Tuesday, March 15, 2011

Update : Operation Norma 10hrs++

15/3/2011

Alhamdulillah Norma dah selamat di bedah selepas 10 jam dalam dewan bedah .
Pagi tadik Norma masuk dewan bedah kol 8am...kol 8 pm baru kuar . Alhamdulillah according to doc semer berjalan lancar

Moon sampai ke HKL tgh hari sebab pagi ada urusan di Hosp Serdang . Setel je kat Hosp Serdang terus zass ke HKL. Masa sampai tew parents Norma , Mama , Papa , Talib and Umi dah ada sana .Nampak kat board kat sitew Normawati OT3 ..operation on progress .

Kami saba menunggu . Masa tew kat dewan bedah ramai org sebab ada 3 4 org duk buat pembedahan but Norma la yang lama skalik ....sekali sekala tgk Talib sayu je hati ini ...betapa hebat nya dugaan dia .

Kol 7 30 doc panggil Talib ....kami kat luar nih tertanya2 asal doc panggil talib ....sebab norma carik ke sebab ada apa apa ke . Cam cam la duk terpikir benda elok benda tak elok semer kuar . Mama n Mak Norma lagi la dah nanges2 sebab semer duk tertanya tanya kenapa kan .

Skalik pas 20 minit dalam tew Talib kuar ...muka dia sedey je . So kami semer kerumun la dia n tanya apa doc kata . Talib kata doc kata operation berjalan lancar . Norma dalam keadaan stabil...tekanan darah n heartbeat semer ok ...cumaaaaaaaaaaaaa

Tumor Norma sudah besar . Akar tumor tew dah sampai ke pusat saraf that is kat saraf tunjang . since tumor Norma kat cerebellum doc terpaksa bukak cerebrum tew...bukak supaya dapat remove kan tumor kat celah otak tew .But doc ley kuarkan 80% je tumor dia and lagi 20% doc tak dapat buat sebab its to complicated and kalau di teruskan ia akan mengancam nyawa Norma .

Selepas doc kuar kan 80% tumor tew masa dia org nak jahit balik tempurung kepala Norma ...ada 1 lagi complication . Dimana otak Norma membengkak and doc tak dapat nak tutup balik bukaan yg dia org buat . So doc biarkan dulu bukaan tew and tunggu otak norma kembalik kepada biasa . Doc tak pasti bila bengkak tew akan surut kadang esok dah surut kadang makan 2 3 hari . So selepas otak nya surut Norma akan masuk balik OT and doc akan tutup balik bukaan tew dengan tempurung kepala dia n jahit balik .

Norma di pindah kan ke ICU sehingga la otak yg bengkak tew surut . Kol 9 lebey tadik kamik semer dapat masuk tgk Norma . Ya Allah sedih sangat sebab ngan wayar bergantung2 ...ngan muka Norma bengkak teruk sangat . Moon tak dapat tahan sebak tgk keadaan Norma . Talib pegi kat Norma n pegang tangan Norma erat2 . Tak der tindalk balas but kaki Norma bergerak2 . Nurse tew kata sia org tak kejut kan Norma lagi . Norma akan di tido kan 2 3 hari nih sebab otak dia lom di tutup lagi kan . So mmg Norma di pantau rapi oley unit ICU.

Talib tgk gamba Norma kat phone dia ...terus dia ckp kat Umi n Sutan ...cantek Norma nih kan...sian dia kena lalui kesakitan cam nih . ...menitis nitis air mata Talib . Yer la kan mana sanggup kiter tgk our other half melalui kesakitan n ujian yg maha hebat cam tew ...we fell so helpless ....apa yg kita org buat cuma kena tenang kan Talib
Moon terharu bila Talib bagitau kat Mak Norma ...mak jangan risau ..kiter akan jaga Norma . Dia bini saya tanggungjawab saya ...akan saya usaha kan jaga dia . Mak jangan la risau ...

perggg tabah tol talib but dalam hati dia hanya Tuhan je la yg tahu

sebelum kita org balik ...Talib peluk mama kuat n cium Mama ...sambil dia kata " Mama nih ciuman utk Rafiq ya . Nanti mama sampai umah mama cium Rafiq kuat2 sama cam Lib cium mama...bagitau dia papa rindu sangat kat dia . Nanti Papa bawak mama balik "

OMG ...menitik air mata moon la tew jugaks ...i dont know la how to describe sedey giler ..

Kita org sampai umah kol 12 ...balik umah Isk Yaya dah tido . Rafiq bibik dah tido kan dia . Bibik kata Rafiq gelisah sepanjang hari ..ngak mau tidoooooo ...mebi rafiq pun dapat rasa kan keadaan Mama dia ..

