Wednesday, October 12, 2011

Kisah Norma Talib dalam Majalah WANITA

haiii peepsssssssssssss

ill be away for 2 days hahhahah so tak sempat la nak membalas email atau pm kowang ...training tgh2 KL kat Semarak sana so mencabar tol jam nya ....hahhah dah lama tak mengharung jam sebab dr Salak Tinggi - Cyberjaya idak la jam kan hahhahahahah

Just nak bagitau kowang ......tak kira nak bagitau jugaksssssssssssssssss

Biasa kowang baca kisah Norma Talib kat blog nih je kan ....so ai nak bgtau nih kisah dia org ada dalam majalah WANITA keluaran Nov 2011 ...cover gamba Wardina. Show ur support and get a copy now........

page 56 - 59 ruangan Kongsi Rasa

Thanks to Mas ...wartawan wanita yg jumpa Moon ...memula tew cam ...hish nak jumpa ke tak nih ....ok keeeeeeeeeee skali tanya Talib dia bg green light utk Moon share kan kisah dia org so utk di jadi kan pengajaran n semangat pada mereka yg sedang menjaga org sakit ...utk lebih bersemangat n bersyukur and tahu ur not alone ...

Ai so taufu fa siap ley bergenang air mata baca majalah ....vleyyyyyyyyyyyyyy ....thanks Mas sebab wrote such a beutiful story ...ai aca ai plak yg sedey as if nih baru 1st time baca kisah dia org ..

Alhamdulillah usaha kami membuahkan hasil walaupun hanya la slow slow but as long ada perkembangan +ve itu pun dah cukup kan . Moon harap sinar ini akan makin terang buat Norma . Sesungguhnya semangat juang dia pun sangat kuat . ...Lib terus kan usaha Lib ...teruskan dgn mencurahkan kasih sayang yg sepenuhnya buat Norma kerna Lib n Rafik la kekuatan dia .....apa akak n abang mampu buat hanyalah to be with u along the way .

Yes the road is very bumpy kan since last time but berkat kesabaran dan usaha yg di curahkan dr semua org ...the road lagi better kan . Jiwa kiter pun makin cekal dari hari demi hari ...perasaan sedih tew sudah menjadi satu semangat yg kuat ....semangat utk melihat Norma pulih .

Moon ingat lagi bagaimana rasanya bila lihat Norma terlantar di hosp ...di saat belakang kepala nya bengkak ...di saat kami menunggu di luar dewan bedah ...di saat kami menangis di belakang Norma ....di belakang Talib ...menangis setiap kali Norma masuk icu ...sedey membayang kan betapa hebat nya dugaan mereka ...di saat kami menangis bila menatap wajah Rafik ...sikecil yg tak tahu apa ...yg langsung tak merasa setitis pun susu ibu nya ..... Ya Allah mmg hebat dugaan ini .

sob sob

maaf ai ter emo...............so ai think i better stop now before ai make u ols hujannnn

so jgn lupa kowang

beli majalah WANITA Nov 2011 - Wardina

tak tahu nak komen ...LIKE pun vley ....SHARE pun vley . TQ




Moon baru je balik dr training ...a good one acctually walaupun duk jerit2 lompat2 but ada a very strong msg kat sitew .

Even in life pun sama . Kiter tak ley nak pikir negatif je ...bila kiter tak yakin pada diri org pun takkan yakin kat kiter . So ai pun terpikir kisah Norma nih ..

Doktor HKL discharge kan dia on July 2011 after duk di hosp since March 2011 ..kira cam En bawak balik la isteri Encik ( kindda like ...she wont survive ) . Yup mmg keadaan Norma masa tew sangat teruk ...she is very week n mampu gerakkan jari je ...then hanya pakai kelopak mata je utk communicate . Keadaan dia lemah dah tak menunjukkan apa apa perkembangan even selepas 15X Radioterapi

Yup mmg kami sedey gila time tew ...sedey marah kecewa semer ada . Y dia org give up so soon ...ermm ai pun tak tahu nak kata apa . But kami keep pikir +ve . Ajal maut di tangan tuhan sapa kiter nak kata ...Norma tak ley survive ....or tak lama nih nanti next month tak der ...those kind of things ...sapa kita .

Yup kami yakin kami positif . Cuba be +ve bila berada kat dia . Talk +ve things ...tell her ramai yg survive ...and sembuh and she's gonna be one of em ....let her know ramai org sayang kan dia ramai yg tunggu dia . Macam mana anak dia ingin kan kasih sayang seorang ibu ...bagai mana suami dia perlukan kasih sayang seorang isteri ...insyaallah bila org sekeliling +ve dia pun akan +ve .

