Wednesday, August 01, 2012

Bapak ku nak kawen lagi

Ada sorang adik nih email ke Moon tanya pendapat . Ayah dia dah menduda 2 thn n tetiba ayah dia panggil anak anak bgtau bapak nak kawen lagi ..dia sangat frust sebab dia org adik badik mmg jaga bapak dia org . So ai pun nak mintak pendapat u ols jugaks ...

' Kak Moon ...ayah Kak Moon pun kawen balik kan lepas mak Kak Moon meninggal kan ....cam na Kak Moon ley terima ya "

Dear Miss A ,

Secara jujur nya ...Kak Moon adik badik pun sama cam u  jugak , mmg tak ley terima . Bukan senang nak terima tambahan plak masa tew Arwah Mak baru je meninggal beberapa bulan .

Pada anak anak yg mostly dah besar n pandai pikir nih kan mmg misti kiter dah tanam dalam jiwa kita ...cinta n kasih sayang abah hanya pada Mak ...so bila Abah nak kawen lain ibarat Abah nih tak setia ...gatal nak kawen ...tak saba saba ...tak sayang anak anak ...cinta Abah pada mak dah ilang .. ha cam tew ...jujur ai kata ai mmg rasa cam tew ....sedey sangat . Kalau boleh tak nak kasik Abah kawen .

Tapi lama lama cam dah ley terima . DI hati anak anak tiada wanita yg mampu mengantikan tempat ibu sendiri kan ..tp janji Abah happy anak anak pun kena terima la seadanya walaupun pahit tapi kena la telan jugaks ....but ia mmg mkn masa

Hari tew Moon ada dengar kat Sinar masa tew Dr Haji Fadzilah Kamsah ada sebagai jemputan ...ada sorang nih bgtau masalah ayah dia nak kawen lagi .

Then DHFK kata ...seorang Ayah kalau nak kawen dia tak perlu meminta kebenaran dr anak anak sebab dia Ayah ..so selagi benda yg dia buat itu tidak melanggar ajaran Islam maka dia boleh kawin . Kalau anak anak tak setuju pun dia ley kawen . Tapi anak anak kena mintak kebenaran ibubapa kalau nak kawen kan

And i was like .......ermmm betul jugaks .....

Dr kata lagi ...Ayah kawen lagi bukan sebab Ayah tak sayang kat Arwah . Mmg fitrah seorang lelaki memerlukan seorang wanita di sisi nya . Tambah plak Ayah kan dah lama idup ngan Mak kan . So semer makan minum n pakai dia semer Mak uruskan ...so bila Mak pergi ...maka hidup Ayah jadi tunggang langgang n dia hilang arah tuju ...maka kalau anak anak sayang kan Ayah izinkan dia kawen . Janji sakit demam dia ada yg temankan n jaga kan . Sakit2 lenguh2 dia ada org picit kan . Sebab anak anak tak mungkin mampu buat begitu ..kalau jiwa Ayah sunyi mampu kah anak anak rawat luka tew mampu kah anak memenuhi rasa cinta n rindu itu .....

So mmg sangat benar kan .........bila usia dah lanjut nih dia org kawen not because sexual desire ke hapa dah . Tapi ada peneman hidup ........cuba u selalu berdua sekali pasangan u pergi agaknya cam na idup u . Yg pergi tetap pergi n yg idup nih tetap kena terus kan idup .  Kadang ada org dah berusia kawen kita nih mulut mmg very the Kak Nam kan ..........suka tau ckp bukan bukan ...dah tua tua gatal nak kawen . Tak baik ........dia kawen dia buat pahala yg kowang mengutuk dapat dosa plus yg kawen tew pun dapat pahala free free je .

So in my case jujur saya kata tak der wanita ley ganti tempat Mak . Walaupun skrg Abah dah ada penganti n ada anak anak lain tak apa . Sebab kami pun semer dah besar n ada keluarga sendiri ...n kita anak anak pun sama sama la doakan agar Allah panjang kan umur Abah dan isteri nya serta anak anaknya .

Tak pa la Abah tak spend banyak masa ngan kita org masa kita org membesar sebab apa yg berlaku dlm hidup nih pasti ada hikmahnya .....mebi masa nih u tak nampak but sooner or later lama lama u akan nampak n semer nya masuk akal . Asal kan Abah bahagia kami pun bahagia n kami pun tak harap kan apa apa dr Abah asalkan Abah gembira .



