Tuesday, March 01, 2011

brain tumor

1 Mac 2011

i dont know how to puts this into words koz ai rasa even words pun tak dapat describe how sebak nya i am rite now .....phewww

my sil dah di kenal pasti mempunyai tumor in her brain 5 X 5 cm . No wonder la dia asek fenin past few months ....dr pregnant sampai la hari nih and fyi she's still slm pantang ....and yg tambah sedih her baby masih kecik ok .....sob sob

dia tiba kat umah kita org of Friday . Sian sangat ...she,s very week and hardly sit apa tah lg utk bangun . Mama n Talib bawak dia ke emergency kat Putrajaya but doc dscharge dia n kata sebab vertigo and set appointment next month ...me bila tahu tew cam hish wth ..lama gilors . Even dia bekalkan ubat sebakul kan ...

Walaupun Norma baru 3 malam kat umah kita org ...everytime ai tgk dia ai sebak giler tak tahu cam na nak ckp ..tgk mama suapkan dia makan pun ai ley nanges ...bila dia kata " kak munirah kiter sakit ...bila agaknya kiter ley sehat ek " ai plak yg bergenang air mata ...seyes ai tak tahu cam na nak ckp ...even pun masa tew lom tahu dia ada tumor ....tambah bila dia bgtau hubby dia "kiter sakit awak kawen la lain ...kiter tak sehat " wargggggggggggg i burst into tears....melalak kay ....yeah ai know ai mmg emo ...............

Ahad malam sakit kepala Norma makin teruk and dia mengerang kesakitan . Me n Mama tak tahu nak wat apa ...after kasik ubat tahan sakit dia lena ....then kol 4am dia menjerit lagi kesakitan ....so mama n talib sesudah subuh rush balik ke emergency ...sebab cam tak lojik kan kalau due to BPPV ke Vertigo ke patient sakit sampai cam tew . Ai yg tak amik medic nih pun ley pakai comman sense ....so doc yg release dia hr sabtu decided to buat full checkup and jumpa semer pakar telinga ...pakar mata ...and last skali dia org buat CT Scan .

Yesterday kol 4 30 pm mama call ngan suara yg sebak sangat sebak sebab doc jumpa tumor in her brain . Rasa cam nak fengsan kay . Ai dah rasa cam dia tew adalah my own sister ...bila dengar mama nanges teresak2 kat phone ai pun terus join venture sama nanges ...terbayang muker Talib n Baby Rafiq . Ya Allah besar sungguh dugaan mu . Tak sangka selama nih its the tumor yg menyebab kan dia sakit cam tew
mama yg setia tunggu dari subuh sampai ke maghrib ...

So Hosp Putrajaya lepas dapat result tumor tew terus dia org pantas ( Thanks unit kecemasan Putrajaya ) refer kan ke HKL utk pakar bedah otak kat sana ...so Norma di kejar kan ke HKL ngan ambulan

Mama suh kita org bawak Rafiq dtg ke HKL sebab Norma nak tgk bb dia ...and dia duk banyak kali sebut suh cukur kepala rafiq ....dia kata dia tak sehat and tak sempat nak cukur kan . So mama hormati permintaan Norma ...and me n sutan terus zass balik umah ....n pak sutan cepat2 botakkan kepala Rafiq n zass ke HKL ...
Masa nih Baby Rafiq masih berambut ...bibik kata seharian nangis saja Rafiq ...mebi dia tahu Mama dia tgh sakit time tew ...
Rafiq dah kojet dah ...jom Rafiq cepat cepat kiter nak gie jumpa Mama

tp malangnya tak sempat tunjuk Rafiq kat norma sebab doc dah bius dia n tolak masuk dewan bedah ..so kita org tunggu sana from 11 pm - 3 am ..sebab bb dah meragam dah kita org bawak balik umah n mama papa n talib tgu kat hosp . Kol 4 am Norma kuar and operation utk kuar kan fluid tew ia a succsess .
Pak Sutan n Papa ..masa nih tgu Norma kuar dari dewan bedah
Thanks to kawan kawan kerja Talib yg lepas habih kerja terus dtg jenguk Talib ...kowang nih sangat sweet kay ....atleast kehadiran kowang tew bagi semangat kat Talib ...sebab dalam hal nih dia la yg paling kuat skali di uji ....nak pikir wife nak pikir anak kecik ...berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul
terus Talib jd kuwus ....sob sob


