Monday, February 27, 2006

Jalan jln with Anne n Senul


Sabtu ari tuh kita org pegi jalan - jalan ke Jln Tar . Acctually plan asal nak temankan Senul gunting rambut ...hahahah impian bapa mengandung nih kena dipenuhi kang kempunan plak ...menangis karang sapa yang susah ...Anne jugak yg kena pujuk harg harg harg . Me n Anne plak mmg ada agenda sendiri ...membeli belah utk brg anak ..tapi cam tak berapa best jer since SOGO tgh renovate brg pun cam kurang ..tapi still enjoy.

Sian hubby baru sampai dari kijer ( kijer mlm ngan Senul ) terus nak kena bwak mommy ngan Isk jalan jalan . Anne n Senul arrived at 11 lebeh ..lepak kat umah dulu sembang sembang dulu ..panas sih . Hubby pun still di awan awangan sebab baru bangun tido ..hahah sempat la melelapkan mata sejam . Mentang 2 la dia org nih tak cukup tido otak pun dah tak betol ...hahhahah terus jadi mat rempet ...cam aksi mat rempet ngan pegawai polis pun ada ...nasib baik tak kena baling ngan kerusi plastik . ..kalau tak haru biru la ..beh buat acara saman menyaman .

Cam jauh plak KL , sebab cam dah lama tak pegi sana . Last pegi pun masa ngandung ari tuh je .Sampai je kat KL terus masuk SOGo ..le tour de sogo's.. Mommy belikan Isk baju n Anne belikan baju utk baby n stroller..stroller kat situ semer lawa lawa n the price pun reasonable..value for money . Setelah angkat turun few stroller , N ngan Senul pun berjumpa lah ngan stroller pilihan hati ...siap test drive lagi tuh ....thanks to sutan for being such a wonderful sales person harg harg harg ...mengecohkan suasana rimba gitu .
sampai umah dlm kul 8 lebey ...9 lebey hubby plak kena pegi kijer...kesiannn. Anyway thanks sebab bawak mommy ngan Isk jalan jalan ...and Hasnul n Anne to..nanti kiter alan alan lagi ek ..nanti jalan bawak 2 stroller ...masuk Mai , 3 stroller ...masuk Ila lagi 4 stroller hahahhah buleh buat pertandingan S1 ( lumba stroller ) harg harg harg

Wednesday, February 22, 2006

My baby boy dah 6 bulan

Semalam genap 6 bulan budak kat sebelah nih . Sekarang dah lagi lasak ..dah tak leh nak duk diam ,kalau nak pakai kan baju ngan diapers memang cam cabaran plak hahhaha mula la time tuh dia nak pusing 2 . Ada jer benda nak dibuatnya ..kalau time mandi plak langsung tak nak duduk ...dia akan berdiri ..mandi kan Isk kan ngan mummy sekali kena mandi ..habih basah baju mummy . Bila org suruh duduk dia ..dia gelak jer. Tak jadi nak marah . Tu la kadang layan telatah anak nih mmg sonok gaks .

Hari tuh adalah citer kan dia pasal Jack and d bean stalk ...diam jer dia duk dengar ..tak pun dia duk konpius apa la mummy dia duk bebelkan nih ngan muker dan tangan semer duk gerak 2 ..belum sempat habih citer dia dah tido dah ....hahahha. Apa tanda nyer ? mummy pun tak tahu hahahha ker dah tak sanggup dengar ..baik tido krokh krokh

Hari nih dtg kijer sorang 2 jer . Sian daddy Isk tak sehat duk batuk kong kong kong tapi still bleh tgk bola . So ari nih daddy Isk jadi suri rumah..tadik call dia duk basuh kain ..mesin yg basuh kan . Sian plak daddy ( dlm hati syukur alhamdulillah) . Hari nih hari Rabu ada pasar mlm so hari nih hari pelepasan bagi mummy hip hip hooray ...sebab biasa kalau ada pasar mlm mummy tak yah masak . Hubby kasik cuti masak ...

Ingat nak pegi pasar malam ..langit cam mendung semacam jer takut hujan ..jenuh la nak melarikan diri . So we decided main 2 ngan Isk . Sekarang nih Isk mudah sangat ketawa ...kadang benda tak lawak pun bleh senyum jugak ...getting friendlier huh .


