Friday, February 24, 2012

Pesanan dr abah Faris

Pesanan dari Shamrulismawi Abah BlackPearl, ayah kepada Allahyarham Faris Nur Daniel buat semua ibu bapa...

Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel...

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she doe...s that.

2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.

3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.

4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.

5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.

Bottom line is......Hargailah masa anda bersama anak-anak...Kita tak tau bila kita atau dia yang akan "pergi" dulu.

Pagi tadik siapkan Isk ..pakaikan dia baju ..bila tgk dia dah lengkap berpakaian Moon peluk dia cium2 dia . Rasa bersyukur sangat ..sama sama kita amik pengajaran n sayangi anak anak kita selagi mereka masih ada ....huk huk mode sedey

bila nampak gamba nih yg Abah dia post pagi nih lagi la ai sebak ...Ya Allah kalau la aku di kedudukan itu mampukah aku sekuat mereka dlm menerima ketentuan Mu .



17 comments:

bonda dadif aka akish said...

siyes..ape yg dipesan abah arwah..sgt menikam kalbu....

dan2 tuh rase air mate teros nak menitis!

=(

CikFi said...

semoga arwah faris tenang disana..al-fatihah

mimie.. said...

sedeyy... T_T

nak mtk share ye sis..

Anonymous said...

smlm bc psl arwah pun dh meleleh airmata...jap td bc pasl ni meleleh lg airmata...
sedihnya Tuhan je yg tahu.........

Sue said...

moon, share kt blog ye... x dpt bukak fb time keje..bole bukak blog je. al-fatihah...

Anonymous said...

Salam, ada moon reply kat ayah Faris punca sebenar dan tanda2 sebelum Faris sakit tenat macam ni. Adakah dia demam selalu dan kerap sakit ?

♥S@R@♥ said...

i rasa sebak bila baca entry ni.. rasa nak berhenti keje & jaga anak sendri..sobsob

Anonymous said...

Akak dah baca pasal ni di Blog Mazidul sejak mula lagi. Hari2 x sabar2 nak bukak Blog beliau nak tahu perkembangan adik Faris ni. Tup2 smalam bukak baca memang meruntun, sedih jangan nak cakap la, sampai sekarang kisahnya masih terpahat dalam kepala akak ni. Sedih sgt sgt ni. Semuga adik Faris tenang disana ya. Takziah buat ibu dan bapa Faris ya.

AdaM Hawa said...

moga tenang di sana.. Amin..

nabila azmi said...

semoga die bahagia di sana..insyaallh..mmg sedih..=(

CT@mamaLuqmanTiara said...

salam moon...1s time drop comment....(rasenya larrr...=)
nk tumpang share kt blog yerrr....thanks moon...

Lovely us said...

Moon...

Sedihnya...dahla anak ai sorang tu aje..mmg nyesal kalau marah-marah dia nakal. Tegur takpe tapi jangan over kan.

Huhu

[sutera kasih] said...

semoga arwah dicucuri rahmat di sana..

Anonymous said...

mmng sangat2 tersentuh bila baca pesan abah adik Faris...rasa sekarang juga nak peluk anak erat2...kita sama sama doakan adik Faris tenang disana..semoga keluarga adik Faris tabah dengan dugaan ini..

amaniammar said...

sis...moon

saya menitis pg2 td..since a few days before bc artikel ttg arwah faris..
mudahan keluarga arwah disinari kehidupan yang lebih baik selepas ini..

perjalanan Allah adalah pasti..
sekirnya sy di tempat mereka tidak pasti lagi hati sy meredhai pemergian insan yg kita sayang..
mudahan keberkatan menjaga arwah selama 23hari itu diberi rahmat kepada keluarga arwah...sekurang-kurangnya Allah mengizinkan mereka melaksanakan amanah Allah itu dgn penuh kesabaran,dan kecekalan..

Anonymous said...

salam kak mooon, minta share yer...

puan nadia said...

sgt sedihkan kak biler tgk pic nie..mengalir air mata nadia biler pandang wajah arwaha dik faris :((