Tuesday, March 06, 2012

update Norma

Assalamualaikum all

6 Mac 2010 adalah hari bersejarah buat Norma n Talib sebab ini adalah tarikh dia org di ijab kabul . pic from wedding dia org ( last nite belek2 gamba nampak folder gamba kawen dia org ...and me being so tau fu fa cant help it ...i just burst into tears ....writing this entry is not an easy one . Ive stop so many time ..and i will try to finish it ya )

majlis pernikahan Norma n Talib at Pontian 6 mac 2010 ...she is so beutiful kan




6 Mac 2011 lagi sekali menjadi hari yg istimewa sebab kali ini sambutan anniversary di serikan lagi dengan kehadiran insan kecil yg amat istimewa iaitu Abd Rafiq . Miski pun ulangtahun pertama di sambut di HKL tapi both of em is very happy

6 Mac 2012 their 2nd anniversary ..also sambut kat hosp but in a different situation already sebab 6 Mac jugak kami dapat tahu benda yg amat memeritkan hati



5 mac 2012
Talib habis kije kol 11 pm ...sampai umah mak bgtau kahak norma sangat banyak and even seminggu yg lepas pun everyday Talib buat suction but yet keadaan Norma masih sama n dia nafas tercungap2 . So Talib decided utk bawak Norma ke emergency hosp .

Doc kata Norma kekurangan oksigen n phlegm dia terlalu banyak n sudah ada infection pada dia nyer lungs . At the same time doc also buat beberapa test sebab dia org pun nampak keadaan Norma sedikit tidak bagus .

6 Mac 2012

Nampak Talib msg bgtau Norma ada kat emergency ...so call dia n masa tew dia tak ckp banyak sangat n Moon pun nak ke Hosp Serdang utk appointment Sutan . Just checkup susulan utk operation dia last year tew .

Kat Hosp terima panggilan dr Mama . Dengar sora Mama cam baru lepas nanges . Tanya asal nih Ma ? terus dia cerita apa yg Talib sembang ngan dia

Munirah mama baru je lepas sembang ngan Talib ...sian dia . Dia nenges masa sembang ngan Mama ..nanti call la dia ek ...Mama susah hati nih .

Habis je Sutan nye check up semer terus kami ke HUKM laks utk tgk Norma . Masa tew duk pikir cam na la nak tgk Talilb nih apa nak ckp ngan dia ...ley ke tahan agar air mata nih tak jatuh . Sutan dah sembang panjang lebar ngan Talib sebelum ke hukm and apa yg kami dengar amat la menyedihkan .

Kami sampai sana nampak Norma terbaring je . Mata dia bukak luas2 and asek tgk kat siling . Dia gerakkan jari jemari dia main wayar headphone . Talib pasangkan alunan Al Quran pada Norma .

Assalamualaikum Norma ...akak ngan Abg datang nih ....Norrrmaaaaaaaa

No respond from her ...biasa kalau kiter panggil dia akan tgk kiter ...walaupun tak senyum dia still akan tgk kiter ngan mata dia . Tapi kali nih dia tak bg respon langsung

Akak cam tew la dia ..risau Lib . Dalam 2 3 minggu nih dia tak banyak kasi respond kadang ckp pun dia tak dengar . Kalau akak tgk kaki kiri dia pun dah tak gerak dah

Moon pegang kaki Norma ...n geletek kaki kanan nya ...dia bergerak maknanya dia geli . Then Moon geletek kaki kiri dia ...langsung tak gerak . Ya Allah ..


her cancerous tumor dah membesar balik but this time ia membesar ke atas ...nih gamba lama Norma .

skrg tumor tew sudah membesar naik ke atas ...cam arrow tew ..yg warna kelabu adalah tumor yg tak dapat di kuar kan . Hitam tew tumor yg berjaya di kuarkan . Yup its really big

Tomor tu adelah warne kelabu yang di atas tu..ruangan yg bulat tu adelah saiz tumor sebelum tu..dalam bulatan tu,yg color hitam tu adalah ruang kosong yg telah dibuang..doctor hanya dapat buang 80% sahaja..ruang 0 tu akan diisi dgn air @ darah beku..bende tu tak akan merbahaya kerana dia akan diserap kedalam badan...hanya masa sahaja..mengikut pengiraan, terima kasih...-dr.mutalib-

Skrg kepala Norma di penuhi air balik and ada darah jugak di sekitar tumor tew . Shan yg di pasang cam dah tak kuar kan liquid tew semer .

