Sunday, March 27, 2011

Update : Norma at HKL day 25

26 March 2011

after 25 days duk kat hospital hari nih adalah keadaan dia yg terburuk . Dia kan last week baru kuar ICU ...yesterday she was fine siap ley pegi fisio n belajar jalan semer. Talib kata Norma cam kena bertatih but she managed to walk to the Fisio room . Sonok dengar Talib citer yg Norma jalan sendiri then managed to kayuh basikal ...then she looks so healthy ...

but last nite dia demam and demam tew berlarutan sampai hr nih . Ai tak sanggup nak tgk Norma sampai tak sempat pun amik gamba dia ...masuk je wad dah nampak Norma siap ada towel atas kepala dia . Dia gigil2 ....mata dia sangat kuyu . Tangan dia lebam2 kesan inject2 kat ICU last week . Air liur dia meleleh and she cant stop it ...alahai norma tak sanggup sangat akak nak tgk Norma cam tew ..

Ai tahan sebak di dada ...celup kain dalam bekas ais yg nurse kasik ...letak atas kepala dia ... Lap air liur dia . Mulut dia penuh ulser ...bibir dia crack ....and she is so weak ..Ai dont know how to explain . This is the worst la ...sepanjang dia duk kat HKL nak masuk 26 hr nih la nampak dia cam tenat ...sorry ai tak tahu apa lagi ayat yg ley gantikan perkataan tenat ...or ai can say uzur

siang td demam dia makin teruk plus dada dia berkahak n dia tak ley batuk .Tadik kol 10 doc dtg kasik bantuan pernafasan kat dia since she cant breath by her own . Doc suspect lungs dia kena infection . Jari n kuku kuku dia jadi biru ...she struggle to breath . Dada dia cam berombak2 sekalik tarik nafas nampak cam ketat sangat dada dia

Talib riso tgk Norma n banyak kali bg tau nurse ...tak mo ckp la pasal tew . Sakit ati pun ada .....finally malam baru doc dtg ...tutup tirai semer bawak macam2 equiptment walhal dr pagi Talib dah duk suh dia org tgk ...aiyarkkk

Yg sedih nya Norma dah banyak hari duk mintak Rafiq ...dia nak tgk Rafiq . Mmg skrg budak2 tak ley masuk wad due to penyebaran penyakit kan ....but dia betul2 nak tgk Rafiq . Ai cuba mintak ngan guard kat bawah ...saya nak bawak bb nih jumpa mak dia . ...tolong la Encik ....2 3 minit pun jadi ....but Polis tuh pun buat kerja dia ....dia tak ley kasik kami naik

Talib bagitau Norma ...Rafoq ada kat bawah tapi tak ley naik ...Norma ngan semangat nya dalam tak larat tew siap angkat kaki nak turun katil suh Talib bawak dia atas wheel chair utk jumpa Rafiq tapi nurse2 tak ley kasik sebab Norma nye demam sangat tinggi . Dia org tkut Norma tersawan susah ....

Mama merayu kat polis2 tew tp tew la kan thats the rules lg pun tak bagus bb naik ke atas kan . Yup kami sedar tew tp bila memikir kan Norma nak tgk Rafiq ...kami cair la tak tahu nak ckp apa ...she missed her son so badly ...Rafiq baru 60 hr ...banyangkan la Norma tak dapat spend masa 1 hari pun ngan anak dia ..alahai hebat nya dugaan Norma n Talib .

Thanks ya those yg baca blog nih and dapat tahu pasal condition Norma thru this blog . Talib kata ramai kawan2 dia dtg and the know pasal nih pun sebab baca kat sini . Many many thanks atas keprihatinan kowang .

Kalau sesapa yg kenal dia org tak dpt pegi or send sms atau apa u ols ley tinggal msg kat sini since kadang Talib akan balik jenguk Rafiq and dia akan bukak blog ni tgk comment kowang semer .

Td masa pg umah kak shirlene tgk auntie yg baru balik umrah dia pun bagitau bebudak opis dia pun duk follow perkembangan Norma ...plus ada junior Talib masa blajar pun duk baca ..alhamdulillah im glad that semer org dapat tahu pasal nih n sama sama doakan agar Norma cepat sembuh and di kuat kan semangat nya .

Thanks .

Tadik talib call norma semakin ok . Tekanan darah semer dah normal its just that dia still kena pakai oksigen ...and sok doc nak cek paru2 dia

* p/s: those yg nak add Moon kat FB ...really appreciate if u ols dapat state kan kat msg tew cam ....ai nih kawan norma talib ...or ai baca blog akak ....so that its easier for me to approve . Thanks

21 comments:

Miss Kim said...

Kak norma, abg talib n family kuatkan semangat ya..nurul doakan dari jauh. Never give up!

happy2gether said...

