Friday, December 30, 2011

Train anak tidur sendirian

Moon cam na u ajar Isk n Yaya tido berasingan . My kids still nak tido ngan kita org . Ley share tips tak


Moon share ngan kowang yer . Im not an expert bab bab nih but alhamdulillah it works for my kids . Moon harap ia pun works utk kowang . Moon start train Isk masa moon tgh pregnant kan Yaya ..

Since kiter dah ada anak anak kan ...maka tak besh la kan kalau bebudak masih tido dalam bilik kiter kan . Kalau kecik tak pa la kan ...tak dpt nak di elakkan but kalau dah besar cakap pun dah pandai kan tak elok kan . Kalau ley kiter tak mo la benda yg tak sepatutnya nampak dia org nampak n talk about it ....shame shame hokey

So utk elakkan nih its better kalau tecik tecik ajar dia org to sleep dlm bilik dia org sendiri . Yup ini sama jugaks cam kiter train anak utk diaperless and utk tinggalkan botol susu ...nak tak nak benda benda nih mmg kiter kena buat jugaks .

No need secara drastik but buat pelan pelan

1 - Talk to them

Selalu sembang ngan bebudak ...maklumkan yg dia org dah besar n tak ley tido ngan mummy n daddy ...bilik tew utk mummy n daddy je . Abg dah besar dah ...dah strong ....so kena tido dlm bilik sendiri

2 - Buat agar bilik dia org tew menarik n tertarik kebabom

Ajak dia org deco bilik dia org ...suh dia org choose their fav color ...ask them to make decision ...just to amik hati and make them happy la kan ...kena pujuk2 sket ...pujian kena menggunung haksssssssssss .
cuba cari apa minat anak anda ...apa yg akan buat dia slalu masuk ke bilik tew . Suh dia org susun toys dia org ...buat la apa apa pun kecuali JANGAN CONTENG DINDING ...part nih Isk dia patuh n tak conteng but adik dia plak yg conteng ...bukan dinding bilik tp dinding ruang tamu ....tekanan mummy ........
kalau minat ikan so tarok je aquarium ...so secara tak langsung bagi dia tanggungjawab utk jaga ikan ikan tew n supaya mlm nak tido tak takut sebab ikan ikan ada teman ...nyalakan lampu kat ikan so ley la tutup lampu bilik .



percayakan dia org and always acknowledge apa yg dia org buat ....n sentiasa ajak dia participate ngan apa apa aktiviti yg di buat ...

suh dia org spend banyak masa dlm bilik dia org ...cam buat kije skola ke baca buku ke ...buat sepah ke ....sila buat kat bililk hokeyyy

kiter mak bapak pun kena la jugaks melepak dlm bilik dia org jugaks kan .

baru la dia org rasa sonok n yakin nak tido kat bilik

3 - set kan peraturan

Kalau nak masuk bilik mummy n daddy kena ketuk . Bilik mummy n daddy tak ley masuk n buat sepah sesuka hati . So they have to respect that ...tapi sekali sekala tak apa . As long dia org faham tentang tew . Kadang nak tegas sangat pun susah kan ...janji kiter set kan rules tew .

Lagi pun kadang dlm bilik kiter baru kuar toilet la nak salin2 baju la tak elok la kan ..lagi pun anak nak membesar ...lg pun Isk tew anak lelaki ..kang tak elok tew kan ...shame shame . Hari tew ai cam ok je ngan Yaya kadang kuar tandas berkemban ke hapa tp last time lepas dia tersebut ...eh nampak**** mummy .....walhal bukan nampak pun ...terus ai plak termalu . So kena amik pengajaran la kan . Bercakap melalui pengalaman hahahha

N sutan slalu remind ...eh awak neh nak salin baju kunci la bilik kang buat bebudak tew menonong je masuk kang tak elok ......

and that is so true bukan ...so kiter pun kena pandai kaver2 kay .

