Wednesday, December 07, 2011

Norma after 9 months





Dear all ...ini adalah gamba terbaru Norma . Dia di diagnose mempunyai tumor di otak pada 1 mac 2011 ..pada April kami dapat tahu yg tumor itu adalah brain cancer stage 4 . After 5 operation n 15 radioteraphy session ...and doc give up pada dia on jun 2011 ...and di hantar pulang ke rumah for good .

But kami tak putus berusaha n berikhtiar . Bersama semangan juang Norma yg kuat maka dia dapat menunjukkan perkembangan yg +ve hari demi hari . Berkat kasih sayang yg di curahkan oleh suami dan ibu nya ...Norma dapat berjuang hingga hari ini

Last week kami pegi lawat Norma after habis job amik gamba . She is so happy n siap senyum ...wahhhhh Norm ....Norm betul2 buat kita org happy .

Masa dia masih baring kat katil , Moon tanya ...Norma ada rasa sakit kat mana mana tak

Norma : Sakit bontuttttt

Moon : Sakit ke lenguh Norma ( sambil moon gosok2 bontut dia )

Norma : Tak tahu ( sambil senyum lebar kemain )

Moon : Norma lenguh nih ....Norma , sakit bontut ke sakit pungkoq ( sambil gelak )

dia pun gelak sama hahahhahahha

Dia pun berusaha sangat nak bercakap . Mebi sebab skrg dah tak der tube dr hidung ke perut kan sebab skrg dia dah pakai tube yg terus di tebuk ke perut dia ....dia rasa selesa n ley bersuara .

Talib angkat dia keluar tp talib bagi dia jalan sambil di papah ...Norma usaha jugak gagahkan kaki dia walaupun nampak sangat sukar utk dia berdiri . Tapi benda tew mmg kena selalu di buat agar kaki dia kuat semula seperti sedia kala .


Norma buat peace khas utk korang semua yg sentiasa mendoakan kesihatan dia

Moon bgtau Norma ...Moon nak amik gamba dia sebab dah lama sangat tak letak gamba dia n ramaiii sangat org req nak tgk Norma ...so entry nih khas utk kowang semua . Bila Moon mintak izin amik gamba dia ...dia angguk ...siap angkat tangan wat peace . Sebenarnya Norma nih mmg dr dulu mmg suka bergamba kan Lib kan . Im so happy to see her

walaupun dia masih lom dapat bersuara dgn kuat hanya sekadar gerakkan bibir n berbisik namun kita dapat faham n ley dengar . As long as kita tahu apa dia nak atau dia sakit ke tak tew pun dah cukup buat masa sekarang . Norma jugak masih mengadapi kesukaran utk fokus . Dia ley dgr kiter ngan jelas tp amik masa sket utk pandang kiter tepat ke anak mata kita . Its ok Norma ...slow slow ...insyaallah .
Masa nih kami semer tgh sama sama tgk berita . Pastuh ada part berita budak2 kena interview pasal nak berkhatan ramai ramai ....skali ada budak nih buat lawak ajak sapa sapa belum sunat agar sunat sama sama ...bergegar2 bahu Norma gelak tgk budak tew

Sutan : Norma cepat2 la baik ...ajar Abg Mahmood matematik ....Norma kan terrer matematik ..

Norma senyum lagi bila sutan sebut cam tew hahhhahah . Pastu yg lawak skali Talib bgtau ...

Talib : Lib tgk rancangan nyanyi Korea ngan Norma . Pastu kuar la Girls Generation ...pastuh lib tgk la dia org nyanyi lagu let the boys out tew kan ...pastuh Lib kata la cantek2 la dia org nih ....skalik Norma lepuk Lib hahhahahha . Rupanya dia jelessssssssssssss hahhahah


alahai Lib bukan Norma je kalau akak abg sebut cam tew pun akak jeling jugakssssss hahahhahah sapa tak sayang laki oooiiiiii ( walhal sah sah bukan nya ley ngorat artis korea tew kan hahahhahahha )


Norma dan doktor hati nya


Terima kasih semua ...moga Norma makin kuat n bersemangat utk sembuh ....yg penting kita jgn putus asa n ikhtiar semampu n sekuat yg boleh ....Norma ....fighting !