Moon, sedihnyer baca keadaan norma...tp yg tak sanggup bab nak jumpa rafiq tu...Moon, mai doakan semoga Talib, Moon dan semua tak berputus harap...never ever give up on your loved one, love can create miracle...insyallah....

zainab said...

salam..kak,saya sedih dengar keadaan noorma macam nie..dia kawan saya masa lower form dulu..she's very cute with her smile...tetiba je tau dia sakit..menyesal sebab tak dapat pergi jenguk dia..but she was very strong..saya doakan noorma getting well soon..saya sentiasa doakan dia..

zainab said...

salam..kak,saya sedih dengar keadaan noorma macam nie..dia kawan saya masa lower form dulu..she's very cute with her smile...tetiba je tau dia sakit..menyesal sebab tak dapat pergi jenguk dia..but she was very strong..saya doakan noorma getting well soon..saya sentiasa doakan dia..

mannira said...

Moon..sedihnya..moga norma makin pulih dan dapatla..peluk rafiq...

nina said...

kak mun, kim slm rindu pd norma n rafiq, saya tak dpt nak jenguk dia..kursus 2 mggu..nanti ader ms saya dtg..insyaallah...semoga norma sembuh sediakala..amin..-nina

missalongwani said...

sedih sgt2...smpai netes air mata..hope abg talib kuat...n wani sgt2 bangga ngan kak norma...dia amat kuat tok lawan sakit dia.moga Dia permudahkan segala..amin....

shafahanz-iman said...

Moon, just my 2 cents opinion...(if you don't mind for me to share)belikan air ECPI n sudukan ke mulutnya, kalau Norma liquid feed, campurkan ECPI or air yasin pada bancuhan susu tersebut, minta jasa baik doktor n nurse supaya dorang faham. My mom n sis pernah buat macam tu kat ai.. more alike norma's case. Alhamdulillah.. Kak Long dulu siap belikan cd player setiap waktu disumbatnya telinga ai dengan bacaan Al-Quran.. Hospital, macam2 citer.
InsyaALlah.. berkat doa dan kesabaran Norma akan pulih. Kami doakan dari Jauh.. tabahkan hati kuatkan semangat, org sakit akan lagi sakit kalau tngk kita tak kuat.. take care moon..

Ammyzyliyana said...

Subahan Allah.. am I the last person yang tau ni..?? Patut lah umah Mak tutup katup.. tak der org..

Salam tuk Norma yea Moon..

Azie said...

moon, aku sayang giler ngan norma....walaupun dia tak kenal aku pun....tapi dalam setiap solat aku doakan norma supaya cepat sembuh...tak sanggup nak tgk seksa yg dia tanggung. Aku nak sgt lawat norma..tp aku nak kuatkan semangat sket....aku nak peluk ko moon...nangis bersama2...family ko adalah family aku juga...aku harap talib kuatkan semangat...sampaikan salam aku ye.

Anonymous said...

be strong talib.. hebatnye dugaan yg ko n wife lalui.. sbg ibu, aku paham perasaan norma tu..nak2 bile die lgsg x dpt jaga rafiq dgn keadaan die mcm ni... btw, same2 doa norma will get well soon... -zaihan @a'an_

Momy-Of-3DH said...

Moooon... alahai sedeynya norma tak dapat jumpa bby dia... buatkan lah video call walopun tak bleh jumpa derek atles dia buleh nampak anak dia n anak dia buleh jugak dengar sora momy dia... aduhh sedey nyaaaa... kuatkan semangat ya norma yer... muahhhh...

Anonymous said...

SALAM KAK,

KIRIM SALAM PD TALIB N NORMA..SEMOGA MEREKA TABAH MENGHADAPI UJIAN DARI YANG MAHA ESA INI..

KWN TALIB, SEK MEN SEKSYEN 11...

♥ QaseH ♥ said...

kak hope everty is ok,,,sedey bc pasal norma x dpt jp bb dyer,,,,,,

acap said...

kmslm kak noma...dr ani sekeluarga

kakakmu said...

buat adik talib..akak bangga kerana hati seoarang suami mcm adik sgt ssh nk dicari hari ini.ade hikmah disebalik smua dugaan ni dik.smoga adik trus tabah utk isteri dan ank tercinta.akak akan doakan norma dari jauh smoga cpt sembuh..amin

Anonymous said...

YaALLAH...sayu nyr hati..bile bca sume p'kembangn norma yg sakit dan suaminya(talib) yg cukup tabah hdapi dgaan yg snngguh bsar ni..sebak sorng2..be strong talib n norma.iALLAH...sy jga akn doakan norma,wlau tdk mngenali die..

akak... said...

hanya doa yg mampu akak berikan.. semoga cepat sembuh.....

diyaidan said...

assalammualaikum abng talib kuatkan semangat yek..semoga kak norma cepat sembuh.....

rohan said...

As salam to norma & talib...kuatkan semangat, redha & tawakkal pada ketentuanNYA...semoga Allah mempermudahkan segalanya buat Norma..

AbbotCottage said...

Fidyah Fatihah utk Noormawati binti MOhd Rasif, Al-Fatihah..amin.