Monday, February 13, 2012

Norms is in Pontian


norma is at her home after 1 year ( gamba masa dia org tunang last time )


Alhamdulillah Norma is in Pontian skrg ....masa Talib call bgtau dia dah sampai sana ai plak excited

cam na Lib ...Norma ok ...dia sonok tak ...dia kata apa balik umah ...sapa ada kat umah ...dia tido dlm bilik dia dah ke ....dalam perjalanan cam na ...berapa jam perjalanan ...bla bla bla

Pening kepala Talib nak jawab soklan kakak ipa yg gelabah nih kan ...hahahh bertubi2 soklan ...biarla budak tew bernapas dulu puan moon oiiiii ....hokeyyyy mak tahu mak glabahhhhh tp nak tahu nak tahu ......hahahha

ampunnnnn

So Norma akan ada kat Pontian sampai Rabu je sebab Jumaat dia ada appointment ngan physio and Khamis kena kasik dia 1 hari utk rehat .

Talib tak ley stay sana sebab dia kena kije . Rabu nih dia balik sana amik Norma . ..so Norma ada kat sana ngan Mak n Abah n adik badik dia .

Syukur alhamdulillah atleast Norma ley spend time ngan dia org ...and kalau ada kawan2 dia kat sana nak lawat dia nih adalah the best time sebab dah setahun Norma tinggalkan Pontian .
Hope Norma happy ley berada dlm bilik purple nya ...she loves purple sangat ...moga ini akan membangkit kan semangat nya utk pulih ....Norms cepat2 sihat nanti ley bawak Rafiq balik sini .



According to the Doc Norma seems sangat stress n depresed . Dia tak mo buat apa pun ....she refuse to buat apa yg org fisio suh buat . Mebi benda tew sakit utk dia ....yer la dah setahun tak bangun berdiri semer sendi2 dah keras ...muscle pun langsung dah tak der .

Doc jugak rekemen utk jumpa pakar Psychology just utk bangkit kan semangat dia . Im sure bila dah lama terbaring cam tew sekuat mana pun org pasti akan ada masa nya kiter rasa lemah n tak berdaya and would like to end it ....but i hope Norma tak pikir sampai ke sitew

Kadang Moon tgk dia terbaring n mata dia memandang siling ...sambil jari jemari dia bermain2 ...kadang tertanya jugaks apa gamaknya yg Norma pikir kan ....adakah dia tgh pikir kan anak dia ...pikir kan suami dia ..pikir kan pasal family ...kiter pun tak tahu

Talib kata dia sedih tgk Norma cam tew .

Kadang Lib tanya dia sembang2 ngan dia kak dia cam tak pay attention pastuh bila Lib tanya ...sayang dengar tak kiter cakap nih ...terus Norma cam ...eh apa apa ..kadang dia tak layan pun dia buar derk je ..risau Lib di buatnya

Lib sedih tgk dia cam tew . Sampai bila dia nak cam tew kak ...sian Norma . Lib harap dia ley duduk ley cakap pun jadi la ...janji dia ley tahu dia ada anak ...dia ley tgk Rafiq membesar tew je Lib nak . Lib tak kesah dia tak ley buat tanggungjawab dia tak ley masak utk Lib tak ley kemas umah tak ley basuh baju semer and tak ley jaga Rafiq Lib tak kisah ...tapi Lib nak dia lagi bagus dari skrg . Bila Lib tgk keadaan dia makin merosot Lib sedeh ...Lib pun manusia biasa kadang ada masa Lib pun lemah and Lib tak mampu nak kuat sepanjang masa depan dia . Llib slalu ckap kat dia ...sayang jangan putus harapan ...sayang jangan risau ..Manja akan slalu jaga sayang ...insyaallah Sayang Manja n Rafiq akan bersatu dan kiter ley jadi cam family org lain ..kiter akan jaga sayang sampai bila bila .


