Tuesday, January 31, 2012

Genap 20 tahun

Hari nih genap 20 thn Arwah Mak pergi .

Moon ingat lagi 20 thn lepas masa tew Moon umor 12 thn n adik Moon umor 10 thn n yg bongsu umor 1 thn . Moon n adik Moon si Mat nih share tarikh lahir yg sama . Moon 30 - 1- 1980 n dia 30-1-1982 . Every year dr ka,mik kecik arwah mak mmg slalu sambut ...kalau ada rezeki lebih di buat nya besar sket panggil jiran2 ...kalau tak kami sekeluarga je sambut .

20 years ago dia insist jugak nak sambut bday kita org on the 30th ...dia masak sedap sedap ..dia surih Abah sembelihkan ayam . Dia masak special la utk kita org . Patuh dia ajak kita org pegi bandar Kuala Terengganu n belikan me n my brother hadiah special ....masa tew dia sangat sihat n happy sangat sebab anak dia dah umor 12 thn n 10 thn .

Lepas balik makan makan kek kat umah makan nasi semer ....terus malam nya dia nak tido awal . Dia kata dia pening ...rasa cam nak demam . Besok nya dia sedikit tak larat n dia tido je ...bangun pun utk masak je then dia tido balik .

Lepas asar di hari yg mulia mak tinggal kan kami semua . Tanpa sebarang petunjuk yg dia akan pergi buat selama lamanya . Even dah lama tp kehilangan tew masih terasa kerasa sebahagian diri ini amatlah merinduinya ...teramat la rindu . full story moon pernah buat dulu here

Lepas mak pergi kami duk ngan Abah . Lepas Abah jumpa pengganti kami banyak berkongsi kasih ngan abg n kakak . Dia org la mak dia org la ayah . Kita org senang share masalah ngan dia org . Ai membesar dlm keadaan yg sukar . Kami bukan mewah n bukan dr keturunan yg kaya n tiada harta benda di tinggalkan . Apa yg ada hanyalah kasih sayang antara kami . So semer dah merasa jaga adik ...dah merasa cam na rasa susah ...Kak E n Bg Lan yg jaga kami yg bagi duit semer ....then Moon plak jaga adik ...so kami masing2 jaga sesama sendiri ....



the best sister ever


and the best brother ever

Moga mak berbahagia di sana dan anak anak mak disini sentiasa mendoakan mak

Al-Fatihah to Tengku Norlia Tg Awang

11 comments:

Cik Cip Puding said...

Ketiadaan orang tersayang di saat usia masih muda buat kite jadik someone yang lebih menghargai orang di sekeliling kite..

yaNa said...

syukur saya masih ada mak disisi..

kisah kak moon berikan saya pengajaran menghargai org tersyg disekeliling kita.. ;)

moga roh mak engku aman damai disisi penciptaNya..amen..

ratna said...

Alfatihah....

ibuhebat said...

betul.. pengajaran buat kami yang mak masih ada.. hargai dan curahkan sepenuh kasih sayang buat mak dan ayah selagi ada.. :)

Filla ~ Kasihs said...

al-fatihah... sedar tak sedar, perangai moon sama macam arwah mak moon sebenarnya.. suka jamu orang makan.. cayang moon!

zuwaidah said...

alfatihah...moga arwah mak sentiasa tenang di sana.

Anonymous said...

al-fatihah utk mak k.mun.. :(

Anonymous said...

kak moon.. im so touched.. baca entry yg dulu tu.. then paling kesian adik yg kecik tu br umur sethn.. nak nangis ni tp thn sbb ada org.. al-fatihah utk arwah mak k. moon..

kak Ngah said...

Al-fatihah..kita sbg anak hanya mampu mendoakan mereka, semoga mereka tenang Dan roh mereka dicucuri rahmat oleh Allah... U must be really strong kan?

MAMALOVEYOU said...

berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul kan....:( take care and al-fatihah buat your mom....

Muffy said...

mmg sedih tiada ibu lebih2 lagi sejak kecil lagi. i lost mine in 2010..sedih tak terkira tapi bila fikir bila ada yg sempat bersama ibunya selama 10th saja,rasa bersyukur sebab dpt bersama Mak selama 38th years..buat Moon...Allah akan memberi balasan baik utk Moon dan keluarga for being a good daughter, wife and mother kay...