Monday, December 03, 2012

generasi ke generasi



jumpa nih kat u tube and i mmg duk sengeh je tgk .......

hahhaha sebab semer nya betul kay . Ai 1980's baby ( auw baby ke ) so zaman skolah rendah tew 1987 - 1992 ) cam tew and apa yg dlm clip tew sangat la betul

Dulu masa skolah sapa ada pensil warna paling besar dia la kaya ...........sapa pakai pencil kaler luna .......wah hebat la mung paka kaler cat tew . Pastuh kalu org nok pinjam kemain la dok bagi cat kuat2 sebab takut tumpul kena gorek balik kaler tew  .. rasanya kalau ada pertandingan apa apa la kalau dapat pencil color yg luna tew kira hebat la sangat ...

 buku skoloh dulu2 
pensel warna hok paling mahal n mewoh zamang dulu dulu ...sapa hok bawok LUNA dalam ting tew kira hebat skali arrr


Zaman tew la jugaks suka sangat la gorrek kalam tew ( sharp kan pencil ) ...pantang tumpul sket terus gorek ...kadang tew gorek dua dua beloh . Pastuh kawang pun kater ar ...eh dok baik korek gitew keggi mok ayoh mung cepat mati ...hahahha bebudak zamang tew punya lawok jenaka ...pastuh teruh kiter dop brani nok gorrek depan blakang ...

Pastuh kat skoloh plop suka main lompat getoh . Kadang beli getoh 30 poseng kat kedai pastuh ajok geng2 puang wat tali getoh sebab nya nok maing la keggi masa rehat . Masa tew sapa hok dapat geng tinggi best ar sebab org tinggi ley lompat tinggi tinggi . Kadang time rehat tew makang laju laju sebab nya nok maing lompat getoh ...dari ghumoh awal awal pakai doh suor trek ...masa rehat kain campok je kat padang ......bunyi loceng masuk kelas punya la busuk bango' sorang2 .

Budok laki plop suka maing pijok2 kasut ...pastuh maing kat gajoh menyusur main tuko2 tiang .......pastuh main game bentuk kapal terbang la pastuh main kad kad kecik tew ...tepuk2 sampai nok patoh meja ...dok cukup tepuk kat meja ...main plop atas simeng tepi kelah .......nampok cikgu masuk cepat2 simpang . Pastuh ada musim jentik tudung botol .......ha habis la mmg trend la .....pastuh maing ketuk buoh getoh ......main roba ( pemadam ) ...buku petok2 habis la maing pangkoh2 ...maing BINGO pastuh maing nama negara , buah , binatang , benda tew .......so lawan ngang kawang kawang
main tulis huruf , nama , benda , negara n etc habis semer buku jadi nipih ...sebab asek duk cabut je beloh tengoh buku 

masa tew la jugok subang tepek2 nih glamer ...mmg mana mana pung mmg org duk jual nih je .......pastuh jual name card hok kilat ader gambo2 . kadang hok puang kemain la pilih gambo artis hong kong ...hok laki plop suka amik gambo binatang2 ...

zamang dulu mana facebook2 bagai .........kiter maing buku biodata hokey ....tulis autograph ...tiap tahung laing buku ........bangga la kalu dapat wat comey2 dlm buku member ...siap ada tulis nama ...tarikh lahir ...hobi ...warna kegemaran ...masakan kegemaran ......auwwwww cam klako plop bila ingat balik .....pastuh sapa pompuan yg paling hawt misti dapat banyok buku nok kena wat akakakak . Pastuh bila besor sket ...siap ada tepek2 gambo ....habis gambo dalam album kena potong . doh la nok cuci gambo sekeping kemaing la mahal ........

zaman main tulis2 surat ...nok berkenalan la ...kadang dalam meja ada surat pastuh dok tahu sapa hok tulis .....hahhahah kemain ye kecik2 dah pandai ek ..........
hok nih la paling di tunggu tunggu .......nok minum Milo free kadang nescafe free ..........sampai beratur panjang2 sampai habis la milo 1 lori ...........sapa dop pernah minum milo hok maghi kat skoloh nih mmg rugi . Tapi rasanya zaman kiter dulu mmg tiap tiap skoloh dia gie kan ........Pastuh dapat form beli vitagen .....beli susu skolah ........kannnnnnnnnnnnnnnn


colgate mari kat skoloh pastuh semer kena bawok cawan ...duk tenggek tepi longkang gosok gigi pastuh duk gelok kat member sebab semer mulut buih je ........hahah pastuh air liur kemain meleley2 hahhahah yukkkk but sonok giler la pedulik apa air liur aku meleley nko punya pun meleley jugoks 

best ingat balik ........sebenarnya banyok la lagi .......apa lagi yg kowang ingat ? Cammon 80's baby ...jom share pastuh sengeh sorang2 nak recall balik ...hahahahhahah ( sebab ai pun duk gelak nih cuba nak tulis hahah )

5 comments:

yuyuy akley said...

hahahahaha.. syok la kak moon entry ni!!! mengingatkan zaman dolu dolu.. tmbah2 buku sekolah tu.. hihihi dulu kat skolah pun dok main buaya2 kat tiang2.. muahaha ada main x?

Elyn said...

Sukaaaaaa sgt entry ni!!!
main batu seremban, main konda kondi, main susun2 selipar pastu baling, pastu berlawan pencil box sapa paling meletop (yg byk compartment, bila tekan2 dia terbukak), main anak patung kertas.....
ouhh betapa ruginya budak2 zaman le ni! hahaha

~from a silent reader yg tak blh tahan kena komen jugak utk entry ni!~

.: yUhAiSya :. said...

haha. kan... =) sy pun org ganu, mg kena sgt dgn mende yg akak tulih tu.huhu. terimbau balik nostalgia lama =)

mai said...

sm le jugak..gelak sorg2 dlm sepi sbb nt gelak kuat2 org ingt ape lak kt office gelak kuat:) masih ingat lagi,dulu main "1 happy family" "kad DONKEY"., beli air kotak coklat, vitagen,ms tu semua murah2 n segalanya ada..n the most yg xleh lupa..buku2 teks zaman 80's tebal giler ok...beg dah bape kali putus n jahit blk...yela dulu susah..nak beli beg baru semua perlukan duit walaupun dulu beg rm15 pun leh dpt.. skrg ni xder makna lah kalao nak dpt harga rendah mcm tu.....

bestney,zaman dulu..xleh lupa smp skrg:)thanks moon sbb kembalikan zaman kegemilangan kita semua tuk baby2 80's:)

Eida Milda said...

entry ni best lah..xblh lupa tul, now also dok sengeh sorang2...tgh belai jiwa dok ingat zaman skolah dulo2...