Skrg penglihatan Norma jugaks terjejas . Anak mata nya dah tak bertindak balas pada cahaya and kemungkinan besar dia pun tak beberapa dengar .

But kalau kita sentuh dia ...dia ley rasa .

Kaki kiri dia dah tak dapat gerak dah

Patut la skrg dia dah tak mengiring dah . Kalau tak sebelum nih kalau dia lengoh dia akan angkat kaki ...goyang2 kaki pastuh kadang tew siap bersila ...tp sejak 2 minggu nih dia langsung dah tak buat dah . Kalau Lib cakap ngan dia pun cam tak der respon dah .

Lib rasa Norma dah tak kenal dah la Lib nih sapa . Dia dah tak ingat Lib


Doc tanya apa keputusan Lib ...Lib tak tau nak kata apa ...lib betui2 tak tau

Sabaq la Lib ...hang tanya betui2 doc tew apa opsyen yg ada apa yg the best utk Norma . Andai kata amik choice A apa risk dia and berapa lama amik masa nak recover ...apa apa hang kena tanya doc and hang kena tawakal pada Allah .

Lib tak tau sama ada Norma mampu tahan itu semua lagi atau tak ...Abg tgk la dia skrg Lib rasa dia tak dapat tahan dah bang .

masa kat tempat mkn banyak yg dia sembang ...i just listen je la kan perbualan antara adik ngan abg . Kadang tak sanggup nak pandang muka dia ...sebab ai tkt ai yg sebak tak pasal pasal . Kiter nak bg budak tu kuat skalik nko dulu yg lembek apa kes ...be strong be strong .

Ntah cam na tetiba kuar hal Rafiq ....lagi la sedey dow ...cam na Rafiq tetiba kuar dr mulut Talib . Yer la ayah mana tak ingat anak kan .

Tak pa Lib kiter dah cuba yg terbaek kita mampu ...kita dah cuba create a beutiful memories for norma n Rafiq ...itu yg kiter buat sepanjang masa nih . Biar Rafiq tahu mama dia sayang kan dia ...kuat semangat cam na kuat nya mama dia fight utk semer nih . Kita amik gamba norma ngan Rafiq bukan utk suka suka pun there are reason dia . Bukan nak kata Norm akan pergi tinggalkan kita org what so ever sebab tew bukan kuasa kita nak ckp pasal tew semer but if she can make it syukur Alhamdulillah but kalau sebaliknya tew je yg ada memori utk Rafiq .


Rafiq please know this ...papa ngan mama Rafiq sangat sayang kan Rafiq tau


Moon nampak mata Talib dah berkaca ...terus Moon bangun gie tandas . Dangg menitik gaks air mata neh

habis makan we sent him back to the hosp ...cuaca pun mendung kelabu guruh berdentum2 hujan pun dah mulai turun

Abg ngan Akak letak lib kat depan tew je ..cepat balik nanti jam plak . Lib duk sini teman Norma ...besok Mak plak jaga sebab besok Lib kije petang ...

Nasib la dia tew kije tempat cam tew walaupun shift cam tew pun kampeni dia ley tolerate ngan Talib . Dia org pun aware ngan masalah Norma n dia org transfer Talib ke bahagian yg tak beberapa sibuk . But i know dia pun wisau kan ..wisaukan prestrasi kije dia buat skalik org dah tak mo mana nko cekau duit ermmmm tak pa la kiter pikir satu satu dulu

Kami tinggalkan HUKM ngan rasa yg tak best cam na cuaca cam tew la hati kita org ...tetiba terngiang2 kata kata Talib