Doc akan monitor perkembangan dia n after this akan proceed with the 2nd step that is to remove the 5 cm tumor . Ya Allah permudah kan la semua nya amin .
Last nite bb Rafiq tido ngan kita org but moon mmg tak ley lena ...bila tgk baby teringat Norma ...tgk lagi baby teringat Talib ...aduuuu sebak kay . ...dah la Norma tak dpt pegang bb dia tak dapat nyusu ....kiter as a mother nih mmg benda tew yg touches our heart the most kan ...

BB Rafiq depan dewan bedah tunggu Mama dia

Dear friend please pray for her ...doakan agar semer akan selamat ....many many thanks .

50 comments:

Shida said...

Moon....bergenang air mata shida...I know how does it feels when it comes to emergency situation macam nih...plus looking at the innocent looking baby..YA ALLAH...moga moga Kau permudahkan lah urusan Norma..moga moga Norma sembuh dan dapat bersama dengan keluarganya semula..Amin...

Miss Moon said...

thanks Shida ...

genny da bomb said...

huhu...sedihnyaaa...besarnya dugaan dorang kena tanggung..saya doakan semuanya selamat sihat dipermudahkan segalanya..aminnn..makbulkan lah ya Allah...

JuJue said...

moon.. i pon emo skang. sobb sob sob.. aku doakan semuanya selamat. insya'Allah. baby rafiq sangat cute.

Miss Moon said...

yer mas ...muni ingat Is...sian nya dia tew la kan bila libat otak nih mmg kiter akan pikir worst case scenario je kan ...

but at the same time kiter tak ley give up hopping la kan sebab ada jugaks few yg managed to survive ...and i hope she's one of em ...the survival

like talib kata ...dia tak mintak wife dia sembuh sama cam dulu janji dia sihat n tak sakit cam sekarang sebab mmg sangat meragut hati bila tgk org yg kita saya mengelupur kesakitan ..

tak pa ..skrg pun mmg tgh dalam worst case scenario ...kiter berdoa je la ..

nadya.s said...

moon, mendoakan segala yg terbaik utk moom dan keluarga, dugaan allah ni macam2.

semoga SIL cepat sembuh dan dapat jumpa baby dia..

peGuaM_BiSaYa said...

kite doakan semoga kakak tu semboh dgn sempurna..utk dr dia....usbnd n her sweet baby rafiq.amiiinn...
p/s:sis bahasa susah nak fahamla sis..hihi sory kita kampung ciket.
btw.kuatkan semangat!

sheila said...

ya allah...this entry really menyentuh hati.

hope norma will be fine & strong for herself and baby rafiq.

Siti Harisun Said said...

Sedeynya Kak Moon...sob...sob...

Besarnya dugaan Allah S.W.T. InsyaAllah ada hikmah di sebalik sesuatu kejadian. Amiiin....

fadel said...

Moon,fadel sebak & sedih baca pasal Norma... Kesian kat baby Rafiq yg baru lahir... Fadel doakan semoga Norma cepat sembuh dan sihat...

Alyn Aellynn said...

huarghhhh sedihnyaaa... nangis kita baca. semoga semuanya selamat hendaknya. kak moon tulun jaga bb baik2 k.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kita doakan sama2 utk ur sis in law .. sian tgk baby dia yg kecik tue .. yg aku emo tue hosp cek lebih kurang pastu boleh suruh balik .. ishhhh gerammmnya!!

sygDsyg said...

salam moon, i ni silent reader u tp bila bca cite ni tergerak nk bersuara dan juga berkongsi cerita . kakak sulong i pengidap brain cancer . dapat tau masa dia peknen 4 bulan . baby lam kandungan pon tk dpt diselamatkan n now kakak i lumpuh sebelah badan dan dah buat operation n alhamdulillah makin sihat walaupon belom lgik boleh berjalan .
sedih sgt bila baca entry ni n faham sangat apa yang keluarga moon rase . apapon kita mesti bagi semangat pada norma, talib, parents dan family members yang lain . moga semuanya selamat . amin

