Thursday, November 12, 2009

cara nak suh anak melabur di toilet


mari la bersama sama train si manja anda ( auww manja ke ) untk melakukan kerja kerja uk uk di tandas . Just wanna share ...

I trained Isk utk ke tandas masa dia 2 thn lebey ..memula tew ikut mood gaks kadang nak uk uk dalam diapers ...kadang nak ke tandas ...punya la mummy dia nih kelentong konon nanti bontut gatal ...kuar kudis semer sebab najis tew kotor ...tapi lakonan anda hendak la meyakin kan kay ...
hi hi sowi Isk mummy kasik auntie auntie tgk isk ...tapi mummy cover part tew .... Dont kutuk ai kay sebab amik gambar dia yg nih ..this is his 1st toilet train . Misti la ai nak rekod kan akakkakakakak . Kalau tak der tak ley la kowang tgk gambar nih .
see...he's enjoying it ...dlm masa yg sama sila la manis kan mulut anda ...kasik up sket . Puji la dia bagus dah terrer ...dah besar dah pandai n menggunung la pujian so that he knows that dia dah achieve something . Jgn umpan ngan toys plak ...kalau abg berak kat tandas mummy kasik toys ...fengsan nko . Buat seminggu dia berak 15 kali jenuh nak beli adiah ...no no no ...

mmg payah sket memula ...kadang ikut mood dia . Jgn terlalu memaksa ..kalau dia tak nak kasik peluang lagi utk dia but make him understand that kalau nak melabur , toilet is the place . Kalau anak still pakai diaper , kalau nampak cam dia meneran ...so jgn la kiter pun cam " aaaa berak la dolu dalam diaper nanti mummy basuh " ...bila nampak je muke dia dah merah padam ...tew n ada tanda tanda output mau kuar ...cepat2 bawak dia ke tandas ...bukak diaper n letak dia atas toilet bowl ...and ask him to do his bussiness there .
belikan toilet seat yg lawo lawo sket .U can get this sponge toilet seat for kids below RM 20 kat JJ and it fits all toilet bowl ..melainkan toilet bowl anda adalah jenis custom made ekekekek. Ask ur kids to choose his/her own toilet seat ...atleast dia teruja sket nak pakai ...kan...
Bila dah besar sket ley tukar ke yg jenis plastik nih je ...easy to clean . Now when ever dia nak uk uk dia ke tandas amik seat nih n letak n terus melaku kan urusan nye ...tapi basuh still moon yg basuhkan sebab cam tak caya je dia basuh sendiri ...but at the same time moon ajar juga dia ..

tapi yg failnya kalau boys bila pakai seater nih dia kena tekan ehem ehem ke bawah kalau tak memancut keluar bowl . u know what i mean ...ai segan la nak detail sebab ada budak laki gaks baca kan kan kan ...

so selamat mencuba ya u olsss....kesimpulan nya cuba dan cuba lagi . Teach them ...so that ia akan memudahkan kerja anda n menyelamatkan poket anda .

Moon tak prefer potty sebab mak tak koser la nak angkut nak buang dalam toilet then nak cuci lagi ...ayorsssss ...banyak kije kan .

so selamat mencubaaaaaaaaa

ha satu pesanan ....jgn biar anak anda sorang2 lama lama dalam tandas sebab kadang ini ley berlaku
yer anakanda kuw telah secara kreatif masukkan kepala dalam tew n tak ley wat kuar . Asal nya mandi ...mandi pun lama kan ...skalik dia nangeh ....dahi dah merah kesan usaha nak kuarkan seat tew ...adoiiiii apa kes nih isk ...so apa lagi terus shampookan kepala dia kasik licin n tariks nasib ley wat kuar ..kalau tak kena gergaji ar hahahahhahahah . Selepas kejadian tew dia serik ....mummy dia sempat lagi sebelum rescue mission snap dolu gambar sekeping akakkakaka ....meh gelak . Nanti nko besar mummy tunjuk gambo neh hahahhahaha ....kenangan kayyyyyyyy

25 comments:

Lenny said...

anak aku tak nak duduk atas toilet seat kalau kat umah.. dier nak bertenggek bley? tapi kalau kat school teacher suh dok kat potty tuh nak ler plak...

Ena said...

Salam..