Kak ..Norma tetap isteri Lib . Lib akan jaga dia

Lib please be strong ..smalam akak nak ckp ngan Lib tapi semer ayat tew cam di telan2 tak mampu akak nak ckp kat Lib . Miski pun Lib nih hanya adik ipar akak tapi akak anggap LIb cam adik akak sendiri . Sesungguhnya miski pun Lib ni masih muda tapi banyak benda yg yg org boleh belajar dr Lib ...akak tahu LIb takut nak dengar sesetengah perkataan but knowing that u might be reading this ...this is what i wanna say

Lib banyakkan solat hajat mohon pada Allah . Masa masa cam nih hanya Dia la tempat kiter mengadu . Pohon padanya lapangkan la hati ku ..mudahkan la urusan ku ..dan kuat kan aku utk cobaan ini dan jangan sekali kali rasa sayang n cinta ini pudar . Sesungguhnya Dia mendengar semua doa kita and apa yg bakal berlaku semua itu sudah tersurat and adalah yg terbaek utk kita .

Isteriku adalah sebaik baik perempuan yg pernah aku kenal . Aku ampun kan semua dosa nya aku halal kan makan minumnya dan sesungguhnya aku redha ...kurangkan la penderitaan nya ya Allah ...kerana aku amat kasihkan wanita ini .

Pokok mana takkan bergoyang di landa angin ...batu mana tak haus walaupun hanya ngan titisan air . Lambat laun mmg kiter akan lemah akan goyah but please find di setiap diri Lib mana kekuatan yg tinggal kumpulkan ya . Lib kena tahu Lib adalah insan yg kuat antara semua org sebab tew tuhan hantar ujian ini utk insan bernama Abd Mutalib n Noormawati . Kami semua akan sentiasa berada di sisi Lib .




thanks dear sebab send this comment . its really well writen ...Lib please read this ya

Tomato Cherry Oren
sekadar berkongsi pengalaman saya menjaga arwah emak terlantar sakit selama 2bulan (fully bedridden and tube feeding) saya telah mendapat nasihat dari seseorg yg arif, bahawa doa kite adalah yg terbaik buat pesakit...mendoakan agar dia pulih sediakala sedangkan keadaannye sgt uzur dan nazak..adalah sgt tidak berbaloi kerana yg terbaik adalah mendoakan agar Allah mengampunkan segala dosa2nya, memudahkan segala urusannya, dan kita redhakan segala yg telah Allah takdirkan yg terbaik buatnye... mmg saya agak marah dengan kenyataan itu kerana saya mahukan mak saya sehat kembali seperti biase, boleh berckp dan tersenyum bile kite bersembang dgnnye, tapi..hakikatnye mak dah terlalu nazak (kesakitannya hanya Allah yg tahu kerana dia dah tak mampu berkata2 dan respon dgn kite)...saya terpaksa merelakan dan dgn berat hati mendoakan, Ya Allah, sekiranya Kau ingin mengambil nyawanya, Kau ambillah dan janganlah Kau siksanya begini, kerana kami sekeluarga amat kasih terhadapnya... :(



58 comments:

AbbotCottage said...

Assalamualaikum,

Moon....
Tak ada kata yang boleh diungkapkan lagi...berilah dia semangat sepenuhnya buat Norma yang tersayang..
Hati tiba-tiba berdebar tengok entry you kali ni. Kita doakan yang terbaik buat Norma ya. Sampaikan salam sayang dari Abbot buat Norma. Berzikirlah, mohon Allah berikan laluan yang terbaik untuk Norma.

Eye_nee said...

Wamakaru wamakarallah ...kita merancang Allah juga merancang kan sis dan perancanganNYA adalah sebaik-baik perancangan...Moga Talib tabah dan redha dgn setiap ujian dan apa jua yg bakal mendatang..berat mata memandang tentu lebih berat lagi bebanan yg dipikul...usaha dan ikhtiar kamu sekeluarga telah kamu semua laksanakan dengan baik dan sempurna...kini hanya ALLAH sahaja yg akan menentukan segalanya...

Farhana said...

kak moon,
assalamualaikum,
im speechless. xtawu nk ckp ape. nk nanges je rase bc. wutever it is, be strong and doa byk2..:)

Anonymous said...

