Wednesday, October 27, 2010

MOde - susah hati kat Cik Yaya


Sangat tak tenang la jiwa raga nih ....

Yaya duk demam since last thursday then Friday demam tak tak der

Sabtu - Ke taiping sebab my PIL now sudah pindah ....huk huk no more penjara Kajang dah ...masa nih Yaya duk ada ulser banyak dalam mulut dia . Mmg geraham dia nak kuar sampai bengkak2 gusi ...

Ahad - Ulser makin banyak ...nak sapu gel pun punya payah terus muntah . Dia tak mo makan ...minum susu je . Mulut dia dah mula berbau ..air liur asek meleleh je ...pastuh dia sangat week asek menempel je . Bawak dia g kinik kat Taiping ....punya la susah nak carik sebab most kinik tutup . So doc kasik antibiotik n ubat demam ...so bukan HFMD or what so ever just infection kat gum dia

Yesterday punya susah hati ...terus bawak dia g hosp ptjaya terus ke emergency kay ...yer la anak tak mo makan ...cuma sentuh oat sket je ..sangat sedeh tgk mulut dia bengkak sampai atas lidah pun ada ulser ...bibir kering siap kuar darah lg ....so tak kena tahan just dpt ubat lg .

Pagi tadik mandi kan dia yer la sebab mulut sakit air liur pun meleleh kan habih kena rambut ...dia nanges ckp mulut dia sakit n then gusi dia kuar darah banyak sangat ....sambil dia nanges tersembur2 darah kat lantai ....mak sgt mengelabah sampai meleleh air mata tgk anak sakit cam tew ......then suh dia kumur2 ok darah hilang ...cek2 gusi blakang tew kuarkan darah ..

tadik anta dia nerseri sangat la berat hati . Sepanjang perjalanan ingat cik yaya je ...nih dah pesan cikgu dia kalau ada apa apa straight call Moon ....ya Allah muga Yaya cepat la sembuh ...sangat wisau bila dia tak mo makan n minum ...walaupun dia lapa ....

sok kalau tak elok gak kena bwak gie hosp balik la nampak nya ...

mode sangat susah hatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii . Isk kata mummy , nanti isk balik tadika Isk jagakan adik kay ...nanti abg isk suh yaya tido ...sian adik Isk . ...


thanks to reader yg banyak kasik petua ..ai letak sini ek kita share sesama

genie ,elisme , Ayu Safieza,said - kasik minum air barli n sapu oral gel

Nadia said - apukn buttercup (bkn planta@ majerin) n makan ice cream

Umi Najla n Emran said -asi anak minum Juice ( orang/ Guava)yg kaya dgn Vitamin C utk prevent gum bleed

Ayien said - bagi minum air 100 plus

ada yg ym moon terus tapi moon tak sempat nak copy paste ..thanks u olssss

22 comments:

Aapitz said...

Alahaii....cian yaya.

Tuh laaa kalo anak sakit, mmg tak senang hati..

Bwk jer gi cek kat spital trus..biar puas hati. Kalo nak sampai warded pon takper, biar doc check and monitor dier btol2..

Yer laaa kadang2 budak demam On and Off...tak tentu masa kan

Hope yaya cepat recover..Moon pun jaga diri kay. Kalo nak jaga anak yg sakit, kiter pon sakit jugak nanti..lagi susah

Miss Moon said...

thanks apit ....

sity29 said...

bawak terus spital moon.. biar doc check abis abis.. aritu pun si widya warded sbb batuk.. dia tanak makan ubat.. .

Filla ~ Kasihs said...

moon aritu anak kak nana kwn aku tu..anak dia kene ulser penuh dlm mulut..tanak makan..admitted kat demc... doc cuci ulser tu..tp mak tak leh ikut masa doc buat... sbb takut mak tak sampai hati tgk anak kot? tp lps dah cuci..doc monitor, terus ok.. skarang jadik kuat makan plak dia..get well soon yaya!

Miss Moon said...

dah bawak g hosp putrajaya tapi doc tak tahan . Siap moon tanya eh tak nak tahan ke ...dia suh makan antibiotic dulu ..........susah hati la

pila aku pun ada try cuci sebab aku tgk cam mulut dia putih2 kan masuk jari sket pun dia dah meraung cam naaaaaa

kalau specialist misti dia tahan terusssss

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nanti cuba try minum air barli.anak me hr tu kejap ajer ok minum air barli ms kena HFMD tu.