4 - Bila anak anak berada dalam bilik yg sama maka berhati hati la bila part anda nak ......ehem ehem u know what i mean

Nih sangat bahaya kay ....kadang tgh sonok mana nak prasan kan ...someone is watching but pretend not to see anything but they actually saw everything . So sebelum apa apa baik la kiter mencegahnya supaya kiter pun tak perlu wisau wisau ...

ayat neh misti bagi kowang alert hahahhahahha misti sok sok terus " bang suh bebudak tido bilik dia org la " hahhahahahha

5 - Ia nya makan masa but slowly they will get used to it

Pelan pelan ...mebi 1st 3 nite tew kowang kena teman kan dia org sampai dia org lena jap ke ...

atau memula tew tido lampu pasang ...then pasang lampu tido plak kan . Bebudak tak ley la gelap gulita kang ada nak bangun gie kencing tersepak hapa apa jatuh tergolek plak kan .

hope ia nya usefull

Since Isk pun dah nak masuk darjah 1 I will slowly asing kan Yaya . Tp masalah nya skrg mmg dia org tido asing but dia org tuka bilik plak ...harg harg harg ...sebab nya bilik nih lagi sejuk n ayat lagi best dr Isk

Kalau mummy nak suh isk tido bilik Isk ...Isk nak bilik Isk sejuk jugaks ...mummy pasang la aircond



wahhhhh pengsan mummy kamuk ...kecik2 nak aircond apa kesssssssssssssssssss . Nanti tunggu la mummy dpt bonus ke hapa ....hahahah sebab bilik tew kat belakang so even bukak tingkap pun angin tak beberapa nak masuk ...nanti la mummy masukkan dlm board meeting ngan daddy dulu hahahah

5- Bila umor sesuai

Nih tak der had umor ...sebab u should know bila anak kowang akan ready n bila kowang ready . Jgn plak kiter nak perlekeh kan anak org plak by saying ..." eh anak ai kecik2 dah tido sorang2 " no no no ya . Kiter tak ley compare cam tew sama jugaks bab diaperless ke berenti botol ke hapa sebab bebudak nih tak sama . ..sebab kadang2 mmg la kiter as a mother biasa sedar tak sedar mmg slalu ckp cam tew . So a reminder utk diri ai jugers ....and mebi pas kowang baca nih kowang pun akan remind kan diwi kowang jugaks .

Ai rasa umor tew kalau lagi cepat lagi bagus kan ...ahhahah ley la kowang tido ngan tenang jiwa raga ...auwwwwwwww . For me plak ai start train Isk masa dia umor 3 tawun lebey cam tew masa ai pregnant kan Yaya . Then Yaya kuar dia pun tahu mummy kena tido ngan baby n dia kena tido kat bilik dia ..hahahha a very good excuse kan


masa nih masih berpampers abg Isk ekekek


see bilik pun bersepah ngan toys ...sian anak mak ...tido ngan toys


kalau kawan dtg pun sila main dlm bilik hahahha kan senang kan ...kiter nak kemas pun senang and built kan confident dlm diri dia org ...ajak kawan main kat bilik ...


and alasan paling bagus for them utk tido berasingan adalah pabila ada adik ...bila ada adik maknanya si sulong dah besar la kan ..so insyaallah dia akan faham ...kalau tak paham jugaks cuba la paham kan ..kalau tak paham jugaks nak kena tarik tinga ke hapa neh ...ha cam tew la ya puan puan .




Advantage anak tido asing

Kowang dpt freedom dlm billik sendiri ...best woooooooooo . Even nak shekshi mekshi pun tak pa

Rahsia umah tangga kowang ...kowang je tahu ...


To Parents


Please kasik masa utk anak kowang sesuaikan diri

Jgn paksa ..cuba dgn cara yg lembut

Jgn kecewa n berputus asa kalau ia nya tak berjalan lancar for the 1st week ...insyaallah terus kan usaha n kowang pasti akan dapat hasil nya .

Jgn compare ngan anak org ...mereka anak kiter n kita patut masak ngan peel n pangai dia org n kiter la jugaks yg tahu cam na nak pujuk dia org . ..tak rugi kiter mencuba kan .

Additional tips

Masa anak masih bb ajar la dia org tido dalam bb cot atau playpen ke apa . Jgn train dia org tido sebelah ...i know kadang payah kiter kalau BF nak bangun nak duduk kasik dia org nenen . Kalau baring lagi senang kan . But lagi selamat kalau kiter nenen kan sambil duduk pas dia org kenyang letak balik dlm bb cot tew kan . So maknanya secara tak langsung kiter dah ajar dr kicik ..tmpat tido kamuk adalah dalam tew ya ...hahhaha ...very the special gitew .


cik Yaya n katil VVIP nya


Btw kowang rasa hubby kowang sonok ke baru nak feluk2 bini skali anak kat tengah ...apa kes ..kan kan kan .....katil kowang adalah hak kowang berdua so pepandai la ek nak dpt kat privacy tew balik

