Thursday, March 01, 2012

Update Norma - genap setahun

Hari nih genap setahun kami tahu pasal tumor di pangkal otak Norma ...masa nih jugaks segala persoalan pasal apa dia slalu kuar masuk wad start mengandung 7 bulan n mengapa dia semakin serius pas bersalin semer nya terjawab ngan penemuan tumor kat otak dia

Ramai tanya apa simptom nya ...acctually tak banyak sangat n ia berlaku ngan pantas .


Rafiq umor dalam seminggu ...masa nih Norma dah tak mampu bangun n duduk ..n tak mampu nak pegang baby dia apa tah lagi utk breastfeed kan Rafiq


Masa Norma mengandung 7 bulan dia dah start ngadu asek pening ....dia dah tak ley bawak kereta masa nih sebab dia kata jalan tew nampak beralun2 n dia tak ley nak agak pergerakkan kereta . Dia selalu penat n selalu baring sebab bila berdiri dia rasa nak pitam .

Doc suspect dia ada vertigo di mana keseimbangan dlm telinga ada masalah .

Lepas bersalin pada 21 Jan 2011 keadaan dia makin teruk . Dia langsung tak ley berdiri ...pening nya semakin teruk . Bila makan atau m inum dia akan muntah ngan banyak nya . Anak matanya lari n kadang2 lompat2 and percakapan n pertuturan dia menjadi perlahan .. simptom itu adalah jugak simptom vertigo .

Lepas sebulan berpantang Talib bawak Norma dtg sini ...and sebab dia ngadu terlalu pening n dia ketuk2 kepala dia sebab kesakitan yg amat sangat maka Mama n Talib bawak dia ke hosp . Selepas pemeriksaan baru la doc jumpa ada tumur kat otak dia . Masa tew cecair dalam kepala dia terlalu banyak sebab tew la dia tak mampu nak berdiri and at the same time tumor tew menekan saraf kaki dia .

Few operation di buat tp doc tak mampu nak kuarkan semua sebab akarnya terlalu dalam n kalau di teruskan akan membahaya kan Norma . Banyak jugak cobaan masa nih ...kesihatan norma naik turun kadang ok kadang tetiba jangkitan kuman kadang tetiba demam n banyak lagi . Tapi yg paling serius adalah masa luka bedah tew membengkak ...since dia tak der tempurung kepala maka senang kena jangkitan n jangkitan tew belah dalam .

 < pic removed >
then operate balik utk cuci cuci semer tew ...masa nih mmg teruk bengkak dia ...n banyak kali jugaks oksigen dalam badan nya sangat sikit ..



after few weeks baru luka tew sembuh ngan elok ...bayangkan bahagian ini di bukak n di tutup 5 kali ...and sampai sekarang bahagian itu tidak mempunyai tempurung kepala ..


Lepas balik umah keadaan dia semakin beransur pulih . Satu benda yg merisau kan masa dia nak balik is that mampukah kiter nak jaga dia sebaik hosp ...and mampukah Talib nak jaga norma ...semer kita duk pikir dari segi perubatan ...rawatan alternatif n ubat ubatan lain . Thats y masa tew ai try to buat collection ...hoping that sedikit sebanyak ia mampu membantu Talib dr segi nak beli susu nak beli pampers n etc .

Alhamdulillah many many thanks to all of u sedikit sebanyak sumbangan itu membantu . Moon tak tahu la cam na Talib nak survive kalau tanpa sumbangan tew semer .

Last nite Moon call Talib tanya cam na Norma ...Talib kata Norma cam tew je ...dia static n tak der sebarang peningkatan sangat . Dia nampak sangat lain . Last 2 week Norma balik ke Pontian n masa tew jugak dia kena masuk hosp sebab kahak dia terlalu banyak ....

Skrg Norma tak banyak sangat kasi respon ...n dia tak banyak bergerak . Kalau sebelum nih dia ley ngiring sendiri n banyak gerak2 tp skrg dia hanya baring terlentang cam tew

Risau la Lib kak ...Lib sembang ngan dia pun dia wat tak layan je ...biasa nak gaks dia respon kalau lenguh dia tukar2 ngiring ...tp nih dia cam mengelamun je ....