Kadang Lib rasa bersalah plak sebab marah kan dia Lib menyesal plak . Lib sedih masa dia tgk Rafiq dia nak tido dr tgk Rafiq ...lib sedih sebab dia cam tak nak ingat langsung kat Rafiq . Lib marah kan dia ...sayang nih penting nak tido je ...mak lain sanggup merangkak nak tgk anak ...nih sayang sebut nama Rafiq pun tak nak tgk Rafiq pun tak nak . Apa sayang buat nih ...kalau Rafiq kat Taiping sayang sebut nak Rafiq skrg Rafiq depan mata sayang buat tak layan ...Semer org nak raikan sayang ...sayang kuat la sket kejap je ...happy kan org ..happy kan Rafiq ...panggil la anak sayang tew . ..sayang tak ingat kiter pun tak pa tapi sayang kena ingat anak sayang ....

Talib marah kan Norma dgn lembut ...tp mama perasan masa bday Rafiq ari tew ..

Lib mama tau hang sedih hang frust tapi sian Norma kita tak tau mungkin dia nak sangat main ngan Rafiq tp dia tak daya ....mungkin dia nak berjaga tapi mata dia sangat mengantuk . Sabaq la Lib ..mungkin apa benda dlm kepala dia makin membesar ke apa kita tak tau ...hang pun kena banyak bersabaq Lib . Mama tau hang sanggat susah hati tgk Norma cam tew ..tapi kiter doa je kat Allah Lib moga semuanya selamat


So biarlah kiter happykan dia ...kasik dia nak apa dia nak gie mana n nak jumpa siapa . Bukan nak kata she will leave us atau apa kan but tew semer kita tak tahu but selagi dia ada just make he happy thats all . Yup kiter busy kiter tak da masa nak lawat dia but think about this ..kenapa kita bila org masih ada kiter buat tak tahu tp bila dah tak der baru terhegeh2 nak amik tahu .

If she's getting better ley makan ley sembang its a different things but now dia cam lain sket ...so please just think about it . Yup she might not even know u ...she might not be able to talk to u or answer ur question but she still can hear n sees u .



Moon tak dapat bayangkan keadaan Talib tew skrg ...kadang dgr sutan ckp pun ai sedeh

Cam na la Talib tew ...sian adik saya tew . Dia tew dr kita org kecik mmg dia tew baik sangat ..melawan ckp saya pun tak pernah ..mmg baik la kadang terlalu baik sangat sampai org ley gunakan dia ...pastuh dia sepatah pun takkan ckp balik tew je kelemahan dia ...sebab dia terlalu baik . Mebi mama n papa ajar kita org utk hormat kan org sampai kadang2 kiter tak tergamak nak ckp apa apa pun walaupun kiter tahu kiter betol ....sian betol .

Hari tew saya naik keter ngan S balik main badminton ...saya jrg nak nanges ...saya dah ckp kat diri saya ...saya akan nangis andai kata satu hari nanti Norma bangun n berjalan masa tew baru saya akan nanges . Tapi malam tew apa S sebut betul2 menyentuh hati saya . Sutan aku tak tahu la cam na adik nko tew ...kiter bini tgh sehat kadang pun kiter ley nak marah nak amik sambil lewa nih kan plak kalau sakit ...cam na la keperluan dia semer . Kite lelaki kan nko paham maksud aku kan ....daddy terus cam panas mata bila terkenang kan bab tew . Terus saya pandang ke tingkap n tgk jalan je tahan sebak .

Masa Sutan ckp kat Moon ( we used to talk about apa yg berlaku tiap tiap hari sebelum tido ) so can u imagine ai masa tew dah la sunyi ...bilik samar samar dengar dia ckp cam tew ...serius plak tew which something ai jrg tgk dia ckp cam tew . And i do understant how he feels ...and betapa dia concern pasal Talib . We ols know cam na lelaki kan kadang benda cam nih bukan nya dia org tunjuk kan . ..and air mata ai jatuh cam tew . Kadang org tanya cam na Norma cam na Talib cam na Rafiq ...ai tak tahu nak ckp apa . Yups ini baru setahun ...ada org jaga bini bertahun lama nya . Masyaallah betapa kuat nya dia

Ada sorang email moon bgtau dia jaga wife dia dekat 10 thn ..siap bawak bini dia depan kaabah mohon pada Allah utk sembuhkan isteri dia . Ai baca email dia ai yg nanges teresak2 ...tp Allah sayangkan isteri dia and Allah amik nyawa isteri nya .

