Wednesday, March 02, 2011

Norma dah ley besembang

2 Mac 2011


Petang smalam gie HKL tgk Norma ...alhamdulillah . Pas doc kuar kan cecair dari kepala keadaan dia jauh lebih baik dari sebelum nih ...


Apa apa pun kena bawak Talib gie makan dulu ...im glad that sutan sangat supportive n dia tak putus2 bg nasihat kat adik dia ..

Sebelum tew gie sekolah Norma kat Ulu Langat amik GL . Since dia br trasfer dr Johor ....then cuti bersalin plak ....dia lom pernah pegi sekolah tew lagi . Dah dapat GL terus ke HKL

Mata dia dah tak gerak2 n lompat2 cam sebelum nih ...dia langsung tak mengadu sakit kepala n dia nampak lebih berseri2 ....alhamdulillah ....and she can talk better ...sebelum nih dia cakap satu satu n sangat slow nih dah ley sembang2 dah .

Doc masukkan wayar dalam kepala dia n salur kan terus masuk dalam usus . So semua balance cecair tew akan kuar thru air kencing ...nih pun apa yg talib citer la kan ..so nampak la kesan wayar tew dari kepala ke leher tembus kat dada masuk ke perut ...

Doc tebuk belakang kepala utk kuar kan cecair dalam otak

< pic removed >

Norma sempat senyum sebab Moon kata nak mms gamba dia ke adik dia Farah yg ada kat ITM terengganu n adik kita org Umi kat ITM Kuala Pilah ..dia nampak sangat la better dr sebelum nih ...kalau tak nak bukak mata pun tak ley ..

< pic removed >


 dapat plak mertua yg sporting n ipar yg ting tong hahahha gelak je manjang Norma ..its nice to see her smiling again . Apa yg bakal berlaku esok tak yah pikir kan lagi ..

Sejak dia sampai dr Johor nih la kali pertama kita semua ley sembang ngan dia cam nih ..
Im sure Norma misti sonok dpt tgk Talib yg sentiasa kat sisi dia ...kiter kalau dah jd wife nih kan apa apa pun misti kiter cr husband kiter dulu kan ..yer la kan partner for lifetime ..kowang stay strong ya ...kita org akan selalu support kowang and will always be here for u ...anytime .

 < pic removed >

 Talib slalu bgtau Norma " Sayang cepat baik ye nanti kiter balik umah jaga Rafiq sama sama .."
( sowi mak sebak nengok gamba neh )

Ya Allah sangat lega tgk Norma cam tew ...rasa tenang sangat sebab dah tak nampak dia tahan sakit yg amats ...kalau tak sebelum nih rasa dia terlena sebab sakit je terjaga tido tahan sakit lagi ...

Makan pun ok ...smalam mama kasik epal sebelah gaks habis pastuh makanan yg hosp bg pun dia makan ...pastuh ley sembang lagi siap gelak2 lagi

Masa moon sampai dia terus tanya

Akak Rafiq mana kak ....rafiq tak datang ke ...Norma nak tgk Rafiq kak

Me kan emo emo terus sedey n bgtau smalam Rafiq dtg dia tunggu Norma siap operation ...tak pa nanti akak balik amik Rafiq kay ...misti Rafiq pun windu ngan Mama dia .

Moon bgtau Norma ...

" Norma akak letak pasal Norma kat blog akak ..nanti sedara mara kiter baca dia org tahu ...Umi n Farah pun nak tgk perkembangan Norma atleast tak la dia org susah hati and kita org ley semua doakan utk kesihatan Norma"

Norm: Tak pa akak letak je sian kawan2 kiter pun tak tahu ...akak tulis je pastuh tinggal msg kat wall FB Norm bgtau Norm ada kat HKL kena wat operation ..misti dia org duk call call . Phone kiter tak on dah lama . Akak suh ye dia org sama sama doakan Norma yer ..agar Norma cepat sembuh n sihat seperti biasa

Yer Norma ...semua kirim salam kat Norma ..semer suh Norma cepat2 sembuh . Norma kena kuat kan semangat semua nih adalah dugaan dari Allah . Insyaallah Norma pasti sembuh ( ingat senang ke nak ckp cam nih ...me dah terketar2 sora nak ckp kat dia menahan sebak di dada ) Norma kena kuat kena lawan ...pasal Rafiq Norma jgn wisau kita org semua duk tgk kan dia ...janji Norma cepat2 sembuh n sihat n boley balik umah kay

Yer kak ..family Norma dtg Khamis nih akak ...sob sob ( family norma kat Pontian )

Tak pa Norma ..nanti dia org dtg la jgn wisau ..kami semer nih pun ada teman kan norma ( ye la kami ber 5 pun dah cukup bisingkan wad tew hahhaha )

So kita org angkut terus mama n papa bawak balik umah yer la kan dah bermalam atas kerusi kat hosp sian dia org ...lg pun Talib ada ley tgu Norma ..sampai umah terus amik bb Rafiq n zass ke HKL ...sampai2 terus ks bb kat Talib

