Thursday, October 15, 2015

Ikan kering talang

ni adalah menu paling best di kala mulut rasa tak sedap...mulut rasa pahit n rasa payau. Masa tengah demam ke apa...yg nih jugak yg bukak selera nak makan hahahah

org lain kalau demam ke apa kemain jadi kurus sebab tak makan. Tapi akak kena makan jugak u olss kalau tak lagi sakit jadinya hahahah dasar perut sangat kan.

So last week kan macam tak sihat je kan...makan semua pun rasa tak sedap tapi kena makan jugak sebab kalau tak makan perut lapar n masuk angin. So kebetulan plak parcel sampai kat opis.

Bukak bukak ikan kering yg akak order dari Marliza di Sabah tuh. Mmg kena sangat la...terus rasa nak wat video cam fyn jamal dapat ikan bilis dulu dulu hahhaha ....rasa cam nak peluk2 plastik ikan kering.

Terus la goreng ikan kering

Ikan kering talang nih yg best nya adalah sebab dia isi. Dulu moon kalau balik penang misti nak jugak ikan kering talang. Kadang cari bahagian isi je.

Sekarang sebab boleh order je....mmg akak order je. Bayar n tup tup sampai barang kat opis hahahah. Plus yg Marliza jual mmg bahagian isi je RM 40 sekilo isi sahaja. Skrg mmg slalu beli udang kering ke...bilis ke...atau apa apa la mmg order ngan dia je. Senang sebab dah kenal kan n mmg tahu barang dia jual barang baik punyaaaaaaaa wink wink.


takyah pening2 nak masak apa....goreng je ikan kering talang nih ngan bawang n cili padi pastuh masa cedok tuh amik sker minyak tuh hahahhahaha. Tak kesah la org kata euuuw minyakkk....yg tuh la best dik oooi. Tapi jangan la cedok minyak buat lauk plak. Nanti minyak tuh buang jugak.

mkn plak ngan nasik panas panas berasap tuh ....perggggg. Terus konpius, eh betul ke aku tgh tak sihat nih hahahhaha

My MIL plak suka buat rendang assam pakai ikan kering talang nih...kadang dia masak asam jawa...so ada rasa masam masam n masin sedap sangat....alamak sambil type sambil telan air liur.

Ikan kering talang ni walaupun dia dlm kategori ikan kering, tapi isi dia tebal n mcm moist je so tak la kering kontang kan.

Dulu pernah beli kat pasar malam sebab teringin punya pasal. Sekali nak hiris ngan pisau pun tak boleh sebab kering sangat. So kena sabarla rendam air dulu bagi lembut. Mmg pottong betul laaaaaaa.

Kalau dapat tang tulang2 tuh pun best. Buat gulai ikan kering letak kentang letak terong letak segala macam la........perggggggggggggg. My MIL buat the best gulai ikan kering in da world...memang dia akan buat seperiuk besar la.

ok la lapar terus....akak nak gie makan la.

5 comments:

PeRdU cINta said...

Fuh...berasap..lauk ni je pun dah cukup..

Jan@Afzan said...

sedapnya kak moon gorges...yummie.. bertambah2 nasi kalau mcm ni.. nanti Jan ada duit lebih sikit, jan nak beli lah. sekali dengan ikan bilis..udang kering..

Inani Hazwani said...

Pehhhh, feveret ni :D

iNNa said...

terus telioq jugak bace n3 nih surrpppp

juelee said...

kak moon nnt kirim skali kopok ikan kering, sedap oo rnaggup krup krap krukk krap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...