Wednesday, April 06, 2011

Update : Norma at HKL day 34

2 April 2011

Jahitan di kepala Norma dah di bukak pada jam 11 am tapi pada kol 1.00 pm mak Norma perasan yg kesan jahitan di pangkal leher Norma membengkak . Norma masih lemah n tak mampu bercakap . Makan pun masih melalui tiub .

Doc dtg tgk bengkak tew n doc kata bengkak tew akan surut sendiri n dia org akan monitor bengkak tew . Kalau besok masih lom surut Norma akan di bedah balik utk tgk ada ka darah atau nanah masih ada dalam luka tew


< pic removed >
Boleh nampak bengkak tew dengan jelas .

< pic removed >
jahitan di kepala sangat cantek tp bila kat pangkal leher tew bengkak tew la yg merisaukan

Baru je rasa few days back Norma ley ckp n siap majuk kat Talib sebab Talib tak kasik dia makan ...lagi pun Norma masih lemah . Bila nampak keadaan dia cam tew hati ini sedikit risau sebab keadaan dia mendatar je . Nurse suh dia angkat tangan n kaki ....and Norma boleh buat . Sekali sekala dia cuba berkata kata tp suara dia tak kuar ...even nak kuar 1 perkataan pun dia struggle sangat ...lidah sia cam bergulung . Ya Allah kalau la akak ley tahu apa Norma cuba kata kan

Moon gosok kepala dia lap peluh dia and gengam tangan dia bg tau Rafiq ok and sihat dah pandai senyum ...Norma jgn risau pasal Rafiq ....dangggggg ai jd sebak terus ckp kat sutan ai ke tandas jap . Sutan tahu ai nak nanges terus dia pas kan tisu

Masuk tandas ai nangis puas2 ...ai tak tahu asal ai tak der kekuatan nak cakap ngan Norma ..perasaan nih dah control diri ...ai tak ley nanges depan dia ...dah puas nangis ai pergi balik kat Norma

Sambung ckp ngan dia ....kasik kata kata semangat kat dia . Nurse tew kata Norma cam patah semangat . Ai rasa sebab dah terlalu lama duk kat hosp kot kan ...tak pun mebi dia terlalu sakit siapa tahu ....sekali sekala dia anggukkan kepala n cuba capai kita . Mebi ada something dia nak bgtau .

Hr nih Talib gie kije . Yer la kan dah banyak hari cuti tanpa gaji ..balik kije Talib terus rush ke HKL tgk Norma ...sedey je muka Talib bila tgk bengkak tew makin membesar . Talib kejut kan Norma banyak kali tapi Norma tak bangun . Sian sangat ai tgk Talib ....banyak kali dia cakap

Sayang ...bangun sayang ....manja datang nih ....bangun sayang

dia tepuk2 badan Norma n pipi Norma . Di cium2 nya Norma tp Norma tak kasik respon ...dalam 15 minit gak kejut baru Norma terjaga n bukak mata ...dia kelip kan mata dia tanda dia nampak talib ...Talib sangat strong ...

Dah la depan katil Norma tew ada sorang auntie tew dah tgh nazak ...anak anak dia semer duk nanges meranung2 kat sitew mau nye kita org tak sebak sama .....

Ma hesannnnnnn ar maaaaaaaaaa ( mak bangun la mak )

Sian sangat tgk auntie tew napas tercungap cungap ....anak anak dia gilir baca apa ai pun tak tahu sebab dalam bahasa cina .

Turun kat bawah ngan Talib . Talib kata dia risau sangat sebab semer yg operate ngan Norma ramai dah 'pergi" so dia risau sebab keadaan Norma statik je ....dia risau yg amat sangat la tuhan je la tahu .....tp tew semer tew kan kuasa Allah andai kata dia kata akan sihat maka akan sihat la ..kun faya kun ...tp andai kata sebalik nya itu pun kun faya kun ..tp doa kami sentiasa mengiringi Norma .

Tak pa la kalau Norma tak dapat bangun ...janji dia sihat ..ley cakap n ley pegang Rafiq pun jd la ...

Nurse ngiring kan Norma nak kasik bengkak tew kena udara

Tangan Norma lebam2 semer

Sebab tangan nih dah terlalu bengkak ...doc tukar cucuk ke tangan sebelah plak ...sian norma

Ni video 12 Mac ari tew ...masa nih sebelum operation buang tumor

< video removed >
sila abaikan suara chipmunks ai hua hua huaaaaaaaa ....nih la kali terakhir Norma dapat pegang n peluks Rafiq ....Norma cepat sembuh ya Rafiq tunggu Norma kat rumahhhhhhh .....Norma tahu tak dia dah pandai senyum dah pandai gelak ....minum susu pun kuat ...nangis pun kuat tauuuuuuuu....