Rambut arrrar cam dah panjang ...tapi tak leh lawan rambut Papa Senul...hahhaha
His fav game sekarang nih main auuu chak aka peek a boo ..main nyorok belakang tiang ...ha ha tuh mummydia la yg excited nak main hik hik . Daddy dia plak yg meng auuu chak kan diri ...lepas tuh dia akan gelak ...klakau betul . Kalau org tgk mesti la heran aper ker hal nyer dia org nih ha ha ha ha . Mmmm rambut anak mummy nih dah panjang ...

Hujan lebat nyer ngan angin punyer la kuat ...Isk pun mandi kejap ajer...sian dia sejuk grrrrrr . Ni mummy amik gambar Isk sebelum mandi . Suker bebenor dia biler tak yah pakai diapers...laju jer ...Tapi kan Isk cam tahu 2 jer mummy nak amik gambar ...malu kots

Dah slim dah Isk ...asyik duk tak diam jer..time tido pun bleh nak meniarap then merangkak ...mata duk pejam lagi pastuh nangis sebab tak tahu nak buat apa . Mummy ngan daddy kadang pun konpius..mimpi ker apa ni?

Ha ni satu lagi pesen baru ...style duduk ala ala sultan dulu 2 hahahahha . Kalau dah dlm posisi nih dia akan
lepak sesungguh hati sambil duk perati org ...bila amik kamera utk snap gambar terus dia tukar ...dan dtg nak capai kamera . Mlm tadik sian Isk ..mummy marah ...hahahha bukan apa sajer jer test 2 masa dia amik tangan daddy dia nak makan jam ...mummy sajer ar cuba try test buat 'aaaaaaaa jgn' 1 st time dia ok lagi then dia try makan jam tuh lagi ...then mummy cuba for d 2nd time ...dia still maintain tapi cam beng kerk' skit ...then 3 rd time terus dia meraung ...sedih bangat sih ...waduh sori dear i didnt mean it ..so to mummy lain kali jgn gatai 2 ...hahahah dah paham dah ruper nyer sekarang ..tiun suara

Tuesday, February 21, 2006

Moon pun tekena kesan tembakkan ...dush dush

Four Jobs I've Had:
1) House keeping JW Marriot Bkt Bintang - this is my 1st job . Part time saje . Masa nih last semester so utk carik duit lebeh kiter kijer sana petang sampai mlm . Sutan pun jadi banquet, laundry n hosekeeping . Masa tuh RM 5 sejam dah cukup hebat. kadang kalau nasib baik dpt tips dan buleh jadi babby siter anak mat saleh RM 20 sejam , syok woo last last satu umah sewa kerja sana ..ahahha kiter ajak join d club
2) Customer Service Represantative Great Eastern - Ni 2nd job.. ok tapi cam tak tahan asyik kena marah bukan dek customer tapi dek staff lama ..tensen sih tanya sikit asyik kena marah ..last 2 habih contract i tak nak sambung ..tak tahan ..sutan pun tak tahan asyik kita merungut jer tiap hari . Tapi seronok gak wajib 100++ call per day ...auchhh
3) Secretary Puan Z - Masa nih apa offer semer sapu ...comp science student jadi secretary ..hahahhah hantam sajer . Seronok gak even hanya gantikan Kak Nik cuti bersalin . Masa tuh terasa kecik jer diri ini berdiri dekat ngan org berpangkat 2 nih . Tak der buat apa sangat pun hahhahah tak terrer .
4) Admin work at Maxis - Proses permohonan utk line internet ngan phone number utk opis . Kerja ngan reseller semer..best giler masa kijer sini dan pokai jugak sebab bersebelahan ngan KLCC ..hahahha tiap hari rounder KLCC . Masa nih dpt bos paling best . Cheers to u Adrina Sharmini


Four Movies I Can Watch Over and Over
1) Sound of Music - Cam best giler semer lagu 2 pun best ..buleh nyanyikan utk Isk selalu ...Do a dear a female dear ..Re a drop of golden sun ....bla bla bla
2) Semer citer P Ramlee - Dari kecik sampai besar duk tgk ...walaupun berpuluh kali dah tgk masih lagi terasa ke terujaan nyer tuh hahhhahahha hik hik hik tarzan makan sambal belacan hik hik hik
3) Kabhi Kushi Kabhi Gam - Masa citer nih ramai ramai tgk cd ..semer kat umah sewa tuh nangis ...kali kedua tgk pun nangis ...tak tahu ar kalau kali nih tgk nangis lagi ker tak
4) Winter Sonata - hahhahah mmg hampeh slow habih tapi naper aku suker wargggggg. Buleh habihkan 20 cd dlm masa 1 hari . tak buat kijer lain duk ngadap tv hehehhe best ..jiwang karat jugak harg harg