So Miss A ...terima la dengan hati yg terbuka kerana Ayah tak ada penganti nya .

sapa sapa ada pandangan atau ada pengalaman sendiri sila komen k ..moon tulis pun berdasarkan pendapat n pengalaman Moon sendiri .....peace

pstttt kalau bapak nak tambah cawangan plak cam na ...........wahhhh panas topiknya ,...nanti la kendian kendian la ya hahahahah


21 comments:

sue-ab said...

saya tak de pengalaman begini..tapi bagi saya ayah nak kawin lain rasanya tak de masalah pun..dia perlukan seorang teman..anak sebagai teman tak sama seperti teman seorang isteri..bg saya anak yang pentingkan diri sendiri aje yang menentang habis habisan ayahnya kawin lain..kalau sayangkan ayah kita..kita mesti jaga dan hormati perasaannya..

Lynda Che Lah said...

ye kak moon..wlupun sy tak hadapi tapi kene terima bahawa ayah kita tu keseorangan..pernah seorang teman tanya..klu mak dia nak kawen..dia nak bagi tak..sy ckp..izinkanlah..sbb kita taktau apa keperluan mak kita tu sbg wanita..kita anak-anak takkan faham pun perasaan ibu yang keseorangan ini..bukan sbb keperluan seks ke apa..just dia mau teman tidur..berbual lewat dinihari..teman yang sentiasa ada di sisi dia..anak2 akan ada life sendiri pun kan..bukan boleh selalu ngan parents..so..kena faham perasaan mereka dan redha..klu sy ditakdirkan pergi dulu nanti..sy akan pesan pada anak-anak untuk izinkan encik hubby sy a.k.a ayahanda mereka kawen lain..sbb sy tau bagaimana keadaannya berdua dan tetiba sensorang..encik hubby g kursus pun rasa kosong..apatah lagi bila dah xde kan..huhu..

amieda said...

org lelaki ni peneman mrk adalah perempuan.klu ayah nak kawin dan kita sbg anak2 tk kasik ayah kawin ngan alasan ayah tak sayang arwah mak lagi..satu soalan je nk tnye...anak2 ni leh ke bg kasih sayang mcm arwah mak bg pd ayah?blhke anak2 gurau senda ngan ayah?adakah masa anak2 ngan ayah?klu anak2 blh buat sume mende tu pd ayah..jwpnnye ada pd korang tp klu korang tk blh buat jwpnnye pun ada pd korang...

Anastasyea Aida said...

Memang tak salah kalau ayah kawin lagi. Itu hak dia. So sebagai anak², adalah lebih baiknya menunaikan hajat ayah dan mengembirakannya .. ^__^

www.anastasyea.com

NuR AySYah KhALilA said...

K Moon, sy pon ada pengalaman ayah kwen lain lps arwah mak meninggal..dan dia mmg xbgtau pon dgn kitaorg adik-beradik..tau2 dia call ckp nk bt tahlil utk arwah mak tp rupanya tu adalah mjlis kawen dia..sy sedih sgt ms tuh..mmg rs down giler..pastu nasib kteorg plak dpt mak tiri yg x suka dgn ank2 ayah..lg la sedih..sy penah kena halau ms hari raya sbb katanya sy menyusahkan..(FYI, ms tuh sy msih bujang)huhuhu...tp lama2 sy mcm pasrah & redha jer..jnji ayh bahagia w/pon kita ank2 nih mkn hati..- norma

NuR AySYah KhALilA said...

K Moon, sy penah berada dlm situasi mcm nih bila ayh sy kawen lg skali beberapa bln lps arwah mak meninggal..dan dia xder pon mntk or ckp ngn kteorg adik beradik yg dia nk kawen lg skali..tau2 dia call suh blik kg sbb nk bt tahlil arwah mak tp rupanya tu majlis kawen dia..sedih giler ms tuh..dan rezeki kteorg plak dpt mak tiri yg x sukakan kteorg..sy sndiri penah kena halau ms hr raya sbb katanya sy nih menyusahkan (sy bujang lg ms tuh & xde tmpt lain nk pegi)..tp lama2 sy pasrah & redha je dgn keadaan ni, sy jrg sgt blik kg..sthun 2 kali jer..xpe la, jnji ayh bhgia & ada teman..cukup utk sy...