Teamwork penting ...bukan masa kije je kiter duk jerit teamwork ...teamwork . Pernah tak kita pikir keluarga adalah team yg paling kuat yg paling rapat ngan diri kiter . Pernah tak pikir ...kenapa nak ada jurang kenapa nak ada hasad kenapa nak ada perbezaan . Yer nko dan aku berbeza but for things to chage ...we must change 1st ..ubah diri kiter ...biar org tak mo berubah janji kiter berubah . Moga perubahan kiter akan merubah org lain juga .

Apa team buat ....they support each other . Itu la yg kiter perlu buat dalam 1 keluarga ...satu family member jatuh tersungkur ...hulurkan tangan bantu mereka . Anda tak rugi apa pun ...tew darah daging kowang jugaks ..kenapa nak berkira . Kenapa sukar nak tunjukkan kasih sayang tew kenapaaaaaaaaaaaa?

Jika anda sakit terlantar ...helpless even nak gerak pun tak der daya . Apa anda fikirkan masa terlantar tew .

Andai kata org buat derkkk je kat anda ...dah la sakit org bo layan plak, org layan plak cam anda ini adalah satu bebanan .......agaknya terdetik tak dalam hati anda ...." Ya Allah , kau cabut la nyawa ku " agaknya akan kuar tak ayat tew .....kuar tak ?

But kalau org support anda let u know how special u ar e...how they need u so much ...betapa ramai yg doakan anda , betapa ramai nak lihat anda sihat ....betapa tangan ini yg menjaga n membelai anda nak anda sihat ....agaknya apa kowang rasa .....misti semangat kan . Yes im sick ...but ai kena kuat kan semangat ...Ya Allah kau sembuh kan la aku ...bahagia kan la org sekeliling daku . Insyaallah tew semua kuasa tuhan ...dengan izinNYA ...insyaallah .

Yer kami tahu dia tenat ...dia brain cancer stage 4 ....kami usaha apa terdaya apa org kata ini bagus itu bagus kami cuba . Biarlah andai kata kami tewas , kami tewas ketika berjuang ...kami berjuang dengan semua tenaga kami ....dr kami tewas dgn tak berbuat apa .

Bukan sukar utk berbuat baik ...spread the love . Moga apa yg Moon cuba sampai kan ini sampai pada anda semua juga . Sedikit sebanyak membangkit kan semangat kowang . Ramai org di uji dalam pelbagai bentuk ujian . Moga kiter adalah salah seorang dr mereka yg kuat mental n fizikal utk menghadapi ini semua ...

renung renung kan ....dan sama sama la kiter ingat mengingati ....termasuk la moon mengingat kan diri Moon juga ......

Moon terharu sangat sebab semalam masa training tetiba ada sorang akak nih yg kira pangkat Mak ...dtg kat Moon n bgtau dia baca blog Moon n dia hulurkan sumbangan buat Norma kata nya dia mmg dah niat nak kasik ke Norma ....terharu sangat tak sangka ramai yg baca even ada ramai yg jumpa Moon bgtau ...Moon ai baca blog u , tak sangka kiter 1 kampeni :) ...thanks kowang .... ai malu muahhaha

25 comments:

pinkyanie said...

x sabarnye nk baca...esok nk g beli kt india jual paper kt ofis nk beli trus majalah wanita tuu...hehehe...

Mummysqq said...

Salam kak..saya selalu baca entry akak..
Bila bace pasal Kak norma hati saya tersentuh..
Begitu kuat semangat dia kan..Insyaallah nant Akan
Saya salahkan majalah tu..tq kak

Akak said...

wokeyyy...akak beli

fazilzura said...

now talib & norma hd jd cm selebriti

Hanie Honey said...

Salam Kak Moon

balik keje terus g kedai buku KLSentral & rembat majalah WANITa...

melelah air mata bila m'bacanya...sayu hati dgn setiap patah perkataan yg dikarang..

sekurang2nya dpt berkongsi Kasih Sayang terhadap Norma & kak MOOn sefamily..


akan terus mendoakan Norma semoga cepat sembuh......

Rizziela said...

insyallah..kena cari ni

Amni said...

setiap kali baca entri pasal norma, mesti sedih kak.. Tak tau nak komen apa kadang2.. Tak mampu nak ckp pe.. Mesti bergenang air mata..

Nak carik jugak majalah tu nanti... Ermm..

AbbotCottage said...

WAJIB!!!

