Thursday, September 04, 2014

Ephyra dan ibu menyusu

Please scroll down for new post

Semer misti risau kalau susu berkurang kan . Kalau boley mmg nak nyusu kan baby sampai 2 tahun . Kak Moon masa lahir kan Sarah mmg risau la sangat sebab lama kot rehat 6 tahun sampai jadi gelabah sangat bila cam susu tak melimpah ruah cam sebelum nih . Terus jadi saiko japs sebab risau punya pasal


Sebab masa sebelum pregnant tuh mmg duk consume Ephyra , maka pas beranak dlm 3 minggu terus moon amik balik Ephyra . Sebab sebelum nih ramai org share pengalaman yg best masa dia org consume ephyra mulai dari dalam pantang lagi .


Ha gitu ....baca caption kat gamba pun terus tergoda kannnnnnnnn . Kita masa dapat baby baru mmg masa nih la yg penat kan . Happy tuh mmg la happy tapi penat tetap penat . Badan pun nak pulih balik lepas bersalin ...luka luka pun nak kena jaga . Pastuh at the same time plak nak tgk baby ...bangun nyusu tengah malam ...baru nak rehat dia berak plak ...so mmg masa tuh banyak kita kena bersedia dan hadapi dengan tenang ....buat korang ada anak dah lagi la mencabar ...phewww lap peluh ..

 Masa nih mmg tak der nak pikir nak bagi ikulit putih melepak ke nak bagi cun melecun ke . Masa nih mmg fikir nak bagi dak kecik nih minum sebanyak mungkin susu ...bagi cepat besar , sihat n kuat yeyyy . Tapi hasil nya lepas tuh mmg akak puas hati sangat .

Moon plak mmg jenis tak tahan jamu . Dari zaman anak pertama , kedua sampai la ketiga neh so Ephyra adalah option yg tervaek . EPHYRA bukan ubat ya . Ephyra adalah minuman kesihatan tambahan yg semulajadi

Skrg neh nampak budak kecik tuh la plak yg makin putih ....tak aci tau ...

Pastuh kulit dia pun nampak sihat n pink pink . Jarang kena ruam ke apa .


So bila dah cuba sendiri mmg tahu  la kan . So akak bukan main cakap je ek ...akak mmg amik Ephyra neh dan mmg kilang susu tuh aktif je la manjang . Kadang sampai basah lencun baju hiks ....ibu dlm pantang mmh tahu la kan . So apa akak share mmg dari pengalaman sendiri ....skrg member akak yg dalam pantang pun akak rekemen ...so mmg dia suka sangat sebab dia kata hubby dia tanya ...asal pakai lipstik dlm umah neh ...padahal bibir dia  mmg jadi merah hahahha

So nih adalah benefit utk kesihatan dan kecergasan ibu dan dalam masa yg sama utk baby jugaks

So jom kita baca sket info pasal penyusuan neh ...so korang semer jgn takut utk nyusukan baby . Nih la saat kita ley bonding dengan baby kita ...sambil  dia nyusu dia tgk

Antara punca susu kita tidak mencukupi adalah:

• Teknik penyusuan yang salah.
• Tidak cukup rangsangan daripada bayi;
• Pemakanan ibu yang tidak seimbang;
• Tekanan perasaan sama ada di tempat kerja ataupun kerja-kerja rumah tertangguh
• Kurang berehat atau tidur
• Masalah hormon dan juga masalah kesihatan lain seperti thyroid, demam, anemia;
• Penggunaan pil perancang atau ubat-ubatan yang tidak sesuai untuk penyusuan;
• Teknik mengepam atau memerah susu tidak betul;
• Faktor Pemakanan yang tidak seimbang.


Petua Banyakkan Susu Badan

Terdapat beberapa sebab berlakunya keadaan dimana ibu merasakan susu yang dihasilkan semakin berkurangan. Keadaan ini mungkin disebabkan si ibu tidak memulakan penyusuan awal atau tidak menyusukan bayi dengan kerap. Sekiranya si ibu menyusukan anak secara eksklusif bermula sebaik sahaja bayi dilahirkan, susu akan keluar melimpah-limpah dan payudara sentiasa penuh walaupun baby sedang menyusu, ini kerana semasa baru melahirkan (berpantang), badan ibu belum adjust dgn hormon yg dihasilkan. Namun, setelah beberapa bulan, badan ibu sudah adjust sepenuhnya pada hormon dan susu yang dihasilkan akan mengikut keperluan baby, kalau ibu menyusukan anak secara eksklusif dan anak menghisap kedua2 belah payudara, maka susu yg terhasil banyak(walaupun tak sebanyak semasa berpantang). Ada berbagai2 cara untuk menambahkan penghasilan susu badan, antaranya ialah 

1. Susukan bayi bila-bila masa dia berasa lapar : Lebih banyak bayi menyusu lebih banyak susu yang akan terhasil.

2. Susukan bayi pada kedua-dua belah payudara sehingga bayi itu sendiri yang melepaskan puting setelah dia kekenyangan. Ini akan meransang lebih banyak penghasilan susu.

