Wednesday, June 26, 2013

Abg n adik

Ada few friend yg tgk album Fiya n Isk kat facebook . Ada jugaks yg tanya ..

moon cam na dia org nampak rapat je ...dia org tak gaduh ke


 hahahha bertuah la kalau tak gaduh . Dia org tew sama je cam bebudak n sibling yg lain . Ada masa ok ok la kan tp time berebut time gaduh ...gaduh tetap gaduh

But Isk lebih banyak mengalah . Mebi sebab alau dia marah adik dia lebeh lebeh ...mummy ngan daddy akan marah . Kadang dia pun cam geram ....asal plak Isk asek kena mengalah plak

Sebab mmg kita parents akan sentiasa cam ....ala mengalah la ngan adik ....awak tew kan dah besar . Dr kita kecik benda tew jugaks kita dengar dr parents kita kan ....and at the same time , abg ngan kakak kita geram je kat kita sebab asek asek kita je la yg dapat ....muahahhahahha

So kita lebey mengenali anak anak kita kan n kena tahu cam na nak bgtau dia supaya dia faham . Cam Isk tew lagi kita ckp cam tew , memula dia cam faham tp lama lama dia cam geram cam marah sebab asek asek mummy n daddy lebih kan adik .

So my MIL ckp la sebab dia tgk kan . Dia kata kalau abg duk main something n tetiba adik nak . n of koz la akan berebut punya ....dah berebut misti nanges punya kan . So kena marah adik sama ...so dedua kena marah instead of one je .

So Yaya kena tunggu abg siap main ...

So Abg pas siap kena share ngan adik ...take turn

Cam mak pak kita dulu dulu la kan ....bising sangat berebut terus mainan kena rampas ...padan muka terus 2 2 tak ley main ...ha berebut la lagi

So lama lama dia cam dah faham atau mebi skrg nih dah besar sket n ley tolerate . Tapi at the same time Moon slalu ckp kat Isk ....Isk ada adik pompuan sorang je . Kalau Isk tak jaga adik mcm mana ...kena la sayang adik ...kena ajar adik . Jgn buat benda tak elok sebab adik akan ikut apa abg buat ...kalau abg panjat dia pun akan panjat ...kalau abg jatuh takpa sebab kaki abg dah kuat ...tapi kalau adik jatuh mcm mana . So dia pun cam pikir kejap kan

Tapi kadang dia buat jugaks ...bila jatuh n nangis ...kadang geram gaks ......ha panjat la lagi hahhahaha ...tapi kadang ckp kat dia tew la ...mummy pesan tp abg tak dengar yaya tak dgr

Si adik nih pun satu kadang dia nampak mak pak dia lebeh kan dia sebab dia kecik dia ala naik tocang so ..kena marah jugaks ...bila salah marah tetap marah ...nasihat tetap nasihat n kalau dia buat baik puji tetap kena puji .......

so kalau dua dua salah dua dua kena marahhhhhhh .....ha gaduh la lagi . But Abg Isk nampak nya lebih tolerate sebab adik dia sgt suka nanges .........kadang tetiba dtg kat Moon ....nangesssssss bercucuran air mata . Bila tanya asal plak nanges nih .......


Abg tak nak kawan Yayaaaaaaaaaaaa ...Yaya nak kawan ngan Abg ....

pasal tew pun ley nangesssssss sungguh tau fu fa la kamu nih Yaya . Kadang si Abg nih pujuk jugaks ..kadang dia ala marah tp dia still pujuk adik .

 

 
 Mummy harap Abg Isk n Kakak Yaya akan jadi the best brother n sister utk adik nanti ...insyaallah .

Skrg nih time tido semer nak tido pelok mummy ...nak tido ngan baby ...alahai . Kalau kanan dah abg Isk ...kiri dah Yaya ....daddy kamu nak tido mana .......tetiba dedua jd manja


3 comments:

AzieFirdaus Kamarudin said...

sweet sgt dua beradik nih ;)

Irene Dahayu said...

suka tengok nak kak 2 orang ni...

mrs kayrul said...

sama la macam anak kayrul...dulu klu berebut mainan abang mesti kena marah dan suruh mengalah ngan...lama2 dia jadi macam pendendam la....

dah naik risau, bila adik dah besar sikit dan paham...klu berebut mainan jugak..dua2 kena marah...selalunya adik kena la mengalah...bila abang tido baru la adik dapat main

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...