Tuesday, January 18, 2011

conceiving anyone .

* sepatut kuar 8 am tp owner dia silap auto publish date ...so vengong .


Warning , entry nih panjang ....para ibu misti sonok baca tp kalau bujang2 tew maaf ek ....tp ley tambah knowledge per ...ai nih kan mak budak harus la share info cenggini ekekekk takkan la nak citer pasal mak lepak kat kedai mamak kat bukit bintang citer mak shoping sakan ibarat gaji sebulan 10k ...idak leeeer ai nih kan kelas makcik2 je muahahhaha tetibaaaa


Ps : Saya mengamal kan perancangan semula jadi tanpa IUD tanpa Implan n tanpa ubat ubatan . dan tahu kah anda kesuburan wanita akan menurun setelah berusia 35 thn ?

So agak agak dah ready kan ...sila la abai kan langkah2 pencegahan sebelum ini muahahha :) ( kiter hanya mampu merancang , Tuhan yg menentukan bukan )

Kenali Woman's Reproductive System

Semua pompuan kena tahu cam na kiter nya sistem ...general knowledge ok . ...sangat penting bagi kiter mengenali badan kiter and cam na ia berfungsi ( tetiba cam doc pakar sakit puan laks )

Vagina: This tube like structure connects your internal reproductive organs with your external genitalia. It ends at the cervix and is the point of entry for the penis during sex as well as the final passageway through which a baby exits when it is born.

Cervix: This part of your reproductive organs is situated between the vagina and uterus. It secretes mucus that can help or obstruct sperm from fertilizing an egg. The cervix is the opening that sperm must pass through in order to get to an egg. A baby must also go through the cervix as it exits the uterus and enters the vagina.

Uterus: Also known as the womb, the uterus is a muscular organ made up of three layers: the peritoneum (outer layer), myometrium (middle layer)and endometrium (inner lining). An egg that has been fertilized will implant itself into the endometrium lining and will continue to develop in the uterus throughout the pregnancy. - Baby duk kat dalam ni kay

Fallopian Tubes: The fallopian tubes extend off the upper sides of the uterus and lead up to the ovaries. They have 20 to 25 finger-like structures on their ends that hover just above the ovaries and work to collect the mature egg when it is released. It is in the fallopian tubes that fertilization of the egg will take place.- Laluan telo

Ovaries: Women usually have two ovaries, one on each side of the uterus. Ovaries are the storing house for your egg follicles; every month, one of these egg follicles will mature and release an egg into the fallopian tubes. The ovaries are also responsible for producing estrogen and progesterone, which are vital for proper reproductive function.- Kilang telo

- Taken from here

Waktu subur adalah hr ke 14 ...kira dari 1st day peyed kay

Ha pada member2 yg baru kawen ...John n Ieda , Ami n Lieza ...sila download ek ....akakkakakakka

First Steps to Fertility

Jika kowang nak meningkat kan kadar kesuburan ( dah bunyi cam nak berkebun laks ) ...langkah pertama adalah utk monitor n tahu bila kah time anda paling subur ...kadang ada org nak anak tapi acara menabur benih di laku kan pada waktu telor tak kuar so jadi susah nak conceive.

Tapi cam mak yg peyed lintang pukang ke laut ...susah nak monitor plus ari tew doc kasik Mercilon utk regulate kan peyed ...mak dah stop kay sebab tak biasa makan ubat tew .

So track bila waktu anda subur . Moon nak share 1 software nih ...dulu moon ada download 1 software tp pas format lappy terus ilang ....the ai carik2 terjumpa hok nih

Download MommyMaker HERE . Extract kan .exe tew ya ...id n password ada di sediakan ...mana nampak tang Love besar2 tew sila la suh anak anak tido awal kay .

Ada banyak lagi Menstural n Ovulation Calendar HERE

Sexual Positions
( Mak ngak translate nih kang bebudah bawah umor baca ....hahahha mak segan )

If you are having difficulty becoming pregnant, you and your partner may want to experiment with different conception positions during intercourse. In order to become pregnant, your partner must deposit his sperm as close as possible to your cervix. Certain positions will allow this to happen more easily. Avoid having sex while standing, sitting, or with you on top, as this can cause semen to leak out of your body. Instead, try the missionary position, which allows for deeper penetration. Rear entry intercourse is also effective, as it allows your partner to deposit semen closer to your cervix. To keep any extra semen from leaking out of you, try elevating your hips for fifteen minutes or so after your have sex.

Ai pernah baca ...sperm yg XY ( boy ) adalah lebih lemah so kalau nak bb boy sila "deposit" kan sperm tew dalam dalam ....so dia berenang2 sket je terus ley cantom ngan telo ...tapi sapa nak anak pompuan tak yah la " deposit " sedalam dalam nya ...tak tahu la betol ke idak kan

Eating Right
Pemakan pun memainkan peranan yg besar . Pemakanan yg seimbang dapat menormal kan hormon hormon dalam badan dan dpt membantu menyubur kan apa yg patut di suburkan ekekke .

