Tuesday, December 18, 2012

Membebel

terharu nya hakak bila baca pm kowang .........tak sangka ada juger org windu kat hakak neh ...

Dik non dik non sekalian . Ampun la ....di kala kowang org org gomen tgh happy dapat bonus ( kelip mata laju laju ) ai yg bukan gomen nih ....tgk je la kan ... . Moon kena attend training seminggu .......nanges ok .

Tapi bagus jugaks bila kena attend training maknanya ada kije baru bakal menanti which is good . Kita bila dah kije nih bila tak der kije mmg la syok kan but at the same time bila kita tak der kije nak buat kita pun patut risau tau . So andai kata kalau kita tak der pun kat opis , n  benda pun ley jalan cam biasa n ketiadaan kita tak meninggalkan apa apap impak pada company ...then tew kita patut risau . Sebab nya kedudukan kita tew tak kukuh ...setuju tak . So cam ai nih ...ai suka kalau ada kije

Working in IT enviroment ni syok jugaks . Masa kecik2 masa skolah skolah tak der pun pikir eh besar nanti aku nak kije jaga server . Masa kita sekolah tew kan term server tew pun  tak der even term IT pun kurang lagi . Paling banyak pun kalau cikgu sekolah tanya ....apa cita2 kamu semua ? Rata rata kata nak jadi cikgu nak jadi doktor nak jadi pilot n u ols tahu apa ai nak jadi ? Ai nak jadi peguam hahahhah klaka hokey .Cita cita setiap 2 thn sekalik tuka . Jap jap nak jadi ahli arkeologi korek2 tanah n bukit cari artifak purba ...pastuh tetiba ada gaks pasang angan2 nak jadi pramugari ....very the poyos hahhahah pastuh nak jadi bos la hahahhahah . Hamek nko sekalik sekolah belajar perdagangan n acc sekalik amik comp science ...bagus kan hahhaha

Kadang kije pun ada gaks up and down ada rasa malas nak bgn pagi pegi kije rasa cam busan asek ngadap benda yg sama je . Tapi the best thing is bila dlm bidang kije nih kita akan sentiasa belajar benda yg baru . Seiring ngan perkembangan teknologi ...misti akan ada technology upgrade n misti akan sentiasa ada benda baru yg kita perlu tahu so that kita tak la ketinggalan bas ...so sapa yg sama bidang n kije dlm bahagian IT nih misti paham la apa yg akak ckp nih . Tapi apa apa kije pun memerlukan kita utk tambah ilmu pengetahuan kan .......

So mana mana adik adik yg masih belajar tew ....belajar rajin2 n prepare kan diri kowang dr sekarang . Sebab dunia belajar n dunia kije mmg benda yg berbeza . Masa belajar kemain la duk ckp ......lambat nyer habis belajar ...tak sabar nak cari duit sendiri ....bosan la belajar n etc . But once u tinggalkan zaman skolah zaman Uni n start kije ......then cabaran sebenar akan bermula . Masa tew la kowang akan tahu betapa nikmat nya zaman belajar ........kowang tak yah nak pikir banyak . Dunia kije nih lagi besar n macam2 org kowang jumpa n macam2 cabaran kowang akan tempuhi ..........kije n kije sampai la kowang tutup mata la kots kan

So jgn memilih kije ..mana peluang ada just grab it . Sapa yg dah ada kije ...jadi la pekerja cemerlang n syukur la sebab kita masih mempunyai pekerjaan . Pekerjaan yg bagi kita makan ...anak anak kita mkn ...n yg nmemastikan setiap akhir bulan ada duit masuk acc .

Kadang dgr adik adik merungut kije susah la ini la itu lah ....kowang kena kental kena kuat semangat sebab skrg kowang dah bukan dlm comfort zone kowang dah . Kowang dah bukan di anak sungai ...kowang dah masuk dlm main stream . So amik je apa kije .....Akak nih dulu habis belajar kije kat call center hokey almost every day kena pickup dlm 200 calls ...and almost every day jugaks kena maki maki .......kije comp science tapi amik kije call center ...blasah je ...pengalaman tew yg kita nak cari

ok u ols time break hakak dah habis ....nanti akak sambung ya ( terus rasa cam tua je bahasa kan diri ai akak ...auwwwwwww . Tak lama lagi ai tulis belog bahasa kan diri makcik plak .....umak aiiii )


3 comments:

Mia Kassim said...

setuju!!....pengalaman yang penting sekarang ni...

AbbotCottage said...

Ya makcik setuju!!!

AzieFirdaus Kamarudin said...

Akak keja kt call centre mana dulu kak?azie pnh kat astro..hehe