Thursday, March 25, 2010

photog biasa aja

aku bukan la photog yg hebat
punya banyak gadget n lense poower .....
( sila nyanyi ikut tune aku bukan la superman kay )

org ada 1 kamera D40 yang rasanya duk tunggu masa nak terburai n mengeluarkan isi perut hati n hempedu nya ...( hu hu nangeh tunggu vitamin B ) ...tapi masih tak pernah menghampakan tuanya ...bagus ...nih yg buat ai sayang kat u nih n still perfom ngan baek skali
and seketul D70s yang kepunyaan pak sutan ...yg kadang ai pun rembat bila terasa nak pakai 50mm ...
yg nih kalau di pasang lense panjang di tambah flash mau sakit keti nak ngang kat banyak kali ...adeh cik moon baru D70s dah merungut kalau D300 cam no la gamaks nya ...verangan verangan

lense plak ada seketol hok panjang yg ai amat la sayang ...50-200mm ...so seorang yg malas cam ai nih harus la lepak n memerhati je ....nampak peluang terus klik ...kan senang gitew

i bukan la pengumpul lense cam ada sesetengah photog ...kagums kay lense saja berjenis jenis ...mau 5 6 jenis lense ...perg salute la ...dari macro sampai la ke tele hok belalai gajah ...pastuh macam macam plok gadget lain ...light meter la ...reflector bagai ...n macam lagi la ...kalau terjumpa la ngan photog cam nih mak lari nyorok blakang pokok kelapa ...ermm pokok kelapa tak cukup utk caver diri ai ...pokok kelapa sawit ar besor sket .

Terkenang 1 kejadian ..masa tew duk amik gambo mak yong nih ....skalik dtg la 2 photog memerhati dari jauh ...nampak gaya dia org nih expert nih ...mau tak nya beg beso pastuh yg tergantung kat leher pun ...perg ,kamera mahal dow ....segan kay ....skalik dia sound plak ...

petang2 cam nih lighting dah flat ...tak lawa dah amik gambar

vley ....kasik terus ...u dont event know me n u just judge me by looking at my camera ...ok la i know la ai pakai D40 je tapi jangan pandang ai sebelah mata cam tew ...mak sentap tau ... .i know my D40 inside out and tahu apa dia vley n tak ley wat ...jgn ar tego cam tew ...rasa cam nak cakap je ...helllloooooooooooooooooooooooo ....tak pa cool la ..org mmg slalu menilai dari apa yg dia tgk je ....mak makan dalam kay ...senak je ulu hati nih

yes i know im not as expert as u dari segi gadget ...but i know how to use my camera semaksima yg vley ...so cuba tgk gamba nih ...anda vley tahu ke ianya di amik time matahari dah tegak atas kepala ? sesuka ati je sound mak....gewam agi nih
im not that technical la sangat bab bab amik gamba nih janji ai dapat hasil yg ai nak n ia nya lawa di mata ok la and i enjoy amik gambar tew ...itew yang lagi penting kay ...dari nak kena pakai reflector bagai nak cek lighting bagai then u akan cepat penat n mana enjoyment nye ...photog2 hebat cam SN ke Udey ke ...Zubye ke mana ada pakai gadget2 sampai banyak cam tew n gambar dia org still meletop .....kebabommmmmmm ....a happy photog will produce gambo yg natural cantek n bersahaja ...setuju tak

Moon pernah terserempak ngan Zubye pada satu petang masa tew dah 6 lebey..masa tew moon duk jogging kat putrajaya ...kalau ada photog yg kerek tew kat sitew misti dia sound eh dah petang dah flat lighting ni ...but i know and kenal hasil kerja zubye ...and i know hasil nya pasti baek punya ..sebab hanya kiter tahu apa kiter nak wat kan ..

tew la kadang perasan tak org yg bagus bagus nih slalu bagi kritikan membina kay ...moon perati gaks ...kadang org yg nampak gempak tapi tak gempak pun tends to bagi komen yg menyakit kan hati n tak membina ...and those yg really otai kasi komen yg mana kiter ley perbaiki diri kita dari banyak aspek kan .