KAK MOON,

X terkata kali ni baca entry akak. Usaha n doa dah diusahakan dan dipanjatkan. Semoga ALLAH memberi hasil yg terbaik untuk NORMA tersayang..

AbbotCottage said...

Kita mintak izin copy gambar rafiq dan Norma utk blog kita ya Moon. Thanks.

linalucx said...

salam kak moon,

saya pun terkejut bila baca post akak tadi,ingatkan khabar gembira.banyakkan bersabar yer. akak kena terima dugaan ni dengan redha dan setiap ujian Allah S.W.T bagi ada hikmah nya.saya pun pernah alami pengalaman macam akak .masa dapat tau memang tak boleh terima.sebab setiap bulan pergi buat pemeriksaan.tapi kalau ketentuan Allah S.W.T kita tak boleh halang, cuma kita perlu berusaha dengan banyakkan berdoa dan jangan cepat putus asa.kalau akak melawat kak norma bacakan surah al-waqiah untuk dia untuk kurangkan kesakitan.

N.E.E.N.Y. said...

Assalamualaikum Moon,

Banyakkan bersabar dan redha dengan ketentuan Allah. Perancangan Allah sahajalah yang terbaik.

Insya Allah, apa jua yang sedang berlaku dan akan berlaku adalah yang terbaik buat kita semua.

Sampaikan salam kami semua kepada Talib dan seisi keluarga.

Semoga Allah merahmati anda semua.

Neeny

hajar fauzi said...

kak..

speechless.. doa hajar, semoga semuanya kembali seperti sediakala.. mata hajar yang memandang ni pun terasa berat, apatah lagi yang memikulnya.. Semoga Allah mendengar doa umatNya kali ini... to akak & family, be strong..

MayaMirra said...

assalam kak moon, sgt berdebar entry kali nie..sayu..sedih..tp still mendoakan smg Allah berikan keajaibanNya..Ya ALLAH..YA RAHMAN..YA RAHIM..

anna said...

Asslammualaikum..
sebak bace dis entry and sgt sgt risau even sy tak kenal norma and k.moon..
juz to syer, sy br kehilangan mak pada 21 feb 2012, strok and kanser ovari and d situation was same ngan norma.. kahak yg byk, sentiasa demam,kanser merebak ke hati dan saat2 akhir perut membesar sbb anggota dlm tak b'fungsi and finally mak kembali ke Rahmatullah.. kami redha..
jd, tuk k.moon sekeluarga, sy doakan agar norma kembali sihat dan beri norma semangat sbb semangat die yg akn melawan penyakit tu.. sentiasa dgrkn norma ayt2 suci Al-Quran dan klu blh dptkan air dr ustaz berpengalaman bg norma minum supaya aura air dr gelombang air dr ayt2 suci Al-Quran tu mengalir dlm bdn norma..

wida said...

sedihnya sy membaca..tapi sedih lagi keluarga norma yang melihat keadaan dia kan.

Sidratul Muntaha said...

semoga Allah berikan yang terbaik buat Norma.

AbbotCottage said...

Moon.............
Allahuakbar, kuatkanlah semangat hamba-hamba Mu yang semakin pudar setiap saat.
Talib......sabar....

A.I said...

Allahuakhbar -______-"

semoga norma akan kuat mcm sebelom ni. kowang pon kene kuat k..lelebih lagi talib.

Sofuriah Hashim said...

Salam Moon

Sayu je baca entry kali ni..apapun kita kena redha, tabah dan kuatkan semangat serta terus berdoa kpdnya..

nabila azmi said...

sebak nye bace entry ni...ya allah..kuatkanla norma n family...semoga terus tbh..

Anonymous said...

Kak..

Sedih ya amat june rs hari ni..
Ape2 pon june doakan yg terbaik utk norma sekeluarga.
Tawakal dan redha dgn semua takdir Ilahi..
Xtau nk ckp ape dh kak, bile tgk pic rafiq..
Bsr sgt ujian yg dia hadapi..
Ya Allah, kasihankan la anak kecil itu..

Intan and The Boys said...

semoga Norma dipulihkan kembali. Hanya doa dapat dikirimkan.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

allahuakbar .. allah maha besar .. dia tahu apa yg terbaik buat hambanya ... kita berserah dan doa byk2...