terima kasih sangat buat korang yg hulurkan bantuan utk Norma . Hingga skrg Norma masih under rawatan ngan Ustadz Lokhman di Pusat Rawatan Alhidayah , mendapatkan suntikan B17 , masih makan Transfer Factor dan juga Monavie dan air zam zam . Since dia berada di tahap 4 maka dos ubat yg di ambil agak tinggi dan terus terang ai kata kan di sini ikhtiar2 ini bukan nya murah . Alhamdulillah , Allah membantu kami membantu mempermudahkan segalanya buat Norma dan ramai yg tampil membantu n memberi sumbangan . Terima kasih semua ....

mmg ada banyak lagi alternatif lain n ikhtiar lain ( Sabah Snake Grass , Keladi tikus , cendawan n etc etc banyakkkk ) tp kalau nak di campo semua kiter tak tahu mampukah badan dia terima kan . So we go for the best option yg ada ....Alhamdulillah it works for her .

Moon tak dapat katakan yg B17 sembuh kan dia ....Transfer Factor tew do wonders for her ...Monavie yg bg dia kuat or Ustadz Lokhman yg berikan rawatan n ayat ayat Al Quran yg sembuh kan dia ...no ai tak dapat nak kata apa apa but mebi gabungan ubat2 n ikhtiar nih sedikit sebanyak membantu ...kiter tak tahu . Apa apa pun kiter berusaha dan DIA yg tentukan .

So kalau ada ahli keluarga kowang sakit ...maka kowang bergabungla n support each other koz i believe LOVE is the most magical medicine ....without LOVE semua usaha n ubat beribu ribu pun takkkan berhasil bukan ...kerana tanpa kasih sayang maka patah n putus la harapan si sakit ..sayangi la mereka yg sakit kerana one day anda akan sakit jugak ...
So be strong and be for each other ...kerana semua sakit ada ubatnya kecuali mati .


Norma , beberapa bulan lalu . Hanya mampu baring shj .

* baca kisah Norma di SINI

* Vote Rafiq ....ai hope dia org menang n Talib n Norma n Rafiq dapat di shoot by malaysia most talented photographer Anas Easkey . Masa moon anta gamba rafiq tew terpikir gaks ..nanti Norma ley bangun ke nanti ok ke tidak ...but after seeing her i know dia mmg kuat ...so help Rafiq to win ya ...






66 comments:

qasehqaleef said...

Alhamdulillah. semoga norma bertambah sihat dan kuat. untuk talib dan Rafiq..~~ amin..

mama maman said...

moga norma tetap kuat berjuang..:)

Marsha~ said...

alhamdulillah... perubahan norma skrg amat memberangsangkan... syukur..

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

alhamdulilah..gembira tengok kesihatan norma yang makin sihat

Huda said...

bagus norma kuat semangat..

wida said...

nmpk dh makin sihat..alhamdulillah.
peace norma:)

D'nuraini said...

alhamdulillah..

zuliana abd rahman said...

alhamdulillah...suke tengok muka norma dah kembali ceria.

intan morsalin said...

alhamdulillah...syukur sgt2 norma dah makin sihat...smoga norma trus sihat n sihat n bleh menjalani kehidupan can biasa...aminnnn

eus said...

Ya Allah... happynya saya tgok perkembangan Norma!!! Alhamdulillah....

mummy_ayu said...

alhamdulillah..dah banyak sgt improve..moga Norma terus sihat & sihat..dia dah jumpa Rafiq lum/ mesti suka dia kan...

siti fairos jaafar said...

Sangat seronok baca entry neh..hope Norma trus diizin Allah untuk sembuh sepenuhnya..amin...

siti fairos jaafar said...

Sangat seronok baca entry neh..hope Norma trus diizin Allah untuk sembuh sepenuhnya..amin...

Deqna said...

Alhamdulillah... gembira tgk norma yg semakin baik... semoga terus baik dan semakin baik.. Amin

AdanyaKauUntukku said...

happy to see norma is getting healthier now...

