Wednesday, December 19, 2012

Peneman setia Rafiq



Ni la geng kamcing aka peneman setia Rafiq ...

Me : Yaya nanti Mummy g amik Yaya kay ..
Yaya : Yaya tak nak balik ..Yaya nak main ngan Rafiq . Rafiq dah boleh panggil yaya ....dia ckp Yayaya
Me : Ala Yaya kan dah nak skolah ...cam na
Yaya : Tak pa ..mummy ambik abg je . Bapak kata Yaya skolah kat Pokok Assam
Me : gulppppppppp mana ley ....nanti mummy windu cam na
Yaya : Yaya suka pipi Rafiq ..

Alahai kakak Yaya nih . Kemain dia suka duk sana sebab dapat main main ngan Rafiq . Mama kata semer dia buat ngan Rafiq ...dia la org pertama tggu Rafiq bangun ...nak mandi pun nak ngan Rafiq . Apa apa mmg asek dia je duk kat Rafiq . Sampai kan tgk Rafiq minum botol dia pun nak minum botol jugers . Ewahhhhhh kemain ya cik Yaya .

Bagus la cam tew . Senang hati mummy tgk Yaya sangat baik ngan Rafiq n jaga Rafiq cam adik Yaya . Sentiasa loving n caring utk Rafiq . Kadang ai duk pikir masa Norma tgh sakit ari tew Moon ada pregnant but then gugur masa 10 weeks . Ini la kot kan hikmah nya . Jadi Rafiq dpt sepenuh kasih sayang dr kiter semer . Knowing that she is such a loving girl ...im sure nanti bila dia dpt adik dia misti jaga n caring cam dia buat kat Rafiq . Sesungguh nya apa yg di rencana oleh Nya  itu adalah perancangan yg terbaik dah utk semer . Sebab kita hanya mampu merancang dan berusaha  tapi Dia yg tentukan semernya .

Memula rasa cam kesian Mama sebab ada Rafiq n Isk n Yaya . Tapi mama kata bila bebudak nih ada mama ngan papa pun sonok sebab ada org teman Rafiq . Isk ngan Yaya pun banyak tolong mama n Papa . Talib pun suka bebudak nih ada kat sana sebab tak la sunyi anak dia kan . Ada geng nak main ....Rafiq pun dah ley sebut Papa ....n Mama pun vley ( tetiba sedey plak sebab kena ajar dia sebut mama tapi dia tak der mama .. sob sob )

Talib pun slalu balik sana . So time Talib balik sana tgk Rafiq jadi dia bawak la bebudak nih jalan sama . Ari tew siap bawak bebudak gie naik kuda la ...gie lake garden naik benda yg kayuh kayuh atas air tew .

Kat sana bebudak nih syok sebab mmg freedom habis la . Siap Isk dpt main bola lagi petang2 . Sebab umah Mama betul2 depan surau n depan surau tew ada padang . Ari tew Isk citer dia main bola ...main ngan budak2 besar ( ala budak djah 5 6 n tingkatan ) pastuh yg lawak nya Isk kata ari tew tak cukup org n dia jadi goal keeper ...vleyyyyyy hahahha . Kadang kalau tak der geng dia jadi budak milo duk tepi padang n kutip bola kalau bola tew kuar .

Yaya plak biasa la kadang dia kuar main kat padang tew ...pastuh mama kata kalau dia dengar sora Rafiq jerit ke nangis ke apa dia akan cepat2 lari balik umah tgk asal Rafiq nangis . Pastuh siap pesan Rafiq suh tunggu dia sebab dia nak gie main japs .

Ramai yg tanya jugaks asal tak amik je Rafiq stay ngan kita org . Acctually bila Rafiq duk sana tew adalah yg the best dah sebab ai mmg sayang kan Rafiq cam anak sendiri but ai tak dpt pastikan 100% yg ai ley curah kan 100% kasih sayang pada dia n ai takkan mampu jaga dia macam mana Mama duk jaga dia sekarang . Kalau tak sian plak dia pun tpaksa stay nersery . Walaupun my kids pun membesar kat nerseri but keadaan n kedudukan mereka tak sama ngan apa yg di lalui Rafiq . Kdang susah nak explain sebab ramai yg akan bg few suggestion . But suggestion tew pun sebab dia org concern n they care for Rafiq . But trust me ..for now , dia kat taiping adalah the best thing dah plus Talib pun ley selalu balik jenguk parents n at the same time jenguk anak dia .Insyaallah things will get better time to time and misti la si Talib tew dah figure out everything kan and kita org pun hormati keputusan dia and support him in anyway we could n kita org akan sentiasa doakan agar semer urusan dia di permudahkan ...insyaallah

So next week kita org gie amik Isk n Yaya . Sian Rafiq sebab misti dia sunyi nanti ...yer la dr start bukak skolah sampai la nak bukak skolah dah nih dia org duk sana . Mama anta Isk n Yaya gie ngaji kat umah jiran . Pagi sekalik n malam sekalik . So mmg aktiviti dia org kat sana penuh ...kalau tak kalau ngan kita org ...mmg kena lepak kat nerseri lah abg n adik tew ...so baju suar skolah semer tak beli lagi sebab Mama kata Isk dah bam bam n semer suar jeans yg bawak last time semer tak ley kancing . So langkah selamat sila la tunggu bawak dia utk test baju suar semer .

6 comments:

mrs kayrul said...

untung rafiq dapat kakak yaya yg sayang sgt2 kat dia

anggun said...

hmm..nnti kalau yaya dah balik kl mesti rafiq sunyi n tercari2..yew la selame ni ramai jew kat umah tu...sy pun baru jew balik dari taiping kak...

Sue said...

sebak... sesungguhnya ai rasa sebak sampai bergenang air mata. sebab terkenangkan arwah mama rafiq. tapi rafiq bertuah sgt2 ada mak sedare n nenek yg sgt sygkan rafiq.

Mally said...

Semoga rafiq membesar dgn baik kak moon...
Saya mengikuti blog kak moon sejak baca kisah kak norma sampailah sekarang... mengalir airmata juga bila kenangkan kak norma... rafiq sangat bertuah sbb dpt family yg sgt caring dgn dia....
To Yaya u r such a sweet girl..
hugs to u...

AzieFirdaus Kamarudin said...

sweet yaya..mesti kalo ada adik seniri...menjadi kakak yg terbaik ;p

AbbotCottage said...

Bila sebut Rafiq, mata ni mula la berkaca-kaca. Hahhhhhhh....lap air mata jap.

Sooo, sihat ya bebudak tu? Alhamdulillah. Rindu dgn Yaya, Isk n Rafiq. Yalah, pada i, better Rafiq kat sana. As you said, mama is the best person. Dia lebih memahami pahit maung kehidupan di bumi Allah ni. I sayang mama sebab mama sanggup mengambil tanggungjawab sebagai seorang nenek, ibu kepada Rafiq dan seorang isteri dalam usia begitu. I doakan semoga Allah SWT mengurniakan kesihatan yang diberkati, serta melimpahkan rezeki buat mama sekeluarga.

Auntie Abbot sayang Rafiq tau! Yaya dan Isk, rindu kalian...muahssssss

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...