~ain said...

Semoga Allah ringankan kesakitan Norma.

Semoga Allah tabahkan hati Talib! Amin ...

Anonymous said...

Ya Allah...
sedih n sayu bile baca entry akk. Sy pulak yg riso..semoga diberi kekuatan utk akk sekeluarga. n moga Allah lindungi Norma dan diberi kekuatan dalam melawan tumor tu.. Ya Allah..kau sembuhkanlah insan yang bernama Normawati..

~fyza~

Sunah Sakura said...

sis...

sedihnya saya baca update terkini sis norma..moga sis sekeluarga diberi kekuatan untuk menempuhi ujian ni..mana2 pilihan Allah untuk sis norma, moga kita semua redha...Allah tahu mana yang terbaik kan...moga sis norma sembuh kembali untuk bersama keluarganya...ameen...

munna said...

Sedihnya baca entry ni.... munna doakan semoga Allah lindungi Norma dan berikan kekuatan buat suaminya... comelnya Rafiq

Hanie Honey said...

hya air mata kekuatan saya bc benda nie sumer kak.. saya juga turut simpati dgn keadaan Norma.. Semoga ada kekuatan keatas Norma.. Talib kn kuat bg kata2 semangat kat Norma yeerr...

"Ya Allah Ya TuhanKu, kau berilah kesihatan yg baik keatas Norma Ya Allah.... Kau pjgkanlah umurNya. "

Anonymous said...

memang sedih.. hanye mampu doa yg terbaik utk Norma. Semoga Talib lebih tabah..

Anonymous said...

kak moon. sofea hanya mampu doakan yang terbaik sahaja. kerana Allah jualah yang MAHA MENGETAHUI,MAHA PENYAYANG,MAHA PENGASIH...Ya Allah ampunkanlah Norma , permudahkanlah urusannya.buat Talib berdoalah..

hepifamily said...

SALAM...
sy selalu follow blog akak..mmg sy nak th kisah norma...saya terharu dengan ngan kisah nyer..kasih sayang seorang suami..susah nak dpt suami yang sanggup sebegitu..sbb diaorang bru kawin kan..ermmm ujian sume tu..sy tabik springg kat talib..kasih sayang norma n talib sungguh murni..ape2 pun bdoa la..kuat kan semngat..ape2 blaku norma tetap ade zuriat..curahkan kasih sayang sepenuhnya..sedih bila tatap wajah rafiq..

Miss Aja said...

bersabar ye kak moon, talib n all family. Sihat norma, sakit norma sbg org islam.. Allah ada..and Allah sayang dengan org yg sabar :)

F.A.R.A.H. deeb said...

One more thing (instead komen yg berguna tu) bacakan al-fatihah setiap masa sbb surah tu umpama air dan makanan bg dia, insyaallah.

Anonymous said...

Ya Allah..brt mata mmndang brt lg bahu yg memikul..x t'thn airmata ni mngalir..

l.e.e.a.a.n.w.o.n said...

Subhanallah..
Allah Maha Mengetahui..
Dia menguji hambaNya..kerana hanya Dia tahu di tahap mana kemampuan umatNya.
dan Dia Maha Mengasihani..
Ya, Allah Ya Tuhanku, berilah kekuatan kepada mereka untuk menghadapai ujianMu ini. Amin.

kkida @ 1001resepi said...

Salam Moon,
kkida sentiasa mengikuti perkembangan Norma melalui blog Moon ni...berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul...sebagai manusia, kita hanya mampu berusaha sebaik mungkin...Allah maha mengetahui...doakan yang terbaik buat Norma...kepada Talib, tabahkan hatimu bagi menghadapi saat ini...;(

Intan@mama Hadif & Hanif-Brunei said...

dah lama mengikuti blog moon ni.baru kali ni terasa nak komen.. sedih..terharu.. menangis baca entry ni :'(

Wanie said...