Yer ke Lib ...ke dia tak dengar Lib ckp apa kot

Dengar kak ...kadang Lib ckp dia ok ...lately nih dia cam tak kasik respon sangat ... ( bunyi sora Talib cam frust je )

Lib try bagi dia mkn keladi tikus yg akak beli tew ..kiter cuba je la ramai org kata bagus ...kiter cuba la ek Lib ...kuat kan semangat n jgn putus asa ...Lib kena banyak sabar ...kesian Norma kiter tak tahu cam na sakit nya dia tew

Yer ar Kak kadang Lib pun ....( mengeluh panjang ) tak tahu nak ckp cam na ...Lib susah hati tgk Norma cam nih ...ngan Lib pun ada banyak benda nak pikir ..pikir kije Lib ...Pikir Norma pikir anak Lib , Rafiq .....kadang banyak benda benda lain yg buat Lib sedey n kecewa . Tapi Lib tak kesah la tew semua janji Lib dapat jaga Norma sebab apa yg Lib buat nih adalah utk kebaikan Norma jugak tak kesah la apa org nak kata .


Aduuuuu ai pun tak tahu cam na nak ckp kecuali bg dia nasihat ...i know kadang ada satu masa kiter akan ada masa di mana kiter akan rasa down rasa frust rasa sedey and Moon rasa Talib di dalam keadaan tew skrg nih . Jrg nak dgr dia ckp cam nih tp maybe bila Norma cam tew misti dia sebagai suami misti dia sedey sangat ..plus ngan masalah masalah lain ...sian nya dia . Tapi tew la dia nih jrang cerita sangat kadang apa apa pun dia cam kaver2 je ckp ...tanya apa masalah pun kadang susah dia nak citer 100% ...tak pa la Lib ..banyakkan bersabar ya . Jaga keluarga Lib baik baik .

Sutan ...nanti awak call Talib tau ...ckp ngan dia . Saya rasa he need someone to talk to la ...

Sutan pun nampak sangat wisau kan Talib n Norma ....and benda yg slalu dia tanya adalah ...hang ada duit tak Lib ....hang cam na hang sihat tak ....kadang org lupa nak tanya benda2 nih ...sebab ai rasa bila jaga org sakit ...org tew la yg kena sihat mental n fizikalnya ...dia kena double n triple strong utk org yg dia jaga ...

Norma ...jgn putus asa ...ingat ramai yg sayang kan Norma . Eventho ari tew kami cam happy ( norma after 9 months ) sebab dia mampu duduk mampu gelak mampu gerak tangan n kaki n even berdiri ngan bantuan Talib but itu tak lama ...ngan tiba tiba je kesihatan dia menurun balik :(

BUt Lib please know this ...u n mak dah buat yg terbaek n dalam masa setahun nih kowang dah jaga dia sebaik mungkin n kowang jugaks la menjadi tulang belakang Norma n kami semer akan support Lib sebaik mungkin . ...so please be strong

Norma n Rafiq ke Lake Garden
gamba masa Raya 2011 n Rafiq's 1st birthday

Its been a very very though year but we manage to melaluinya kan ..insyaallah kiter akan mampu laku kan nya lagi ..



n ai sangat sedey mengenangkan next week gonna be their 2nd anniversary .....



Read More about Norma






17 comments:

Anonymous said...

smoga norma cepat sembuh..

Sari Yusa Ibrahim said...

Semoga kebahagiaan akan menjelma kembali

Zurina Hj.Zainal said...

semoga husband norma tabah menjaga isteri dan anak yg masih kecil....insyaallah....

Cikja said...

salam moon,
lama ikut citer norma nie..
kadang2 saya tumpang semangat talib & moon sekeluarga sebab mak saya pun disahkan kanser tahun lepas.

Saya doakan norma akan sembuh & dipermudahkan segala urusan. amin.

amiey lee said...

semoga norma segera sembuh ..Ya Allah permudahkan la urusan mereka di dunia ini..beratkan la iman mereka tuk menempuh dugaan aminnn

Anonymous said...