Sue said...

sebak baca entry ni. lagi2 bila tgk gambar baby rafiq. mesti dia meragam sbb risaukan mommy dia. ciannn dia.. kalau dia fully bfeed lagi kesian sbb tiba2 je berpisah sementara. semoga norma cepat pulih dan dapat susukan rafiq. insyaallah...

|| sue-imanja || said...

Aduh sedihnyer..sebak sungguh membaca. InsyaAllah ada hikmah semua ni. Harap moon sekeluarga terus tabah dan kuatkan semangat.

uwaaaaaaaaaa takleh tgk gambo baby rafiq....

zeera said...

kak moon, sedey sangat zeera baca. sy doakan semuanya selamat and ur sis in law boleh jaga bb dia sndr later bila dia sihat nnt. mungkin ada hikmah di atas segala apa yang berlaku. harap kak moon sekeluarga tabah hadapi dugaan ini.

eLYies said...

ya allah miera..angah baru tau..sedih sangat biler baca ni..besar betui dugaan talib yer..

harap norma cepat sembuh dan semoga talib tabah menghadapi semuanya..amin

marie said...

semoga norma cepat sembuh...

walaupun this is the first time saya leave a comment on your blog tp saya selalu jd silent reader blog u...semoga Allah segera menyembuhkan Norma...

saya pun jenis kuat menangis...ni dah merembes air mata membaca...

J.M.R said...

sy tak mampu nak tlg pape kak..tp sekadar doa untuk dia..sebak je tgk newborn baby tu..hope everything gonna be OK..insyaAllah..

riniy said...

moon,
tetiba sebak plak baca entry ni..siannya kat baby tu, dia kecik lagi belum faham mama dia tgh tanggung sakit..
semoga semuanya tabah menjalani ujian Allah.
take care moon..

Aapitz said...

Berat mata yang memandang, berat lagi bahu yang memikul...

Apa2 pun dugaan yang datang...always think positive.

Moon and family mmg kena kuat. Give support to Talib and bisikkan kat telinga Norma benda2 yang positive jugak. And dun loose hope okay.

Biler kiter pk and attract benda2 yang positive, insyaallah our body will work towards it

Hope, norma cepat recover and I'll pray for her.

Insyaallah...semoga semuanya selamat. Keep praying darling... Hugssss

~ain said...

semoga adik kak moon diringankan kesakitannya dan disembuhkan penyakitnya! Semoga kak moon sekeluarga tabah....

AdanyaKauUntukku said...

Moga Allah mudahkan segala urusan ye Moon...
moga Talib tabah menghadapi segalan dugaan Allah

insan biasa said...

salam moon,

semoga norma cepat sembuh...
first time saya comment disini..
semoga semuanya selamat Insyaallah. sama2 kita doakan ...

Farah said...

Semoga ALLAH permudahkan segalanya..moon, talib & family kena kuat..ALLAH turunkan segala ujian utk hambanya yg kuat..

Puan Nad said...

hye kak moon. remember me? Nad lah. ex KYPMKL.

sebak + sedih + crying + scared.

tgk baby rafiq, teringat my daughter. last year on nov, nad keguguran, n seperti biasa ke labour room untuk cuci.

hari pertama masuk wat, nothing done to me. 2nd day, masuk ubat utk kasi kontraksi. alhamdulillah, xsampai a few hours, proses pencucian secara normal berlaku. dek kerana ade lagi sisa², nad kena ke labour room jugak on nite tu.

ingat lagi 2nd day kena, doktor ask me, nak bius separuh ke penuh. so, cepat² nad ckp penuh. begitu jugaklah 3rd time ni.

masuk dalam jam 9-10 malam ke atas then sedar² kol 4 pagi++ camtu. terus pening, like kepala berpusing tak ingat dunia. loya n terus muntah. kuar just air yg kekuningan. sakit anak tekak. coz berpuasa.