3. Jarak antara penyusuan mestilah tidak melebihi 2 jam. Susukan sekerap yang boleh,berikan bayi peluang untuk menghisap dari payudara untuk merangsang penghasilan susu

4. Jangan lupa untuk berasa tenang sewaktu menyusukan bayi. Ini kerana perasaan tertekan atau kurang keyakinan tentang kemampuan untuk menyusukan bayi juga boleh menyebabkan susu berkurangan. Dapatkan rehat yang secukupnya.

5.Dinasihatkan tidak memberi bayi makanan lain selain daripada susu badan terlalu awal, seperti makanan tambahan, jus2, air masak atau buah buahan kepada bayi berumur kurang 6 bulan, kerana apabila baby mendapat makanan tambahan, bayi akankurang menyusu dan ini sekaligus akan mengurangkan penghasilan susu pada ibu.

6. Penghasilan susu juga boleh terjejas akibat pemakanan. Bagi memastikan anda makan dengan betul, anda boleh melakukan perkara-perkara berikut:• Ambil hidangan seimbang berpandukan Panduan Piramid Pemakanan.• Banyakkan minum air (digalakkan air Kosong suam) sepanjang hari.

• Ambil suplemen/ makanan tambahan seperti EPHYRA ~ Sangat bagus untuk merangsang penghasilan susu yang banyak dan pada masa yang sama mengatasi sembelit dan menghilangkan sakit pinggang dan lenguh badan.

7. Amalkan surah Al-Baqarah ayat 60 atau surah hujurat dan sapu di kedua belah payudara. Sambil menyusukan, sentiasalah usap rambut bayi, cium bayi.


Dapatkan Makanan Tambahan/ Supplement Yang Disahkan Halal serta Terhindar dari sebarang Racun

Setakat ini EPHYRA telah mendapat banyak testimoni yang mengatakan mereka berjaya menghasilkan susu yang banyak untuk simanja mereka..Nak tahu apa kelebihan EPHYRA?Kepada ibu-ibu yang mahu menyusukan simanja secara tegar atau sedang mencari petua tambah susu ibu EPHYRA adalah pilihan yang bijak!

• EPHYRA juga bertindak sebagai Energy Booster
• EPHYRA mampu menganjalkan semula badan ibu-ibu yang menggeleber selepas bersalin
• EPHYRA mengembalikan kepejalan otot yang boleh membentuk semula badan ibu-ibu yang menyusukan   baby supaya kembali cantik 
• EPHYRA memperbaiki kesan strech mark serta luka semasa bersalin 
• EPHYRA mengekalkan rasa kenyang kepada mak-mak yang nak jaga badan selepas bersalin juga
 • EPHYRA ~ baby juga dapat manfaatnya ! Ephyra membantu untuk mencerahkankulit bayi yang disusui – hasilnya baby jadi gebu dan sihat!
• EPHYRA membantu menstabilkan hormon ibu 

EPHYRA sangat bagus dalam membantu menjadikan kulit berseri dan anjal. Ia merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut. EPHYRA mampu memulihkan pigmentasi. melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.


Sutan slalu kata ...nih Sarah plak yg makin putih nih misti sebab awak duk minum Ephyra ..kalau benar bagus la ....aci tak mummy nak jeles ngan Sarah hahahhaha sebab dia cam pink pink gitu

Tapi ingat Ephyra bukan la utk bagi putih melepak but ia utk kesihatan kulit

JOm tgk testimoni




EPHYRA adalah halal . Jadi gunakan tanpa was was hehhehe


Sapa yg frust sebab terlambat beli masa bulan Aug time ada promo tu ...jgn risau 

Dtg je ke Halfest , Ekspo Halal Terbesar Malaysia utk dapat harga special dan jugaks ley jumpa Duta EPHYRA iaitu Norman Hakim n Memey pada 3-7 Sept 2014

EPHYRA - Cantik - Sihat - Bertenaga  

1 premium box - RM197
1 trial box - RM68
mailto : moonpunyerblog@yahoo.com




6 comments:

Haris Zuhaina said...

As Salam
Leh consume sekali ngan jamu tak masa berpantang?
TQ

tengku afza engku yusof said...

salam akak moon.. sy ni silent reader je.. hehe.. nk taye, anak saya dah 9bulan, boleh ke kalu saya baru nk start minum epyra ni? akak leh gitau arga die tak? thanks akak

Miss Moon said...

Salam Tengku Afza

boley dear . kalau nak try 10 sachet dulu pun boley RM68

kalau 30 sachet utk sebulan is RM 197

1 premium box - RM197
1 trial box - RM68
mailto : moonpunyerblog@yahoo.com

Miss Moon said...

Haris ,

boley dear sebab EPhyra adalah sejenis minuman kesihatan . U kena minum dia ngan air suam sebelum mkn waktu pagi

jamu biasa nya amik lepas makan kan

Haris Zuhaina said...

As Salam
TQ ya ... bulan 1 ni due ;P
Nak start buat stock In Shaa Allah

Aisyah Ghazi said...

Thx admin for sharing. I boleh try ni nnti. Anyway, free2 jemput datang ke blog i untuk info2 kekal fit dan slim.


>>> Slim & Fit Semulajadi!<<<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...