Moon...if Norma boleh dibawa keluar....ila serius nak dia attend birthday Fahim.....if can tau....

our special guest... :)

Mimy Hamid said...

Alhamdulillah moon nampak perkembangan norma yang semakin positif dan baik..nak menangis tengok dia ngan talib...sayu sebak...semoga Allah merahmati kalian...amin

aishah jamrek said...

Alhamdulillah..she looks better..

lein said...

alhamdulillah.... nmpk norma dh semakin sihat sgt....

Puteri Satu said...

alhamdulillah syukur... akak selalu folow citer norma ni moon.. tapi akak tak mampu nak komen.. memang betul2 tak mampu... bila terkenangkan dia punya anak... betapa dia ingin sembuh untuk anak dia..dan untuk orang2 yang dia sayang. apappun akak gembira dan happy dengan perkembangan norma ni.. alhamdulillah.. akak doakan semoga norma terus sembuh..dan sembuh seperti sediakala insyaallah...

mimie.. said...

alhamdulillah..syukur sangat dia dah semakin pulih..(sy silent reader pasal kes norma)kesian sangat kat dia..sy doakan dia cepat sembuh..

Shima said...

Semoga Norma Dan family tabah, sabar dan banyakkan berdoa ye. Saya doakan terbaik untuk Norma Dan keluarga. Saya tau bukan senang untuk harungi bende macam ni tiap- tiap hari pasal ayah saya dulu pun stage 4 skang mak mentua pulak. Semoga tuhan berkati Norma Dan keluarga.

♥ dak pink said...

Alhamdulillah, semoga normah akan sentiasa sihat dan dirahmatiNya.

=,) Gembira tengok keadaan Normah sekarang ni.

Eye_nee said...

Ya-Allah sesungguhnya hanya kepadamu tempat kami semua memmohon pertolongan...Syukur sgt sis dpt tgk Norma makin sembuh begini....Akk yakin dia mampu sembuh seperti sediakala...InsyaAllah...

starzieti said...

Alhamdulillah. :)

nieda said...

so happy tengok pic terbaru Norma. Semoga Nirma akan sentiasa sihat.

Filla ~ Kasihs said...

moon, sweetnya entry nie.. esp norma lepuk talib sbb puji girls generation tu..hahah.. kelaka...
i'm happy for you and family moon!!! semoga Allah melindungi moon, norma sekeluarga.. amin.

eenasuzira abdullah said...

Ya ALLAH, happynya tgk perkembangan positif Kak NORMA. ALHAMDULILAH syukur.

Speedy Recovery Kak NORMA. Do'a.

Cik Puan Nurul said...

norma n talib!suka tgk norma dah boleh duduk..org yg paling happy tentulah talib..
semoga penderitaan norma lekas berakhir amin..

mizzkechique said...

alhamdulillah.. kak norma mmg kuat..

ibuhebat said...

Subhanallah.. kuasa Allah tiada siapa yang dapat sangkal kan.. Berkat usaha keluarganya mencari penawar :)

Jemput join GA kat blog saya..
http://hebatkan.blogspot.com
Mana tau rezekii..

senyumm said...

alhamdulillah kak norma makin positif..peace kak norma k.moga cepat sembuh..

AbbotCottage said...

Syukur Alhamdulillah, kit ahappy sangat nampak awak dah sihat Norma. Entry pasal awak ni, memang kita tunggu-tunggu saban hari. Tup-tup ada hari ni, alhamdulillah. Thanks Moon, tak terbalas segala usaha Moon selama ni.

Manis sungguh senyuman Norma, sayanggggg dia, muahss!!!

Sue-Rya AQ said...

syukur alhamdulillah..semoga norma sentiasa kuat menempuhi ujian dari Allah SWT ini..dan semoga norma terus sihat dan mampu berdiri atas kaki sendiri..

teringin nak tgk norma senyum dan berckp mcm biasa..

Miss Moon said...

yup suzie kak moon pun ada baca tp tew la semer ubat utk cancer ada risk kan even radioterapi ke chemo ke semer merbahaya n racun . Even ubat2 pun contains drug .

akak pun pening nak baca benda2 nih kan its just that B17 nih masuk berita n paper n kalau nak pikir blk kalau ianya merbahaya takkan ia di jual n di pomot kan ...misti la ia nya dah lama di haram kan worldwide kan ...

