Sunday, April 24, 2011

Pak sutan ..

24 April 2011

Dear friends please pray for my hubby . He,s now in Hosp Serdang ....operation nya akan di jalan kan besok 25 April 2011

My other half mmg ada strong family hostory of colon canser . My FIL dah operate total colectomy 6 years ago ....so Pak Sutan telah volunteer utk pegi colonoscopy on 2 Feb 2011 ....so ada good news n bad news nyer la kan ..

Good news is that he come early for the screening and he's very lucky that the doctor ley tahu awal

Bad news is that he has 2 tumor in his colon ..1 in the ascending colon n another one kat descending colon


According to the same doctor yg operate his father 6 years ago ....he knows by looking at the size of the tumor and based on the family history ...he knows that it will turn into censer

We are mentally prepared for this its just that i never expect that it will be this soon la kan ...mebi dalam maybe another 5 to 10 years ...but to semua kuasa tuhan kan . Kami redha ...dalam kesedihan kami terima berita tew ...kami terima pulak berita pasal Norma .

Sutan selalu kata ...jgn mummy sedey pasal nih sebab papa dah operate 6 thn sudah n dia sihat sampai sekarang . Dalam susah dia ...susah lagi kes Norma .

Yes he's very +ve about this ...infact he is stronger than me . I know deep inside he';s heart dia la org yg paling risau ...worried about his wife n kids n family.... I always sebak when he talks about 'andai nya daku pergi sebelum mu ' that kind of stuff and ai misti marah ...but then when dia nampak cam ai nak nangis then dia misti come out ngan silly silly jokes which makes me smile again

I know its hard for me and this is my biggest challenge so far . I hope I can be strong enough to support him in any way and strong enough for my kids . Alhamdullillah mmg la recently mmg banyak dugaan yg kami hadapi but benda benda tew mengkentalkan jiwa kita org ..yeah berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul but insyaallah ada banyak bahu yg turut sama support kita org .

Insyaallah besok Sutan akan jalani pembedahan to remove all his colon . Since result lab pun dah kukar 2 mingu lepas both of the tumor contain cancer cell ...so no point of keeping it kan ..

Dont wory he's healthy cam biasa tak der tanda2 cam org sakit pun onfact still jugak pulun main badminton ...lol ..and i hope dia akan stay strong and doakan utk speedy recovery .

So kesan dia pas nih ...dia akan cerry berry mebi dalam few months then insyaallah akan back to normal .

He's now in hosp serdang . I'll be on leave for a week plus to jaga my beloved hubby ...so blog nih akan sunyi sket . so just sms me kalau ada apa apa kay .

ai ada another shocking news about Norma ...ai auto publish kan utk entry besok .

ok nak rush ke hosp ...assalamualaikum..

Moon

12 comments:

jaja said...

moon, semoga ur hubby cepat sihat dan selamat menjalani pembedahan..moon pun kena jaga kesihatan sama -__-

mamalisa said...

be strong n take care.Moon mesti kuat ok.

yong ibu chem said...

salam, Moon.

semoga segala urusan dipermudahkan Allah SWT..insyaAllah.

Noorita Yusof said...

sabar moon.. ieta sekeluarga doakan sutan selamat dan sihat ok.. insyaAllah..

Aiza Azril said...

Salam Moon,

Banyak2 bersabar ye dear, sesungguhnya Tuhan itu lebih memahami diri kita sendiri bila Dia uji kita macam ni...hang in there Sutan and get well soon....amin....

chekna @ mama ziyad said...

moga selamat semuanya & cepat2 sembuh, utk moon plak, kuatkan semangat & jaga kesihatan..

shuzana said...

moon..b strong k! dan semoga pak sutan cepat sembuh..

AdanyaKauUntukku said...

moga Pak Sutan cepat semboh ye....
b strong Moon

JuJue said...

doa banyak banyak.. insya'Allah.

Orked said...

be strong and harapnya pembedahan berjalan dgn jayanya...

mummy orked

liz said...

salam kak moon...

blh tak nak tnye sket..? apa tanda2 sakit ni ek..?? sebab saya memang selalu sakit perut especially kat usus..memang leh rasa usus 2 kembang kuncup lagi2 kat usus besar..kadang2 rasa macam usus saya dipintal2 diikat2 dijerut2..saya belum jumpa doktor..sebab my partner said:"kalau doktor cakap sakit nanti saya jadi fikir -ve je"

Miss Moon said...

liz ,

colon cancer / tumor is a silent killer . we wont know that we had one selagi kiter tak gie cek n buat colonoscopy .

moon baca sign dia ...berak berdarah , bloated , hilang selera makan , hilang berat badan secara mendadak

but sutan tak der 1 pun sign sign tew ...tp dah nasib kan nak wat cam na

but u should think +ve and act now before its to late

ai bukan nak takut2 kan u but like ai said ...cam family belah ayah sutan mmg ada strong history of colon canser nih . Most of them tak make it pun sebab dia org takut nak ke hosp n periksa ..

so bila dah dpt tahu its to late n there's nothing that can be done . so bila itew dah terjadi baru la kiter pikir "kalau la dtg awal "

yes mmg scary bila pikir "duk elok2 sihat tetiba kena sakit plak ...carik pasal " that is what happen to my husban. he's very healthy but bila dah dpt tahu ....baik kiter bertindak cepat utk mengelak kan dia lagi merebak n to late utk buat rawatan .

if u ada strong family history ada kaitan ngan sakit sakit dalam usus nih ai suggest u pegi cek sebab penyumbang utama adalah FAMILY HISTORY ....then baru masuk bab lifestyle n pemakanan n etc

go ahead n check ...ask ur spouse to support u ...insyallah

prevention is better than cure rite

no wory Liz ...anda kata scientifically tak der apa apa masalah ngan perut u but u still rasa sakit then baru kiter ley ikhtiar cara lain kot ada apa apa ganguan or etc

all the best liz ....insyaallah kiter hanya mampu merancang kan but semua nya tuhan yg tentukan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...