after that terus ke ward. direhatkan. still pening. kuat giler penangan ubat bius kali ni.

sedar dekat subuh, alhamdulillah ok then terus msg Mr Hubby ask bout my daughter. He told me that our daughter owez merengek dr start saya dimasukkan ke labour room, sampailah ke subuh. tido beriba jek. then kuasa Allah, semua selamat, my daughter pas nad ok, terus tido dengan nyenyaknya. sedih bile tgk anak² sekecil baby rafiq menangis x henti seakan tahu kesakitan ibunya dan bapanya.

situasi nad, tidak sehebat dugaan kak moon, family norma + family kak moon, baby rafiq, talib sendiri. Allah jadikan sesuatu perkara ada sebabnya n tahu golongan mana umatnya yang mampu dan redha terima segala takdir dan ketentuannya. Fuh, semoga norma cepat sembuh, sihat dan sentiasa di sisi suami n anak, baby rafiq. Aminnn. Semoga tabah kak moon sekeluarga.

Miss Moon said...

thanks nad .......hugsssssss

Miss Moon said...

Thanks all .......

those yg sms ...many many thanks ..

Lenny said...

:(

moon, len tak bley nak abis baca.... sedih sangat... baby sangat comelllll... gebuuu.... erm.. nak sangat peluk baby tuuuu.. huwaaaa!

marilah sama2 doakan norma cepat sihat... semoga semuanyer selamtt..

Hasnor said...

ya Allah..sedihnya Moon... :(
besar sgt dugaan cmtuh ... x bleh nk bygkn..

arap2 Norma cepat sembuh..amin

Anonymous said...

baca citer ingat pasal wife abg man yg buat open heart surgery lepas seminggu koma selepas bersalinkan baby Zariff... sbb Pulmonary Embolism.. so bila dalam saat ni teramatlah sukar sekali... abg man dapat membayangkan bagaimana perasaan talib, tiada kata yg dapat menenangkan hati, hanya doa dan harapan agar isteri kembali sembuh.

Sampaikan salam buat talib, dan minta dia tabah dan kuat dalam menghadap keadaan ini, InsyaAllah, Kasih Sayang dia yg kuat terhadap Isteri akan membantu dia dan Isteri dalam berhadapan Ujian Allah ini...

Abg lab(abg man)

Miss Moon said...

thanks abg man ...mana suami yg tak sayang isteri kannnnnnnnn

irmafittaputri said...

semoga semua dipermudahkan kak moon..esp norma..en talib...sedih i ni..sob..sob

iswatie "colours of life" said...

Semoga adik ipar Moon kembali sihat. Kepada Talib, Moon & family.....byk2 berdoa..kami kat cni pun berdoa....

tgk bb Rafiq teringat kat Bb Hana....

sal said...

saya kawan noma.lega hati tengok noma senyum. after ziarah noma (time rayer cina ari tuh),sal selalu teringat kat dia. kengkadang nangih sowang2 bile ingat kat dia.. ingat kat baby...
kalu umah dekat cam dulu, bole slalu ziarah. nak call..noma sakit xleh nak ckap sangat...
kalu noma dah boleh bersembang and peluk baby rafiq,, to me.. it is a great news.sian noma, tunggu lamer baru leh tengok wajah comel rafiq..
noma, stay strong k,..
insyaAllah, kalu xder aral we will visit you.. tunggu taww.. :)

eira_comel said...

ya Allah permudahkan lah segala urusan.. mudah kan lah perjalanan beliau..semoga cepat sembuh..

NURUL NAZIRA said...

salam ~
i'm faraain's bestfriend..
norma younger sista

she's a strong girl :)
hope all things gonna be fine again

iEmA said...

sedihnya baca.. begenang da air mata nie.. semoga semuanya dipermudahkan dan cepat sembuh seperti sedia kala.. Amin..

shikin_UPM said...

noma..aku saaaayang hg..smoga cepat sembuh ok..sebak sgt bila tgok noma terlantar lemah kt spital ari tu..sampai takleh nak cakap apa2..smoga ujian yg Allah bg ni dpt menguatkan semangat noma untuk hidup..Amin..

