Friday, September 25, 2009

photo tips n editing tips

moon rasa moon akan letak few photo / editing tips kat blog nih ...atleast adalah few info yg ley moon share kan .

ramai org pakai slr skrg ..but have u wonder why sometimes ur output tak cam darik SLR pun ? ..well satu basic yg kiter kena tahu ....contoh ayat yg common

" bila ai pakai SLR , gambar ai akan cantek " ..yup ada benarnya and ada tak benarnya ...

" kenapa nak perlu edit bagai , kan gambar darik SLR " ...well ada few pic yg dari composition nye perfect tapi flat darik lighting ...so nak delete alangkah rugi ...so time nih editing and photo enhancing amat la perlu ...

" alaaaaaaaaaa gambar dia tak der la lawa ...edit je lebey " ....alahai ada gaks yg jaki cam nihkan ....editing help to up kan gambo ....adding mood n etc ...kalau gambo dah tak lawo tew edit la bagai nak rak ...pakai 5 6 action pun tetap tak lawa ...ha jawapan ikhlas tak berlapik nih

" ala susah sangat nak set manual manual nih ...baik ai pakai auto mode lagi senang " yes u can pakai auto , tapi sammpai bila u nak pakai auto . the main reason yg u beli slr is to have full control of ur camera . u can adjust the exposure the shutter speed , ISO n sebagai nya . If u dont want the hasle of setting ur camera ..i think point and shoot camera is the best camera for u . there are plenty of pns camera that is sangat high end . Before buying ..tepuk dada tanya selera ...which is suit ur requirement .

" org payah nak ajar ...tanya lebey lebey nanti kena marah " tgk juga soalan apa yg di tanya . kalau soklan tew ley di cari dalam manual n boley di cari kat internet ...misti ar org tak mo bagitau banyak kali . bayangkan kalau sorang yg tanya tak pa kalau 10 yg tanya cam ner ..mau kematu jari menekan keyboard . that y ai slalu akan advice ...baca dolu manual ...try n error ...org tal marah bertanya , tapi biarla soalan itew soalan yg munasabah ....jgn plak lepas nih org takuts plak nak tanya soklan akakkakakka

kumpul kan info ...know about basic basic photography ....baca manual dolu . Know ur camera in out ...insyaallah everything will turn out seperti yg anda kehendaki ...u are the person yg control kamera n dont let the kamera to control u ....

nanti ai karang dolu ...nanti ai publish kay ..
- cam ner nak letak watermark ( sapa yg dah tahu misti kata kacang je nih )
- cam na nak wat gambo bnw tapi ada certain area bewarna
- what is action
- fancy brush art

perbandingan gambo yg di enhance kan sket.

Before

After


ps: im not an expert part ngedit2 ...boley la sesedap mata memandang . Apa yg moon share kan hanya la based on my knowledge sahaja . Maaf kalau ada apa apa kekurangan sekadar hanya ingin berkogsi ngan reader blog ini sahaja .

13 comments:

Cest La Vi said...

sangat berguna info nih, and sangattt tingin nak pakai slr, tunggu la nnti menuntut ilmu dulu sama cyberphotog, cayaaaa la

mOmmy of Triplets plus One said...

bes2...nk tunggu entry ajar editing!

Munirah Abd said...

wahhhhhhhh

bes bes

saya akan tunggu
hehehhe :D

CiK By said...

good info..dah lame pratikkan :P

E.L.I.Z.A said...

yeay! saya sgt la tggu tips dr miss moon..sbb ur pics sgt la cantek..dan saya amat la suka ngan hasil miss moon!

nnt moon bg tips utk dodge n burn ek..fail la part tu ekekek

Sofu @ Sufei said...

moon...thnks for the tip...
lepas ni...wt lagi ye..

yong ibu chem said...

yes, yong sokong dgn ketiga2 mitos tu moon...

nak tggu tips dari moon ni...tq..

adeq said...
This comment has been removed by the author.
adeq said...

kak moon...
gud!!!
sharing is caring kan...
byk2 kan la lgi kongsi tips dan info yer...
leh liana blaja..
huhu..

adeq said...

kak moon...
gud!!!
sharing is caring kan...
byk2 kan la lgi kongsi tips dan info yer...
leh liana blaja..
huhu..

YUZIE AMIR said...

bagus la moon buat entry ni..mmg betul apa yg moon tulis tu ada lah frequently ask question.Kadang bkn kita xnak ajar..tapi soklan yg dia tanya tu bley refer dlm manual jer.
Part editing la yg saya lemah sket..so bley la blajar dr moon.

Miss Moon said...

yuzie , ur pic nyer editing dah lawo ...sepatutnya moon yg kena tanya tips dari u ..

Zaimi said...

sifuu ni.... amik berkat share ilmu kan... bagus2...caiyokkk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...