Four Places I Have Lived - ada 3 ajer
1) Terengganu - Memang dari kecik duk sana ..hahahha sekolah rendah sekolah menengah semer sana . Zaman paling best masa sekolah menengah ...S M Chung Hwa Wei Sin ..zaman kegemilangan la tuh harg harg harg . Blajar , sukan , badan beruniform ...hahah mmg giler kuasa la time tuh
2) Taman Shamelin Cheras - Masa nih baru belajar duduk umah sewa . 1 umah 7 org ..ada best ada tak best nyer ...syoknya
3) Putra Heights - Yang nih paling best hahhahaha home sweet home yg palling best umah free harg harg harg

Four Television Shows I Loved to Watch

1) My Wife n Kids- Paling best , lawak bersahaja..i love it so much ..
2) Every body Loves Ramon - Ni pun lawak bodo gaks
3) The Nanny - terkenang kenang suara Fran tuh ...ooohhh Mr Sheifield
4) Channel 11 Travel n Living - Nak pergi cam tak dpt tgk tv jer ler

Four Places I Have Been On Vacation
1) Sarawak -Rombongan aka vacation jugak lah . Terpaksa replace kan my auntie . Pegi rombongan wanita UMNO ...sabar jer la . Semer nyer akak akak n makcik 2 tapi best jugak sebab aku la paling muder ..yg paling best semer ditanggung ..its free free free
2) Bukit Tinggi - Ikut org jugak nih ...with my sister n brother
3) Penang - Sebelum kawen Sutan bawak jalan 2 sambil sessi bertemu peminat harg harg jumpa sedara ..kira peminat la tuh
4 - Cameron Highland- 1st for our honey moon ..then 2nd time with Hasnol n Anne...wish can go there again cam tak puas jer.

Four of My Favourite Dishes
1) Nasik Minyak org kawen - Dont know why nasik org kawen nih cam best jer ha ha ha ha
2) Ayam Masak Merah - tiap 2 ari makan pun tak per sian hubby
3) Nasi Dagang - Org Terengganu ma ....na na na na na Ganung kiter ermmm keropok lekor panas 2
4) Durian - mmg hahahha nak selit jugak walaupun dia hanya la buah sedap nyer ( dah setahun tak makan ...kena pegi carik nih )

Four Websites I Visit Daily
1) Badak biru - kena masuk tiap 2 ari kena check...kerja kena 1st
2) Fotopages - Tgk sendiri punyer Fp ..kawan 2
3) Google - paling kerap ..mcm 2 benda nak di searchkan ..can learn so many things in the net..i love internet
4) Blogs - hahahh kerap plak bukak blog nih ha ha ha


Four Places I Would Rather Be Right Now

1) At home - Amik Isk kat nursery ..main ngan my handsome boy ..ummm mummy miss u la Isk . Kan best kalau tak kijer..hahha janji end of the month ada rm dlm bank ...in ur dream la harg harg
2) Paris - ermmm best nyer ..berangan jer la nih
3) Terengganu - bleh jln 2 makan keropok , makan ikan celup tpg kat tepi pantai sambil minum air kelapa ..macam 2 kueh ..tempat jatuh lagi dikenang ini kan plak tempat bermain 2 n membesar ( Ila sian awak duk kat dgn hahhaha kiter kat K T best sket )
4) Cameron Highlands - ARghhhh nak pegi lagi ...ramai ramai mesti best pegi lama sket

Four Bloggers I am Tagging
1) Anne - Kena jawab jugak ...
2) Mama Mia - jawab jgn tak jawab ..

3) Hasanul - clark kent buleh jawabkan

ermm tuh je la kot hhahahah dah tak der ..

Resepi hari ini : Aneka Puding



Puding Marble
Bahan:
1 peket agar-agar
6 mug air
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad
1 s/b serbuk koko [bancuh ngan 1 s/b air suam]

Cara
1. Rebuskan agar dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan susu cair dan tepung kastad dan tapiskan.
4. Masukkan bancuhan kastad dan kacau sehingga agak pekat.
5. Asingkan sebahagian dan masukkan bancuhan serbuk koko dan masakkan sehingga agak pekat.
6. Sendukkan adunan coklat kedalam acuan.
7. Lapiskan [sendukkan] adunan putih [kastad saja] keatas adunan coklat tadi. Biarkan keras sekejap.
8. Buatkan [lapiskan] sehingga semua adunan habis].