Salam,

Selama ini hanya membaca kisah Norma melalui blog ini.
Saya setuju dan sama pendapat dengan Saudari Tomato Cherry Oren. Pengalaman menjaga arwah Nenek sakit mengajar erti doa itu sendiri, setelah bertahun lamanya mendoakan nenek kembali sihat dan kuat, barulah sedar... lebih baik mendoakan beliau kemudahan dalam menempuh kehidupan disini dan disana, ampunkan dosa-dosanya untuk meringankan beban yang ditanggung dan semoga Allah berikan yang terbaik jika itu takdirnya.

Semoga Norma dan sekeluarga sabar dan redha dalam menempuh ujian ini. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dalam setiap kejadian. Amin.

Anonymous said...

salam kak moon,

sedih baca entry pasal norma, banyakkan berdoa dan tawakal. Tapi usaha juga segala yang termampu. saya ada baca satu blog milik kak fauziah samad (pelakon rumah kedai dulu) dan kat situ dia ada jual supplement yang boleh mengembalikan sitem imun dalam badan. Cuba kak moon check out blog di www.dapurkakjee.com, sebab kat situ saya pernah terbaca kes seorang gadis yang terkena kanser jugak dan sedang berubat sambil makan ubat2 ni.cuba la kak moon, harap ni dapat membantu, insya allah..

Miss Moon said...

Anon..norm mmg duk mkn tf yew since last year

puteri** said...

im speechless...
keluarga yang sempurna,
sgt kagum dgn ketabahan,
sgt kagum dgn kesetiaan keluarga, dan terutama suami norma,

Anonymous said...

assalam....dah setahun ikut perkembangan norma...rs mcm saudara sendiri...boleh saya melawat dia di hospital?

Lynn said...

Semoga ditabahkan setiap hati yang berada di sisi Norma....amin

syamimi omar said...

assalam,
kak moon selama ni sy jd silent reader je..tiap kali baca kisah kak norma n abg talib mesti menitis air mata.betapa sabar dan kuatnya mereka hadapi dugaan ini bersama. kalau diletakkan sy ditempat mereka ,belum pasti sy mampu hadapinya..sy doakan y terbaik buat kak norma..

Norliza Aminuddin said...

bersabar ye.. ujian hebat hanya untuk orang yang hebat.. semoga keadaan akan menjadi semakin baik.. amin.. salam sayang untuk norma & family..

Anonymous said...

Assalam Moon,
sy dari Brunei baru saja baca blog you ni dan kisah tentang Norma. Apa2 pun, teruskan usaha semoga Allah memberikan semua yg terbaik.

Penyakit kanser memang berleluasa skg, even in my family, ada berapa keluara dan kawan2 yg kena penyakit ni. Salah sorang is my sister in law punya father tapi skg dah completely sembuh. Dia kena kanser usus last year, after operate dia amalkan minum air daun durian belanda selain keladi tikus. I tak tau pulak if you know what durian belanda ni tapi kat Brunei memang byk dijual walaupun daun2 nya terpaksa dicari dulu.

My 2nd sister in law punya father pun kena kanser stage 4. Doktor dah ramalkan dia tak akan bertahan dan mungkin meninggal dunia bulan December lepas. Dia pun amalkan minum daun dan buah durian belanda. Selain doa2 dan bacaan Quran dari dulu. Dan Alhamdulilah sekarang bertambah sihat dan kembali bekerja semula.

The other sister tu, bapak dia memang dah ok dah. Dah tak de kanser tu dlm badan dia dan skg bertambuh gemuk pulak skg.

So Moon, try to look for this fruit dan pokok nya jugak. Daun2 nya direbus dan suruh Norma minum. Insya Allah dengan izin Allah, mudah-mudahan di permudahkan. Dan semoga usaha ni akan berhasil dan belum terlambat. Insya Allah.

Isma

Anonymous said...