So kalau anda nak hire a photog utk amik gambar u ..kenali hasil beliau . I dont force people utk hire Moon ..if u like my pic then u hire me ...kalau u rasa nak contact number photog lain ok no problem ai ley kasik ..kalau rasa nak compare harga dulu n service go ahead ...ai tak kesah sebab ai pun cam tew ...

yup i tak wat album yg ada sajak bagai ...edit tetiba u pecah jadi 2 ke 3 ....edit melampau lampau ...then ada kerawang penuh n ada kata kata cinta kiter bersemi abadi selamanya ...no ai tak buat that is so not me . ...
so tips kalau anda nak hire photog
- kenali photog yg anda nak hire
- tgk hasil dia n kenali style output dia
- jgn segan2 utk tanya ttg pakej n nyatakan budget anda
- kalau ada nak yg specific explain betol2 so that at the end tak der la percanggahan kan
- kalau anda selesa ngan photog anda maka sessi anda akan berjalan just like walking at the park

maaf ek tertiba entry yg bercampo ngan perasaan emo emo .
tgk wajah cik yaya dulu menyejukkan hati mummy ...he he ...yer saya hanya suka amik gambo org ...so saya takkan amik gambo serangga ke ...hutan ke ...scenery ke or apa apa yg abstract secara serius ...sket sket vley ...nak jd otai tak kots ..

33 comments:

Mrs.R @ Emi said...

seriesssssss...kak moon punya gambo sume cantiks2..xkira la d40 pon...ramai yg pakai kamera canggih2 pon gambo cam seberapa je i tgkkk..hahaha

Ann GreenStrawberry said...

oppss!!! terkezuuttt mak tetiba ada gambar ann lak.. hehehee...tak kesah lar kak moon.. janji bagi Ann.. Ann puas hati bila dapat photo yang macam kak moon n pak sutan ni...

masa mula2 jumpa blog kak moon terus zasss booked. Sbb kalau dah satu gambar kita tengok cantek.. dan hasil edit yang bagus.. takde messy2 gitu kan... terus suka...

apa2 pun kak moon n pak sutan best... pedulik kan org len kata apa pun.. yang penting nanti insyaAllah nanti SIL in law punye wedding nak hire akak lagi.. hehehe

Filla ~ Kasih Aleeya said...

wawawaaaaa... period ke moon? huahah..aku ingat lagi muka dua orang mamat yang usung kamera besa godang tuh!!! hahaha.. dia usung kamera godang jer moon.. tapi ko masa tu.. usung 2 orang model campur baby dlm prot (4 orang semuanya yerrrr).. dia ada??? takdeeeeeee!! hahaha... takper moon.. itu pon motivation utk ko.. ko dah buktikan pon.. kreativiti lebih penting dari gadget!!go go moon... i support u!! auwwwwwmmmm!!!

aidura sofiee said...

Gambar baby tu guna lense 50mm f1.4 atau 50mm f1.8?

akupunyahal said...

it's not only the camera that make a beautiful photos, but the person behind the camera play a crucial part...

fazilzura said...

alahai moon , jgn le gitu ...
to say the truth , zr pun dulu blajar jgk psl photoshoot, dh kato ambik graphic design , so ado jgk ler blaja psl snap2 tu kan ... tp di sebab kan daku x mampu nak beli kamera mahei tu , so impian tu terkubur jek ... ilmu tu dh agak2 nak tengelam, but ramai my boy fenz yg dh terjebak dlm line2 ni ...

pendapat zr, even what or how u are .. u must hapy with ure life.. kalau diorg kritik yg membine kite trima dgn terbuka, if not ADO KU KESAH.. lantak pi ler.. ada jgk yg jenis ado kemera sebeso alam .. lensa berbakul2 , tp HASIL ??? HAMPEh dik non ... x guneeeeeee jgk kan ... so wat pe yg termampu or terdaya , selagi ramai yg suke akan 'hasil ' u ... go on , their wil support..