Puding Aiskrim
Bahan Bahan
120 gm gula pasir
3 biji telur (diambil kuning sahaja)
60 gm serbuk badam
850 ml air500 ml susu segar
50 gm tepung jagung3 s/besar serbuk agar – agar
350 gm aiskrim perasa vanila
2 s/kecil pati strawberi
sedikit pewarna merahbuah strawberi (untuk hiasan)
daun pudina (untuk hiasan)

Cara Menyediakannya
1. Pukul gula dan kuning telur sebentar, campurkan tepung jagungdan badam serta sedikit susu, kacau rata.
2. Tuangkan air, baki susu segar dan serbuk agar – agar ke dalamperiuk.
3. Masukkan campuran tepung jagung, kacau di atas api perlahansehingga pekat, apabila ia mendidih, angkatkan.
4. Masukkan aiskrim dan kacau segera, bahagikan dua.
5. Tuangkan satu bahagian ke dalam acuan yang sudah dibasahkan.
6. Campurkan pati strawberi dan pewarna merah ke dalam bahagianyang satu lagi,tuangkan ke atas puding.
7. Biarkan ia keras sebelum disimpan di dalam peti sejuk dandihidangkan.

Monday, February 20, 2006

tahun 80 an




tanda-tanda anda bayi tahun 80-an:


kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, Transformers, Thundercats,Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to forgetNinja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.

berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawanwarna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua katseblah...ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. pastubunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yangberlubang, kene laa tampal. Satu lagi nurse akan dtg kat sekolah . Kalau sapa yang ada kutu kat kepala kena sapu ubat ..punya la busuk ..

ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 timetuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. pukultapak tangan...kan?

laatime skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atauPallas Jazz.ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stokingtebal laaa... kasut pompuan plak yg macam kasut nurse ...aku sempat gak pakai kasut plastik .Kalau malas basuh lap sejer

internet? email? mendalah ape tu?CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je.kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, DingDang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warnawarni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.tak dilupakan, 'Ti Kam'.bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlmclass.tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apekkat luar skola tuh...lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kitapegi makan.

budak2 yg dpt Rancanga n Makanan Tambahan (RMT) mesti kluarawal kadang tuh member tak nak makan aku pegi gantikan harg harg nasik lemak la , mee goreng l;a...ermmm best nyer . Kalau mak tahu mesti kena marah .lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa,rounders laa...permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batangaiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry', main lompat getah..kejar2 duduk...kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube aiskrim, ada byk2 colortu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

budak2 kat university skarang, kebanyakan nye lahir thn 1987/88.skarang digelar 'remaja'.bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are theChildren...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg Westlifenyanyi....bkn Billy Joel nyanyi... bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.AIDS wujud sejak diorg lahir.CD pun wujud time d iorg lahir.Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch', Mearo attack Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan diorg skarang tak reti nakswitch on TV kalau xde remote control.dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpahandphone

...hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:
1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin kiter sendiri pun dah ada anak
3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je cam terrer jer
4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone lagi canggih plak tuh
5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari kiter sms ..yahoo messenger aje
6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembangpasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2,nakal2 dulu...
7. last skali, bile dah bace email ni,mesti terpikir yang kiter dah tua ..la ni zaman anak anak kiter plak

+++ di amik dari e mail ..aku tambah gak sikit 2 mana yg relevan +++

hari sonin

malas nyer nak dtg kijer hari isnin . cam berat je mata nih nak bukak . Semalam plak hujan lebat giler lagi la syok tido. Weekend blk umah MIL . Bawak Isk jumpa grandma ...sian grandma duk tepon bila nak bwak cucu ..Isk bila balik Kajang memang syok giler la dia..semua duk dukung dia . Tapi sekarang nih Isk dah tak suka kena cium selalu . Kalau setakat cium sekali dua tak per tapi bila dah nak banyak kali dia akan buat lah bunyi bunyian hahahah tak nak la maknanya tuh..sbelum nih me n hubby ada la sembang mengenai anak sulung nih ..mcm hubby dia adalah cicit sulung, cucu sulung, anak sulung then kawen pun ngan anak sulung ..hahahhaha. Tapi lepas Isk lahir kira Isk la sulung segala sulung ..hahhahah fenin mummy . Org kata kalau sulung = tanah . Kira tanah jumpa tanah oret la kot . Me n hubby la tuh

