Sunday, November 08, 2009

Tutorial - Bnw + color box

Atas special request ..from Faradilawati yg anta mail . Fara , moon letak kat sini ek . Ley share ngan sesiapa yg nak wat gamba jadik cam nih .

"tp kite nak mintak sikit bantuan la kat sini... macammana pulak kalau kita nak buat supaya jadi seperti gambar di bawah?... supaya kedudukan gambarnye sama bila diletakkan kotak diantara gambar yg berwarna dgn gambar yg x berwarna

tiap kali saya buat kotak tu mesti x menjadi... gambar dlm attachment nie adalah contoh dr laman web lain"

Fara ..hope this helps

1) Memula bukak gambar yg nak di kotak kan( harus la gambar mak kannnnnnnnnnnn)
2) Amik tools kotak ...n select bahagian yg di biarkan bewarna.
3 ) Copy kan selection tadik by Ctrl + C . untuk copy .

4 ) Layer > New Layer > Ctrl + V untuk paste di atas layer baru . So skrg anda akan ada 2 layer seperti berikut :

5) Go to Edit > Stroke . Pilih size ketebalan stroke n warna . > Ok
6) Go to layer asal > Image > Adjustment > Desaturate untuk BNW kan ia .

7) Siap . > oh ya jgn lupa flatten layer yaaaaaaaa ( layer > flaten layer) then baru save as

P/s : anda boley gunakan creativity anda untuk buat banyak kotak2 bewarna ...asalkan anda faham basic nak buat nya . Selamat mencuba ya



10 comments:

♥ QaseH ♥ said...

wa kak,,,,sy minat akk nye tutor atleast leh tambah pgtahuaan,,,
kiter minat sangat edit gbr ni,,,
akk ajar la lg tutor yg akk taw,,

CiK By said...

Kak Moon!! Gud!! Sharing is caring kan? hihihi

CiK By said...

Alamk lupa nak cakap..neway gambar rumah blakang kak Moon tu amat unik..lawa kalo buat photoshoot pengantin :P

Sofu said...

tq3x cik moon...tmbh lg ilmu PS sya ari nih..

nard said...

salam perkenalan...

hai..saya nard. kita ni punyai minat yg sama la...
so kita boleh bertukar2 pendapat dan berkongsi idea..bleh kan???

nard said...

opss...sy lupe nk g tau..sy dah link ur url..link me 2 ya
keep in touch

ibu 2AZ said...

thanks moon, leh aa try nnt..hehe

i pun ada soklan gak..
i nak letak iklan nuffnang tuh camne ek kat blog nih..leh ajar tak..rituh try tak jadik..huhu

Hasnor said...

wah thx moon! yeay, dpt lesson baru...
mesti cube!

Anonymous said...

Thanks kak mun!!

Faradilawati bt. Ahmad said...

Auiii sibuk bona eden nih...
baru nie dapat bukak blog kak moon..
Mekasih banyak2 la sbb sudi ajar saya buat tutorial nie..
saya amat2 menghargainya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...