Baru je 2 3 hr lepas Norma ok siap majuk majuk kat Talib



ps : Thanks Fifa sebab ada pergi lawat Norma itu hari ...thanks alot .

39 comments:

Hasnor said...

sedihnya moon...ai pon da nanges baca entry nih..w'pon x de kene mengena, tp sgt lah simpati dgn apa yg menimpa normal & moon sekeluarga...sob sob..

:(

Ya Allah ya tuhanku, slamatknlah Norma..

yantz-yeem said...

hari nie bru tersaa kuat nak tinggalkan jejak kat blog moon...kim salam kat norma yea moon walopun xkenal dia..tapi kita doakan smuga smue nya ok belaka..sian kat rafiq..dia kecik x tau apa2...

Jasfyra said...

saya dah ikut cerita ni dari awal,tp yang ni paling xtahan..sedey sgt sampai menitis air mata.semoga norma cpt sembuh.amin..

Filla ~ Kasihs said...

x dpt tengok video.. moon.. sedih laaa.. aku pon jenis tak leh tahan sedih.. kalau aku jadi ko pon aku lari ke toilet kot.. YaAllah kau sembuhkan lah Norma.. berilah kekuatan kepada kaum keluarga Norma.. lindungilah keluarganya.. amin..

eLYies said...

ya allah...semoga norma cepat sembuh...

angah tak leh tengok keadaan norma cam gini..sebak sangat...

semoga norma kuat menempuh semuanya...

Aini said...

Sebak sangat baca entri ni.

Am speechless.

But, Aini doakan semoga Norma sembuh dan dapat bersama anaknya. Semoga Allah beri kekuatan dan semangat pada Norma, Talib dan seluruh kaum keluarga serta Moon jugak.

Take care!

happy2gether said...

Moon...mmg sedih tgk keaadaan Norma mcm ni, Mai yg takde kaitan apa2 pon tak sampai hati nak mengadap dia aritu, bila tgk Mak Moon tunjuk jubah yg auntie Moon ke bagi n ckp nak tgk Norma pakai, Mai pon tahan sebak...tak sampai hati Moon, nak kena tunjuk dpn Norma kita kuat walhal kita juga sgt takut kehilangan dia kan...apapun kita semua doakan yg terbaik utk dia...Hanya ALLAH swt yg tau apa yg terbaik...kita cuma boleh usaha dan berdoa...wallahualam...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sedih baca :( moga semuanya selamat..sian bb kecik lagi tak rasa kasih ibu sepenuhnya..

Anonymous said...

saya Yati dri Kuantan silent reader akak,saya simpati dn sedih dgn ape yg menimpa Norma.saya doakan semoga Norma cepat sembuh.akak terus update pasal Norma ya,setiap ari saya ternanti-nanti berite tentang Norma...

yati_bed said...

noorma kuatkan semangat...talib sbr ye...kami kwn2 noma sentiasa doakan noma..

Marsha~ said...

Moon.. sedihnya baru je habsi baca semua entries pasal norma.. sedih sangat tgkkan Rafiq yang tembam tu.. mesti norma rindu sangat kat anak dia... Ya Allah, sembuhkanlah Norma.. seidh tgk lama sangat dia berpisah dgn Rafiq..... Norma kena kuat semangat.. cepat sembuh boleh balik jumpa Rafiq...

jayzrine said...

cedih sgtt sgtt akk moon, hmmmm doa rine agar norma lekas sembuh dan dapat menjaga anaknya yg comel itu... :(

Ayu Safieza said...

Buat Talib, Semoga sentiasa bersabar..berat mata Kak Mas memandang...berat lagi bahu Talib yang memikul dan lagii berat tanggungan Norma. Kuatkan semangat utk Norma yer...Berdoa banyak2..Semoga Allah swt mengafiatkan Norma melalui jalan2 mudah yg ditentukanNYA.

Buat Moon Cousin,
I am so proud of having u...such a good SIL. Sabar ye...for the same reason...mas pun rasa sebak hari ini....We are coming home this 13hb dear. Take Care...

Insya'Allah....perencanaanNYA adalah yg terbaik buat kita...

peGuaM_BiSaYa said...

semoga kak norma cepat sihat.amiin

munn said...

sedih sgt baca entry pasal norma nih!!munn mmg tgg2 entry ni,,moga norma kuat semangat utk rafiq n talib..take care!!

nadya.s said...

moon,
nad x kenal norma.. tapi tumpang sedih dgn keadaan yg menimpa family moon.

