Monday, May 18, 2009

Udah balik dari Bandung



Yer saya udah ada di malaysia ...waduh capek sih ...kaki nya perlu di pijat2 ...mana ngak nya . Gue sama pak sutan bisa jalan kaki duh ...jauh banget ...di kendong nya Yaya lagi sih ...nanti gue ceritakan sama lu' ya cerita cerita dari bandung .

Dari FO FO yg bikin poket ku kempis di Jalan Dago hinggalah beg beg n kasut kasut kulit di Cibaduyut ...kain kain di Pasar Baru hinggalah jeans n banyak lagi deh di Cihempelas...waduh no shopping utk 1 tahun ..skrg gue udah jadi jutawan fakir . Gambar ngak banyak kay kerna tangan penuh deh ngan anak ngan barang ngan bag bagai kan ...so sikit2 ada laaaa

Berita sepenuh nya ...( utk yg ngak ada supir )

Tukar duit rate RM 1 000 000 = RM 344 ( 12 May 2009)
utk senang ingat n convert moon wat cam ni je . Walaupun banyak form
ula org ajar ..aku nih kan lembabs sket bab nombor neh . Sebab duitnya ada 2 jenis ..RP 100 000 (merah) n RP 50 000 ( biru)

RP 100 000 = RM 34.50
RP 50 000 = RM 17.50
RP 10 000 = RM 3.45

so kalau nampak suar harger RP 54 000 pandai2 la agak kan . Dalam RM 18 ++ ha cam tew . Kalau suar jeans harger RM 130 000 = RM 44 hengget


Malam pertama
Kami naik kapal terbang petang sampai ke sana kol 9 malam . Terus ke kaunter teksi
amik kupon . Dari airport ke hotel Royal Dago2 RP 40,000 ( RM 13 .80 ) teksi akan terus bawa ke hotel . Kami sampai ke royal dago ..hotel nya udeh penuh ..terus teksi nya bawak ke hotel lain . Kami tinggal di hotel Utari . 1 malam harge nya RP 3600.00 ( RM 117 ) waduh agak lumayan deh bayaran nya . Tapi ngak ngapa bisa 1 malam ya ..besok nya bisa di tukarin bilik lain ya ..Masuk bilik simpan brg terus pegi makan ...makan di sebelah otel aja . Makan piza ....wah cantek bangat gadis2 nya . Persis model2 ...tinggi dan cantek . Balik bilik tido .


Hari pertama

Bangun awal dow . Subuh nya kol 4 lebey ...kol 7 udah sarapan ..hotel sediakan . Mandi2 siap kan Yaya ...wah gigih nih nak berjalan . Kuar dari bilik kol 8 30 am . Sebelum tew harus la sarapan dolu Bilik di hotel Utari , besar n selesa bangat
Bekfas nasik goreng bodow je sebab tak de ayam tak der daging tak de sayo

Harus la bergambar dolu ...Yaya masa nih lom mandi lagi ekekek. Moon pakai tudung ini aje amat senang n cepat nak bersiap tak yah sebuk2 nak iron tudung bagai

Jalan terus je ke FO sepanjang jalan dago ...jauh hokeyyyyyy tapi kira excersise gitew kol 9am sampai ke Jetset . Angkut pun banyak sepanjang jalan Dago harge nyer RP 1000,00 seorang ( RM 0.40) . FO bukak je terus masuk ...ha jakun nyer haku ...terjah terus . Start dari Jetset ke Blossom ke Episode n banyak lagi asal aku lupa nih ...dalam 6 - 8 FO masuk ...wahhhh cam org kaya cary banyak paper bag . Nih baru sebelah jalan lom lagi ke FO seberang jalan .
Jalan kaki balik ke hotel ...simpan barang ke Simpang Raya utk makan ..depan hotel je pun . Hotel Utari sangat srategik sebab sepanjang jalan dago ...ibarat hotel di Sogo so anda buley jalan sepanjang Jalan TAR .... Masuk kedai makan di hidang 15 pinggan lauk . Giler per tapi bayar utk yg di usik aje . Kena RP 130,000 ( RM 44) giler mewah makan . Rupanya makan di simpang raya agak mahal kerna tempat makan ini utk golongan kaya wah gitew baru aku tahu .Tapi kalau makan ramai ramai pasti berbaloi kerna bisa di share kos makan nya

Ini la angkutan
Permandangan jalan Dago dari hotel Utari
Luckily she is so well behave ..tak meragam . Duk diam je ..sonok dikendong barangkali ...tenkiu ya Yaya sebab melabur di awal pagi sebelum kuar n melabur lagi setibanya di hotel ...nasib baik la kalau tak jenuh mummy nak mencari tempat nak menyalin . Time nyusu mummy bwak adik masuk tmpat test baju aja hhahahhaha nasib tak yah nak bancuh susu .

