Cara mengenal telur tiruan:
1. Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
2. Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
3. Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
4. Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
5. Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
6. Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
7. Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
8. Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
Pas nih semer org beli telor grade c telur yg comey2 je tak pun beli telur mahai terus tew kan ....aduuuuu telur pun ley palsukan .....sumpah jd telor baru tahu goreng pun sodap
Pas nih semer org beli telor grade c telur yg comey2 je tak pun beli telur mahai terus tew kan ....aduuuuu telur pun ley palsukan .....sumpah jd telor baru tahu goreng pun sodap
4 comments:
owh, thanks muny..baru je sent email pasal ni....:) very helpful!!!
wehhh tlur pon ader cetak rompak.. mcam-mcam dnia skarang ni huhuhu pening makcik...
senang cite pilih telur yang masih ade tahi ayam je, confirm asli
haha.. kalu die celup telur cetak rompak tuh kat tahi ayam camner lak.
kak moon, nt kalu ader kesempatan nak kongsi untuk tunjuk kat student buleh..
tq
Post a Comment