Friday, August 20, 2010

kije di hotel



Pengalaman kije kat hotel mmg best woooo hahhahah cam gah je kije nya walhal jadi housekeeping je hahahhaha . Masa kije kat JW Marriot tew mmg terbaek sangat . Love the job love the enviroment semer . Tetiba cam kayo tetiap hari makan makanan hotel ....everyday clean uniforms hahahha sangat best .

Kita org kije kat JW Marriot Bukit Bintang . Time tew part time pun dapat RM 5 hengget sejam masa tew banyak la kan ...every 2 weeks amik gaji ....lepas amik gaji terus masuk starhill sempat la berlagaks sket beli spender Renoma bagai kan hahahhahahah . Asal nyer Moon ngan sutan kije sana then 2 member housemate moon join jugaks hahhahah sangat syok kije part time malam je .

So malam tak der la wat apa sangat kan ...masa tew pun ramai yg gantung do not disturb nye sign hhahahahhahaha ....so setiap hari 1 floor ...1 floor ada dalam 20 ke 30 bilik lupa dah ...so masuk kemas2 kena pastikan bilik air bersih n kering ...katil kena elok n tegang ...n kena turn down service
ha nih la rupa nya turn down service ...lipat kan cadar atas skalik tew n kasik nampak yg putih ....haku sebelum kije nih blasah je selimut ala toto tew hahahha yo la tido aircond kan sejuk hars nak yg tebal skalik ...jgn tak tahu benda tew belum tentu seminggu sekalik cuci hahhahahah nanti ai kasik tips ....what to do n dont dari kaca mata seorang yg kemaskan bilik anda ....chewwwah ....acctually ai rasa pengalaman nih banyak mengajar kite kan ...tetiba ai terus jadi seorang guest yg sangat berhemat n slalu tak lupa kasik tips

Tips mmg every nite dapat ...kalau musim pak arab dtg shopping ...tip saja berpuluh hengget ....lom masuk lagi dia bg apa apa ...." i dont want this ..." wah gitew sangat best kay ...amik je ...pastuh kadang kalau dia ada dlm bilik kiter kemas2 ...dia cam puas hati n mulut harus la manis kan ......so dpt la lebih . Ha sapa nak kasik ...ingat jadi housekeeping tak perlu mahir english ke ...harus la kena kan sebab housekeeping la yg paling rapat ngan guest ...betol dak .

Makanan pun slalu dapat . Kadang pak arab dtg mesia 1 beg besar bawak makanan dia org ngan roti pita la itew la ini la ...pastuh dtg sini dia sopink lagi ..so makanan tew dia sedekah kan la kat org cam kamik nih ....ha syiok lagi ...feeling2 ala wanita arab . Patuh ada time F1 setiap bilik ada coklat bentuk kereta F1...gilors cantek ...pastuh dia org tak makan pun ...bila cek out tak terusik pun coklat so apa lagi amik la wat balik jamu selera kat umah sewa hahahhahahah

Free Gift pun dapat ...paperbag lagi la banyak ....dia org men campak je ...aku gaks gigih kutip paperbag gueese or CK n macam macam ....wah feeling2 konon carry benda mahal dalam paper bag walhal non ado akakka kadang selipar jepun je dalam tew .....muahahhaha . Pastuh sutan siap pernah dapat t shirt pernah dapat perfume ...wah syiok kan .

Extra work ..dapat duit lebey ..since mak vley la speking n spekong sket kan so ley la apply utk babysit ....see muda muda lagi mak dah suka budak2 tau ....1 jam 20 hengget ...wow syok ....so mak pak g sopink anak duk ngan mak kay ....pegi la lama lama ...5 jam mak dah dapat seratus ...nasib mak tak ajar anak mat salleh main congkak ke hapa hahhaha ....pastuh ley order je nak makan apa ...see so syiok .

Yg pelik2 nih mmg banyak ....kalau lalu dpn bilik panten baru ha ...sila pekak kan tinga kay n u know what i mean ...sok nko masuk bilik tew nak kemas mm kena salin semua cadar2 tew ...ngan bunga rose atas lantai bagai hahahhaha . Tp yg cukup tensi time ternampak "stokin " berisi ....eiiiiiii tak sukaaaaaaaaa buang la elok elok apa kes main campak merata rata eeewwwww . See seksa gaks jd org yg terpaksa clean up ur mess .

So org kata jauh berjalan luas pengalaman ....soo lepas ai dah tak kije sebagai housekeeping it makes me appreciate dia org lebih ...penat kay masuk bilik ke bilik kemas salin cadar bagai bukan ringan kay ...n semer kena buat less that 3 minit utk turn down n 10 minit utk kemas pg .

Skrg kalau ke hotel ai lipat alas yg atas sekalik tew ...n letak tepi ....turn down sendiri
- make sure lipatan yg di semat kat tilam kat kaki tak kuar ...so masuk tido cam masuk dalam poket . Kadang bed cover tew seminggu / sebulan sekali baru basuh so u bayang kan berapa banyak dah kesan org
- make sure bilik air tak terlalu basah lencun kowang kerjakan ...
- kalau brg banyak n tak mo housekeeping kaco letak je atas katil so policy dia org tak ley alih kan brg guest ...kecuali ada baju selai 2 atas katil tak pa alih
- kalau tak mo dia org masuk terus ...gantung je do not disturb sign kan mudah .
- always say thank u kat housekeeping ...mana tahu ley mintak shampooo ke sabun lebey hahah
- masa cek out kalau bilik nko ala tongkang pecah ....helllo tinggalkan la duit singgit dua atas katil

japs tak der idea nanti mak tulis lg

2 comments:

Aapitz said...

moon, turn down service tuh haper...? maklum laaa mak jarang tido hotel...

Ayu Safieza said...

mmm waaaaa cam best je pengalaman muny eik..selalu kita g sewa jer....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...