Balik bilik ingat nak tuka otel ...skalik sambung 1 malam lagi di sini ...tempat nya best blakang hotel pun ada outlet DSE ...wah ...so lepas makan balik bilik rehat then kuar lagi ...berjalan utk FO di seberang jalan sana plaks . Sesungguh nya mmg acara berjalan aje ...aku bantai pakai sipar je hokey ...janji selesa . Malam nyer makan KFC aje hahahhahah kan senang . Sebab pegi masuk supermarket jap beli buah biskut n etc . Kesimpulan nya kat Jalan Dago nih semer ada ..

Pukul 5 lebey dah nak gelap . Pukul 6 udah azan maghrib ...tapi amat nyaman deh cuaca di sini . Ngak panas ..balik bilik tido ngan jaya nya ...kaki udah denyut nyut ..akakakka

Hari Kedua
Lepas bekfast kami jalan jalan sepanjang jalan Dago lagi ke arah hotel Karmila . Ingat mau tukar bilik tapip udah penuh sih ..tahan teksi then ingat nak carik hotel . So berjaya dapat di jalan Cihampelas iaitu hotel samudera .Skalik driver tew bilang kalau mau ke pasar baru jangan hari sabtu atau ahad ...macet bangat ...teruk skalik jam nya . So we decided to terus ke Pasar baru ...terus sewa teksi tew sampai malam . Pak Gandi tew pun baik ..banyak kasik tips yg berguna n dia cerita macam macam ...
Wah nasib ngak ramai org deh ..pasar baru nih selesa ...beraircond. Ada 7 tingkat semua nya . Bahagian kain tudung nih semer di Lvl1 . Foodcourt lvl 6 .
Sila lihat ya kenkawan ...aku nengok pun cukup kagums ...banyak giler nih baru berenti 1 tempat ...barisan atas semua RP300,000 ke atas yg tengah RP 200,ooo kebawah ...and bawah dalam RP 100 000++ vley dapat . Kesimpulan nya below 50 pun dah buley dapat lawo gilers . Sutan duk sebuk nanya boley ke wat smayang kaler2 nih ..asal plak tak ley kan , then he said dia ada dgr dari ceramah la tujuan kenapa kain semayang warna putih , adalah bagi menunjukkan semua sama taraf nya . Jikalau tidak kalau org kaya pakai yg bunga2 cantek yg miskin pakai yg kosong . But for me kalau niat kiter ke semayang berjemaah nak pakai lawa lawa dgn niat nak menunjuk pasti berdosa bukan . Tapi apa apa pun semer atas nawaitu kiter . Wallahualam ..ok back to da telekong ....lawa hokey . Moon amik 2 1 yg putih kerawang nyer cantek bangat then 1 kerawang cekelat ...tenkiu daddy ...nipis poket pak sutan jap jap kuar duit RP 100 000 ...ekekke
Aku yg sebuk duk menawar harge then duk convert harge lagi ...rasa lagi puas kalau tahu harge dalam RM hahahha kerna bagi ku bwah 50 tew la target nya akakkakakak . I bought 1 nice telekung utk Talib . Bisa di gunakan utk hantaran kawen nya nanti ...very sweet with small pink flower . Utk di kasik pada bakal isteri harus la yg lawa kan ..
Malangnya tudung kain bawaal langsung tak der ...semer tudung nih je . Harge pun lebey kurang tapi bezanya di sini banyak choice , nak bunga menempel kat kepala ...nak manik manik semer ada . tapi banyak yg pelik2 la ...di mata ku mebi di mata org lain nampak lawa . Bought few for mama since mama nak yg besar tutup dada ...di mesia yg kecik2 banyak la kan ...

Ya saya la ibu kanggaro yg berjaya pada hari itew ...2 trip gie antar barang ke teksi ...then sambung jalan lagi ...sampai otak kata jalan lagi tapi kaki kata tak mo dah jalan akakkakakakka . 4 jam duk dalam nih lvl1 n 2 sahaja . Then gie makan kat lvl 6 ..kat sitew ada banyak handbag lelong RP 50 000 aje = RM 17.50 ...tapi since the driver kata nak bawak kami Cibaduyut so simpan aja ..moon pun bukan kaki handbag sangat ..tapi kalau ada org bawakkan ke sana apa salah nya .

Sampai ke Cibaduyut tempat nya bukan besar sangat ...macam jalan masjid india aje kiri kanan kedai kulit . kalau sesiapa minatk kasut kulit n jacket kulit memang sesuai dtg sini . I bought sikit for me n mama . Tak der la best sangat kat sini plus badan dah penat berjalan kan ..yaya pun tuka baju dalam kereta aje . Then balik kami gie makan ...sampai bilik dkt kol 10 terus tido penat dow.