Maaf ai dah terlalut ...so dont wanna kowang sedih2 ...senyum ya u olssssss ( mengesat air mata sendiri )

Norma keep fighting yaaaaaaaaaaaaaaaa


Thanks Amy sebab wat kan entry sepanjang Norma ada kat sana n banyak bantu mak jaga NOrma ...moga kiter semua dapat bagi support sepenuhnya buat Norma .

Baca entry Norma in Pontian by Amy many many thanks Amy .

Selang beberapa hari kat sana Norma masuk Hosp sebab kahak dia terlalu banyak sampai susah dia nak bernafas .

20 comments:

ila de cute said...

moon, sedihnya.... berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulll....

l.e.e.a.a.n.w.o.n said...

Ya Allah, kuat betul dugaan ni kan.. sedey sangat bace entri ni.

Anissazira Mahmod said...

semoga norma n orang2 di sekeliling norma tabah. :'(

Etun Amin said...

sedihnya..semoga semuanya tabah..

Etun Amin said...

sedihnya...

fazilzura said...

waaaaaaaaaaaaaaaaa syahdu nye entry ni moon .. terus ai tingt kt huby ai yg setia menjaga ai yg tgh lemau ni .. sume benda dia wat , tp kdng2 tu ai maroh psl ado je benda dia wat x betui, nampak kan cm x bersyukur.. myb psl perubahan hormon ler kut , tu yg emo ..

bile baca entry ni, rs nye myb talib nak luah kan pd dia rs ...dh 1thn dia sgt2 menjaga norma, bg dia 1 semangat bile norma dpt berckp , dpt bertindak balas.. cume myb di sudut hati dia , myb dia nak dgr yg norma sygkan dia.. bg dia semangat skit ke..
as sis inlow , hrp moon dpt le kuatkan semangat dia.. dh a year dia berthn , hrp2 dia dpt bertahan lg..

just think +ve, dr norma yg kaku .. now dh brbeza, rs nye talib epy .. cume norma perlukan skittt je masa lg tuk kuat kn diri dia.. org yg sakit lama ni kdng2 dia rs diri dia nyusah kan org lain.. as org yg terdekt dgn dia, kene selalu bg perangsang kt dia

mamalisa said...

betul moon, kdg kita nak dia sihat, nak suruh dia lawan sakit dia sebb nak dia terus hidup. ..tapi kita x tau betapa sakit dan teruknya penderitaan yg dia tanggung..masa mawar dulu rasa mcm selfish plak asyik suruh anak bertahan dan lawan sakit dia sedangkan sampai satu masa dia ckp dgn mawar 'mama, kakak dah x tak tahan'...barulah tersedar kejap yg kita ni terlalu memaksa dia utk bertahan..mmg kita nak dia sembuh tp kita kena juga paham derita dia, mungkin dia x larat sgt..yg penting kita cuba hargai dan buat perkara perkara yg menyenangkan hati dia selagi termampu, at least we did the best for her..

nangis akak baca entry nih *sobs*

ogyomar said...

tabahlah dan sabarlah dlm hadapi semua ini, bukan kita minta tp Allah lebih mengerti apa yg terbaik utk hambanya. Buat Talib banyakkan istighfar bila rasa nk marah, syaitan mmg suka klu kita dlm keadaan mcm tu. Sesungguhnya Allah tidak akan menduga hambanya lebih dari kemampuan kita. Insyallah besar ganjarannya buat Talib, Mooon sklrg..dlm menjaga Norma

Sue-Rya AQ said...

semoga talib kuat demi norma..dan semoga norma kuat demi talib dan anaknya.. :(

naney said...

sblm ni silent reader je...sedih lk baca entry ni...berderai air mata baca kt opis ni...

