Thursday, January 29, 2009

Tutorial Action ( photoshop CS2)

Ini adalah menjawab pertanyaan seorang kawan . Pee , harap this help . This is my version of creating signature ...mebi ada cara lain ...tapi ini la yg kiter slalu pakai . Pilla nko dah pandai kan benda alah action nih kan . Nko ingat agi tak yg aku ajar ?

Mula mula masuk adobe photoshop . Patuh carik Action .Windows > Action or tekan Alt+F9 .Tekan segitiga kecik belah kanan atas n go to New Set . ini utk mengasingkan ia dari action yg lain Berikan ia nama apa apa yg senang anda faham . In this example , moon nama kan ia sample watermark
Anda sudah nampak sample-watermark di situ . Sekarang tekan segitiga tew lagi skali n go to New Action
Moon nama kan ia Action-Sample . Then klik record . Ia akan merekod kan semer yg anda buat .
Buka gambar yg ingin di watermark kan . Pergi ke Text Tool n klik atas gambar . Type la apa yg nak di tulis

Moon type " ini adalah contoh " . Action akan merecordkan apa yg kiter tulis . Untuk stop tekan butang stop . Cam kiter record pilem la . Skrg action kiter sudah tahu apa yang dia perlu buat .

Utk test , bukak gambar lain then pergi ke action sample tew n tekan butang Play . Dia akan automatik retype balik watermark tew . Gunakan Move tool untuk gerakkan ke posisi yg sesuai .

Go to Layer > Flaten image
Save

Siap


4 comments:

Willie said...

Perghhh...canggih juak

Irfan Rayyan Ridzuan said...

hello! tq for dropping by at my site!

Sofu said...

Salam Miera...

Makasih...senang wat keja dgn watermark lepas ni...x yah sibuk2
nak type jeee..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo nak free watermark boleh mintak dengan saya.

free watermark

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...