Makbed said...

betul sgt point-point itu...

fiLfiL said...

fil stuju. fil pernah mngalami nya. masa arwah mak mula2 meninggal, kesian kat ayah sampai demam2 dia jaga kitorang, lagi2 time tuh kitorang sume kecik2 lagi. dia perlu kan peneman nak tolong dia jaga anak2 dia dan jaga dia bila dah tua nnti. msa mula2 tuh ayah cakap dgn kitorang ayah nak kawin, alhamdullilah kitorang semua setuju je lagi2 time tuh kitorang masih kcik lagi, mana tau apa2 sangat. hihi

ashamami said...

Tak pe...biarkan ayah kawen untuk kebahagiaan ayah. Ayah pun kan dah tua...biarlah dihujung2 usianya dihabiskan dlm suasana kegembiraan. Ayah kakwen lain tak bermakna ayah dah lupa terus arwah ibu. Kesian kat ayah kita...tengah2 malam kalau haus...sape nak bancuhkan kopi untuk ayah...sbb kita kan time tu nak bancuh kopi untuk hubby kita...so ayah berhak dapat kebahagian tu sebagaimana kita pun nak kan yang sama.

Abil Fikri Ahmad said...

Salam Ramadhan cik Moon oii....nak komen berkaitan pendapat n perasaan, semua dah di komen seperti kawan2 di atas...Mengikut hukum syarak pula, sekiranya ayah nak kawin lagi n pasangan ayah tu nampaknya tidak mendatangkan kemudaratan,maka anak2 ni tidak boleh menghalang bah kan wajib membantu mengeluarkan belanja kawin ayahnya....syarat, ayah kawin satu jea la selepas ketiadaan isteri tadi...Tu pendapat saya ler..

Nieda said...

ndapat akak, kalau ayah yg kematian suami mesti kahwin. Bila hidup sendiri susah makan minum , pakai dia.Anak2 jauh tak sama kalau ada isteri yg uruskan.Bagi yang nak kawinlah, ada juga lelaki yang tak kahwin lepas isterinya meninggal.

mannira said...

Moon..for me biarla dia nak kawen..even kalau i yg meninggal pun x dela..nak pesan kat laki i..jgn kawen lain..nanti i jadi antu..dah tu..fitrah dia kan..kawen la..moga dpt yg baru tu menjadi ibu terbaik untuk anak2 kita..tapi kalau tgh2 idup ni nak tambah laghi..haa..nak mkn lesung batu bolehla..peace...:)

che'pi said...

saya sokong ayah... hehehe.. ok siyess balik... erm... Adam dan Hawa dicipta untuk saling melengkapi... betul kata kak moon.. bukan x sayang kat arwah.. tapi anak anak boleh ke jaga ayah seperti seorg isteri jaga suami... tentunya tak..

amaniammar said...

salam sis

cm my xperience..walau cerai hidup ..tp perkahwinan my dad cm diberitahu 2-3 hari before dia nak kawin...honestly kami dua beradik mmg shocked giler..can't be accepted..lelama boleh terima..lg baik dia berteman..sedangkan dia x selesa dduk dgn ank..at least ada yg tgk dia sakit n susah..FYI, my stepmother yg jg ank2 sy..cm sy susah nk adapt dia 100% as a mother psl beza usia dia dgn sy jarak less than 10years...
mgkin sikap dia ad yg sy x suka..cm ayh sy ckp cukup sekadar hormat 'dia' as penjaga ank sahaja...
(lg plak my perjalanan hidup dihiasi dgn sebilangan family TIRI..cm hy masa tentukan keserasian itu..)
doa sy smg kehidupan ayh lebih baik...

sekian

HAIREPOTTER said...

Saya ada pengalaman ini. Saya tiada masalah membenarkan ayah berkahwin lagi setelah 4 tahun mak tiada. Adik-beradik yang lain menentang dengan mengatakan tidak patut begitu begini. Tapi saya nasihatkan adik saya, dan saya nasihatkan kepada yang berkenaan, ayah berkahwim lagi bukan kerana dia gatal/ tidak sayang/ lupa pada emak. Fitrah benda yang hidup memerlukan pasangan. Sedangkan binatang memerlukan pasangan apatah lagi seorang manusia yang ada hati dan perasaan. Benar, anak-anak boleh menjaga ayah, tetapi setakat mana yang kita boleh? Tanya diri sendiri dan jawab dengan jujur. Sebagai anak, letakkan garis panduan/ciri mak baru yang anak boleh terima supaya kehidupan baru ayah dpt diterima bersama kelak.