Salam, akak pun memang x penah miss baca blog moon. Sebab nak tahu kisah norma ni. Hari ini memang sedih. Sedihkan Norma, dan teramatkan sedih lagi kat Rafiq tu. Membesar tanpa belaian ibunya (sekarang ni pun air mata akak dah berderai-derai ni teringatkan Rafiq tu)Anak akak juga lebih kurang seusia dengan Rafiq. Apapun Lib dan semuanya kena tabah dan teruskan berdoa dan berusaha. Dan buat Lib bersedia mental dan fizikal dengan apa-apa ketentuan darinya. Sesungguhnya Norma insan yang paling bertuah memiliki Lib. Seorang suami yang setia,tabah, pengasih dan penyayang. Semuga tuhan makbulkan doa-doa Lib dan sesiapa sahaja yang mendoakan Norma tu. Amin Amin.- Kak Rina.

Anonymous said...

Salam,

Kak Moon,

Bila bc bahagian akhir kak moon ttg komen tomato cherry oren, sy sgt setuju. Sy sendiri pernah berpengalaman menjaga arwah mak selama 22 hari di hospital, tak mampu bangun, xmkn, dan xminum, tp mampu berckp. Penyakit advance Ovarian Carcinoma. Sedih tgk arwah tak bersemangat, selalu paksa supaya dia berusaha utk gerakkn anggota tp seseorg nasihatkn sy, bacalah yasiin, mohonlah pd Allah, seandainya telah tiba saatnya, ambillah dia dgn cr yg terbaik kerana kami sekeluarga tidak mampu melihat dia trseksa.Bantulah dia memilih jalan terbaik dan kami redha dengannya. Insyaallah.

Anonymous said...

semoga tabah menghadapi ujian ini. setiap hamba Allah tidak akan terlepas sebarang ujian dariNya. semoga moon, talib sekeluarga tabah + kuat. insyaallah kami saudara seislam sama2 berdoa yg terbaik untuk kalian. kena terima qada' & qadar drNya.

Anonymous said...

9 bulan yang lalu adik perempuan saya berumur 20 tahun juga telah meninggal dunia kerana kanser saraf tunjang. Sgt azab melihat keadaan adik menanggung kesakitan selama 3 bulan. Sehingga saat akhir beliau masih menahan kesakitannya dengan morfin dan sehingga kaki mengerekot dan perut buncit dan pelbagai keaiban yg menguji keimanan.... Apa apa pun allah lebih sayangkannya. Kami hanya berdoa agar arwah bahagia di alam barzakh...

Anonymous said...

Assalamualaikum kak moon...semoga kalian tabah hadapi dugaan Allah. Kepada Talib, banyakkan berdoa kpd Allah, redha dgn setiap apa yg berlaku..

Pengalaman drp sy sendiri bersama arwah suami...Sbg isteri yg sedang mengandung 7 bln yg terpaksa menerima hakikat bhw arwah suami semakin kritikal dan tidak menunjukkan perubahan positif sejak Doc bgtau yg arwah suami kemungkinan dijangkiti kanser darah atau leukimia, tp sy tahu itu semua hanyalah anggapan doc sehinggala malam sebelum arwah dijemput pulang, mak saya telefon n suruh saya berdoa serta redha dgn keadaan suami n lepaskan die pergi. Pd mulanya, mmg sy mrh, kecil hati dgn nasihat mak, tp slps sy fikir blk kata2 mak, sy berdoa pdNya, mintak dipermudahkan segala and sy redha dgn apa yg berlaku pd kami dan jika sudah ajalnya, sy redha....jika itu yg terbaik utknya....esoknya pukul 10.15pagi. arwah dijemput pulang dalam keadaan yg sgt tenang, mukanya dalam senyum. Ye, sy redha...Jika itu sudah ajalnya...Please banyakkan berdoa..pohon Allah permudahkan segalanya. kerana Dia maha tahu apa yg terbaik utk hambaNya...

Eera Shera said...

selalu jugak terbaca @ terdengar org ckp mcm tomato cherry oren tu. bkn maknanya kita dah give up, juz kita tamau die menderita lebih teruk. kalau masih panjg umurnya, moga Allah bagi kesembuhan. kalau sudah tak ada jalan lg, tamat kan lah penderitaannya. kami redha ya Allah T_T

Hazey said...