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh munny, kene repeat jumpa doc ni kalu lepas antibiotic tak baik jugak. Worst case, go to specialist dear...bimbang gak anak buah jatuh sakit ni.....cian yaya.....gud to hear tha isk sayaaaaaang kat adik dia.....sabar yer munny.....

Kalau rajin bagi minum air barli...gud source of energy tu......

farra8979 said...

siannye yaya.. sedih bc moon tulis..

get well soon..

ila de cute said...

Moon, bawak pergi spital lagi la. Ari tu gee cantik anak dia sakit mulut jugak tp bukan hfmd tu so lama gak kena admitted tp ila tak ingat la pulak apa nama infection nya tu.

Harap2 cik yaya cepat sihat, moon pun jaga diri ye, kang kalau moon tumbang lg susah.

Kish kish cik yaya.

JJay said...

cianner...if tak ok pi la specialist kat bangi ..kat umah geni tu nama an nur..rania mmg sesuai ubat citu..mmg ubat dia tuk budak2..

Miss Moon said...

thanks u olsssssssssssss

genny da bomb said...

moon...nuqman penah ulser penuh dekat kerongkong..mmg sangat seksa nk bubuh ubat moon sbb jauh ke dalam..tapi kita kena kuat la..biar la dia meraung kejap janji ubat sapu sampai ke semua mulut dia..n saya kasik dia makan aiskrim banyak2...alhamdulillah lepas 2 3 ari dah ok ulser dia..

tapi seriously kena kuat la sbb kita jolok mulut dia kan nk boh ubat..kesian mmg kesian..tapi nk cepat lega kan..huhuhu..sedih plak ingat balik..meleleh2 air liur

Ratu Ma'ajun said...

Ciannya yaya moon....ibu mana yg x susah hati bila anak x sihat kan...sabar ya moon....ikhtiarlah cara macamana pun ya janji anak sihat ya moon....aku doakan yaya cepat sembuh dan baik dgn cepat amin.

Anonymous said...

sian dengr kish ank moon...
sekadar berkongsi pengalaman,sapukn buttercup (bkn planta@ majerin)
sentiasa sapu...
mkn aiskrim bnyk....
ank sya dh sampai berdarah gak...umo br 2thn...
trkini beri dia vitamin 4life...pn ok gak
~nadia~

Ummi to Najla n Emran said...

Salam..

dry lips and Gum bleeding tue maybe disbbkan oleh kekurangan vitamin C..maybe akak boleh kasi anak minum Juice ( orang/ Guava)yg kaya dgn Vitamin C utk prevent gum bleed..insyaallah should be ok in a few days ..

just to share some info..

Lenny said...

ala moon.. baru tau nie... sedihnyer dengar sampai darah2 camtuh.. take care yer moon

bawak je kot g spital balik tgk dr kata camana..:(

ayien78 said...

moon..kesiannya dgr... tu panas dalam tu..sure dia rasa semua serba tk kena...kita demam pun rasa tk sedap bdn..dia budak kecik lagilaaa...
Moon, cuba try bagi minum air 100 plus byk2 tapi keluarkan gas dia dulu... pastu bg Vitamin C hisap or liquid.
**spital Putrajaya mmg camtu... dia sebolehnya tkmo admitkan patient..tahhapa tah... klu ada insurans, tryla bawak g private hospital. budak demam kena pantau selalu...

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh munny....yaya cam mana today? :( Bersabar yer....kalu bleed lagi, bagi kumur ngan air sejuk and then bagi ice cream..ari tu mas kene jangkitan gak..doc suruh makan ice cream yang creamy susu tu...bukan ice cream yang masam tau...

kalu ada jus kurma..bagi minum yer...fins semua sumber vit C, liquid tapi yang tak masam..jika masam sgt mcm buah oren tu...sakit kat tmpat luka....

Jgn paksa dia makan solid tau...bagi yang liquid semua..porridge type....

dorrysweetie said...

salam kak..blog walking..camne yaya skg?dh ok ke..sian nye kt dia.

happy2gether said...

Moon, Yaya dah sihat? aritu masa nak bgtau psl maid tu nak tanya tp lupa plak...hopefully Yaya dah sihat..take care Moon..

Mimiey.. (^-^) said...

salam kenalan kak moon...

didoakan yaya cpt sembuh..

genny da bomb said...

moon...cik yaya dah sehat lom nih??hope dah sehat dahh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...