Allah selalunya bg dugaan pada hamba2nya yg terpilih dan mampu menampung dugaan tu.. so nad rasa, Mmg Norma dan talib, insan2 yg allah pilih. sebab musabab, allah sahaja yg mengetahui rahsianya.

sebagai hamba, norma, talib dan moon sekeluarga, selalu la berdoa, dan solat semoga, apapun perancangan allah selepas ni pada norma, talib n family.. kita buat persediaan.

moon,
nad bukan xde perasaan,tapi sebagai manusia, kita kena bersedia menerima apa2 pun keadaan atau situasi in future. we have to always be positive and mendoaakan yg terbaik, tapi selepas sekian berusaha, hanya allah yg tau apa yg terbaik for each one of us.

Norma seorang pejuang. talib pun. insyaAllah, allah menjanjikan perkara2 yg sempurna utk norma.

maaf tulis panjang, dalam setiap solat nad lately ni,..tak pernah lupa berdoa utk norma, semoga allah memudahkan urusan dia dan cepat sembuh..

xx be storing okay.

nadya.s said...

* typo error - be strong okay :)

++eden|essey++ said...

kak moon..ja pon follow psl norma n rafiq...x sabar nk tgk perkembangan norma....bile akak update entry begamba ni rs sebak sgt...tgk norma tebayang kt rafiq...sian rafiq x paham apa2....norma pula tgh tanggung sakit yg amat....smoga norma di beri kekuatan yg luar biasa...dan smoga die trus kuat dan tidak putus asa....doa saya utk norma sekeluarga......

Anonymous said...

kak moon, sampaikan salam rindu kwn2 sebilik upm dulu.saya masih belum sempat nak jenguk dia lagi..insyaAllah saya cuba curi masa..rindu btl kat noma n rafiq..doa saya tak pernah putus utk norma..askum.=)-NINA

Syerah Omar said...

YaAllah menangis2 aku kak sedihnya!! sangat2 kak.sy baru tau citer nih.tu pon smalam sb ternampak status akak kat fb pasal norma.sy doakan, Allah sembuhkan la norma.talib, awk mmg seorang yang sgt kuat n tabah!!.kak moon, kak moon pon kuat ye kak moon.aku nangis sampai meleleh hingus2 ni kak :(

LaH said...

aie sdihnyer...sayer yg duk bacer niepun xsdar mnitis air mater...wish sgt supaya sempat sembuh n tawakal bnyak2....

Sue_Aina said...

sedihnya.......

ida @ 1001resepi said...

salam,
saya amat bersimpat dengan nasib norma...semuga Allah swt permudahkan segalanya untuk dia...wbp mungkin anda boleh limitkan photo-photo norma yang diuploadkan...saya pasti norma juga tidak suka diri dan gambarnya dijadikan bahan cerita blog anda...maaf jika saya salah...

Ummi Nani said...

salam... sayu sungguh tgk video tu..Doa sy semoga Allah berikan kekuatan pada semua keluarga dlm menghadapi ujian ini & semoga Norma cepat sembuh.. kasihan si kecil tu.. sgt memerlukan ibunya... mohan share link anda di blog sy yer..

نورفايزه مادارو said...

Sya merayu kat moon cuba jus manggis shamelin...baik untuk pemulihan luka, memulihakn sel yg dah rosak....InsyaALLAH dapat membantu..sy merayu ngn moon cuba la...info lanjut http://azxforceshamelinbina.blogspot.com atau terus hubungi HQ shamelin di cheras...

Puan aiNa Rahman said...

Ya Allah..sedihnya sy tgk video tu.Lagi sedih sebab sy pun seorang ibu. Tak dapat tahan air mata ni dari terus menitis. Semoga Allah menyembuhkan penyakit norma dan mereka sekeluarga kembali hidup bahagia. amin...

IMAN said...

semoga cepat sembuh~ semoga dapat memeluk dan membelai anakmu... menitis airmata baca entry ni... xdapat bayangkan sayunya hati seorang ibu melihat anaknya tanpa dapat memberi kasih sayang... semoga tabah dan sentiasa dirahmati Allah~

pwincess Lov3y dOv3y said...

ya allah...kesian nyer akak niey.
bby dyer lagi...sedey nyer.

siti said...

Ya Allah....sedihnyeeee....semoga norma kembali sembuh yeee...kami semua mendoakan norma cepat sihat.......

eeir said...

cdeh nyer~ :( saba erk. semoga norma semuh cpat2!

