Friday, April 15, 2011

Update : Norma at HKL day 46 HDW day 9

15 April 2011

Alhamdulillah good news everyone . Norma makin sihat ....lega sangat tgk dia semalam . Rasa syukur sangat sangat rasa cam nak gie peluk2 je Norma . Nampak dia lagi sihat , dia ley bukak mata besar2 dah ..then dia ley nampak kiter ley tgk kiter as we move around .

Semalam kebetulan masa kami masuk dalam HDW tew ada doc kat sitew. So kita org pun soal siasat la Doc Saiful tew . Nasib baik sebab doc tew tersangat la baik n dia explain detail .

Last time kepala Norma kena infection yg teruk n infection tew dtg dari wound dia sendiri la . So disebab kan Norma sangat lemah maka badan dia tak dapat nak lawan serangan tew ..lagi pun tengkorak kepala yg di potong hr tew lom di pasang lagi .

Skrg dia under antibiotik yg kuat ...alamaks lupa laks apa nama antibiotik tew . So badan dia menerima baik antibiotik tew n tak der langsung bengkak ke apa ....luka jahitan tew sangat cantek .

Misti berkat doa semua ahli keluarga n rakan rakan sekalian di tambah ngan semangat Norma yg sangat kuat . Mak Norma menemani Norma sepanjang dia di hospital . Misti Norma sangat gembira sebab Mak n Talib sentiasa di sisi

Bila kiter dah sakit cam tew org yg nak kiter tgk sangat misti mak ngan husband kan . Norma sangat bertuah sebab mempunyai mak yang sangat penyayang . Alhamdulillah mak Norma sentiasa ada di samping Norma n kasik semangat kat Norma .

Moon harap nanti moon pun ley jadi kuat cam dia org ...esp kuat cam Talib . Ai also hope andai kata anak anak Moon sakit atau hubby sakit moon ley jaga dia org sedaya upaya so that if there's anything happen i will rasa lega sebab ai dah lakukan tanggungjawab sebagai seorang ibu ...tetiba ai miss my mom .

Org kata kasih ibu hingga ke syurga .

Pagi semalam kami ke Pusat Rawatan Islam Al Hidayah kat Gombak . Ambik air penawar utk Norma n Sutan n Mama n Auntie ...ha satu family pergi . Nanti ai story mory about that latter . Ashraf Muslim tew kasik few ayat utk Talib bacakan utk Norma . Insyaallah apa apa pun ini pun semer dengan izin NYA .

I rasa sangat sonok sebab sepanjang di landa ujian nih banyak benda sebenarnya di permudah kan . Mmg la ia nya satu ujian yg besar utk semua tapi dalam masa yg sama everyone nampak the silver lining . Things happen for a reason and atas kiter je cam na nak terima semua tew . Sepanjang Norma berada di hosp ...ai rasa sangat sonok bila semua ahli keluarga semer support each other . We become stronger and stronger every day . ...ramai sedara mara n sahabat handai yg dtg bagi sokongan ...

Ai teringat kata kata Ila that day

"Moon sebenarnya bila ada org skit kadang bukan ujian utk pesakit sahaja malahan ujian buat kaum keluarga juga . Kadang kiter alpa n kiter lalai maka nih semua adalah ujian utk kiter n utk tengok sejauh mana usaha kiter semua ..." Ila

Thanks Ila sebab banyak share nasihat semer sebab Ila dah lalui semer nih masa ayah dia sakit sehinggalah ke akhir nafas beliau ...thanks Ila . Aku ingat kata kata nko

Mama ada sebut pabila Norma sakit kiter kena la jaga dia sebagai mana kiter akan jaga Talib andai kata Talib sakit . Elok kiter jaga Norma elok la Talib n vise versa andai kata kiter melukai hati Norma ibarat kiter melukai hati Mutalib ( dalam maknanya tew but i know kowang sangat cerdik pandai n faham maksud nih .Org tua cakap penuh maksud tersirat ) ...and ai sebagai menantu ai rasa sangat bertuah sebab kawen ngan sutan n punya keluarga mertua sebaik nih ....n dia org sangat baiks .

Jangan la kowang risau insyaallah kami akan jaga Norma sebaik mungkin sama seperti kami jaga darah daging kami sendiri . Apa yg penting ....kerja sama ...ekekkeke . She is in a good hand .

Sonok tgk Talib yg senyum je sepanjang lawat Norma semalam . Sekali sekala dia gengam tangan Norma kuat2 cium2 Norma ...sangat sweet tau .

Doc tew pun sangat baik n explain sebab ai tanya doc bila ley ai bawak anak dia ...sian dia misti nak tgk anak dia . Doc tew ngan berat hati bgtau yg norma nih ada virus n jangkittan yg serius kiter takut baby dia plak kena ke apa susah kan . But insyaallah kiter tgk cam na next week mebi kiter ley arrange something ....baik sangat doc nih

moon ada snap 1 je gamba norma tew pun mintak elok2 ngan doc ...doc saya nak amik 1 je doc amik muka dia je tak amik gamba equiptment ke apa please doc ...nasib doc tew dia kasik ...thanks doc .....tp gamba tew moon kena kaver2 sket sebab masa tew dada Norma penuh ngan cam cam tepek ...ala kurang sopan sket nak letak sini kan nanti ai kaver kan kay ....

7 comments:

iswatie "colours of life" said...

alhamdulillah..moga norma semakin kuta coz ada ahli2 keluarga yg amat kuat support...kami mendoakan norma kembali sihat....

Kasih nur azie said...

saye sgt kagum dengan ketabahan encik talib.... terharu ^-^

mamalisa said...

alhamdulillah, betul sgt kata Moon tu..ujian datang bukan utk pesakit je tapi utk seluruh keluarga ..masa ni la nak tgk kekuatan kasih syg pasangan dan ahli keluarga..Moon pun bagus tul sungguh cakna :)

Doctor2 gomen ni sebenarnya bagus jugak kalau kita pandai bercakap dgn depa..asalkan jgnla kita duk sergah2 derang dan kasi ayat2 yg x puas hati dari pesakit mesti doc pun boring nak layan. Mawar dulu siap boleh buat kawan dgn doc, kadang-kadang doc suh kita sendiri buat some treatments/help them utk anak mawar once we used to be with them so often.

jangan lupa berterima kasih dgn doctor2 dan nurse ICU, kalau belanja cekodok pun depa dah suka dah :)

take care moon.

sal said...

alhamdulillah.. raser nak peluk noma jugak.. kak moon, kirim salam noma yer..
tq

Maya Bakers said...

alhamdullillah... syukur ke hadrat Illahi...

happy2gether said...

Moon, alhamdulillah dgr berita yg keadaan Norma bertambah baik..betul ckp Ila & Moon...ujian bkn hanya utk pesakit tp termasuk keluarga & sahabat handai...insyallah bila terjadi nya perkara ni kita masing2 tahu menghargai org tersayang & bekerjasama diantara satu sama lain..Insyallah Moon, Mai yakin Moon pon akan kuat menghadapi sbrg cabaran, kalau ada masalah jgn pendam sorang2 yer, luahkan...hugs..

Filla ~ Kasihs said...

alhamdulilah..lega dengar norma getting better..getting stronger..tak saba tunggu norma sihat leh main dengan baby ;)