Begitu sedih membaca update terbaru tentang Norma, dan juga comment / pengalaman dari semua pembaca ... berat mata memandang, lagi berat bahu yang memikul

Ya Allah, kau ampunilah dosa-dosa kami, sesungguhnya tunjukkanlah jalan yang terbaik buat kami semua, redhakanlah hidup kami, permudahkanlah segala urusan kami.. Ya Allah Ya Allah Ya Allah

TEFiN said...

Salam Kak Moon,

terkejut dengan perkembangan Norma. Tak dapat bayangkan keadaan rafiq camne. Terkelu saya pas bace entry akaka. hr ni br leh kasi comment. Kita sama doakan yg terbaik buat norma sekeluarga.

Kuatkan semangat kak moon.

Anonymous said...

Assalam,

Kak Moon, Eija slalu baca kisah Norma ni, masa di Makkah hari tu tak boleh slalu online, teringat jer kat Norma, hanya doa jer yg termampu minta diberi kesembuhan pada Norma di depan pintu Kaabah.

Smoga Norma tabah dan kuat dengan ujian ini. Ingatlah Allah menguji kita kerana Allah SAYANGKAN kita... Allah maha mengetahui apa yang terselindung disebalik ujian yang diberikan.

Kepada family Norma + Rafiq yang cute, kasih sayang anda amat kuat. Smoga Allah memberkati kalian semua didunia dan akhirat. Norma sangat beruntung mempunyai kalian...

syasya1411 said...

kak moon sedih baca entry akak kali nie...sama2 la kite berdoa dan memohon pada Allah yg apa yang paling terbaik utk norma...

Ira said...

salam kak moon.. sampaikan salam sy pd norma, talib n rafiq..
sy tak tau nak comment apa..sedih sgt ni..
sy doakan semoga segala urusan dipermudahkan..seandainya ada ruang kesembuhan utk norma..permudahkan lah..

mudahkanlah perjalanannya di dunia n akhirat..

semoga rafiq jadi anak yg soleh .. sy sedih bila kenangkan rafiq.. kanak2 sekecil dh lalui keperitan hidup mcmni.. moga rafiq selalu igtkan n sayangkan norma..

sy doakan sgt agar Allah ringankan beban talib sekeluarga.. Allah permudahkan urusan kalian..

mizcurrent said...

permudahkan laa perjalanan hidup keluarga ini.. Hanya engkau saja yang maha mengetahui..

MaMa ZaRa said...

harap norma sembuh sepeti sedia kala...

puteri mama said...

salam..kak moon,
akak da cuba bg kak norma minum monanie kak?? as one of usaha kan..selebihnya kita tawakal..
ayah sy yg kolestrol tggi n drh tggi kencing manis, minum monavie.dan alhamdullillah..sume under cntrol skrg..base dia buah je..

Mommy Gaban said...

Assalamualaikum Moon..

As salam... Dah lama saya tak komen..tapi saya membaca setiap entri Moon. Baca entri Moon ni teringat sangat2 kat arwah adik ipar.. (kita lebih kurang sbb adik ipar yg sakit tu kan?). Stage dia pun lebih kurang Norma jugak dulu, perkembangan dia pun lebih kurang. Cuma Norma bertahan lebih lama, dan arwah adik ipar saya pula masanya lebih singkat. :'((

Bila baca entri ni sedih pulak rasa hati, teringat kisah lama dan terbayang2 wajah arwah. Walaupun kami semua menafikan dan tak boleh nak terima gambaran dan nasihat doktor..tapi suara hati dan naluri telah memberi gambaran apa yg akan berlaku setelah arwah mula tak respon dgn sekeliling. Kita sayangkan dia...tapi dah tentu Allah lebih sayang kann... :'((

Serahkanlah semua pada Allah dan redhakanlah.. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya. Sekurang-kurangnya kita telah memberikan yg terbaik buat dia..walaupun dia tak respon, dia tau sejauh mana kita berjuang untuknya. Saya doakan Talib, Moon dan keluarga tabah.. Semua yang berlaku ada hikmahnya. *Hugs..

dELL | mrs.zaimi said...

aduh...berlinang air mata bace post ni..lg2 bile tgk gamba 1 family tu..rafiq lebih kurang baya anak saya..semoga norma cepat sembuh dan moon n family kuat dan tabah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...