** daku kdng2 saje test gune kamera biasa pun ado jgk yg jadi , but x bape sharp..

Mimy Hamid said...

takpe moon ada rezeki lebeh lagi pulak bonus bakal menjelma ni...ko beli satu ek...jgn sesedey

Munirah Abd said...

woo org tu adalah sgt tak bertatasusila. jgn lah underestimate org dgn melihat apa jenis kamera yg di pakai. sgt xbaik okkkkk.. ishh..

azdra-azdra said...

aku sokong ngan statement akupunyahal..

to be frank moon.. aku terjebak dlm dslr.. sbb aku tgk gambo2 ko.. ko hanya guna adik bongsu dlm keluarga nikon jer.. tp hasilnya mmg tak pernah mengecewakan..

aku pernah buat hantaran di mana salah satu itemnya adalah D3!!! D3 ko! rega RM15k utk body alone..siap ngan lense dekat RM20k. aku try pegang siap pasang lense.. mak aiii.. rasa nak patah pergelangan tangan aku nih sbyk 60 kali.. giler berat.. klu dah berat.. sure rasa nak ngamuk.. klu nak ngamuk.. leh ker ambil pic dgn baik?? dan laki client aku nih photog gaks.. so aku tgk webpage.. yg sedang2 jer hasilnya..

moral of the story.. we love u just the way u are.. keep up the gud work larlingg.. muahhss!

Anonymous said...

i tak berapa panda pasal lense or camera,,,but anna carik photog yg gambar dia cantik, catchy and tak mau edit over2,,,ada tgk photog yg camera dia bagai nak rak, hasil dia...adeh,,,napa ler edit terlebih2 sgtt,,,,sampai tak nampak mana hidung and mana mulut,,,and terlalu over edited warna coklat aja manyakkk.,,,eiii,,,not my taste,,,but lain org lain citarasa dia kan,,,but its really not me! ana suka gambar moon sebab jelas , terang and ceria,,,msg dlm gambar pon sampai pada yg tengok,,,tak yah nak mengelabah edit sgt,,,betul, gadget mcm mana pon, kalau pandai amik gambar , tetap meletups!!

Miss Moon said...

aidura ...gambo bb tew 50 mm 1.8 ajo ....1.4 ngak mampu agi dow

akupunyahal said...

Do I have a good photos? I don't think as photography is just a hobby to release stress and it is not a money making activity for me. But I do keep some of my photos here

www.flickr.com/photos/akupunyahal

epol CBJ2 said...

pe hal cik mun kuar entry sentap nih.....!

Anonymous said...

maaf bertanya...adakah miss moon ini ampunya email address munirah_301@hotmail.com??

Miss Moon said...

epol ...tak sentap pun cuma lama dah simpan nak wat entry nih tak terwat pun ...sampai org yg ngandung pun dah vranak..

cik anon ...maaf tew bukan saya but kalau munirah301@yahoo.com...tew baru saya

Sally said...

apa pun moon i salute gila dengan u punye job..paduli ler apa org nak kata k..err..ampu ni..nak tuntut ilu boleh:p

Anonymous said...

ooo...klau camtu xpelah...mungkin nama je sama. bukan ape just nak tau kut2 org yg sama penah email kat sy suatu masa dl....
("Munirah Abd.Rahman" 'munirah_301@hotmail.com' on Monday, March 15, 1999 9:37 AM)


TQ

Miss Moon said...

boley tahu en/cik anon ni sapa ek ..kot la terrkenal kan ..lagi pun zaman main hotmail time 1997 dolu ....dah lupa dah ntah iye ke ada acc tew atau tidaks akakkaka

Anonymous said...

itu lah mcm dikata...'suatu masa dl'... lama gak dah.... dl dia msih studen lg dan lebih dikenali sbg myra301 je...bkn moon

maaf klau mengganggu...

Nadimah Mahmood said...

keep it up ur good work moon!!!! pedulikkan kata2 org ituuuuuu yg penting kita puas hati dgn apa kita lakukan. sori i tumpang emo!

Miss Moon said...

hua hua hua ...

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

i like...
betul tu moon..kekadang gadget jer kemain besar canggih..tp hasilnya nan ado....

hik hik hk hik...
zana paling tak suka photog yang edit melampau gambar2 yg dia ambil...rasa tak ori lah gambar2 yg terlebih edit nie...utk komersial purpose maybe ok kot...tp kalau utk kenangan di kemudian hari...better yang original tanpa edit mengedit nie...

ratna said...

moon.. ikhlas ni ckp..gambar2 awak cantik. sure ada rezeki awak nanti utk beli camera baru.