apa yg best jadi anak sulung nih ? ermmm yg pertama nyer mesti mak ayah sayang gile. yer lah 1st child ma..tapi bila adik dah kuar kena la pandai 2 bawak diri ...yang penting kena pandai jaga adik , jgn nakal 2 ...tak der la mummy fenin muahahahhah. Tapi from my own experience jadi yg sulung nih banyak tanggungjawab nyer . Adik 2 nak kena jaga . Kalau mak ayah ada tak per , kalau tak der abang 2 ngan kakak 2 nih la kena jaga . Maybe jagaan abang n kakak tak la sama mcm parent tapi atleast they tried. hahahha mesti fenin kan asal plak munirah nih plak sulung ? kan ada abg n kakak ? jeng jeng ....1st of all im very thankfull to Allah for giving me a great brother n sister walau pun share 2..hik hik

Actually kisah nyer ...My mother is janda anak satu ( my sis) then my father plak duda anak 4 ( 2 pompuan 2 laki). Bila my father berpisah ..dia bawak sekalik anak lelaki dia 2 org ...dtg la ke Terengganu ....hahhaha ni kisah macam mana mak jumpa ngan abah plak ....syok plak kesah cintan cintun ni . Masa tuh abah kijer sbg inspektor polis..so bila pegi kijer tak der org nak jaga anak ..so masa tuh la abah mintak jjiran carikan pengasuh @ maid utk uruskan anak 2 dia nih , masa tuh la my mum muncul . So pagi 2 my mum pegi la ke berek polis tuh . Kebetulan plak masa dia sampai mmg my abah dah pegi kijer. So my mum akan kemas umah , masak ,basuh baju dan semer kejer rumah la ...tiap kali dia pegi mesti my mum bwak sekali anak pompuan dia. Jadi dpt lah berkawan ngan anak lelaki abah nih ...

Abah plak bagitau ...petang 2 dia mmg akan terserempak ngan pompuan nih , naik basikal carry anak sorang ..kadang 2 di usha nyer jugak . Berani betul ..bila dia balik umah ..umah dah bersih makanan dah dihidang ..anak 2 dah mandi dah pakai baju tido . Yang paling best sekalik best betul masakan dia nih . Masa tuh abah ingat yg jadi maid nih org tua la ..dia pun buat derk jer tapi still kagum . Lama kelamaan abah duk selalu dengar anak dia duk citer pasal my mum , makcik baik lah ..pandai masak ..tak marah 2 ..then one day my abah balik umah masa tghari ..masa tuh la dia org jumpa ..rupa nyer awek my dia duk selalu usik ...masa tuh la dia org berkenalan . Elok bebenor la tuh duda jumpa ngan janda ..

Lepas dia org kawen la dapat aku and my 2 brother . Tapi yg paling best arwah mak tak pernah
bezakan kasih sayang dia antara anak kandung dan anak tiri dia . Bagi dia semer sama..semua anak mak . Sampaikan my brother anggap my mum sebagai ibu kandung dia . Kalau org tya mak nama apa mesti dia sebut Tengku Norlia ..titik .

Now its been 14 years since my mum pegi mengadap Ilahi . Moga mak bahagia di sana . So now I ada 3 org lagi adik baru ....sebab abah kawen lagi. Memula tuh cam marah gaks kat abah sebab nak kawen lagi , asal tak kawen tak leh ke...anak anak kan ada buleh jagakan . Tapi abah akan selalu cakap korang tak paham , bila dah besar nih baru la paham apa yg dimaksudkan oleh abah . Sekurang 2 nya ada org jagakan makan minum abah ....pakaian dia ..dan yg penting teman dikala sunyi . Sian jugak abah aku tuh . Tak per la janji abah bahagia , tak per kami dah besar buleh jaga diri masing masing .

Ha itu la kisah nyer...hahhahah syok jugak bila kenang 2 kan kesah lama nih . Sebab the past la yg mengajar kiter..memberi pengajaran dan peringatan ..tanpa the past siapa la kiter sekarang ...ermm renungkan yer .