Anonymous said...

assalammualaikom....saya rasa saya knal akak ni....hari ni baru baca blog ni....dulu arwah mak saya duduk sebelah katil akak ni kat wad neurologi hkl.dkat 2 mggu jugak la.....slalu jugak borak dgan mak akak ni...suami dia pun slalu jugak datang tgk ble blik keje.......saya x hbis lg baca blog ni.....tp last sy dapat tahu dia kna jangkitan barah saraf tahap 4 ke brapa tah..saya pun x brapa pasti.....nurse kat neurology baik2 tp x semua la....ada yg buat keje x ikhlas...kna2 plak klu xde ahli keluarga menunggu....mmg sdh la tgk....kna2 ada 2 orang akak kelantan tu....muka dah la hodoh tp perangai....iskh..geram la ble ingat blik.....tp majoriti sume baik la....pape pun smoga akak norma cpat sembut..:)

bella luna said...

sesungguhnya Allah takkan menguji hamba2Nya yang lemah,.kak norma and abg talib is a strong slave sbb tu Allah bg ujian kat dwrg,.moga kak norma and abg talib tabah m`hadapinya,.kami semua m`doakan yg terbaik untuknya,semoga kak norma kembali sihat and ceria,..

IZZATI ADILA AZHAFFISHYAM said...

salam kak moon...saya dilla..tengah dok jahit manik di baju customer tibe2 kuar cite barah otak..pastu terus berenti jahit dan layari blog kak moon.. kak moon kena tanam dijiwa kak noorma bg kuat..sebab dgn kekuatan dalaman lah dapat melawan penyakit tu..dan satu lagi kak moon,dilla nak ingatkan kak moon jgn bg langsung org yg nak melawat kak noorma tu dlm keadaan sedih tambah2 keluar air mata(orang camtu jgn bagi melawat langsung) sebab automatik nanti kekuatan dalaman kak noorma akan jadi lemah teramat..bila lemah penyakit akan meningkat..dan suruh kak noorma makan dgn byk dan kerap..biar gemuk takpe.. :-) jgn tak makan.. sebab dgn makan kite akan bertenaga dan kuat..buat kak noorma tu macam dia tak sakit..jgn buat macam dia sakit(jgn sedih)..buat muka kite macam happy macam hari2 biasa.. :-)
SAYA JUGA PERNAH SAKIT SEPERTI KAK NOORMA..SEMASA TU UMUR SAYA 13TAHUN..SEMASA UMUR 11-12TAHUN ASYIK SAKIT KEPALA JE+MUNTAH DARAH+TAK LALU MAKAN..LAST2 FORM 1 MAMA BAWA SAYA PERGI HOSPITAL SWASTA PERGI BUAT CT SCAN..TENGOK SAKIT SAYA SEPERTI KAK NOORMA.. SAYA BUAT OPERATION DI HOSPITAL PULAU PINANG..BUAT RADIOTERAPHY PUN DI PULAU PINANG..SAYA DUDUK DI HOSPITAL SELAMA 4BULAN 3 HARI..(HOSPITAL KERAJAAN)..SEMASA BUAT OPERATION,DOKTOR KELUAR DARI BILIK DAN MEMBERITAHU MAMA SAYA BAHAWA PELUANG UNTUK SELAMAT HANYA 40PERATUS SAHAJA..BETAPA RISAU DAN SEDIHNYA HATI & NALURI SEORANG IBU..SELEPAS OPERATION DARI PUKUL 8PAGI-5PETANG..PUKUL 6.30 SAYA SEDAR..KERASNYA KEPALA NAK PUSING KEKANAN DAN KEKIRI(TAK BOLEH PUSING SELAMA BEBERAPA MINGGU)..KENA 15 JAHITAN DIKEPALA..TAK BOLEH MKN HANYA BOLEH MINUM AIR HORLICK DAN AIR MASAK SAHAJA SELAMA 2MINGGU..SELEPAS 2 MINGGU,HANYA BOLEH MKN SUP SAHAJA..ELAKKAN DARIPADA MKN MAKANAN BERMINYAK,SEAFOOD,AYAM,IKAN YG GATAL2 SEPERTI CENCARU DAN SEWAKTU DGNNYA..KALAU TERSILAP MKN NANTI DEKAT TEMPAT OPERATION TU JADI GATAL DAN AKAN LAMBAT SEMBUH..NANTI TEMPAT JAHITAN TU LAMBAT KERING..
PERCAYALAH KEKUATAN DIRI DAN DALAMAN TU AMAT PENTING DAN DISUSULI DOA2 KEPADANYA YG MAHA ESA & PENCIPTA KITA..TERINGAT MASA SAKIT TU MAMA & ABAH YG BEKERJA DITELEKOM ALOR STAR & JBTAN PENERANGAN SAMPAI AMBIL CUTI TANPA GAJI JAGA SAYA 24JAM DISISI SAYA SAMPAI 4BULAN 3 HARI..SELEPAS 4BULAN 3HARI DOKTOR BAGI CUTI 2BULAN PASTU BARU BOLEH PERGI SKOLAH..KALAU IKUTKAN DOKTOR,DAH TAK BAGI SAYA KE SEKOLAH DISEBABKAN SEMUA TU MEMERLUKAN KEKUATAN UNTUK MEMIKIR TP SAYA DEGIL DAN KUAKATKAN DIRI UNTUK LAWAN SAKIT TU(SAYA BUAT MACAM SAYA NI SIHAT) SKOLAH SAMPAI TINGKATAN 5 DAN AMBIL SPM DAN FAILED 1(SEJARAH)..SKANG SAYA JADI CEPAT LUPE AKAN SESUATU PERKARA DAN TAK BOLEH PIKIR BYK NANTI TERASA SAKITNYA OTAK.. WALAUPUN KITA SAKIT,TP KITA KENA BUAT MACAM ORG TAK SAKIT DGN CARA KUATKAN KEKUATAN DIRI+KEKUATAN DALAMAN DAN BERDOALAH KEPADA PENCIPTA KITA.. DAN KALAU BOLEH NAK BAGI TAU,JGNLAH PASANG LAGU2 YG BERUNSUR AGAMA NANTI PESAKIT TU JADI LEMAH SEBAB NANTI FIKIRANYA PIKIR LAIN..NAK RAYA NI PASANG LAGU RAYA KE BG DALAMAN DIA TU GEMBIRA SUPAYA DAPAT LAWAN SAKIT TU..ORG DISEKELILING TU SUAMI DAN SEDARA MARA BYK2 LAH BERDOA KEPADANYA..

