Friday, September 23, 2011

Utk di kongsi bersama

From Izzah :

Assalamualaikum kak mun, sy izzah. actually i'm ur silent reader of ur blog. ur blog is very3 interesting.

first of all i read ur entry abt kak norma n her husband. i feel pity for her n always pray for her best. juz wanna share a bit about my family history (my arwah kakak).

she di diagnosed brain tumor for the past 20 yrs. die slalu sakit kepale yg i'm very sure. diz kkak suffered a lot but what i wanna say here is kak norma isveeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeery lucky to have a lovely, caring, sweet n all kind words of a husband.

compared to my kakak, she had 5 children n kalau ikot syara' still isteri org. she passed away in jun 2009. slame die terlantar sakit, her husband only take for granted. even the day of hari kematian + pengebumian, her husband did'nt come. only her children n her MIL n FIL came.

dunno what to say... kami pasrah n redha. now her eldest son also diagnosed brain tumor but only minor. oready undergo for few surgeries n menjalankan idop spt remaje yg len. my mom now 65, also got brain tumor n diagnosed in 2004. we decided not doing any surgery on her since got very high risk.

alhamdulillah, mak only sakit2 sendi. never sakit2 kepale mcm kak norma. but her ability getting slower, n slower as the time passed by. now she's aready on a wheelchair coz her tumor compress on the left side of her brain thus it affect the movement of the right side. alhamdulillah, her appetite still ade. just her memory is getting narrow n narrow.

yes, this brain tumor genetic is around in my family. buat mase skang ni mmg sy n abang yg menjage mak, abah n adik (down sindrom. xpela sbb kami masih mude n xbyk tggjwb. harapnye kami boleh berikan yg terbaik sblom kami atau mereka yg pergi dulu.



Thanks Izzah sebab sudi share ngan Kak Moon ...sedey rasanya bila baca kisah kakak Izzah ...and mmg ada n wujud nye lelaki cam tew ...hari tew ada sorang share ngan Moon siap hubby kawen lain pun ada ....and banyak lagi ...Ya Allah mintak la di jauh kan benda benda cam nih ....and Talib ( i know u reading this ...ingat pesan Mama ....jaga la Norma sebagaimana Lib jaga nyawa n diri Lib sendiri . Akak tahu Lib nih baik org nya . Norma is so lucky to have u and her mother is also lucky to have u as a son in law ...and adik badik nya yg mempunyai adik ipar n abang ipar sebaik Lib ...yg menjaga Norma dengan penuh kasih sayang . Moga Allah memberikan kesejahteraan buat Lib dan memberikan Lib nikmat dan anugerah menjadi seorang suami dan menyatukan Lib Norma dan Rafiq kembali ....Amin....banyakkan bersabar ya Lib )

So sama sama kiter renung kan dan muhasabah diri ....jom pasang headphone and sama sama kiter dengar zikir nih ...moga Jumaat yg mulia ini jiwa kiter lebih tenang dan di permudahkan urusan kita semua



Ill be away untill Monday ...ai balik Kuala Terengganu ...till then see ya . Kalau ai rajin ai auto publishkan la utk tmrw ke atau utk Isnin ( ada ke org windu hahahha) Take care ya u ollssssssss


sebelum lupa ...ai nak share kan selawat syifa ...nih Moon suka sangat

9 comments:

Lenny said...

pagi2 dah buat org nanges tauu.. thanks moon.. for sharing.. and.. selamat balik t'ganu.. kem salam kak e kalau jumpa.. rindu kak e...

Hanie Honey said...

meleleh air mata dipipi secara senyap di dpn PC opis....... terharu & Simpati...

Apapun.., saya akan terus mendoakan Norma. Semoga DIA akan terus memberikan kekuatan pd Norma utk terus bangkit.....


salam pagi Jummat utk kak Moon...

Mommy Gaban said...

Salam Moon...

Saya pernah cerita mengenai adik ipar yg sakit brain tumor tu. The one that husband kawen lain tu la. Cuma nak share yg beliau dah kembali ke rahmatullah pada Hari Malaysia (16 Sept 2011) yang lalu meninggalkan sepasang anak aged 3 & 5 years old. Arwah baru berusia 26 tahun..

