Wednesday, February 16, 2011

Anak baru kenal ABC

Yeay i know cam lambat kan ...

Isk dah 6 thn ..
Isk tahun depan dah darjah 1
Isk sangat kuat main ...
Isk bila suh baca di katanya mengantuk ...
Isk bila nak ajar mula la nak berak la ..penat la ...buat lembek la ..

So sangat frustrated kay . Most of my friends kata biasa la bebudak lelaki kan ...banyak main je ...nanti lama lama pandai la tew . But as a mother kiter risau kay . Takut dia ketinggalan kat sekolah ...so I try my very best utk ajar dia tetiap malam but dia sangat susah nak ingat sampai my mil suh amik air penerang hati ok ...lagi la mak susah hati ...last last dia kena marah adalah kan sebab susah nak ingat ...betul sampai cam tew skalik ...

So kiter as parents misti la amik tahu kan hal nih ...so tanya cikgu dia masa dia kat sekolah ( thn lepas kan ) tanya cikgu dia cam mana ....cikgu kata dia tak pay attention sangat dia cam lebey dalam dunia dia kadang bagi arahan dia konpius....yes that my son n dia ada masalah mengingati huruf2 tew ..

So me n sutan pun sangat la susah hati nak ajar dia baca lagi la susah kan sebab dia tak kenal huruf cam na nak ajar sounds ....so sutan jumpa la Leapfrog letter factory nih ...since dia lagi suka layan tv so kiter kasik dia blajar pakai tv ...yer lain budak lain cara nya kan .
so lepas tgk nih dia finally kenal all the letters n know how to write em ...and their sounds tooo ...isnt it amazing ...so pas nih ley ajar dia membaca plak ...
nih la si katak yg banyak membantu Isk kenal huruf n their sounds ....EVERY LETTER MAKE A SOUNDS.........................yg penting dia bukan menghafal ....but kenal 1 1

A says AAaarg
B says be'
C says ke' for cold
D says de' for drum
E says E'
F says Fe' for fly

and the list go on n onnnn

Skrg dah nampak banyak sangat improvement nye ....dia lagi banyak nyanyi then balik misti dia cerita dia buat nih buat tew ....so sonok sangat bila dengar tew ...plus nampak perkembangan dia kan yg penting dia suka sangat sekolah tew n plus bila eja nama ISK

Mummy I for Ink , S for snake , K for kick = Isk



nih adalah contoh cd tew ...anda ley beli kat most kedai2 buku besar2 ada jual .



see budak kecik cam nih pun dah terrer ....siap tahu phonic sounds lagi ...

Rasanya yg bagi Isk sendiri semangat nak belajar adalah sebab citer nih kots ....akakakkakak cerita hindustan tew kasik sumber inspirasi



Taare Zameen Par
Cerita nih mmg Isk suka sangat kay tgk banyak kali pun tak pa ...sangat sesuai utk kids n parents tooo

Kisah nih pasal Ishaan 8Y , yg menghadapi masalah utk kenal huruf ....dia tak ley baca and keep repeating same mistakes over and over again . So ayah dia adalah sorang yg penting kan kecemerlangan akademik ...semer kena nom 1 semer kena perfect . Bila cikgu2 skolah anak dia complain yg anak dia tak pandai dia hangen konon memalu kan keturunan dia yg cerdik pandai so dia anta anak dia ke sekolah berasrama penuh and selalu compare kan Ishaan ngan abg dia yg lagi pandai

Ishan lagi tertekan n rasa seperti dia di hukum n di buang keluarga...Ishan terus berubah menjadi seorang yg pendiam n refuse to accept any knowledge ....so cikgu2 kat sekolah asrama nih pun hentam dia cukup cukup ...poor boy

So one day Ammeer khan aka Nikumbh nih dtg sebagai cikgu ganti . ....as an art teacher . Dia help children to explore their world through art ...and painting . Dia menjadi kan sessi belajar tew menyeronokkan ...

So Nikumbh nih dapat kesan masalah Ishaan n mula kaji apa masalah dia ...so dia pegi jumpa parents Ishaan n dapat tahu punca nyer ....so dia mula bantu Ishan kenal huruf ...dalam cara yg berbeza , Katanya Ishan nampak A as an apple ....B as a Ball ....and dia konpius between TOP and POT ...dia jumble kan huruf ....but Ishaan acctually a very genius boy ....so ...kena tgk la cam na Nikumbh helps Ishaan .
So Isk pun rasa dia tew cam Ishaan and ai bg tau dia ...see Ishaan nih pun dah jd pandai nanti Isk pun ley jd pandai cam Ishaan . Walaupun dia lambat kenal ABC semer org ejek dia last skalik dia jadi budak paling pandai.....and plus Ishaan tak give up .

