Norma ini di fb sy...semoga doa2 kami yg membaca ini dapat memberi pluang kepada pasangan ini...bnyak kan bersabar..semoga tabah menghadapinya...

honneydew said...

kuatkan semangat...

hidayah hieeda said...

salam..xthu nak ckp mcm mane..sedey tatkala membace kisah norma n talib nie..agung sngguh cinta mreka..talib mmg suami yg tbaik di abad ini..moga beliau terus tabah menghadapi dugaan tuhan ini..hanya mreka yg tabah n kuat shaja akn diuji..sy thu talib n norma seorg yg kuat..sy doakan norma cpat smbuh n kluarga beliau kembali bahgia..buat sikecil rafiq,moga dia sntiase chat..comel sngat dia..ya allah tuhan je yg tau ape yg mreka tngung..subahanallah,xthu nak ckap mcm mane,sy hanya mampu bdoa moga norma cpat sembuh n moga akn ade sinar bahgia buat psngn suami isteri ini..

firdaus said...

baca lah alquran,itu lah satu2 nya jalan yg terakhir,percayalah baca lah alquran,keajaiban di tangan allah,wasalam

firdaus said...

baca lah alquran

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Tak henti airmata, insaf, menyesal semuanya menyebakkan dada..
Semoga Norma, Talib dan keluarga diberikan kekuatan menempuhi dugaan Allah..Ya Allah, mudahkanlah perjalanan mereka sekeluarga dalam menempuhi dugaan Mu.. Ya Allah, kuatkan iman mereka, berikanlah kesabaran kepada mereka..

Hamba Allah said...

Assalammualaikum.. pengalaman saya, bayi saya mengalami saya dan dr cakap kemungkinan jangkitan kuman pada otak yang akan menyebabkan kepala berair/kepala besar.. masa tu saya hanya terdiam.. bayi yang berusia belum sampai 2 bulan.. pelabgai cara dr di putrajaya termasuk mengambil air tulaNg belakang.. namum saya bangkit dengan TANAMKAN KEYAKINAN PADA ALLAH. DENGAN BESOLAT HAJAT TANPA HENTI BERDOA AGAR KUMAN TERSEBUT TIDAK MEREBAK KE OTAK. MASA BERDOA TANAMKAN BETUL BETUL KEYAKINAN PADA ALLAH.. YAKIN PADA ALLAH. YAKIN PADA ALLAH..

Hamba Allah said...

bersedekah..dan perbanyakan solat hajat. Usahakanlah bersolat hajat beramai-ramai melalui sekolah lama Norma dan pusat tahfiz... Percaya pada ALLAH,Yakin pada ALLAH

Anonymous said...

salam... saya juga seorg pesakit cancer... saya didiagnose pun after delivery my 1st baby....tahap ke 3....masa tu baby saya belum pun setahun... alhamdulillah...saya masih sihat lagi buat masa sekarang....masih boleh bekerja dan melakukan aktiviti2 walaupun dah xseperti dulu lagi... apa pun mmg kita kena kuat... mental dan fizikal...saya faham apa yg norma dan talib rasa dan lalui... saya berdoa semoga Allah meringankan kesakitan dan 'azab' norma disaat2 melawan penyakit ni... hannya org yg pernah melalui proses kimoterapi dan radioterapi saja tahu apa rasanya keperitan itu.... norma, disaat2 begini bnykkan zikir dan menyebut nama Allah ya... redha kan saja apa yg dh Allah tetapkan untuk kita... mmg sedih apatah lagi kita mempunyai anak yg masih memerlukan belaian seorg ibu kan... saya harap awak tabah dan sabar ya... kepada talib, jgn jemu memberi semangat pd isteri tersayang... saya juga bersyukur sbb mempunyai suami yg faham dan mengerti apa yg saya lalui.... semoga norma, talib dan keluarga diberikan kekuatan utk menempuh ujian Allah ini...semoga cepat sembuh norma....jgn putus asa ya!

ResTin said...

Salam kak moon, saya akan turut mendoakan agar cepat sembuh.. Aamiin... Syafaahallaah.. Aamiin ... Kak moon saya nak cadangkan supaya mencoba makan supplement brand 4life.. Saya pernah mndengar pesakit kanser sembuh setelah ubat ini... Semoga dpermudahkan.. Aamiin...

Anonymous said...

Salam,

Call Encik Amran 017 7116323 dan tanya bagaiman nak mengubatinya. Insha Allah berkesan.

AbbotCottage said...

Fidyah Fatihah utk Noormawati binti Mohd Rasif, Al-Fatihah..amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...