Talib punya sonok la sebab Norma ingat anak ...sebelum nih mebi dia terlalu sakit even to remember yg dia baru pas bersalin ...so smalam Norma pun sonok dia peluk2 bb dia n cium2 ...n kali nih dia nampak bb Rafiq .....kalau tak sebelum nih penglihatan dia tak bagus


Isk n Yaya

2 org nih punya sonok baby Rafiq ada kat umah ...Isk merangkap sebagai body guard n tukang mengadu n tukang cerita yg bg tau apa yg berlaku hari nih and Yaya nih behave ke tak n etc ... n yaya sebagai assistant . Yaya la yg terrer pegi masuk bilik amik baju suar pampers Rafiq semer ...dia la org pertama ley detect kalau Rafiq uk uk ...terus dia panggil bibik suh salin kan pampers ..dia la jugak tepok2 kan baby Rafiq n nyanyi kasik Rafiq tido ...kakak Yaya nih sweet la ...

Sowi la Yaya mummy tak sukses nak kasik adik kat Yaya ...adik yaya kuar masa dia 7 weeks..( Moon baru nak wat entry im +ve pregnant tapi tew la kan lom ada rezeki ...tapi rezeki jugaks nih sebab terus dapat baby ...tak yah tunggu 40 weeks )

Alhamdulillah nasib bibik ada kat umah . Bibik Fain sampai tak sempat mandi la duk sebuk jg bb punya pasal ...LOL . But bila ai sampai umah mmg Moon suh dia naik pegi tido ...sebab sok pagi awal2 dia dah nak bangun masak apa yg patut ..nak kemas ke apa ...janji bila kita org nak gie kije semer dah setel...kain baju semer dah basuh n jemur ...umah dah sapu n mop ..makan utk tghari bila Isk balik skola dah ready ..

Yaya demam smalam ...tp dalam demam tew kemain lagi bising la mulut dia ..ke demam nak dpt benda baru neh Yaya ..
Gamba pagi tadik sebelum anta Isk g skolah ..
Yer posing ngan buah kelapa . My MIL bawak 3 biji kelapa suh tanam kat seberang umah. Isk sgt skema butang sampai atas ...bila suh bukak dia kata cikgu kata macam nih kemas tak nampak selekeh . Yer la bebudak nih apa apa semua cikgu ckp ...cikgu cakap tew cakap nih ...ekekke
Isk kata kelapa nih kecik sama cam kepala Yaya ...see Yaya badan duk panas tp tetap ceria ...ok la tak la bimbang mummy tgk yaya cam nih ...kalau demam yg flat tew wisau .

Info :

Norma is in Institut Kaji Saraf HKL
Wad 5A , katil 8 ( rasa nanti dia org tuka wad )

Thanks ya to all yg comment n yg sms ke moon . Moon pun bgtau Norma ramai reader semer duk doakan dia n anta sms ....and dia suh say thanks kat kowang .

main reason y ai tulis kat sini sebab
- tak yah nak explain banyak kali ...20 org tanya takkan nak citer 20 kali ...mula mula ok la lama lama dah hilang semangat nak citer

- tak yah nak call sedara mara yg rata2 ada fb ada internet n rata rata baca blog neh ...so nak tahu perkembangan baca je ..kadang ada yg susah nak dtg kan ...kalau yg dekat tak dpt dtg jugaks tak tahu laaaa

- kawan2 yg terlibat semua ley tahu n panjang kan la pada yg berkenaan

- skrg zaman IT maaaaa thru social media networks lagi cepat berita nya tersebar

26 comments:

Aiza Azril said...

Alhamdulillah...kc pun turut sebak, baru tgk gambar tak baca lagi tu...apapun kc doakan Norma akan cepat sembuh dan kepada Talib sekeluarga be strong ya....

eLYies said...

alhamdullilah..norma dah beransur pulih..nanti angah datang jenguk norma yer...

Mrs.R @ Emi said...

aduss..sebak tgk gambo2 norma nih..ape2 pon tumpang hepi bila tgk die dh ok sket..

Filla ~ Kasihs said...

moon.. tak dpt aku bygkan keadaan nie..sedihhhhh sgt.. huhu..dgn baby lagi.. alaaaaaaa nak nangis T_T.. aku doakan semuanya ok yer.. kuatkan semangat..semoga norma dan family akan melalui dugaan ni dengan semangat yang kuat!

Ayu Safieza said...

Alhamdulillah.....sampaikan salam mas Assalamualaikumwbh kak Norma yer...mas pernah jumpa dia masa visit muny dgn ma ari tu cuma dok sembang ngat sbb dia nampak letih tgh sarat.......

Lega......mmmmmm!!! Aisy pown demam gak....demam windu kot....mmm kasik air 100 plus sket ok gak munny....

Aapitz said...

Alhamdulillah... :)

Dah ader good progress. Hope Norma kuat semangat....

Miss Moon said...

mas , aisy windu mummy dia tew ...bawak la dia g sana duk ngan mummy ...skolah kat sana

Apit, thanks dear

Hasnor said...

alhamdulillah..lega baca entry arinih (tp still sebak n nanges jgk)

harap sil moon cepat sembuh mcm biase, amin

JuJue said...

rasa cam lega lah moon baca ni. tadi lunch ngan papa akid&amber kan..jujue citer kat dia pasal ni. sedey. dia pon tanya..skang mcm mana. memang kelam kabut nak balik check blog moon kot2 ada berita terkini.
kim salam kat norma okeh.

