Wednesday, December 25, 2013

Pengalaman melahirkan baby nom 3

Punya la lama amik masa nak mengarang . Yer la skrg nih mmg aktiviti harian mmg rehat n duk ngan baby je . kadang bukak laptop , tapi laptop terbuka je camtu . Tak sempat nak sentuh ..

Hari Jumaat 13 hb tew Moon masih pegi opis , sebab Pak Sutan kata better awak ada ngan saya . Kalau tetiba awak sakit nak beranak senang je saya anta awak dari cyberjaya ke putrajaya . Kalau awak sakit kat umah kang jauh plak saya nak balik amik awak anta ke hosp . Betul jugaks kan .

Walaupun duk kat opis tew cam nak tercabut pinggang . Tapi ok lagi la ...tapi kunjungan ke tandas mmg kerap la sangat . Tapi masa nih contraction tak der la plak . Walhal beberapa hari sebelum tew kemain la contraction duk main acah acah . Tu pun dah beberapa kali pegi dewan bersalin ...skalik false alarm

Mlm nya siap makan ice cream goreng jiran sebelah anta . Umak aii sedap laks tew ...ada 2 perisa . Tq la Watie sebab anta kan ...macam tahu tahu je ai dah nak beranak ekekekek . Kebetulan masa tew ramai plak org kat umah so mmg 2 paket tew goreng semer . hahhahah cam kagum plak ice cream ley goreng pastuh ice cream kat dalam masih sejuk n beku ...biasa la mak kan jakun sket ...1st time makan ice cream goreng



watie siap ajar cara goreng lagi ...masuk kan dalam minyak yg panas betul n goreng dalam 2 3 saat je one side . Alamaks tgk gamba nih terliur la plak .......

Kemain la malam tew 2 3 gaks ai mkn hahahha .

4.30 am
Malam tew dapat la tido ngan lena . Masa tew tak der rasa langsung cam nak beranak ke hapa . Tapi kol 4 . 30 pagi tetiba rasa nak ke tandas n masa tew perut sakit sangat ...selang 5 minit sakit .. bgtau pak sutan . Rasa lain mcm sangat sakit nih n ianya konsisten setiap 5 minit . Moon bgtau dia rasanya better pegi hosp kalau sakit cam nih . So terus siap siap ...turun bawah n sempat makan telor ayam kampung separuh masak mama buat kan n minum sesiap . Sebab mama kata kalau dgn izin Allah kalau bersalin nanti moga ada tenaga nak teran . So sebelum kuar umah mmg kena mkn dulu .

sampai hosp dalam kol 5 lebey . Masa tew nak jalan pun dah sakit . Masa ctg tew skalik baby plak tido so doc suh monitor lg dlm 20 min . masa tew mmg contraction sakit yg amat la . skalik doc dtg cek jln tgk dah 4cm . apa lg terus picit ubat suh ke tandas ...cucuk jarum bgai n suh masuk labour room .masa tew dah kol 7 am

kol 8 am doc pecah kan ketuban . masa nih sakit yg amat la . Tuhan ye yg tahu . Nurse tew kata kalau sakit puan sedut je gas tew . Apa lagi mmg sedut kaw kaw . Walaupun dah tahu nanti misti lalok punya ...tapi sakit hokey ...seut sruttt sruttt sruut skalik berpinar2 mata mak

siap cam pitam rasanya ...siap ckp kat diri sendiri Ya Allah , aku dah mati ke apa nih asal tak rasa apa apa doc duk buat tew ...sempat ke aku mengucap nih . Sebab mmg bukak mata tapi kabur2 je, sura adoc n nurse sayup sayup jeeeee  ...mmg ingat dah mati . Punya la banyak sedut .

Sekalik ada nurse tepuk bahu ...puan puan dah ....tak mo sedut dahhhhhh ...rupanya lama jugaks doc pecahkan ketuban ....puan skrg dah 8 cm . Kalau rasa nak teran dah ley teran dah

alamak nurse ...saya tak sedar sedut banyak sangat

cuba puan tahan ya kalau sakit sangat sangat baru sedut ya .

8.45 am
Masa tew tgk jam 8 45 am . Nurse mana suami saya nurse . Jap ye puan kami panggil

Masa pak sutan masuk tew mmg sakit yg amat contraction tew . siap marah kan pak sutan suh tlg lap peluh . Pak sutan kemain happy dapat masuk dlm tew skalik bini plak tgh lalok n kesakitan hahah . Dia baru tgh kuar kan baju baby dr bag . Masa tew moon ngan dia je berdua dlm tew ...skalik pun angkat kaki n ckp ...daddy cam nak terberak la .......skalik dia jenguk nampak ada kepala dah terus dia panggil nurse n doc semer lari masuk dalam . Doc kata teran puan ...apa lagi tarik nafas panjang2 ...n bila contraction dtg je , ai terus teran sama ...

9.04 am
plupppp baby kuar terus ..n doc sambut baby terus ...lepas tew sutan kata cam lawak plak awak sebab tetiba cam blur blur ...eh baby dah kuar ke ...eh betul ke nih . Tgk dia org potong tali pusat pun cam tak caya je baby dah kuar

mmg lega giler pas dah kuar tew rasa cam ,.........perghhhhhhhh suksessssss ha cam tew laaaaaa

bila doc letak baby atas dada rasa cam ...Ya Allah ...besar nya kuasa mu . Baby nih la dlm perut hari tew ...syukur sangat2 .



 Lama jugaks duk dalam dewan bersalin nih . Kol 2 30 pm baru dapat naik ke wad . Masa nih baru la terasa sakit2 badan semer .

Esok nya dah ley discharge . ...Isk ngan Yaya sibuk duk call tanya bila mummy n baby ley balik umah . Si Yaya siap request nak cakap ngan baby .....adooiyai kakak , adik kan baby lagi mana ley ckp .





4 comments:

Ibu Dhia Danial said...

tahniah kak.. comelnye baby... suke la isk dgn yaya dpt adik baru..

Z@i Z@mR33 said...

Tahniah...mcm sng je bsalin..

kami kena czer....sobbbbs

Gieyana said...

Tahniah..comeynyer bb...kenangan bsalin mmg awesome kan..sy bsalinkan yg second mmg terasa jesakitannya comoare dgn yg first..:-)

myza said...

Tahniahh.dpt baby bru ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...