Tambah kan vitamin2 nih . Try to include:

  • Vitamin C and Antioxidants: these vitamins prevent sperm defects and boost sperm motility. They also reduce stress on your eggs and reproductive organs. - kena beli vitamin C pastuh kena makan la pati beri ke apa yg kaya antioksida
  • Zinc: zinc deficiencies have been linked with reduced testosterone and semen levels.
  • Calcium and Vitamin D: A daily, therapeutic dose of these nutrients have been shown to help increase male fertility.
10 Jenis Bahan Makanan Penting:

• Alpukat, mengandung vitamin C dan asam folat.
• Daging sapi dan daging kambing, mengandung zat besi dan vitamin B12.
Buckwheat.
• Kol dan keluarga kol, sumber asam folat.
• Wortel, sumber vitamin A.
• Kiwi, sumber vitamin C dan vitamin E.
• Ikan , sarden, makarel, salmon- sumber omega-3.
• Telur dan unggas, sumber protein. - ungas tew serangga ke burung?
• Biji labu kuning, sumber vitamin E dan seng.
• Kedelai dan hasilnya, sumber fitoestrogen. - Kena tanya bibik nih kedelai tew apa
- Tetiba kan ...amik dr blog Indonesia terus bahasa Indon gitew

Lebih kan makan BAYAM dan Tauge (
Tauge adalah sumber vitamin E yang merupakan antioksidan)

Kurang kan pengambilan

  • Alcohol- hish nih haram nih
  • Caffeine: caffeine, found in coffee, teas, cola, and chocolate - no more coffee ...sila minum susu je pas nih ..


Exercise
Lemak dalam badan yg berlebihan akan menaikkan kadar hormomn estrogen dalam badan and akan throwing the female fertility cycle out of balance . Senaman dapat membakar lemak lemak yg berlebihan akan dapat membantu agar kadar hormon tew berada pada paras yg normal - Thanks ya pak sutan sebab belikan ai kasut sukan baru ...ada makna tewwwww


Memilih Jantina Baby

A little point to make...

  • Spermatozoa that carry the Y chromosome (required for a boy) get to the target very quickly, but they are less resistant.

  • Spermatozoa that carry the X chromosome (required for a girl) are slower, but are much more resistant.

  • (Question: does this reflect in men & women in general?)

Therefore:

  • If you have sexual intercourse a little before ovulation, you have higher chances of having a girl XX.

  • If you have sexual intercourse at the same time as ovulation then you have higher chances of having a boy XY.

Sperm utk bb girl - Sperm ni bergerak perlahan ...pompuan la kata kan ....tapi walau pun dia slow tp dia lagi tahan lama ..

And to get a girl, according to Dr Shettles, you should:

  • Sila toin toin 2 atau 3 hari sebelum hr subur so XY akan mati dulu and XX je tinggal . So kebarangkalian utk dpt anak pompuan tinggi ....and memandang kan XX nih lagi tahan lasak maka dia org ley la sampai ke telo kan
  • Have intercourse with shallow penetration, which gives the slower but longer-living XX sperm the advantage. Jgn deposit dalam dalam kay .............so yg sperm XY nih mana larat kan so dia akan terkorban dulu meninggal kan para sper XX utk terus kan perjalanan
  • Avoid orgasm, if you’re the female partner, to keep the vaginal environment slightly acidic and friendlier to the XX sperm....sila toin toin utk penaburan benih sahaja but kalau dapat is additional bonus la kan
If you desire a boy, according to Dr. Shettles, you should:
  • Toin toin time dkt ngan ovulation . The idea behind this is that since the XY sperm are faster, they’re more likely to reach and fertilize the egg first.
  • Have intercourse in a position that allows the deepest penetration possible, such as rear entry or “doggy-style.” This is because with deep penetration, the sperm will be deposited closest to the cervix where the environment is more “XY-friendly” and the XY sperm will have less distance to travel.
  • Abstain from intercourse for four to five days before ovulation, and then only do it on the day of ovulation.
  • Make sure the female partner has an orgasm to increase the XY-favorable alkaline secretions in the vagina.
  • Avoid heat and tight clothing in the testicular area; these things will kill off the less hardy XY sperm faster.

Jangka Hayat Sperm


Bila dah masuk dalam tiub falopio 5 hari

Makna nya dia ley stay dalam pompuan in advance 5 hr and still ley idop sehingga la telor kuar ..tp kalau lama mana yg lagi tahan ? Yerrrrr sperm utk anak pompuan . Si XX

Telor yg tak di senyawakan hanya ley idop 24 jam sahaja

In the vagina, they die in only a few hours.

In the open air, they die rapidly.



Doc Kimm ....tlg tambah kan lagi ya apa yg patut ya ...biar Dokter yg bertauliah bg nasihat akakkakakakak

Tetiba YM mak ter pop up ..." moon nko nak ngandung ke " wah so pantas kilattttttttttt ....insyaallah jikalau tiada aral melintang n menegak ley terai utk sorang lagi ...kasik Isk ngan Yaya adik sowang ..jikalau ada rezeki n di izinkan oleh NYA

So akak akak sekaliannnnnnnnnnnn ...ini usaha tak boley bertepuk sebelah tangan . Talk to your partner about this ....best of luck wink wink

dah gaya cam org buat assignment science dah nihhhhh

Hurry! Click on this link & you could be the lucky ones to drink your cup of #MiloFuzeJamPack while playing with your spanking new iPad!