Liza Mohammad Jali said...

Salam Miss A. pd saya kalu ayah tue nak kawen smula kita kena support dia sbb dia perlukan teman hidup. Sama mcm moon ckp slama nie dia dgn mak kite tp bila mak xde, what's gonna happen to him? dia akan kesunyian walaupun kita tinggal bersama2 dgn dia. Dia masih sunyikan seorang teman. Boleh ke anak2 layan dia setiap masa? u pon akan ada family sndiri kan so mmg xde masa nak bersama dgn dia the whole 24 hours. He deeply need some1 to be with. Different case kalu ayah yg pergi dulu. Mcm I, abah i dah 4 tahun pergi tp ibu i masih sendiri. Kite owang pempuan nie actually mmg kuat zahir & batin. Maksud i kita nie tersangat tough dlm sume hal. Kalu x takkan la kita leh jaga suami n anak2 kalu sakit, kemas umah, g keje, g pasau n so many thing we did sometimes with no hands from our husband. Kita sakit pon masih leh wat sume kije. Btol x i ckp? Org jantan nie lain..nmpak je kuat tp manje kememe ekceli. Kalu dorg sakit, kita wat sume nyer utk dia even sometimes we did bathing him. kan..kan..kan...merengek tue usah cite la sometimes kalah anak2 sakit. So biakan je la dia nak ada pasangan smula. Kurang sket tugas u nak jaga dia, bukan i ckp ayah u tue bebanan bg u tp kita pon ada kije kan..so..think of dat! PEACE...NO WAR!

genny da bomb said...

mak aiii tajukkkk...kikikikiki..panas2 nihh

cik dah faridah said...

salam kak moon..

sy pun ada pengalaman ni..ayah kawen lain.sebelum kawen baru ayah selalu jatuh sakit..yela duduk sorang2 makan sendiri..baru 3 bln arwah ma xde ayah mintak izin nak kawen ngan kami.mula2 cam tak bleh terima..tapi takdela cakap tak boleh..redha jela..tapi bila difikirkan balik..kesian ayah takde tmpt nak bercerita..anak2 semua dok jauh..tak sama anak yang jaga..tetap terbatas..org laki kan mesti ada secret2 nak kongsi..takkan nak kongsi ngan anak..anak plk mesti dah ada suami/isteri..jadi penyelesaiannya..ayah kawen jgk...sekurang2nya bila anak jauh dimata ayah...sakit pening ayah masih ada yang menjaganya...skg dah 6 thn bermak tirikan...tp alhamdulillah...semua baik2 ajer..makan minum ayah terjaga....

Acik Mano said...

MMg le masa mula2 bapak kawin dulu rasa macam tak puas hati je.. lama2 timbul plak rasa kasih pada ibu tiri.. nak kahwin itu hak bapa.. kesian gak dia tak berteman, walaupun anak2 ada .. bila sendidi dah berumah tangga baru paham.. so elok lah bapak kahwin tu

chilun @ cik pau @ bibimie said...

hi moon
rasa nak komen plak. ritu mak ada ckp nak kawen. mungkin dah jumpa pasangan yang sesuwai... i tak kisah. kawen pun bagus at least tak kesorangan dan sakit pening ada orang jaga. 3 beradik lagi menentang habis2an. kalau laa rajin balik jenguk mak tak per laa jugak buat teman orang tua tu. tanggapan derang, bapak baru nih nak bolot harta. mmg tak banyak cuma ada rumah 2 biji jerk. yang i tau encik itu ada ladang sawit dsb. anak2nya yang ber5 dah setuju siap dah jumpa mak bagai. tup2 dalam satu perbualan telefon, tadek angin tadek ribut hubungan tu terputus hanya di sebabkan lain2 bendera. sorang hijau sorang biru. so... tak jadi kawen... the end.

din said...

kalau bakal mak tiri tu umur 20an cmna n bpak umur 60an?bleh trima x? musykil plak jdinya, ni nk pneman ke nak pmuas ni?haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...