Cool Lean said...

*speechless!

:((

mamamikailmirza said...

Ya Allah..semoga semuanya selamat..dipermudahkan..semoga baby Rafiq dpt bersama semula mommy nyer..amin.

cikpuanhady said...

hanya mampu mendoakan agar norma diberi kekuatan dan semoga cepat sembuh..juga kepada talib dan keluarga, diberi ketabahan dan kesabaran yang tinggi..semoga semuanya dipermudahkan..Aminn..

shahida said...

macam2 ujian tuhan pada hambanya.. itu ujian norma dan talib.. Norma bertuah mempunyai suami seperti Talib.. dan Talib bertuah mempunyai keluarga seperti kalian..
Kita kena redha dan sabar.. insyaAllah ada hikmahnya.. apa pun takdir tuhan, itu adalah yg terbaik utk kita.. sbb hanya Dia Maha Mengetahui.

marina said...

xterkate.. semoga cpt sembuh.. sama2 kter doakan...

Amy Ly said...

smoga sgala dugaan yg Allah beri akn mendatangkn beribu kebaikan n kebahagiaan buat kamu sekeluarga...buat norma, kuat kn smangat demi ank n suami...brjuang untuk terus hidup n lawan pnyakit tu..insyaAllah, kami semua akn sntiasa mndoakn yg tbaik untuk kalian sekeluarga..buat sang suami, berikn spenuh phatian n ksih sayg pd isteri agar dia akn jd lbih kuat untuk melawan pnyakit nya..n kuat kn semangat, jgn tnjuk kn muka yg tlalu sedih kt dia..cz nnt akn wt dia lg btambah sedih..
last but not least, may Allah s.w.t bless all of u...get well soon norma...

Gaban said...

Salam Moon..

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Menitik air mata saya membaca entri ini sebab baru-baru ini adik ipar saya (adik suami) pun didiagnosiskan ada brain tumor di belakang otak (bahagian yg control speech dan pergerakan tu..sori tak tau nama saintifiknya). Baru beberapa bulan lepas sebelum puasa dia datang rumah saya, cergas je berlari kejar anak2 dia..raya hari tu dah terlantar. Pakai diapers, mata tak nampak..tangan dan kaki terketar2. My PIL decided tanak benarkan doktor bedah. Dia pun tanak sebab doc ckp ada risiko koma/lumpuh selepas dibedah. So, sekarang dia tengah berubat secara alternatif...tapi risaunya dalam hati saya sebab SIL saya tu tak pegi scan semula tumor tu.. Takut la jadi semakin besar ke hape.. Lagi satu, tak tau tumor to benign or cancer.

Last raya, masa berborak dgn my SIL tu, kami nangis sama2... At least yor BIL sangat setia jaga wife dia, tapi biras saya tu..datang jenguk pun jarang2..(dia kawen 2).. Raya hari tu balik pun sehari je, tak tolong apa pun wife dia..tengok saja dan bercakap lebih kurang dgn anak2 diaorang (i boy & 1 girl). Sedih tgk my SIL...minggu ni pun nak pegi tgk dia lagi kat kampung.. :(

Harap2 your SIL cepat sembuh ye..?? dan saya harap boleh rujuk certain things yg mungkin boleh bantu SIL saya tu menghadapi penyakitnya... doa saya untuk adik2 kita semoga tabah dan kuat menghadapi dugaan ALLAH...

Joanna Yunus said...

bergenang air mata saya bila baca entry ni....saya dah melaluinya dec 2009, adik saya diagnose rectum canser....

AbbotCottage said...

Fidyah Fatihah utk Noormawati binti Mohd Rasif, Al-Fatihah..amin.

Ekyn Amran said...

moon,nak tanya. ape simptom-simptom sebelum arwah kene brain tumor ye? dah lame dah ke die start sakit?

Ekyn Amran said...

kak moon, nak tanye. dah lame ke arwah sakit kepala?dan apa simptom2 die kena brain tumor?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...