Ya Allah permudah kan la segalanya ......amin

p/s : Moon memohon maaf pada customer moon . To Krel n Mazni sebab lambat sangat siapkan album kowang ...To Mama Dania ...To Lyn and to Riniy and friends ...ai betul2 mintak maaf . Ai betul2 tak sempat ...and many many thanks sebab sangat memahami ...but ai feel so teruks sebab tak dapat deliver on time and bagi ia pending lama sangat ....Moon betul2 minta maaf ...im so sorry ya . Ill try my very best utk siap kan ia secepat mungkin ....

29 comments:

happy2gether said...

Moon...besarnya dugaan Talib & Norma ni...sebak sgt baca entry Moon ni...menitik2 air mata membayangkan baby rafiq yg blom puas merasa kasih sayang mama & papa...Insyallah berkat doa kita semua dan kuasa Tuhan...harap sgt, bengkak di tempurung kepala Norma surut dan cepat2 boleh ditutup semula...ngeri sgt sbb kita berckp mengenai kepala dan otak bukan anggota badan yg lain, dan mai tau berat mata memandang, berat lagi yang menanggungnya...bertuah Norma ada suami, kakak ipar n abg ipar & keluarga yg caring n loving cam korang...mai & zaimi akan pi becuti besok tapi doa kami sentiasa bersama Norma...Insyallah Moon, jgn putus berharap yer...hugs...sob sob...

Filla ~ Kasihs said...

moon, sedih la aku.. bergenang gak air mata aku ni hah.. hebat betul dugaan talib.. aku doakan semoga norma kembali sihat macam dulu-dulu, sebab talib dan baby memerlukan norma lebih dari segala yang ada.. hmmpp.. tak tertype lah plak aku.. smoga ko pon tabah,, selalu-selalu tenangkan hati talib tu ye moon.. sian dia.. aku doakan semua ok..*hugs*

AdanyaKauUntukku said...

menitis air mata ila baca Moon...
moga talib dan norma akan kembali bersama..hidop bahagia bersama si comel........moga cepat semboh

riniy said...

moon,
aduss, bergenang air mata ni bc entry ni..sedihnya..sian kat rafiq. semoga semuanya dipermudahkanNya dan selamat. xpela moon, if x sempat siapkan gamba tu pun xpela. kite memahami. take care ok.

SwEeT^^SiMpLe said...

salam moon.. lama tak baca blog moon.. tak sangka hebatnye dugaan norma n talib.. menitis airmata bila baca entry ni.. semoga norma cepat sembuh dan dipermudahkanNya.. amin... moon n family juga harap sentiasa tabah..
-anim -

JuJue said...

tak tahan la moon..baca. sedey. nangis. moga moga norma akan ok. insya'Allah.

ila de cute said...

moon, hebat betul dugaan Talib and Norma...sedih betul, dah menitik2 air mata baca ni... kesian baby Rafiq... Tabah betul Talib and setia betul dia tunggu Norma...Hugs

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh...sedih masa baca, when our the other half kene hadapai macam ni..

Ya Allah permudahkan lah segala2nya. Amen. Mas akan doakan dari sini..biiznillah!

Moga Talib tabah n kuat berdoa dan berada di sisi Norma n Rafiq. Begitu juga dengan Muny & Sutan. Be strong ye cousin..for them n the rest!

rose said...

salam kak moon, 2 kali rose baca entry ni...menitis air mata...besar sekali dugaan talib n norma, harap cepatlah bengkak kat otak norma susut dan rose sekeluarga akn mendoakan norma sembuh spt dlu supaya dpt mereka bersama2 membsarkan bby rafiq.. :-(

Shida said...

I am speechless..ALLAH bagi dugaan yg hebat macam nih pada org yg terpilih..yes..the chosen one...bukan semua org mampu melaluinya...Talib n Norma adalah insan yg terpilih kerana DIA tahu mereka berdua mampu mengharungi dugaan nih..air mata nih mengalir macam apa dah...semoga ALLAH terus bagi kekuatan pada Norma n Talib and the rest of their family untuk terus menempuh dugaan ini.Doa kami semua untuk Norma n Talib. kiss n hugs untuk baby rafiq.

Azie said...

mmg sedeh....mmg nantikan perkembangan norma....sedih baca entry ni moon....aku doakan yg terbaik utk norma. Harap talib kuat semangat....:(

chekna @ mama ziyad said...

sebak baca entry ni... xtau nak kata apa... moga kalian sekeluarga tabah menghadapi ujian Nya esp talib..jgn patah semangat... semoga Allah mempermudahkan semuanya...aminnn.....

harrissa said...

salam kak moon,

menitis airmata baca kisah norma n talib..lagi2 dgn kehadiran baby rafiq..sedih sgt..

sy doakan semoga norma cepat sembuh dan kembali mengharungi hari2 bahagia bersama talib n rafiq.

bertuah norma, suami n keluarga sentiasa ada disisi ketika saat getir macam ni. sampaikan salam pada semua n hug for baby rafiq.

harrissa

Ct norzila said...