Yg akan baca kiter tak ley telan biji aprikot secara direct sebab kiter tak tahu mebi ianya tercemar atau tak .

So sebelum dpt apa apa rawatan kena dapat nasihat doctor . Norma mmg amik injection b17 dr doktor

yg blog tew semer brg org dia kutuk hahahhahah semer benda tak elok :)

kiter usaha n tawakal je la kan

munna said...

Alhamdulillah...doakan Norma akan terus bertambah sihat...

amiey lee said...

alhamdulillah..tu je yg mampu terucap... speechless dan tergamam tgk perkembangan norma...ya Allah cinta mengatasi segalanya

fatihiah said...

Alhamdulillah... Happy sangat.. Semoga terus ada good neews yea kak ;)

nabila azmi said...

alhamdulillah...

fighting2...

betul33

love is the most magical medicine...

org sekeliling yg always bersama mmg byk memberi smngt..insyaallah...


lots of love from egypt...

naja laa said...

ALHAMDULILLAH...

KuNanGKuNanG said...

Alhamdulillah..norma ni btl2 kuat semangat.moga Allah sembuhkan norma dengan cpt.amin..

ummiLIN said...

Alhamdulillah... suka sgt dgn ntry ni. Kuasa Allah mengatasi segalanya.

Sungguh sweet dan lawak jugak bila Norma lepuk Talib pasal penyanyi Korea tu. Haha...

Semoga kalian dalam lindungan Allah selalu...

fiza said...

seronok nye tgk pic2 k.norma makin sihat...sye plak yg rse excited sgt...ari2 sye bkak blog k.moon sbb nk tgk latest pic k.norma..at last ad pn n so sweet...sye doakn k.norma sihat n dpt jge rafiq...;)

wani said...

alhamdullilah moon,alhmdulilah norma dh semakinsihat...suka je tgk dia wat peace tu....kuat semangat dia,doktor hati dia juga kuat disis dia dismping moon dan ahli kelorga yang len...amin

safiyyah osman said...

syukur gila tgk gmbr terbaru kak norma nie....abg talib pun msti rasa lega byk...

semoga,hari demi hari,kak norma mkin kuaaaaaaaaaaaaaaaaaattttt!


go kak norma go!!chaiyok2...

MayaMirra said...

salam kak moon, berderai air mata saya...suka tgok perkembangan +ve Norma..teruskan semangat ye Norma..setiap org yg baca blog kak moon mendoakan yg baik2 belaka..

Awien Heritage said...

salam perkenalan moon.. saya selalu follow cite pasal norma di blog moon ni....sedih dan terharu dengan pengorbanan si suami..sy doakan semoga norma kembali sihat macam selalu.

Cik Nera said...

Salam kak, sampaikan salam saya untuk kak norma ya... saya gembira dan bersyukur sangat tengok perkembangan kak norma. dia makin kuat! :)

Mommy Lyna said...

alhamdulillah

semangat Norma, sokongan keluarga, doa semua... syukur pada Allah yang mengizikan segala-galanya.

semoga dimurahkan rezeki Moon sekeluarga yang sudi berkongsi kisah Norma dengan kami.

mudah-mudahan dipermudahkan segala2nya

syalinda johari said...

alhamdulillahhhhhh syukur tak terhingga di atas izin Allah SWT.. Norma nampak sangat banyak bezanya..

saya rasa macam dah happy sangat tengok perubahan positive Norma setakat ini..

mesti husband dia seronok, tgk wife dah semakin sembuh. Rafiq pun mesti bangga tengok mak dia yang sangat kuat semangatnya nih..

okey Norma...byk2 berdoa supaya Norma sembuh seperti sediakala..insyaallah dengan izin Allah SWT Norma dapat bersama suami dan anak Norma menjalani kehidupan yang semua orang sihat impikan...

kuatkan semangat Norma, dan doa byk2 pada Allah SWT yer..

terima kasih suami Norma kerana jaga Norma dengan baik sgt, mcm tu juga mak Norma, serta seluruh keluarga..berkat kasih sayang keluarga dan doa keluarga semua dapat tengok Norma sihat mcm dalam gambar tu.. terharu dan sebak sebab gembira tgk dia beransur sembuh...