Our life change lepas dpt anak . Waktu tido n rutin harian mmg 100% berbeza ngan sebelum dpt anak ....so just let tmpat tido tew menjadi hak milik mutlak kowang berdua . The place where u spend the time with ur hubby ..nak manja2 ke nak sembang ke nak meeting ke nak main tepuk tampar ke nak main dam ke hapa ...jgn plak mentang anak dah 2 3 ...2 3 tew la jugaks lenjan tido kat sitew ...tak ke sian pada hubungan suami isteri kowang

mmg ada yg kata tak pa hubby ai tak kesah or ai tak kesah ...but please ask ur self or ur heart betul ke kowang tak kesah ...and u will get the answer ...so act now before its too late ...before ur bed menjadi terlalu selesa utk anak anak and masa tew nak asingkan ibarat a battle ..

atau ...ckp kat bebudak ...kowang tido la kat sini adik badik . Mak ngan ayah pindah bilik sebelah ...wah gitewwwwwwwwwww


All the best kowanggggggggggg

sharing is caring .

p/s : ini adalah perkongsian semata mata ...think +ve ya . ( yer la skrg nih kan ada org asek suka hentam2 org je kan ..get a life laaaaaaaa )



12 comments:

Cik Rose Cute said...

Cantik katil...siap ada rak sekali hihihi

wida said...

baguslah tips ni..tq sis.
skrg ni pon sy dh start my son tido sendiri..walaupon tiap2 mlm dia mengelat masuk bilik kami..x pelah.ajar slow2..hehe

Mama Adam said...

hm.... nak suruh ke dapur pun kena teman kan. macam mana ek nak suruh dia tido sorang2?

heheh...

Irnie Rinawaty said...

hye moon..

comelnye baby gurl u..

lawa mcm model.:)

yana said...

kakak i ada 3 org anak lelaki..darjah 4,3 & 1..dan diorang still tdo dgn parents..padahal bilik bdk2 ni siap ada tv blh psg dvd lg..tp lps ngadap tv diorg tdo bilik mak pak gak..xtau nk kata apa..both of them cikgu kan..

Miss Moon said...

wida n mama adam ,

tak pa ley slow slow ajar dia org tido asing ...mebi akan amik masa sket sama cam masa kiter nak ajar anak kencing kat tandas kan...so pelan2 ajar dia org .

yakin ngan diri sendiri ianya mampu di laku kan n anda pun kena semangat utk train jgn 2 3 malam je malam ke 4 rasa malas n mengalah n kasik green light dia org tido bilik mak bapak ...no no no ya ...kena cekal kan hati insyaallah lepas seminggu ke cam tew insyaallah dia org akan tahu kalau nak tido kena tido kat bilik sendiri

kalau dia org terjaga malam pun tak pa ...dia ketuk pintu ...jgn kasik dia org masuk ...anda kena korban sket temankan dia org tido kat bilik dia org ..lama lama ia akan jd rutin n insyaallah anda akan sangat sangat gratefull sebab anda letak such a great effort to make it happen ....

yg penting anda kena percayakan anak anda

anda kena kuat semangat utk ajar dia org

insyaallahhhhhhhhh

caiyoook

Miss Moon said...

yana

wah 3 org tido ngan mak pak ...hebat tew ...ai kecik2 dulu pun tak dapat cam tew hahhahah

tapi tew la kan Yana utk benda nih berjaya ...mak pak dulu kena terima benda nih and terbuka utk buat perubahan ...but kalau dia org tak mo n selesa cam tew there's nothing much we can do about it right ?

tak pa yana nanti anak yana kicik2 ajar dia org tido sendiri ek

farah : m0mma HD said...

hi moon...
heroes saya sorang baru masuk tadika, sorang baru masuk year 1.. baru jer start tido bilik sediri selasa lepas... esok cukup sminggu diorg tido bilik asing ngn kitorg..
yg best nye.. xde drama2.. xde trial2.. 1st day dah success!!

hehe.. nih semua sbb si abang tuh yg excited dpt bilik sendiri...jd yg si adik ngikut jer laaa...

alhamdulillah senang keje kami....

Miss Moon said...

wahhhh hebat la abang ...

congrats Farah ....best kan rasanya tew muahahhahaha

aizura said...

salam moon..
saya sangat sukew entry ini.. mmg tgh mencari idea untuk mangasingkan my bby.. sorang 3 years, sorang 2 years dis year...
skrg nih tgh train x yah pakai diapers.. yang 3 thn tu ler..
tq moon..

miSs inTerpReted said...

hi moon,

nak tanya, mana nak cari katil yang ada rak-rak tu? tu katil double decker ke loft bed??

tq.

ana-kirana said...

agree 100% ngn entri ni :)
lepas derang dah tido sendiri rasa cam honeymoon jer :P