21 comments:

Nur Shazura said...

Amin....thanks sebab share info2 ni...bagus sungguh....kalau dah ada isi...jangan malu2 share kat blog ya kak...hehehehehe:)

|| sue-imanja || said...

InsyaAllah, thx share info² gini. Alpukat = avocado kan?

Mrs.R @ Emi said...

wahhhh..ahkak cam tau2 je i nk try thn nih..kih3x..

akak, kasik tips sket cmna nk dpt bb boy..huhu

Miss Moon said...

idok la teman tahu tapi sebenarnya lelaki yg menentukan jantina anak ....so kena google makanan yg menguat kan sperm ekekkekek n utk dpt anak lelaki ...

akakkakakak emi terai "deposit" dalam dalam . ekekkekekekek

MamaBatrice said...

thanks mon
coz' sharing about this...

Miss Moon said...

hahahhahah misti para para isteri suka kannnnnnnnnnn

Filla ~ Kasihs said...

haha.. habis ko ingat aku deposit 'luar-luar' yeh? auwwwwwwwwwwwww.. malu.. kuasa tuhan... tp Moon ni terror okeh.. patut ko kene jadi doctor tau moon..sbb tu aku suke refer ngan ko kalau tak paham mende2 mcm ni or penyakit2.. hahaha.. i lap u.. cpt suh sutan deposit apa2 yang patut ;)

Miss Moon said...

fila mana ley deposit luar tak jadi ar ...mebi time tew bukan waktu telor kuar ...mebi proses deposit awal kan then baru bertemu telo ..

skrg dah ada jual alat yg ley tahu bila telo tew kuar sebab masa tew temp badan kiter naik n 99% benarrrrrrrrrr mak tak tipu nyahhhhhh...so kalau nak boy masa tew ley toin toin n deposit terus

tew la kan masa blaja dulu amik Comp Science kan dah tak ley jd doktor ....blajar malas kannnnnnnnnn hahahhahaha

Mrs.R @ Emi said...

huahuahua..ye..ye..kna bli ovulation kit tu la eh..huahh.deposit dlm2 tu xthn mak dgr noksss..kih3x

Elyn said...

salam...utk menentukan waktu subur, ade beberapa cara yg buleh digunakan :-
1. ovulation predictor test kit - based on urine..ini mahal la bg elyn sbb guna sekali je pastu buang elyn
2. Basal thermometer - x pernah guna..tp pernah beli..sbb malas nak amik reading setiap pagi pastu tulis kat graph..last2 thermometr tu guna bila anak demam..hehehe
3. ovulation microscope namanya fertile focus..ade lg few in market..mahal skit..abt RM 140..tp buleh digunakan berulang2 kali..based on air liur..letak kat microscope setiap pagi sblm gosok gigi pastu tgk after 5 min..kalo ade ferning pattern..mcm pokok paku pakis maknenya kite subur time to..
4. mucus secretion - ni antara cara yg senang dan murah...kalo clear mcm raw egg white pastu buleh strecth abt few cm sblm terputus maknenya kite subur..

good luck..to you and me moon and anyone else who wants to conceive !

zaiyatul said...

moon, kiter nak tanya pasal wedding photography package..nanti email ok zai79@yahoo.com

Miss Moon said...

Salam zai

ley tahu utk majlis apa nikah n sanding ke ?

Miss Moon said...

ok zai plz cek ur email . tenks

Ayu Safieza said...

Hi muny...thanx.....very helpful...muehehehe....for now....My deposit bank CEO tak available...for eeerrr...TOING...TOIIIIIING!!! HE3..TUL KER?

Mas suke sharing ni.....

Miss Kim said...

Amboih deposit2..yg anak dara bole drop comment kat sini x, hehe..kak munirah...sume dh lengkap mcm doc dh! nurul nk tmbah ape pn no idea dah hahaha..mule2 igt nk letak entry psl 'position' coz mmg doc ktorg ade ajar jugak mase kuliah dulu tp kak munirah dh letak sume heheh, oke kene pikir dlu nk tmbh ape =D

Liea said...

i like!! thanks! kalau nak cari sendiri mau bercinta jadinya dengan google tu!

Lenny said...

wah moon.. bagus nie info sharing i loikkkeee....

good luck moon.... ai doakan semoga success!

Mimy Hamid said...

aku suka entry moon kali ni..berkaitan la...maklum la baru kawenn kannn

areripe said...

don't worry i just take this as a knowledge before called husband.
hehe!

haniekunie said...

super cool! tp segan la nk share or like kat fb sebab tak kawen lagi :D

wiina. said...

morning. I've had a good morning laugh reading this entry of yours. interesting and very informative. still ... kita merancang, Allah yang menentukan ((= good day~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...