Memula test ikan kering tu beli 500grm je. Skalik sedap terus order 1 kg terus.
Stok nih boleh tahan lama.
Udang kering nih boleh buat macam2 rencah nasik goreng, bihun goreng dan juga rencah utk goreng sayur.
Senang sebab sampai kat opis terus hahahha. Bahan kawalan ni . Pak Sutan kata org pompuan tgk ikan kering n udang kering pun boleh happy hahahhahha.
yg Moon beli ni isi sahaja n dah siap potong kecik2. Senang la kalau kita nak guna utk masak. Siap ada love lagi tepi nama Kak Moon kan hahah nampak sangat regular customer. So akak share terus harga ngan korang ya. Harga nih termasuk pos siap siap dah terbang dari Sabah
Isi ikan kering Talang RM40 1 kg
Udang kering Rm 45 per kg, Rm 23 per half kg
Ikan bilis kopek RM40 1 kg ( before RM 45 )
Sotong kering Rm 80 per kg, Rm 40 per half kg
Ikan terubuk masin Rm 25 per piece
Kalau nak tgk yg lain lain kena pergi ke page dia sebab Moon letak harga yg Moon slalu order hikssssss
So nak cerita pasal Sambal Lada Hitam Ikan Kering Talang. Setiap kali bersalin my MIL mmg akan selalu buat without fail.
Masa first pregnant kan Isk...Mama siap bgtau. Nanti dlm pantang Mama bg Munirah makan ikan kering tau. Dalam kepala duk bayangkan ikan kering yg biasa tu mkn mcm tuh aje ngan nasik. Sedey kejap kan hahhah . Sekali bila dah beranak mama bawak makanan ke hosp. Nasik panas panas lagi n sebekas ikan kering. Bukak2 bekas...tak ada rupa ikan kering langsung. Nampak sedap...makan makan je terus rasa panas n pedas lada hitam tuh. Sedap nya laaaaaaaaaaa. Terus lepas tuh berpeluh2. Rasanya masin dari ikan kering, manis2 sket dari bawang merah bakar dan juga pedas dari lada hitam.
So bila Isk bersunat nih Mama dah pesan awal awal suruh buatkan utk Isk jugak. Bagi dia mkn kering2 dulu utk few days. So Moon gigih la buat ...rupnya renyah nya la nak buat. Dulu mama siap panggang atas bara. Tapi Moon masuk oven je bakar...sikit lagi bakar atas magic pan
bila kuar dari oven, macam ni la rupa dia
ni plak Moon try atas magic pan. Dua dua cara pun ok...cuma dlm oven dia lagi flacky.
Bawang merah n bawang putih pun di bakar juga
Lepas tuh tumbuk semua. Ikan kering talang yg dah di bakar + bawang putih bakar + bawang merah bakar + plenty of lada hitam
Tumbuk sampai gebu ya u ols.....dah nampak ala chicken floss plak hahahha
Lenguh tangan tumbuk hampir sekilo isi ikan . Bila dah bakar mmg dia jadi gebu n garing kat tepi2. So mmg mkn masa utk dia hancur betul2. Mmg kuar muscle terus kat lengan. Rasa cam wanita kampung sangat duk bersimpuh kat lantai dapur sambil menumbuk hahahhaha
Ni makan ngan nasik panas panas mmg sedap. Letak sikit je pun dah cukup sebab ia kan masin. So sikit pun dah memadai
So sekilo isi ikan kering talang boleh dapat 2 botol sos spagetti ni dan 1 bekas plastik petak.
Terus teringat kat Mama masa buat nih...sian mama gigih tumbuk isi ikan ni ...lepas tuh sambal nih mmg kena sorok sebab org tak beranak pun suka juga nak amik mkn ngan nasik hahahha. Mmg buat ngan penuh kasih sayang hokey.
Masa Moon siap buat nih pak sutan dah bukak periuk nasik dah n mintak sambal nih hahahhaha. Utk Isk ni bawang tuh Moon bg hancur lebih sket sebab takut dia nampak kang dia tak mo makan plak kan.
8 comments:
sedapnyaaaaa.nak buat la nanti,dah lama tak makan dulu2 selalu tolong nenek jaga org bersalin hehehhhe
Sedapnya Moon...terliur Akak tengok yang dalam botol tu.
saya tak makan ikan masin tau kak, tapi tgk bila dah jadi floss tu macam sedap semacam je... kemain ni godaan!
sabar je akak ni. hehehe
tgk pun dah tau sedap... kalau u jual benda ni gerenti laku!
Wahh moon info best ni! Nak beli jugakk
sedapnyaa..nnt blk kedah beli ikan talang kering buat stok..ikan talang tu bakar berapa lama dlm oven tu kak?
Nampak pun dah terasa menyelerakan...!!
Thanks Kak Moon
Dapnyaa
Post a Comment