* tgh mengapdet
Hotel


23 comments:

genny da bomb said...

gsmber nye mane gamber gamberrrrr!!hahah!bestnye jalan2 nihhhh

iswatie "colours of life" said...

Moon..kitaorg pegi ari tuh pun dok kat Hotel Utari.

Mrs.R @ Emi said...

kak moon!! bestkan bandung....
jengukla blog emi

atty's said...

moon beshnya g jln2 bandung

love always said...

syoknya dpt shoping2 kat bandung..ni yg rasa nak fly ke sana..hehe

ila de cute said...

moon....best kan pegi bandung...memang rasa sesuai sgt kalau pegi every year...waduh moon ko sudah rampas title ku jadi duta bandung ya...hehhehe

genny da bomb said...

wahhh sakan moon jalan2 ye...borong abessssss!!jelesssssss

Jaja said...

perghh..ni bukan holiday..tapi sesi menabur zakat sambil holiday..kekekeke
moon,syoknyerrrrrrrrr :D

dELL | mrs.zaimi said...

xsbr nk tggu cite selanjutnya..sy pn nk g bandung nnt lps raya..bole la amek skt2 tips and share experience dr blog ni..

iswatie "colours of life" said...

hahaha..moon best kan pasar bharu tuh..kitaorg gi 2 hari berturut2...

Liyanaroxx said...

tq ye kak moon..ENTRY INI AMAT BERGUNA...lagi 3 weeks nak pi sana...dapat gak cedok info yang berguna..paling penting convert duit malaysia ke indon tuh ye~!!=D

happy2gether said...

Moon, bestnyer udah blk dr bandung, doakan trip kami nanti pon okey selamat gitu...mai risau sbb bwk Aqil skali, cam nak buat bubur nasi dia n susu okey tak? risau sbb ada org kata air kat sana x bersih, angkut mineral water dr m'sia ke?ada kwn mai kata dia sakit perut anak beranak...huhuuu tak bwk anak 5 hari x sanggup pulak...emm nanti kita calling2 ek nak gak tau info pasal kat saner...miss u Moon...

s2m3r said...

bestnya gi jalan2 moon..tingin bangatttt

Kasih Aleeya said...

we want more!!! heheh.. msk gambo2 lagik... aku pon mcm pompuan giler kalo gi sana... nsb tgn ada dua..kalo ada 8..kuakakakka....

shiemz said...

gampeng betul ya... kain2 telekung di sana cantek bangat... tingin juga aku ke sana.... insyaAllah.,.akan smp tapi ntah bila ya... :D

gEe said...

gilos babas tgk telekung dia moon!
tkpe ujung thn ni insyaallah turn gee lak rempat..hahahhaa..eh isk tk ikut ke?..bab brjln ni..even penat duit abis..tp nampak ape benda yg kite rembat for me sgt la brbaloi..ate dok pk penat la..sakit kaki la..sakit bdn la..ko dok uma dediam ya udahhh!..hehhehe standet arr nama pun jln2 kann..

Ibu Hanna said...

Salam, Moon nk tanya. U gi Bandung ni sendiri2 je ke..bukan thru travel agentkan? Hotel plak caner? Book online ke? Sorry..byk tanya..planning to discover Bandung nanti, insyaallah!

Miss Moon said...

Ibu Hanna ,moon ke sana sdn bhd . Dari flight - hotel-jln2 semer sendirian . Agak capek dong tapi biasa aja 1st experience kan .

Hotel nya main redah je kalau u lucky u ley duk kat hotel royal dago 2 . Ada 2 biji royal dago nih 1 yg mahal n satu yg murah . So pegi yg murah hokey bagitau teksi dia org tahu . Tapi otel nih walk in aja . Bilik dalam 60 hengget aje sangat best tapi kita org time tew ngak sempat sebab bilik dah di rembat org rombongan . Tapi banyak hotel kat sana cuma bagitau je org teksi suh antar kan ke mana mana otel yg murah

online booking mostly hotel yg besar n a bit mahal . Banyak hotel yg cantek n murah are not listed in the internet

tak pa ..moon masa nak pegi habih FP org habih blog org aiii terjah nak info punyer pasal

mama tisya said...

sronok ye moon jln2 bandung

pEts LovEr.. said...

waahh..shoping sakan.. bestnyerr..

iswatie "colours of life" said...

Re: Moon..hang call aku..aku lah ketua project masakan nih..hahahahahaha

Akma M.Rudy said...

wahhh best gler...
moon pasni leh share info ekk..sbb insyaallah kami akan menyusul jgk..;p

Anonymous said...

Yes, really. I join told all above. We can communicate on this theme. Here or in PM.