Friday, January 27, 2012

Update Norma - Bedsore

After 1 year terbaring je ...recently Norma ngadu sakit tang pinggul dia . Everytime Talib angkat dia pasti dia mengerang kesakitan . Norma is at our house right now and last nite Moon tanya dia .

Norma skrg sakit kat punggong Norma level berapa ...5 utk paling sakit n 1 utk paling tak sakit

then dia angkat tangan dia n tunjuk nomb 4 ...oloooo sian sangat ...

Norma nak akak gosok tak ...

dia geleng kepala n terus tutup mata ....sian sgt tgk dia . Hari tew nampak sangat segar but this 2 - 3 weeks dia nampak sedikit lemah ..kalau tgk dia pun nampak cam dia tak bersemangat . If only kiter dapat tahu apa yg dia pikirkan ..

Lib risau la Norma nih dia cam tak mo buat apa . Tak bersemangat nak buat fisio ...suruh gerak2 pun tak mo ...nampak dia cam give up je ... :(

Smalam Talib suapkan dia bubur . Mama masakkan bubur special utk Norma . Norma makan dalam 4 mulut je ..then balance bubur blend masukkan ke tube kat perut dia .

Norma nanti ada bebudak tahfiz dtg umah n kita dengar dia org baca Al-Quran sama sama ya ...pastuh kita buat doa selamat sket alhamdulillah keadaan Norma makin bagus ...Rafiq pun sihat . ... Norma kena kuat tau ...kita org arrange nih semer utk Norma ... Pastuh Norma tahu tak Rafiq dah umor berapa ?

Dia angkat tangan n tunjuk nom 1 .

Ha ha pandai ...rafiq dah setahun . Akak dah tempah kek utk Rafiq nanti kita sambut bday Rafiq sama sama ek ...kita amik gamba sama sama ..makan sama sama ...Norma nak tak ?

Dia angguk kepala n senyum sket je ...she is so tired . Hope dia akan cargas kembali n dapat duduk atas kerusi cam gamba yg last time Moon post kat blog . Dia siap ley sembang walaupun berbisik ...ley senyum ley gelak sampai gegar2 bahu bila tgk TV and siap ley wat peace lagi ....


What is bedsore ?

Bila sesorang tew dah terlantar terlalu lama badan dia akan sakit2 n lebam sebab asek duduk baring je so tempat yg kena pressure tew lama lama akan sakit . Just google image bedsore ....hakak seram tgk ...but Norma tak der luka just merah2 .

titik merah tew adalah area yg selalu akan kena bedsore


Kiter kadang duduk sejam pun cam nak cramp kaki nih kan plak dia yg everyday duk cam tew

ini adalah stage2 bedsore ulcer .

Norma since balik ke umah dr hosp mmg nih la tilam dia yg ada timer bila dia kembang n kempis .

Hope Norma cepat sembuh ...n getting better n better . disini Moon share booklet yg ley dijadikan panduan bg mereka yg sedang menjaga org sakit . Sharing is carring ....baca kat SINI

6 comments:

AbbotCottage said...

Moon jgn patah semangat dalam meberi sokongan pada Norma ya, tiba-tiba rasa sedih mcm 8 bulan lepas tu datang semula dalam diri saya ni bila baca entry Moon kali ni. Sedih, kusut, sebak macam-macam lagi ada. Tapi kita doa ke hadrat Allah, Dia Maha Bijaksana. Kisses for Rafiq...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

norma kena kuat norma .. meh sesama doakan dia yer moon ;-)

maisarah sarah said...

semoga sis norma kembali sembuh seperti sedia kala.supaya dia dpt jaga rafiq sendiri.norma seorang yang kuat dan tabah.moga bro talib juga sentiasa kuat untuk isteri tercintanya.semoga semuanya dipermudahkan oleh Allah dan diberikan kesihatan yang lebih baik kepada sis norma.AMIN.

*rafiq sgt debab dan chomel.hehe

ratna said...

Kesiannya normah kena bedshore...normah, awak kuat semangat yer...saya selalu follow awak punya citer...

~suHaNa~ said...

abg ipar saya penah kena bedsore..memang azab..sian kat dia..smpai terpaksa amek kulit peha tampal kt belakang badan yg dh terjejas sbb bedsore tu..

akemi said...

YaAllah Ya tuhanku...ko berilah kekuatan pada hambaMu yang bernama Norma ini... dan Norma kena kuat tau..kuat untuk Rafiq..kuat untuk..ramai sayang dan doakan kesejahteraan Norma... we alwaz support u...chaiyok Norma..