Saturday, June 20, 2009

entry tertunggak 1

Ha lama baru nak apdet . So sowi im very very bz last week and it will continues until habis audit 24 June . I nak say bebanyak mintak maaf kat liza n ali sebab lambat hantar album kowang , moon mmg fully occupied one whole week . Mmg tak dapat pegang langsung gambo ...sowi ek .

Nih baru la free sket sebab bebudak tido tak bangun lagi ...habih la kalau dia org tetiba terjaga kan . Mau tak nya tido kol 6 ptg nih dah kol 9 30pm ..kalau dia org terjaga time ai baru nak tido ..arghhh tekanan .

Last week ai ada try buat roti lagi and im loving it ...harus mak akan buat lagi hokey . Nama roti nih hot cross bun . Got the recipe dari you tube ....very easy to make .
Biarkan ia mengembang dengan jaya nya .Main reason kenapa asyik suka wat kueh ...sebab baby nih ar hahhaha tak der la besar tapi bisa la nak wat kueh ke kek ke utk small quantity . Thanks ya pak sutan sebab adiah kan mummy oven nih . Bila daddy adiahkan misti la mummy gigih nak guna kan kannnnnnn. Bake untill masak . Cam moon suka garing so ai kasik lama sket .

Dah siap ...garing hahahhah tapi dalam dia sangat lembut ...tambah plak ngan kismis . So sapa nak cuba ...sila la follow video kat bawah nih . Moon tak potong atas bun tew sebab bila ai try potong jadi penyet plak ....ai pasti akan cuba buat lagi ...hu hu
Then buat sket cookies pakai tepung yg dah siap . Just masukkan butter n esen vanila je then bentuk kan ikut suka . moon buat bentuk hyppo ...hahha khas utk anak anak. Mebi next time moon ley wat mata hypo tew hahahha

7 comments:

genny da bomb said...

ni yang tak sabo nk ada oven gak niiii..huhuhuhu

hOtMaMa said...

dasat tul..sikit nyer gebu roti tu moon! lela takat masak2 campak2 boleh la... tang buat roti nih mcm tak de kepandaian jerk nak buat kenapa ek?? rasa mcm susah sngt..hihii

WaHiDa said...

rajin ler moon nie...nak sikit...
sama la oven kite...
hubs i gak yg adiahkan...
tapi baru berapa kali je guna..hehehe..

izhannasaiful09 said...

rajin moon masak..tp mmg yer pun, if ada oven baru kita mesti jd semangat semcm je nk baking he heee..sodapnyer la roti..gebussss sungguh!

moon, nk tanya? mana bli tepung wat biskut? brand apa? tq..

Miss Moon said...

izhan ,

tew kejap je tew rajin nyer akakka biasa la kalau ada benda baru ekekekke .

tepung tew moon beli kat kedai bakery dekat bangi . That day ke bangi lawat mai kat an nur so balik tew singgah ar dia depan petronas . sederet an nur n az zaharah . ada 2 kedai bakeri ...1 vanilla pastry 1 lagi tew tak prasan nama dia ...dekat dekat je 2 kedai tew . Tepung biskut tew moon beli kat kedai yg tak ingat nama tew .

Tepung biskut tew tak der nama sebab kedai bakeri tew buat kan . Ia khas utk almond london n mama carries . Moon saja buat bentuk cam tew konon nak la celup cokolat , tapi tak sempat celup dah habih dolu akakkakakakkaka .

Kalau tepung utk buat roti roti plak ...cam sweet bun ke n high fibre bread , bread mix dah ada siap di jual . boleh beli kat puchong kat area giant tew . Bake with yen nama kedai dia sederet ngan 7 eleven public bank n kedai jahit apple .

izhannasaiful09 said...

Moon, kita tau..kedai tu nama Yummie ke camtu la bunyiknyer kan kan..nanti nk gi carik arr..weekend bole wat biskuttt..thanks moon for the info..

~izza@putrajaya~

Ayu Safieza said...

Waa...good to see the products from your kitchen...nanti boleh amik resepi mama, buat pau bakar tradisional tu....senang bangat.....nanti amas publishkan dalam blog ok.