Im glad dia dapat mesej dr movie nih and keeps talking about this movie over n over again ....plus lagu lagu yg best

So dr pandangan mata parents ai rasa kiter mmg cam tew ...kiter nak anak kiter pandai kalau boley nak pandai dari semua segi belajar kena nom 1 kalau salah kiter prefer marah ....kita suka nyatakan AKIBAT rather than apa SEBAB nya ...every child is special n ada cara mereka tersendiri and its up to us utk cari apakah cara tew .....EVERY CHILD WILL LEARN...cuma antara cepat n lambat je .

So cerita nih banyak nilai2 moral nya ...tervaek

enjoy this cheeky song ....bak kata isk BAPAK BALIKKKKKKKKKKK walhal bum bum boleyy

15 comments:

Mrs.R @ Emi said...

best kan cite industan tu..
Ishaan ni special..ada dislexia..ank kawan opis emi pon ada mcm tu..skrg die p skola kt s.alam special for dislexia kids :)

Miss Moon said...

ha ha kalau ada disleksia tew cara ajar pun lain dr org lain

genny da bomb said...

takpe moon..lelama nnti dia pandai la tu..hihihihi..maybe excitement dia kena guna cara lain..which is...melalui video hihi

TRIPLETS plus ONE said...

leapfrog ade this magnetic words thingy..u bleh tukar2 the letter. each time tukar die akn nyanyi yg "every letter makes a sounds..."

pasni kena kasi isk belajar lower caps..takut nanti die confused lak kt sek...

my kids dok tau lower caps tapi tak tau upper caps..bile tunjuk upper caps die confused

and also boleh lah yaya tumpang belajar ngan isk kan

Filla ~ Kasihs said...

yer budak2 ni lain2..don't worry lah moon..nanti isk pandai lah tu..

woiihhh ko giler moon.. ni lah citer yang radie dok carik tajuk dia tu.. dia suker giler okeh citer nie.. aku pon!!!!!

Miss Moon said...

fila , pak radie kalau nak tanya citer hindustan tanya je kat pak sutan ....skrg aku citer lawan lawan tak masuk akal aku dah tak layan sangat dah .....hahahhaha

Munirah , betul ...pas nih kena ajar urup kecik laks

happy2gether said...

Moon,mmg betul ckp Moon, kdg2 dorang tgk tv dorang byk belajar, kalo isk boleh guna cara tu, why not kan? learning must be fun, baru boleh kids boleh absorb...Moon mai tak smpt nak tgk citer tu aritu dah abis, layan DTPH plak...suka Amir Khan...nak suh zaimi sedut kat Moon...kan best kalo korang masih satu opis...huhuu

Anonymous said...

Biasa la tu...budak lelaki mmg camtu....tapi kita yang risau pesal ler budak nie tak reti2 nak baca...suh tgk kartun ok jer....sebenarnyer bukan dia tak tau...tp dia malas...take time sikit

SHida said...

Moon, beli kat mana cd nih..Iman pun lom kenal ABC..dah 6 years old jugak..shida carik kat mph midveli tadi..tak de pun.

Miss Moon said...

shida ,

tak jumpa ek ...nanti call moon ek . i might help u out here ...muahahhaha tak pun ley mail moon at munirah301@yahoo.com ...my hp 013 3995 265

CuppyCakeMommy said...

babe..jgn risau..ada anak my doc pun dileksia juga..tapi skang dia berjaya jadi enginner juga..and he is really good in technical subject..

btw i ada promotion educational toys for your kids...cekidout ye

Anonymous said...

cuma cadangan: tgk amir khan dlm 3 idiots...
bagus gak cite tu...

Miss Moon said...

yup 3 idiot mmg tervaekkkkkkkkkkk

love it

nadia said...

cite 3idiots psl keinginan + semangat belajar...cite nyer pn klakar...
sesuai gak tuk anak2

Miss Moon said...

http://miera301.blogspot.com/search?q=3+idiots

yup ...ai ada buat review pasal cerita 3 idiot ..

cerita ameer khan nih semer ada jalan cerita yg bagus kan