Anonymous said...

hi moon, im your silent reader for your blog. sedih dan pilu baca kisah norma dan talib. tabik hormat kepada talib atas ketabahan beliau menjaga norma walaupun dalam keadaan yang serba sakit..hanya DIA yang lebih mengetahui tentang ujian yang diberikan. semoga talib akan lebih tabah ..buat moon, you're the best dear.semoga moon lebih bahagia dan berjaya disamping keluarga tercinta..keep writing...good luck dear!

Anonymous said...

morma ari2 i ada tgk prgram bio halal kat tv oasis penawar cancer.... guna vitamin B17,,, u try google,,, diorg ckp guna biji aprikot paling byk vit B17,,,, insya ALLAH.... dlm rancangan tuh ckp dr di amerika xnak mengakui penawar nie cz takut bisnes perubatan diorg merosot akibat penemuan penawar ini... try lar search vitamin B17 yg di hasilkan dr biji aprikot

Anonymous said...

norma... aritu i ada tgk rancangan bio halal kat channel astro oasis... penawar bagi penyakit cancer adalah vitamin B17... u try google... vitamin nie ada pada biji aprikot,,, dr di amerika xnak mengakui penawar nie cz diorg takut bisnes perubatan diorang lingkup akibat penemuan penawar ini....

lala yusof said...

slalu nangis bc catatan moon, cuba beli cd2 motivasi yg blh naikkan semangat norma + talib perlukan lebih semangat psl menjaga org sakit mmg perlukan mental yg kuat. itu yg kekdg org ckp, kamu tak kena sakit, kamu tak rasa sakitnya. kekdg bila kita letih, itu yg buat kita emo bl tgk pesakit mcm taknak usaha, mgkn kita xleh nk expect pesakit punya smgt mcm azean irdawaty, yg ptg jgn putus berdoa & kekdg pelukan pun mampu tenangkan lelaki;-)biarkan dia luah apa yg dia nak kata....

irfa said...

maaf moon

tak mampu menahan air mata

YaAllah..
sembuhkan Norma kepada asalnya

Anonymous said...

kadang2 manusia tidak menghargai pasangan bila depan mata..tapi bila baca pasal talib..selalu hati i berkata..bertuah norma dapat talib yang sanggup bersusah payah walaupun baru berkawin..besar sungguh pengorbanan mu talib..akak hiba mengenangkan norma tapi akak lagi hiba bila mengenangkan perasaan talib..hanya DIA lebih mengetahui ujian yang diberikan ini kepada Talib dan Talib bertuah kerana bertuah dipilih..kalau orang lain mesti dah campak tepi je..yang sihat pun suami abaikan ini pulak kalau dah sakit..akak doakan yang baik dan terbaik untuk Talib & Norma.Untuk Moon,setiap apa yang moon tulis tu adalah doa dan kami akan sentiasa berdoa..Talib selalu ingat..kalau kita susah, ada lagi susah dari kita..semoga terus tabah dik..AMIN..AMIN..AMIN..

wawaeida said...

sedih sgt....semoga kak Norma cepat sembuh..insyaAllah.

cikmin said...

moon i ni yr silent reader. tp hr ni rasa mcm nak komen. sedih sungguh baca entry ni. air mata merembes kluar non stop. semoga Talib terus tabah.

Eera Shera said...

cukop la kalo org yg kita syg slalu ada dkt dgn kita walau pn dia tak mampu buat apa2.. semoga Allah bg mereka kesabaran yg tinggi amin

Anonymous said...

Hanya kekuasaan dariNya lah yg memberi kekuatan kpd Talib n suamiku utk menghadapi Ujian ini...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...