Thursday, August 26, 2010

can i help u

Dah lama tak dengar Era time pagi2 ...dulu masa time Kiran n Krel ..mmg mmg tak pernah miss time nak pegi kije misti nak dgr era ...pas dia org tak der ai beralih arah plak ke Sinar ...ai follow ...tambah plak dengar merapu SY , KE ngan Krel sangat syiok . Kalau part masuk masalah umah tangga ke isu lelaki pompuan ke sangat best .

But now kalau kol 8 40 mmg dengar can i help u nih la sangat best kay . Acctually ramai tau yg faham bahasa inggeris tapi malu nak ckp ..banyak my friends masa blajar yg sangat bijak pandai tapi bila time ckp inggeris tak boley so sangat rugi kay bila time nak mintak kije ....skrg nih kalau interview mmg semer in english .

Pagi tadik lg best pompuan nih nak jd model nak go international kata nya ...tp aduuuu ...my hair is very nice one ..then bila di tanya what is your waist size di kata nya islam . Mebi dia ingat org tew tanya race dia tapi tertuka ngan religion walhal org tanya ukuran pinggang dia .

Bila dah kije kemahiran bertutur dalam bahasa inggeris amat penting . Nih bukan kan tujukan pada sesapa but secara general ...even nak call Dell ke HP ke kalau nak report brg rusak pun kowang akan di direct kan ke call center kat india sana ...so nak tak nak ...sangkut pun sangkut la tonggang terbalik pun tonggang terbalik la still kena ckp english .

Jgn malu nak ckp omputih hahhaha . Ai pun org kampung ai bukan sekolah engeris tp ai skola cina n bukannya dia org ckp omputih pun . But masa ai tgkatan 1 ai suka sangat cikgu english nih terus minat membuak2 ...matematik jgn cakap kay math ai sangat teruks . Ai ingat teacher nih ckp ...jgn malu ...ckp je ...tgk cerita inggeris denga lagu omputih ...lama lama u akan terrer .

So yakin yg anda mampu laku kan ...jangan sampai nampak foreigner mencicit kiter lari buat tak nampak dalam hati duk mintak jgn la mat salleh tew tanya aku jangan laaaaaaaaaaa .Atleast kiter ley cakap simple english pun ok .

Tp kalau over konpiden pun mau nak kena sekeh , moon ada kenal sorang nih la kat tmpat kije lama la ckp kemain berterabur so rojak pastuh ckp ngan aku pun nak speking apa hal kalau english nko bagus tak pa ....mentang la time tew ai kije admin assistant je kan ...pastuh nko berlagaks kan ...tak pa ....so 1 fine day dlm meeting ai pun masuk skalik ...dia duk pompam pom pang explain kan dah la dia tew melayu so ai ngan dia je melayu dlm tew yg lain chinese n india . So my bos pun suh la ai explain sebab ada problem kan ....ha mak bukak mulut sengaja slang2 kan ...ha tenganga nko ha baru la tahu kalau nak berlagaks tew biarlah nko cukup perfect utk berlagaks kay . ....hishhhh so geram that time ...

So hikmah di sebalik nya terus dia berbaik2 ngan mak hahahha malu gamaknya ...

8 comments:

cikcloudy said...

betul2 kemahiran berbahasa inggeris sangat penting

fazilzura said...

nk speaking ni kene ckp hari2.. but x yah le smp nak kerek2 kan tui dak ?//

kalau takut je cmner nak pandai.. kdng2 kene ckp dgn mat salleh , tp kalau kite ckp tu terabur..diorg x de nye gelak , dia siap betuikan lg..

(pengalaman keje kt compy mat saleh)

iswatie "colours of life" said...

dulu wati kat oracle mmg kena speaking....coz bos2 kitaorg kat us....or kat apac....so selalu ada video conference...mmg kena speaking...kalu ngan org india..harus kembang telinga nak faham...

dah tuh service centre kitaorg pun based kat apac..kalu laptop ada problem kenac all service centre kat apac...but mmg had fun kat sana,....

jd bila masuk govt nih ..dah berhabuk balik english i..

viruspadu said...

aiseh terer aaa

kena menuntut ni :p

Liyanaroxx said...

saya dengar! saya dengar! bab kaler rambut tuh paling lawak...my hair is black...but brown little little..hahahaha!

JuJue said...

tak penah dengar pon.. tiap2 hari ke?

re: demi moon yang terchenta..kalau nak maiii saja makan sini..bagitau! akan ku ekjas kann diskaun nyer! mnuhauhauha..

Akma M.Rudy said...

yesza...akma tiap2 hari lyn era..mmg dgr le pat can i help u nih..but mmg pg td punya paling ntah apa2 lah..lain yg ditanya lain yg dijwbnya..tp cita2 nan ado..hihi apapun biar le x perfect mana pun kan as long as kita cuba..& yg penting kalo x tahu jgn malu tanya...hhihi

happy2gether said...

Moon, ya betul...english sgt penting skrg nih...mai pon selalu kena check dictionary, tgk2 movie & apa2lah utk polish balik sejak jdk cikgu nih...tp mmg kalo ajor kelas yg bagus seboleh2 mai elak ckp bm esp pelajar melayu...kalo x dorang xnak cuba ckp, salah xpe...bak kata pepatah melayu, practice makes perfect...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...