Roger n out

Friday, February 17, 2006

Mari cuba buat roti sosej

ROTI SOSEJ

Bahan Roti [digaulkan rata]
1 kg tepung gandum
2 paket yeast..mauripan
200 gm gula kastor/halus
4 s/b susu tepung
Secubit garam
2 biji telur500ml air suam
3 s/b susu pekat
3 s/b shortening
3 s/b butter
30 biji sosej [rebus dan toskan]

Bahan Glaze/Kilat
3 biji kuning telur……………..)
3 s/b susu segar……………….)
Kacau rataSedikit bijan yang telah di goreng tanpa minyak

CARA MEMBUAT ROTI:
1. Masukkan semua kedalam adunan tepung dan uli dengan rata selama 30 minit.
2. Tutup adunan dengan kain bersih yang lembab.
3. Biar dalam suhu bilik sehingga adunan naik 2 x ganda. (anggaran 30 – 45 minit)
4. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angina keluar.

5. Ambil adunan sedikit dan bulatkan, kemudian digelek supaya menjadi panjang (macam kopok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej.
6. Sapukan dengan bahan glaze dan taburkan sedikit bijan.
7. Biarkan adunan ini naik semula (15 – 20 minit ).
8. Bakar dalam suhu 200 C sehingga masak keemasan (20 – 25 minit).


Selamat mencuba para rakan ...hi hi kiter pun lom sempat buat nih . Nanti kiter kasik resepi tart telur memang best . Dah banyak kali buat .

kisah cinta kamik


Bila dah ada anak nih terkenangkan kesah cinta nih cam lawak pun ada ..dari asal duk ejek nama Sutan Mahmood sampai lah berkenan , bercouple, berkahwin dan ada anak nama pun Sutan gaks.

I knew Sutan when we r in d same college . Masa tuh aku kenal Sutan pun melalui Alisa ( Sutan's schoolmate) masa memula dia introduce aku kat Sutan aku punya la geli hati ...ada lagi org nama Sutan Mahmood...hik hik Sutan Mahmood mangkat dijulang. Masa tahun 1999 mmg aku ngan Alisa nih hantu lab ..bukan buat kijer pun tapi duk MIRC ..masa tuh lah Sutan akan dtg kononnyer sembang ngan Alisa..aku pun buat dekk jer...senyum sket 2 jer la sebab masa tuh duk sibuk ngayat mamat kat IRC hik hik hik sebab masa tuh semer dah ada couple aku gak yang single mingle .

Bagai nak dijadikan citer aku tukar course ke science comp ..kebetulan plak 1 kelas ngan mamat nih . Cam bagus jer..siap duduk belakang aku , sebenarnya aku pun teruja jugak masa tuh . Dia nih mula la plan mengorat ..main baling 2 kertas main tiup2 tinggal surat ...cam cerita pilem plak .


 Kalau time semer pegi pasar malam beramai ramai misti dia ikut jugaks . Masa tuh la duk sonok kenal ...tgk cam na cara dia ckp semer . walaupun muka dia ala ala bapak org siap bermisai bagai tapi sebab dia ckp sopan je kan terus aku cam suka plak kat dia . Kalau dah balik hostel sambil baring kat katil sambil terbayang muker dia mmg sesuatu la sangat kannnnnn

 1 hari tuh ada org ketuk bilik hostel kata abg aku ada tunggu kat bawah ...aku pun cepat 2 la turun . Rupanya Sutan duk berdiri kat longkang (tempat org selalu bertenet kat kolej) sambil pegang kek cekelat . Ooo pandai ek menyamar .....so sweet masa tuh la Sutan declare ...padahal baru beberapa minggu kenal . Yg best nyer siap bagi aku masa utk pikirkan ..sweet jugak mamat nih . Padahal mmg aku pun syok jugak kat dia tapi control 2 lagi

21hb bulan berapa aku terlupa plaks..masa tuh mmg dah declare..he is so nice so sweet n understanding . Yg best nyer dia nih mmg penyabar org nyer kalau buat hal pun aku la biasa nyer ..lepas sebulan kawan aku bawak Sutan pegi jumpa my family for the 1st time ...jemput berbuka poser. So masa tuh la my brother sempat interbiu him ...and APPROVED yeh yeh yeh .