Mak Ammar said...

moon..ayat paling best "ada aku kesah!" ehehe...pedulik kan je..
eh moon...dok citer pasal lense ni..dina ni setia sungguh dgn nikonD40 dan dengan lense yg adoo tuu..

nak tanya la.. dina ni takat ambik gambar family n kawan2 ajeew... mmg teringin laa nak ada speedlight ngan lense..
dan tangan ini sangat malass nak bawak gejet yg mcm2 padahal nak ambik gambar anak je..hehe
dina pun nak gak lense yg agak2 sesuaila dgn tangankuu yg malas nak bawak heavy tools..dgn ammarnye lagik..

kalau keluar ptg2 kat tasik ke atau mana2 taman..perlu jugak yek speedlight ni... komen sikit moon
sbb gambar dina ni agak2 mcm blurr je kdg2 tuu...tak sharp...sbb lense ke..atau diri sendiri yg tak abih belajar gii..hehe

Miss Moon said...

Dina kalau nak outdoor tak yah pakai speed light sebab keadaan dah sangat terang n cahaya nya cukup ..

kadang gambar blur due to many factor ..kadang tangan kiter shaky ...cahaya tak cukup atau setting kiter tak beberapa tepat .

cuba Dina ke Mode P ...then menu > pegi ke lambang kamera kots ...kamera tak der depan mata susah nak ingat ...

then dalam tew Dina ley pilih nak normal ke ...softer ke ...vivid ke ..more vivid ke ...potraiture ke ...try set to potraiture n snap ..

im sure it will be ok . ...selamat mencuba ya

Raisah @ echah said...

sokong K.Moon! idup K.moon!

MrsSluRp said...

thank u babes... u slalu memberi info yg sgt le tervaikkk...i loiikee..nnti i nak berguru ngn u tau...nak jd photog to my children aje udah bagus..bkn nak jd pro..tp mcm terkehel2 lg nih..hahaha

Mak Ammar said...

thanx ye moon....dina jarang guna P mode tuu...selalu guna A je...lepas ni nak tryla outdoor lak guna P..mcm2 lagik rupanya setting kamerani yg kita taktau..main snap jee...hehe

kalau kaler dia cantik hijau dier naik sumer tuu..edit dgn photoshop ke..atau mmg original camtu dah...

Mak Ammar said...

moon..thanx..dina dah try dah yg vivid.more vivid tuu...wahhhmmmg la membntuuu..hehe nanti nak try kat tasik cempaka laah...

Miss Moon said...

Dina ,

kalau nak amik gambar potrraiture ley choose soft or potraite

kalau nak kaler dia pop sket ley choose vivid ..nih kalau ada hijo dia akan menyerlah .

kalau more vivid nih sesuai kalau amik gambar bangunan lama ke bangunan kaler2 ...kalau amik gamba org dia akan sedikit burn

glad can help ...best kan bila set vivid terus kaler dia menyerlah n terang benderamg

mudeselalu said...

yea pedulik aper orang nk kater...janji rock kak moon..i nie peminat setia gambo2 kak moon...disebabkan gambar2 kak moon yang cantik tu la lakiku terjebak dalam dslr...by the way kak mun thanks2 banyak2 coz banyak kongsi ilmu...

YUZIE AMIR said...

Bagus entry moon ni..mcm luahan rasa gak nie.Tapi mmg betul moon..kadang org2 ni bila dah bley gantung kemere gajah kat leher tu mula la nak eksen.Saya kalo nampak photog yg usung kemere power2..mula le nak simpan kemere saya dlm beg jer.segan makcik.Tapi ada gak photog yg yg humble even dia guna D3s.
Tapi betul la..yg penting gambar yg di hasilkan..betui dak?
Saya pun tak suka sgt heavy editting ( errkk mmg tak reti pun ye gak haha)...ikut mood je tu pun gambar anak sendiri je.Gambar anak org sure mak dia nak tgk gambar yg real takde edit kelam2 punya style.

Miss Moon said...

ha ha dalam ada yg tak baik ...ramai lagi yg sangat baik hati n sangat humble ..n tak lokek ilmu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...