Tudung Bawal Akhbar said...

Ada seorang pengamal perubatan tradisional di pasir putih kelantan, abg ipar sy pernah berubat Alhamdulillah sembuh...mula2 masa buat ct scan DR nak operate...dia minta tangguh dan pergi berubat...lepas lebih-kurang 2 bln berubat pergi buat MRI di hospital...alhamdulillah sembuh DR tak jadi operate...klu nak info sy boleh tolong bagi ttg tempat tersebut..sy arifin 0129838033

Tudung Bawal Akhbar said...

Abg ipar sy pernah melalui...selepas ct scan DR nak operate...tp di gi berubat dgn seorang pengamal perubatan tradisonal di Pasir Putih kelantan..Alhamdulillah slps 2 bulan bila gi hospital buat MRI DR kata tak perlu operate..dio pun dah x ada lg mengalami sakit kepala, jatuh tiba2..klu nak info sy boleh bagi email sy arifinh68@gmail.com atau sms 0129838033

Anonymous said...

salam..sy xde ape nak ckp pedih mata menahan air y ingin keluar cuma sy suka nak ingat kan..dia xboleh selalu dibiarkan dlm posisi terlentang sgt bahagian dgn daging badn blkg cth pungung n buku lali.ini adalah pglaman y sy lalui pglaman mjaga mcik y terlantar begini..mmg xleh wat ape2..mmg dia akan rasa sakit sebab kite pegang2 dia..tp trust me itu utk kbaikkan dia..bengak tu adalah disebabkan air y btakung dalam bdan org pagil ..water retention..dan kalau dah bgkak cam tgan tu..kena bhati2 sebab kalau kiter kasar kulit tu akan pecah dan kuarkan air..apepon rajin2 tnya Dr. dan nurse cra pjgaan y betol..semoga dia cepat semboh

Anonymous said...

Ya Allah ya tuhan ku,,,engkau maha agung ,maha mengetahui dan maha penyayang...tiada penyakit yg Engkau turunkan tanpa pengubat selain mati,oleh itu berilah petunjuk kepada keluarga encik talib.
teramat menyentuh perasaan saya kisah ini,,diharap keluarga encik talib terus bersabar,terus tabah menghadapi semua ujian dan dugaan ini.semoga puan norma cepat sembuh dan sihat.insyaallah,,aminnnn...

l.e.e.a.a.n.w.o.n said...

Sedey nye bace entry ni.. tak dapat tahan-tahan da, lagi-lagi ble tgk rafiq tepi mama, how sweet the video was.

AbbotCottage said...

Fidyah Fatihah utk Noormawati binti Mohd Rasif, Al-Fatihah..amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...