Mmg dah jodoh kita org ...satu kelas...then dia kijer kat Maxis..then aku plak menyusul ker Maxis..then dia dpt Tm Net ..aku plak menyusul jugak . Mungkin jodoh kami kuat . rezeki tuhan kasik . Masa mula dpt kijer Tm net dimurah kan rezeki dptlah beli kereta hasil simpanan kita org berdua..walaupun tak besar tapi our first car adalah from hasil share kita org ..cayang keter tuh
so bermula la era per couple lan kamik ..dari 1999 tuh sampai lah kita org kawen 2004. Setelah dah kenal hati budi masing 2 dlm masa 6 tahu n..lama tuh . Kami pun tamatkan zaman bujang pada 20hb 8 2004. Even after 6 years he is still my 19 years old Sutan ...funny..the only one cam make me smile even tahap marah giler..kuat melawak ...dan pandai memujuk .Perangai dia stilll sama cam Sutan yg aku mula kena dulu rasa nyer rasa nyer sikap mengusik dia tuh lagi kuat .Tuh kadang 2 dah kawen dah ada anak nih stilll terasa cam bercenta 2 dulu .. cuma 1 jer hubby tak suker..aku suker nangis . Kadang dia sebut jgn nangis lagi lah kuat menangis. Sorry yer abg nanti kiter cuba tahan air mata nih ek .

Wednesday, February 15, 2006

1st entry ..postnatal blue?

Wake up feeling so tired ..went to the office like usual ...dan cam biasa jugak aku tido jer sepanjang perjalanan ker opis.Ngantuk sangat . dah la baby bangun awal hari nih ajak mummy main , mummy ngan mata separuh bukak nih layan la jugak ..pukul 7 dah nak kena siap2 kan isk lagi ..tambah plak isk suka uk uk pepagi cam nih

Kat opis dada rasa sakit sangat n susah nak napas. Lain macam jer rasanya . Cuba gak pegi baring kejap kot kot hilang la sakit tuh ...dah kena 2 kali cam risau jugak . Pegi lah klinik kejap check lah kot ada apa apa ...maklumla aku nih ada irigular heartbeat .

Masuk bilik doktor nasib baik doc pompuan fav aku tuh ...dia check badan aku . Aku bagitau la yg aku sakit sgt dada plus semput semacam ..she just smiled at me..aper ke hal nyer doktor nih lain mcm jer senyum

doc : ok let me look at u (sambil amik suhu badan aku ..then tekan dada)
doc : i think i know why r u having this pain . but let me check ..i will tell u
me :haa ok
doc : how old is ur baby
me : his 5 months
doc : do u know what is postnatal blues? most women had this . ur blood presure is a bit low but theres nothing to worries about . whats bothering u ?
me : nothing doc, i just feel very tired thats all.
doc : i think ur depressed..im to having the same problem when i give birth . sometimes u will cry for no reason ..u feel so down . Sometime this will make u feel exhausted n shortness of breath . i have this postnatal blues after few months and im having it for 2 months
me : Yeah sometimes i feel that but not today ...y am i having this chest pain today
doc : u should take some rest . kay ..talk to ur hubby . ask him to pay more attention to u

aku kuar dgn tanda soal besar atas kepala. Asal doc tuh kata cam tuh ? Am I depressed? I feel ok today ...ermmm aku tertanya 2 . Macam la aku nak sewel . Tapi ada betul gak cakap doc tuh . Since Isk ada i dont have much time for my self . Bukan nyer salah Isk maybe mmy time management tak betul ermm entah la . So many things to do and so little time , im not a superwomen ..i cant stand looking at the dirty cloth and pinggan mangkuk dlm sink ..pastuh mula la cam lipas kudung nak bersih kan

Kira i nih cam superwomen jugak lah , pegi kijer 8.30 till 5.30 . Amik anak kat nursery . Sampai kat umah tak sempat nak salin baju ker mandi ker..terus mandikan anak , salin baju baru , kasik susu . Bila dah breastfeeding tuh 1/2 jam la mummy melakat ngan Isk . Main 2 ngan anak kejap naik atas semayang dulu . turun masak plak . Kalau tak masak sian plak kat adik aku 2 org tuh ...dah masak nak kena kemas dapur ..kutip kain baju utk dibasuh . Angkat kain ..lipat baju sambil tgk 2 kan anak . mesin dah siap kena pegi jemur plak ...baru nak duduk anak plak nak tido ...adooi penat sih . Naik atas ker bilik dah pukul 12 lebeh ...tido la krokh krohk Kul 3 4 pagi anak bangun nak susu ...kul 6 lebeh dah nak kena bangun ...

cam tuh la rutin harian ..tapi tak kurus 2 gaks . Lemak tepu gamaknyer
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...