Waaa.. bajar gune mangkuk tu yehh.. sib bek anak sy dah pandai guna yg cangkung or duduk.. lau x..sekso mak nie ahh.. ehehe..

aznitaz said...

hi salam kenal.

citer pasal toilet train ni mmg sy minat. my son 4 yrs ol stil pakai diapers. ada ajar sikit2 tp tula kat nursery still pkai,weken jer leh train. nex year nk masuk kindy cam ner ekk?? pening...

fazilzura said...

ohhh gitu yek .. xpenah lg beli benda alah tuk toilet tu huhuhu

but penah sekali time akil nk berak , terus daku bwk g jamban .. heheheh tp dia dok pegang kite.. haruuu

mannira said...

moon...org tak pakaikan pun potty seat tu...sebab danis kan besar..so peha + punggong dia boleh menampung lobang yg sedia ada...ha..ha...

aLoNg@Na said...

kakmoon..sy slu ke blog akak,sgt suka gbr2 yg akak amik..cntik..akak jg xkedekut ilmu..

ni lg stu ilmu yg bleh dikongsi..nti danish dh besar akan dipraktikkan..hehe

kak,saya nk tyer..cmner klu nk terangkan warna dlm gbr2 yg kita amik?..adjust kt adobe or mmg dr kamera..sy juga gna dslr jugak,tp sony alfa a300 jer...

Miss Moon said...

along , boley betul kan kan photoshop . nanti akak wat tuturial on how to adjust the level ...

Miss Moon said...

mannira , ha kalau anak dah pandai balance kan diri n tak terjerlus tak yah pakai kan akakkaka . Isk skrg nih pun kadang pakai kadang tak pakai . Tapi kalau gie toilet kat alamanda yg besar tew mmg dia mintak pegang sebab ari tew pernah bontut dia kena air dalam tew hahhahahah hilang kawalan akakkakaka

Miss Moon said...

Ena , betul kena ajar pakai 2 2 sebab nanti senang kat mana mana pun bisa melabur ngan hati yang tenangs ekekekekek

aLoNg@Na said...

thanx lot kak..cyberphoto also our 1st choice klu nk wat 1st outdoor shooting for danish nanti...sgt cantik n menarik...

anak2 akak comel..suka

Bibu said...

adeh ini la kalo men lama2 rupenya de 'keje' de buat wakakakaka...simpan moon simpan gambo ni kaaaah

Miss Moon said...

the reason y i need to train him is that nak kasi senang sket kat nerseri . somr nurseri kalau boleh nak kanak kanak yg di hantaar potty train

Willie a.k.a Reptoz said...

Kiutnyer.

shiemz said...

Owh..begitulah yek... harus sy terjah JJ pasni.. ank membeli yg kalerful n cartoon2 sket kasik dier berminat nak berak.. heheh

nasz said...

santek la toilet tu, sweet kaler nye. patot la isk spai nak buat rantai sarung kat kepala. haahaha, adoi, penat mak gelak

genny da bomb said...

hihihi comel je isk potty train..hehhee..saya tak beli pun mende tu huhu...terus ajar cangkung sambil pegang n menghidu segala bauan yang ada hihi..

yang duduk pun dah pandai dh skang..dh tak payah pegang2 dah..tapi kalo kat alamanda tu mmg kene pegang aa moon hahaha..nuqman pun diluar kawalan kakakakka

Nur Syafawati said...

kreatif nyer la anak kamo moon..kahhhh..x leh tahan tgk gambo last tu...agak2 nyer dia ingat menda tu mcm topi kot eh..leh sarung kat paler???hehhee..mcm2 anak2 ni kan..ape2 pun tahniah buat isk..syafa pun tgh nak train dina berak dlm toilet..kencing dah pandai..tapi buang air besar ni payah skit..heheh

ibu 2AZ said...

aiman pun i buat camni..mmg oklah..lega tgk die leh g toilet skang..hehe..

comei jer isk tgh duk gitu hehe

Anonymous said...

salam kak moon...
kak moon asal tganu kt daerah mn?

Miss Moon said...

cik anon .

akak dari kuala terengganu

Miss Moon said...

sya , pasnih kena beli toilet seat yg comey comey cam tew la ...misti tetiap hari mau ka tandas ekekkekeke

++eden|essey++ said...

kak nnti ja nk try kt anak lah...slalu nmpk die teran smpai muke merah..mase teran tuh leh la kot cpt2 g toilet...tp kene beli toilet train yg colourful sket la yea..hihihi..yg kt jusco bhg baby tuh plain je wane nya...hahaha

- surialiving - said...

haha... suka entry ni sb related sgt..coz baru2 ni ajar irfan mende yg sama... no more diapers at home cam bjaya jer,
but time nak uk uk.. asyik false alarm jer... maybe he's not feeling comfortable tu uk uk kat toilet bowl lg... hahaha.. tp isk 2 yrs dah potty train mmg terrer la.. next one i kena start potty train earlier rasanya
(p/s : nt i buat entry sama if dh bjaya 100% hehe)

Diyana said...

Salam kenal..
Nak tnya dok carik toilet seat tu.. Beli kat JJ area mana yer? area baby products ke area toiletries?

Miss Moon said...

Diyana kat area yg ada jual rak2 dalam tandas ...biasa ada jual