Hari ni genap seminggu arwah meninggalkan kami. Walaupun kami sedih, kami redha dgn pemergian arwah sebab tak sanggup tgk arwah menderita lagi. Alhamdulillah pada saat arwah menghembuskan nafas yg terakhir, dia dikelilingi semua orang yg disayangi dan dirinduinya termasuklah suami yg dah lama tak balik tu..semua memaafkan dia dan menghalalkan segala-galanya.

Then lepas azan subuh, arwah pergi dengan tenang dan muka yg sangat bersih. :'(

Saya berdoa agar Norma kembali sihat..kerana dari pengamatan saya melalui tulisan Moon yang dia boleh kalihkan badan, angguk, geleng dan kenal sume org..that's a very positive sign. Semoga Talib pun dikurniakan kesihatan yg baik supaya boleh jaga Norma. Semoga Norma cepat sembuh..jangan berhenti berjuang dik.. Semoga Allah memberikan kekuatan padamu melawan penyakitmu..

misz beauty said...

semoga kak moon sekeluarga dan suami kak norma dilindungi di bawah panji lindungan Allah swt... sesungguhnya Allah mendengar doa dan rintihan kalian...

insyaAllah kak norma akan kembali berjalan seperti sedia kala memangku rafiq yang comel dan memeluk suami tercinta... amiin amiin amiin...

Eye_nee said...

Akk bersyukur sgtt dpt tahu bloq moon ni...semetelah akk pun sekarang ada sesorg yg telah pon dikenal pasti ada tumor diotak..tq for e-mail yg monn kirimkan ttg tempat2 berubat tardisional dan segala mcm ikhtiar yg moon compilekan...

Angah said...

sedih bca cerita yg mooon tulis ni,..terima kasih moon,kerana kau,kami smua dpt berkongsi rasa dan cerita....semoga ALLAH YANG membalas segala kebaikan...

Eera Shera said...

mommy gaban, sedih dgr cerite tu. takziah..moga ALLAH ampuni dosa2 arwah.dan moga anak2nya tabah

betul kak moon. en talib suami yg terbaik utk kak norma.

Anonymous said...

untuk izzah.... anda adalh insan terpilih untuk lalui kehidupan begini... bersabarlah.... ALLAH ada biarpun org sekeliling menjauhkan diri.... ingat setiap yg anda lalui pasti syurga menanti... syurga tempat kekal abdi berbanding dunia yg hanya laluan ke sana.... apapun sedih saya baca kisah awak....
buat norma n talib ..... anda berdua insan terpilih dan setiap dugaan itu memberikan pahala disana... ameen..

MaZnie said...

As salam K.Moon,

saya baru je follow blog kmoon ni. Sedih bila baca stori about Norma.Saya ada seorang kawan baik same case cam Norma. Arwah dh meninggal dunia 4 thn yg lepas. Lebih kurang cam Norma gak...masa pregnant 7 month arwah jatuh pengsan. Bila scan tgk tumOr dah sebesar duit 50sen. Mmg arwah sebelum ni ada mirgain (dr sek lg) & dah check kat spital yg doktor kata hanya mirgain biasa. Ms jatuh pengsan tu doktor terpaksa buat pembedahan utk keluarkan BB dia skali. Bayangkan 2 pembedahan skali gus.Saya ada dtg melawat arwah di hospital KL selepas arwah buat pembedahan tu.Mmg saya terkejut sgt melihat keadaan arwah pd masa itu.Dgn rambut yg telah dibotakkan, tempurung kepala yg tidak di letakkan. Sedih sgt! selepas 1 thn lebih umur arwah tak panjang...Husband arwah sehingga kini tidak mencari pengganti. Anak arwah juga dah besar skrg.
Al-Fatihah buat arwah Suseela Bt Misran.

saya juga pernah buat MRI sbb selalu sgt kena mirgain. Seminggu skali mesti kena.Alhamdulilah, tiada masalah dlm kepala.Ms jumpa pakar di SJMC (skrg SDMC) tu doktor kata kita perlu jugak s'skali buat checkup utk diri kita.Sbb skrg ini terlampau byk penyakit yg dtg secara tiba2.Bila mengahadap laptop/pc mesti akan sakit kepala.. Rupanya yg saya perlu memakai spec mata...hehehe..
ok. kMoon, sorry menceceh panjang dlm blog kmoon ni. mekacih!!!