Anonymous said...

lunch hour ni pergi carik, mak fati pon suka baca pasal norma ni

Lieza said...

balik nnt harus beli nie....tq 4 inform

a LoT oF LuV said...

Salam Ziarah,
Lepas baca N3 Moon minggu lepas kalo tak silap saya.. terus tercari2 edisi yang mana le Majalah tue.. asal jumpe majalah mingguan wanita, terus belek2 kot ader cerita Norma.. Rupa2nya bln Nov ye.. Memang sedey lah bila baca tentang Norma.. Kalo bace je, laju je air mata ni turun.. Nak2 kalo ade sentuh2 pasal Rafik.. Anyway, Bertuahnya Lib n Norma dapat akak ipar macam moon.. Jasanya hanya ALLAH boleh balas.. semoga moon terus bg moral support kat norma ye.. Semoga dipermudahkan segala urusan mu moon.. AMIN..

MayaMirra said...

kak moon..Pasti saya pegi cari. Nk baca kisah norma..saya kagum semangat setiap ahli keluarga yg tak putus2 bagi sokongan dan kasih syg..itu salah satu penawar..

aFiFaH aBdUlLaH said...

belum baca majalah lah ujan... cam ner nak baca wanita plak pasni huhu

:: Dhiya :: said...

salam.
Dhiya dah baca dan sampai ke blog akak ni pun selepas baca cerita di WANITA.
semoga Allah memberi kesembuhan kepada kak norma. Amin!

Pn Usmi Hikma said...

Salam Kak Moon,

Alhamdulilah berkat orang disekeliling, Norma makin pulih... saya rasa berkat akak buat blog ini juga ramai insan di luar sana yg mendoakan dia semoga sembuh... dan saya rasa kepada sesiapa yg ada sedara mara sakit buat lah mcm akak ni ... sekurang2nya doa orang ramai tuh boleh meringankan kesakitan dia...
kak, u r very kind people. kim salam Norma, Talib n Rafiq (peluk cium utk dia yer)...ops bukan ada lg.. en Sutan, Isk, Yaya n MIL akak yer...

Filla ~ Kasihs said...

moon, good entry moon.. termotivate aku kejap ;) betul apa ko cakap tu.. bila kita positive, orang lain pon akan jadi positive, bila kita negative.. orang lain pon terikut sama... semoga norma makin kuat semangat utk sembuh.... kisah norma sebenarnya membuka mata takde benda yang mustahil.. ajal maut bukan ditangan kita.. tapi ditangan Tuhan..

mama imans said...

Sy sllu follow blog akak.. nk tau perkembangan Norma.. dari 1st time dpt emel dr kawan psl Norma sy terus follow citer dye dr blog akak. Sy doakan sgt dia sihat.. cian kat Talib n Rafiq n sumer family.. Ble tgk dye makin pulih sy bersyukur sgt..
Harap2 ada keajaiban buat Norma utk pulih spt sediakala... Amin...

zuwaidah said...

salam. saya tengah baca majalah wanita ni (masih ada di depan saya nih). half way ternampak blog cik miera terus saya login and follow. baca pun sedih, doakan mereka suami isteri tabah dan sabar, kerana ALLAH menguji mereka dan sayang pada mereka

Miss Moon said...

terima kasih Zuwaidah ...

Hani Syahani said...

ya robbi, airmate sy keluo laju bile bace pasal talib n norma ni...kuat betol semangat talib ni...
sedihnye............mdh2an norma cepat sembuh...amin...

-aTy- said...

Training Teaming With Passion @ MMC yerk??

Ms Ef Abas said...

lamanya dah tak membeli majalah...

asyagill said...

ayat yg tak blh blah adalah 'Rafik tak merasa susu ibu'..Ya Allah sedey giler sy baca ayat ni akak :(

mama imans said...

betul2..bile terkenangkan yg Rafiq x merasa setitis pun susu ibunya buat sy menitis air mata.. deras.. sb sy dpt bayangkan wajah seorang anak kecil yg menangis saat mendambakan walau setitis susu ibu bg menghilangkan kehausan... oh pilunya hati.. tentu Norma juga amat ingin menyusui anaknya tp kesakitan menjadi penghalang pdnya.. Ya Allah.. berikanlah nikmat kesihatan itu pd Norma spy sembuh spt sediakala.. Norma juga tentu bangga mempunyai keluarga yg teramat caring & penuh dgn kasih sayang..

Anonymous said...

alhamdulillah dj bli majalah 2 dh baca n dh kongsikan majalah 2 utk kwn2 ofis bc...semoga norma cpt sembuh n bahagia di sisi suami,anak n family smua..amin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...