Miss Moon said...

hasnor ...many many thanks

jujue wah terus jadi buletin 1 30 hahahha . thanks dear ....mwahhhh

ila de cute said...

sebaknya bila nengok gambar norma and talib tu... alhamdulillah ada positive progress to norma... kami doa kan norma akan sembuh..

Azie said...

Alhamdullillah...
Segala kesakitan yg ditanggung terjwp juga akhirnya...

Kak Moon,
Send my regards to my sister in law
ey..
Kiteorg doakan dia cpt sembuh..
Sedihnya.. huk..huk..huk..

J.M.R said...

alhamdulillah..dah makin ok. hope dia makin sihat..

Miss Kim said...

Alhamdulillah doc dah pasang shunt utk balance kn fluid overload tu, kak norma kene kuat semangat utk next operation k. Nurul n family doakan kak norma cepat2 sembuh..amin..

happy2gether said...

Moon, alhamdulillah dah ada progress, dia dah ingat anak n etc...mmg sebak tgk gambar talib n norma...tp yg penting norma ada keluarga yg sgt supportive....nasib baik fain ada tlg Moon...semua yg berlaku ada hikmah yer Moon...about your 3rd edition pon DIA dah tentukan mungkin masa ni belum sesuai, you have to take care of your SIL...kami semua akan sentiasa follow progress Norman doakan yg terbaik utk dia...cayang Moon...

- Malia - said...

alhamdulillah norman semakin sihat..
buat norma kuatkan semangat,berdoa kpd allah supaya diberi kekuatan & kesihatan yg baik..semoga norma cepat sembuh..

Ayu Safieza said...

Muny, mas nak tanya...kalau size limit blog kita over, cam ne nak wat kalu tak nak purchase size....?

Boleh deletd gamabr yg lama kan nak reduced space..mm tp ada cara lain x?

shafahanz-iman said...

Moon.. kalau tak silap ni adik ipar you yg baru kahwin tu kan.. dah dapat baby ye.. tahniah.
Apapun be strong, Talib and Norma herself mesti kuat.. InsyaALlah segalanya akan selamat.
Kita boleh lawan penyakit tu kalau kemahuan kita kuat. It happens to me b4 but it's in a different way. Samalah.. baru dapt baby masa tu. Doa kami dari kejauhan buat Moon and Norma sekeluarga.. :)

Miss Moon said...

Mas , tak tahu plak limit size dia . Muni dah berbelog 5 thn lom pernah dapat apa apa notofication plaks ..lagi banyak gamba ada la

shyha said...

as salam kak. saye kwn norma. thanx bg tau.saya doakan die slamat.krem slm kt die ye..

mOoN said...

Ya ALLAH...tabahkan hati mereka.. i'm totally sad while reading this... sungguh menusuk hati... semoga dipermudahkan segala urusan... InsyaALLAH.. Doa dari moon dan family buat kalian sekeluarga...

btw,, nama kita sama.. :)

Nur'alin said...

Hanya air mata yang teman saya sepanjang meneroka blog dan kisah Norma ni. Teringat pada diri jika kita ditempatnya. Ya ALLAH sungguh hebat ujianmu terhadap Norma, Talib dan baby comel. Semoga semua akan pulih dan baik seperti sebelum ini. Moga Norma lekas sembuh dan dirahmati Allah.

Nur'alin said...

Air mata yang menjadi teman sepanjang menerokai kisah Norma. Ya Allah Maha Hebat ujian Mu padanya. Lagi2 bila tengok wajah comel baby Norma dan Talib. Mcm kakak cakap, hati ibu, rapuh bila bab anak dijadikan bahan. Ya Allah sangat2 besar dugaan ni. Moga bulan mulia ni memberi berjuta sinar kebahagian dan keberkatan untuk Norma. Moga beliau sembuh dan bahagia bersama suami, anak dan keluarga :'(

AKU DARA said...

subhanallah,,,kesiannya pd norma,,saya sentiasa doakan dia akan sihat,,allah maha pengasih dan penyanyang,,ramai org akan sentiasa mendoakan kesejahteraan norma,,sebak rasa,,

MonaVie Perak said...

Salam. Saya mula mengikuti cerita norma lewat septembe 2011. Jujur saya katakan, hanya Allah yang mampu mengubah segalanya. Alhamdulillah,ketumbuhan kanser norma mengecil. Selain transfer factor yg digunakan oleh norma,Monavie juga memang dapat membantu dalam mengurangkan pertumbuhan sel kanser. Ia juga adalah hasil nilai kasih sayang dan semangat yang diberikan oleh seluruh keluarga norma terutama suami norma,ibu nya dan juga moon. Saya harap norma akan kembali sihat..supaya rafiq bambam mendapat belaian daripada ibu sepenuhnya..

AbbotCottage said...

Fidyah Fatihah utk Noormawati binti Mohd Rasif, Al-Fatihah..amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...