Thursday, March 22, 2012

The Moon That Embrace The Sun

1st citer Korea yg classic ai berjaya habiskan hu hu tak sangka ok gaks citer nih . Patut la tgk kat KimchiDramas citer nih yg palilng top rupanya layan hahahhahah

ak dgr ke review ai mana tahu kots kots kowang tersangkuts kan hahahah...sebab ai pun tak tahu cam na ai pun vley tersangkut asal tgk episode 1 je skalik eh best la plop terus ke 2 3 and sampai 20 hahhahah ...citer nih baru je tamat siaran nya ....masa moon mula layan citer nih ada sampai episode 16 je tunggu jugak la tiap tiap minggu ...hahhahah sampai la episode 20 yg 3 hr lepas kots hahhaha syiokk





Title: 해를 품은 달 / The Moon That Embraces the Sun
Genre: Romance, Fantasy, Period
Episodes: 20 + 2 Special
Broadcast network: MBC
Broadcast period: 2012-Jan-04 to 2012-Mar-15
Synopsis
“The Moon Embracing The Sun” tells a love story between King Lee Hwon and a female shaman named Wol. Wol was born from a noble family and became the crown princess, but she was entrapped and faced execution. Finally, she lived as a shaman.


nih watak masa kecik ...yg tengah tew tuan puteri ...so kiri kanan tew anak menteri yg akan teman kan puteri and akan menjadi queen yg akan di jodohkan ngan abg tuan puteri ...that is the crown princess ...citer neh kecik2 dah pandai jatuh hati bagai ....cute

sejak kali pertama Crown Prince nampak Yeon U dia dah jatuh hati sangat sangat . Pada masa sama abg Yeon U adalah guru pada Prince ni and dia punya la handsome sampai tuan puteri pun jatuh hati punya la kaw kaw la siap admire n nak kawen ngan cikgu tew .

Ni la cikgu tew yg pantang masuk dalam kawasan istana ...semua pompuan terus tergila gilakan dia . Since ada 2 anak menteri maka bomoh istana di suruh tilik mana kan pompuan yg sesuai jadi permaisuri ...tp bomoh nih ada cerita di sebaliknya bgtau pompuan yg bukan heroin nih la pastut kawen ngan putera tew . Tp masalahnya putera tew suka kan Yeon U tew ...sebab Yeon U sangat cantek n cerdik ....so dia berkeras jugak agar di jodohkan ngan Yeon U ...so semer terpaksa la setuju kan

maka Yeon U pun kena la bersedia dia kena train la kan cam na nak jadi permaisuri .Tapi ada komplot yg tak mo dia jadi permaisuri ....maka Nenek pada putera raja nih telah arahkan bomoh istana agar bagi Yeon U nih mati ....bermula malam yg spell tuh di hantar ...bakal crown princess nih mula sakit misteri ..and dia di hantar balik ke pangkuan keluarga dia ,
crown prince nih punya la sedey giler masakan tak bakal isteri dia sakit n akan menemui ajal sedey giler la kan mamat neh . Yeon U terlalu sakit and sangat tenat . Bomoh istana pegi jumpa ayah Yeon U kata nya in order utk selamatkan Yeon U ...Yoen U kena mati ...so ayah dia bagi ubat n Yeon U pun mati la .....tp lepas Yeon U di kebumikan malam nya bomoh tew dtg korek balik kubur tew n kuarkan Yeon U ...rupanya Yeon U hanya mati seketika je atas pengaruh ubat . Tapi malangnya bila Yeon U sedar dia telah hilang ingatan . In order to protect Yeon U bomoh tew bawak dia lari ....

8 thn kemudian
Crown prince telah menjadi King and dia kawen ngan pompuan 1 lagi yg mana dia tak cinta langsung n dia tak pernah sentuh pun . Hati dia tetap pada Yeon U and nama Yeon U je la yg bermain kat bibir dia . King nih tak happy sebab terlalu ingat kan Yeon U walaupun dah 8 thn lama nya

Yeon U di bawak kembali ke kampung nya tapi dia kan hilang ingatan so dia tak tahu apa apa . Bomoh tew bg nama dia Wol and dia jugak adalah cam pawang ar cam tew .

takdir telah menemukan mereka masa raja nih tgh menyamar jd rakyat biasa n ronda kampung utk tgk kehidupan rakyat dia . Ntah cam na ley terserempak plak ngan Wol ni . Raja tew rasa wajah Wol sangat iras ngan Yeon U tapi Yeon U kan dah hati ...dia langsung tak tahu yg Yeon U masih hidup . Bomoh tew bawak Wol masuk istana sebagai anak muridnya ...tp secara tak langsung si Wol nih plak menjadi tangkal utk raja sebab raja nih asek sakit je kan
as if makin lama makin dia org rapat n Wol punya ingatan pun asek flash back je tp sebab dia ingat dia nih adalah bomoh kan n gifted so dia ingat dia duk nampak memori si raja nih la walhal tew memori dia sendiri ....
dalam masa yg sama abg pada raja niih pun dr kecik mmg duk suka kat Yeon U nih ....berebut la adik badik nih ke pompuam sorang neh ..

ikuti cerita nih utk tahu lebih lanjut ya ...konflik yg berlagu sehingga la mereka berdua bersatu kemballi ....1 bulan n 1 matahari

hu hu best ok citer nya slow sket la tp banyak morale value nya citer pasal kasih sayang n pengorbanan n banyak agi la ...best best

kalau nak tgk silakan ek ...tp kalau sapa pakai line UNIFI lagi best woooo laju je load nya

DRAMA CRAZY - THE MOON THAT EMBRACE THE SUN




5 comments:

wida said...

baca review sis ni..mcm nak tgk lah pulak.
hr tu ada tgk kat maadu..tp sbb cite cam zaman dolu kala..cam malas nak tgk..hehe

CT@mamaLuqmanTiara said...

alamekkkk......I dah try tngk awal2 tp xbaper nak mari larrr.....hmmmm.....

ila de cute said...

alamakkkkkkk....i dah nak terpengaruh... huhuhu i mmg suka cerita cerita macam ni

TomYaM bAsi said...

cerita ni best sangat2.. dier seimbang sedeh dengan lawak.. tapi tak suka matahari satu lagi mati...

IbuHannaSyahmi said...

Moon, salam kenal!

bakal nonton! now tgh ngadap Take Care of Us Captain..hero dia hemsemmmm owh!