Please be strong norma.....ur husband n son need u....

nabila azmi said...

sebab bace entry ni=(..

semoga norma makin kuat..n hubby makin strong...

insyaallh...

anak norma mmg sgt333 comel...

Ya Allah..Kau permudahkan la kehidupan mereka ya Allah...aminnn

Ammyzyliyana said...

Owh.. Noma masih lemah..
Stay strong yea Noma..

Anonymous said...

salam...semoga norma cepat sembuh...amiin..

just nk kongsi ckit

mandikan norma dengar air yg telah di baca dengan surah al-fatihah 40 kali (lebih baik selepas solat fardu) n sapu kan pada kepala (setiap hari) ...insyaallah dengan izin NYA norma cepat sembuh...insyaallah..^_^

sekadar berkongsi ..

ak yuyunz said...

allahuakbar.. sedihnya moon.. :(

Zia said...

Salam... saya sentiasa mengikuti perkembangan Norma dan saya selalu doakan agar Allah mempermudahkan segala-galanya buat Norma, Talib serta keluarga.

Selalu sebak di dada dan bergenang air mata membaca kisah Norma & Talib.

Ya ALLAH yang Maha Esa, ringankanlah beban yang ditanggung oleh Talib serta keluarga dan sembuhkanlah Norma dari kesakitan yang ditanggungnya. Kembalikanlah kebahagian hidup kepada keluarga ini. Amin...

Angah said...

semoga ada sinar yang menanti di kemudian hari,yang pasti norma seorng yg kuat disamping semua org yang sayangkan dia...

honeyzz said...

Salam Kak Moon,

Dah try Sabah Snake Grass? My boss suggest ni..

More info: http://www.tindakmalaysia.com/showthread.php/2540-Sabah-Snake-Grass

Hope Norma pulih seperti 2 tahun lepas..and celebrate anniversary sama2.

Eera Shera said...

dah setahun kak moon sekeluarga berjuang kan..bese la kita manusia ada waktu tau penat, kadang tu mcm nk putus asa. mcm nak lari dari smua tu. tp kita tau kan, Allah menguji org yg Dia tau mmg kuat. mesti ada ganjaran yg Dia akan bg atas tiap kesabaran kita..yg pntg jgn putus asa. Allah tak suka mcm tu. Allah kan slalu ada ;)

Eera Shera said...

lupa nk ckp, tembamnye rafiq tu..hehe..hepi belated bday rafiq..bsr dah die

Huzaina Hashim said...

setahun dh berlau kan...semua Moon dan keluarga terus berjuang untuk Norma...semoga kebahagian akan menjadi milik Norma, Talib dan Rafiq satu hari nanti..insyallah..amin..

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Sahabat saya mempunyai adik yang juga melalui pengalaman sama seperti Norma, cuma penyakitnya barah darah. Doktor pun kata tiada harapan langsung sebab sudah stage 4. Penyakit itupun dikesan semasa dia dalam tempoh berpantang. Baby dia pun dia tak pegang langsung sebab tak larat. Waktu semua orang sudah berputus asa dan kain kapan pun sudah dibeli, sahabat saya tidak berputus asa. Dia jemput pakar psikologi ke rumah setiap hari untuk buat sesi terapi minda, adik beradik setiap hari mengimarahkan rumah dengan al-quran, buat schedule dengan doktor untuk kimoterapi, mak dan ayah berusaha carikan daun durian belanda, ubi keladi tikus dan macam2 ubat kampung. Alhamdulillah, akhirnya selepas berjuang selama setahun. Minggu lepas, sahabat membawa adiknya menunaikan umrah dalam keadaan sihat. Kita berusaha, sebab dalam setiap usaha itu ada ujian dan hikmahnya. Allah nak tengok sama ada kita mudah berputus asa atau tidak. Jangan berputus asa! Tetapi jika Allah tetap mengambil Norma maka kita redha dan anggapkan Norma itu lebih disayangi Allah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...