Buat talib, kuatkan hati n smgt... Bersabarlah...buat sahabatku, jgn putus asa. Igtlah sesungguh dugaan yg diturunkn oleh Allah ini membuktikan Allah amat menyayangi mu. Semoga cepat sembuh, sahabatku ini x sabar ingin melihat senyuman mu yg manis.buat Rafiq sayang, jdlh anak yg tabah, setabah mama n papa...

Norikh said...

cpt sembuh ye norma..kite doakan hidup norma lps ni sama cam dulu..amin....

with luv,
ur friend-norikh

**Moon: tumpang eh bg wish kt norma

sal said...

kak Moon, thanks update story noma kat sini. we all as her friends very appreciate that..
ujian Allah yang sangat kuat untuk dihadapi oleh keluarga ini.air mata selalu tumpah tiap kali baca entry pasal noma. of corse, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Talib, bersabarlah. you have to be strong.sebagai sumber kekuatan noma dan si kecil rafiq.kami sekeluarga mendoakan noma cepat-cepat sembuh..

Lenny said...

moon,

so sorry.. len tak dapat datang semalam... balik kerja dah lewat... Yang pon abis keje lewat..

lenn tak bley benti nangis lg...
talib mmg hebat... lelaki camni.. byk dah pupus.. semoga Allah sentiasa beli kesabaran kat talib..

len doakan numa akan cepat sihat... semoga semuanyer berjalan lancar.. semoga dipermudahkan segala urusan..

amin...

mamalisa said...

baca entry moon pasal update norma ni macam flashback citer sendiri..nak tak nak kena tabah dan kuatkan semangat. Yer Allah tahu Norma & Talib hambaNya yg kuat sebab tu mereka terpilih. Talib mmg hebat.
Moga Allah permudahkan semuanya..*speechless*

missalongwani said...

salam kak moon...tersentuh n sebak hati baca n3 kak moon...kalu jatuh kat kite..xtau la camner nak hadapinya...wani doakan semoga Allah permudahkan semuanya....bagi semangat yer kat en talib...

Aiza Azril said...

Ya Allah, Kau permudahkanla segalanya buat keluarga Norma, Talib...i'm so speechless Moon...memang tak terkata apa cuma kami sentiasa berdoa semoga Norma cepat sembuh....amin...

Daring Women said...

menitis air mata ni bila baca cerita pasal norma..kasihan dia...doaku disini, semoga Allah menyembuhkan hambamu ini dan memberi kekuatan dan ketabahan pada dirinya untuk menghadapinya...aminnnnnnn

genny da bomb said...

moon..cemana condition norma skang ni..dah lama tak update..hope norma makin sihat..aminnn..

Anonymous said...

As salam.kirim salam pd numa ye..is n rakan2 benut sentiasa doakan dia...thanks sist.

Cool Lean said...

Duh... MAkin akak baca, makin deras airmata nih!

HAnya mampu doakan supaya sgala-galanya dipermudahkan buat Norma khasnya dan Talib srta seluruh keluarga Moon.. Dan moga Rafiq mmbesar menjadi anak yg soleh...

siti said...

semoga talib n norma kuat semangat...semoga norma cepat sembuh n kembali bersama family tercinta..

siti said...

semoga talib n norma kuat semangat...semoga norma cepat sembuh n kembali bersama family tercinta..

Anggun said...

sebak,sedih,pilu,terharu,sayu n mcm2 perasaan yg xblh digambarkan ble bace entry ni...sbg seorg ibu,perasaan simpati pd rafiq n seluruh keluarga norma terus menerpa..wlupn sy tidak mengenali tuan empunya dri,tp ketabahan dan perjalanan sepanjang menempuhi dugaan Allah amat sy kagumi...kpd baby rafiq,aunty doakan segala kebaikan utkmu syg...

Anggun said...

sayu,sedih,pilu,sebak,terharu n mcm2 perasaan yg xtergambar ble bace entry ni...wlupn sy tidak mengenali tuan empunya dri,tp ketabahan,kesabaran dan kecekalan seluruh keluarga norma n talib amat sy kagumi...semoga roh norma ditempatkan di kalangan kekasih2 Allah...airmata ni xberhenti mengalir ble mengenangkan nasib rafiq yg masih blm mengerti dan masih blm puas merasa nikmat kasih syg seorang ibu...buat bby rafiq,aunty doakan segala kebaikan utkmu syg..semoga rafiq membesar dgn sempurna dan igtlah betapa mama rafiq terlalu menyayangi rafiq....

AbbotCottage said...

Fidyah Fatihah utk Noormawati binti Mohd Rasif, Al-Fatihah..amin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...