NBK said...

Salam..alhamdulillah syukur..Moon do record detail of her progress. Maybe she can make it into a book when she recovers or achieve certain milestone. It will help others as motivation when dealing with cancers...

MrsYusofhussain said...

alhamdulillah kak...hepi sgt tgk norma gitu...Allah maha besar! moga Allah berikan kebahagiaan pada keluarga ni...

Aida.. said...

hi moon, nak tanya mana nak beli Transfer Factor tu? ade jual kat farmasi?

c H i N t A said...

alhamdulillah norm da nampak sangat perubahan die..pipi pown da chubby, besa la dari dlo...alhamdulillah sesangat, usaha sume, doa sume orang xsangka ketabahan norm, talin n rafiq norm da jadi semakin sihat..semoga Allah mencucuri rahmat untuk mereka dan memberi kekuatan untuk mereka...

InaAchik said...

Alhamdulillah Norma dah beransur baik...
Moon, u prove that LOVE is the best medicine...

Anonymous said...

rasa happy dan bahagianya denga post kak moon nie...alhamdulillah...
rasa nak senyum lebar jerk! ahakss..

Along Ayu said...

Alhamdullilah...syukur....Ya Allah..

ana-kirana said...

semoga norma bertambah kuat lepas ni...seronok tgk gambar dia dah senyum

Fiza Z. Abidin said...

alhamdulillah.....dah lama tak baca perkembangan norma.

semoga norma sentiasa kuat semangat..tak sabar nak tengok dia pulih seperti biasa... :)

Puan Min Cantek (PMC) said...

tak sangka kan Moon, Norma beransur pulih..inilah keajaiban yang Allah berikan buat kita....Syukur kepada Allah....

Umi Kalsom said...

subhanallah...alhamdulillah..
moga kak Norma and all the families terus kuat dan tabah...

Kak Norma...peace!!!! ;)

LaLaLOLa said...

kak moon kaalu berkesempatan nnt rekod la norma bercakap... nak sgt dgr :)

Anonymous said...

alhamdulillah..
syukur ya rabb!
semoga norma sihat sentiasa =)

anitadiana said...

alhamdulilah syukur...normah dah beransur pulih....semoga cepat sembuh dan terus kuat....ya...

Aby syaza said...

tersentuh hati ku. melihatnya ingin mebantu tapi tak mampu haya doa dan harapan akan ku iringi moga terus cekal kan hati kuatkan lah iman.
saya ada satu lagi usaha untuk membantu norma kembali pulih tampa memakan ubat, hanya memakai stokin ajaib seperti mana mama saya juga seorang pesakit canser dengan hanya mengguna stokin je alhamdulillah ia dah pun pulih,sebelum mengunakan produk stokin ajaib mama telah mencuba perbagai ubat termasuk Monave,durian belanda dan macam2 lagi, terhenti kerana ketahanan badan beliau tak mampu menanggungnya ,sekiranya cik moon berminat hubungi lah saya 0173560329

Anonymous said...

terjumpa entry tentang penderitaan Norma....sayu tgk gambar rafiq dlm pangkuan Norma yg terlantar sakit... Naluri keibuan saya cukup tersentuh membayangkan mampu ke saya berjuang sekuat Norma andai saya diuji begini....Alhamdulillah, Norma memang kuat dan mungkin kekuatan itu lahir apabila kasih sayang yg dicurah suami dan keluarga ibarat air yg tak terputus....Teruskan berjuang Norma...Saya doakan Norma akan terus tabah dan berjuang... Get well soon my dear....

naze666 said...

salam tuan blog.. saya ex-kpmb. kawan talib.. sedih baca cerita ni... ada contact mereka tak? saya nak review sikit pasal ketabahan pasangan muda dalm majalah. boleh hubungi saya di 016-9699645, thanx.http://www.klthugs.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...