Monday, August 17, 2009

irregular menstural cycle - provera pills


Provera is derived from the female hormone progesterone. You may be given Provera if your menstrual periods have stopped or a female hormone imbalance is causing your uterus to bleed abnormally. Provera is also prescribed to prevent abnormal growth of the uterine lining in women

just wanna share with u gals out there , jikalau ada sesapa yg ada prob cam nih atau kawan kawan ke . Ley la di buat rujukan .

Moon dapat ubat nih on 5 August . Thats mean 11 hari yg lepas n today i peyed balik . So ai kena jugers makan ubat nih utk 21 hari then selang 7 hari tak yah makan for 3 cycle . So suppose if ai continue makan ...darah akan berenti . So kena wait n see . After habis ubat utk 3 cycle kena jumpa doc balik . So lama jugers la nak tunggu my progesterone utk ok .

Ok meh kiter share info sket ..about our menstural cycle and apa itew cik progesteron ( im not a medical student so ai write berdasar kan my understanding) lucky nowadays ada internet....

Cik progesterone nih adalah pengawas yang menjaga ovari kiter . Every months ovari akan mengeluarkan telur . Telur ini akan keluar jalan jalan ke dalam tiub falopio . Andai kata masa nih ada sperm yg masuk n bercantum ngan telor nih , maka progesterone yg duk kat ovari ni pun akan bagitau kat uterus aka rahim kiter ...wey kowang bersiap sedia ...telor ngan sperm dah bercantum ..sediakan bilik utk dia org cek in . So masa nih progesterone level kiter akan banyak/tinggi ..dinding ovari akan menebal and kuat ...so that telor yang di senyawakan itew akan selese duduk kat dinding rahim kiter , insyaallah telor yg di senyawakan ini la akan jadi baby and membesar dalam rahim .

tapi andai kata telor ini tak di senyawakan ...maka ptogesterone takkan la buat kije dia utk kuatkan rahim cam buat apa nak sediakan bilik bukan org nak tumpang tido pun ...maka bila telor itu cuba melekat di dinding rahim ...maka akan gagal la ...and akan berguguran la semer darah darah itew ...itew la bagaimana haid berlaku .

apa bila hormon progesterone dalam badan kurang ...maka rahim pun tak ley laksanakan tugas dia ngan betul . Dia pun cam pening pening lalat ...bila level progesterone kurang je dia akan gugurkan darah darah tew semer .
More info sila klik sini ek ...http://www.msnbc.com/news/wld/graphics/menstrual_cycle_dw.htm . ada video interactive .

your normal menstural cycle sepatutnya cam nih . So sesapa yg nak preggy sila la giatkan usaha menabur benih pada tarikh subur anda ya ...then mana tahu lepas 9 bulan ley harvest ekekek . So sapa yg on natural planning ...sila jgn / elakkan acara menabur benih time nih . Alhamdulillah setakat nih berjaya planning dari zaman isk ...moon tak amik sebarang pill and any implan . Rancang sendiri je . Walaupun my MIL duk suh pakai IUD ...ai takut kayyyyyyyy walaupun benda tew cinonet je ...arghhhh tak mooo..tapi nih dah tak tentu ni time bila subur n time bila tak subur pun tak tahu .

Sapa nak print n tampal kat peti ais pun vley ...ekekkekekek . Kalau tak beberapa paham tgk yg nih ...sila tgk hok bawah ni plak

Ok so berbalik pada ubat provera nih . This ubat akan menipu ovari ...kononya cam ada telor yg di senyawakan ....so level progesterone akan naik . And apa berlaku apa bila level progesterone tinggi ? yer pandai anak murid ....dinding uterus tew akan menebal...and takkan berguguran . Konon nya dia ingat anda ready nak preggy la ..sian nko kena tipu kan . So bila makan 21 hari nih makan 21 hari nih la level progesterone tinggi . So bila anda kena stop 7 hari ...maka darah akan kuar . So nih kira cam train dia la ...supaya paham n setiap 21 hari jgn kuarkan darah ...

tapi ubat nih ada kesan sampingan nyer juga ....cam sedikit penin ar tapi yg paling wisau ...weight gain ar . Tapi setiap org berbeza ada yg gain weight ada yang lose weight ...nasib la dah dkt bulan poser tapi kalau bulan poser pun asyik red flag cam noooooooo .

ini la sahaja report dari Dr Munirah hahhahahah cam pakar sakit puan plak . Kadang kiter tak mo amik tahu pun semer2 nih . Bila dah kena baru sebuk nak baca tew baca nih ...cam wat kajian thesis pun ada . Hope ada yg di luar sana dapat blajar benda yg baru ...n sama sama la kiter share ek .

adeh perut ai memulasssssssssssss....waaaaaaaaaaaaaaaaaa




16 comments:

Zanna_MamaBatrice said...

moon, bagus arr ko share info nie..yelah, buat org2 yg malas nak cari info cam aku nie...at least penerangan ko tu betul2 buat aku paham..x leh pening2 lalat kan..ngeh ngeh ngeh.....

Mama Hakimi said...

tq moon.... hehehe

hOtMaMa said...

wahh..very good info!! thanks moon.. tp mak yg gigih nih setiap waktu subur nih, still x de rezeki lg.. huhu

onenadiana said...

Thnx for the info.... i pun ada problem yg sama but dr suruh try EPO dulu, kalau tak jalan juga Dr suggest yg mcm ni..

Anonymous said...

hahahah detail gila....

telur + sperm = telur mata

☆ lieya latif ☆ said...

dengan khusuknye aku membace.....bagus...aku suke!!

mamalisa said...

alisa next treatment radiotherapy..doctor kata one of long term impact nanti hormon x stable dan bila dia dah besar kena amik pil @ rawatan hormon ..macam ni lah kot gaya nyer ek..

thanks for the info

FirDa FirDeeNa said...

Hi Moon...Sy interested nak tau psl eyeshadow awk tuh. Kalo leh nk beli gak sbb harga dia menarik. Leh sy tau wht is the exact price n katner nak beli ek?

khaiza said...

thanks for the info..Best ye baca penerangann moon ni ada part kelakar bila progesterone bagi tau uterus suruh sediakan tempat..Dapat bayangkan mcm mana proses itu berlaku..thanks moon..seronok baca info ini..

genny da bomb said...

moon sll period..saya lak lambaaaaaaaaaaaaaaaaattttt nk period..saspension je mak...dah last peyed bulan 4 lagik..tp saspension mak dh berakhir semalammmm...hahahhahahaa

Miss Moon said...

cam terbalik la plak kiter nih kan genie ...nko gumbira bila benda alah tew kuar ...moon plak dukacita je hahahhahah mak nak poser semer pun terganggu ...

kiter kena bergabung nih baru balance gamaks nya akakkakakaka

notti netti said...

huwaaaaa...tepuk tangan kat moon......dasat explaination dia.

Miss Moon said...

hahahhaha saja share ngan bloggers sekalian ...atleast dapat la kiter share the knowledge kan ...eekkekekek

Anonymous said...

thanx 4 this info..
senang faham :)

vanessa Lawford said...

mana nk dpat ubt provera ni? kat frmasi ada jual?

Miss Moon said...

Venessa ,

tak sure farmasi ada ke tak . Moon dpt dari doktor