Tuesday, November 22, 2011

im touched

Last week ari tew Talib dtg umah sebab Norma kat wad n dia tak ley tunggu . So dia dtg umah kita org utk sembang2 ....cerita perkembangan Norma semer

Alhamdulillah Norma stabil n slowly tunjukkan perkembangan yg +ve . Lepas kena sawan ari tew kat Taiping dia nya kecergasan menurun sikit . Ari tew sebelum kena sawan Umi citer Norma siap ley gelongsor turun dr kerusi n baring kat tilam ...tp slow slow la kan

Tp lepas sawan ari tew dia cam lemah sket tp skrg slow ly ley gerak2 kan .

Masa Moon n Sutan duk sembang ngan Talib ...dgr luahan dia dgr dia sembang tetiba dia ckp something

Lib bangga ngan Umi . ..Lib tak sangka Umi ley jaga Norma sanggup cuci n salin pampers Norma dekat seminggu . Adik Lib sanggup buat cam tew utk kakak ipaq dia ...Lib salute la kat dia bang ..walaupun dia tgh cuti sem dia sanggup jaga Norma

Bagus la kalau Umi cam tew Lib ..akak pun cam tak caya Umi mampu ley wat cam tew . Yer la since dia kan paling bongsu kan n kiter masih duk anggap dia cam budak kecik je kan ...walhal dah tak kecik kan hahahhaha .

Norma tew lom pulih sepenuhnya lagi ...jauh lagi perjalanan dia . Lib wisau kat dia sebab dia duk asek tarik je tube dia . Skalik nak masukkan balik tube tew , berjujuran air mata dia . Lib tak sanggup nak tgk tapi apa ley Lib ley buat

Yup kiter jgn putus harapan la harap dia pun sama sama kuat ....dan kiter pun kena terus kuat utk support dia . Masa nih dia perlukan keluarga dia lib utk sama sama support dia ..Lib pesan la kat dia jgn cabot dah ...nanti dia pun sakit .

Lib dah pesan dah marah pun dah tp dia duk jugak tarik . Lib tak sampai hati tgk dia cam tew

Lib hang pun kena ckp kat Norma hang tak larat nak angkat dia bawak turun tangga ...every 2 3 hari hang kena bawak dia gie hosp pasang tube ...hang ckp elok2 kat dia . Mmg dia tak selesa tp hang kena pujuk dia . Hang pun bukan nya kuat ...lutut hang pun injured kan ...mana larat nak bawak Norma turun tangga n naik tangga umah . Kesihatan hang pun kena jaga

Nih Lib nak dtg pun serba salah sebab Lib tak ley tunggu kat wad . So mak je tunggu . Masa Lib kata Lib kena balik dia tanya Lib ..kenapa ....Lib kata Lib kena kije besok ...sayang nak kiter tunggu ke norma kata Yaaaa . So Lib tunggu sampai dia lena baru Lib gerak ...tapi berat je hati Lib nak tinggalkan dia ..sian dia

so kami sembang banyak benda malam tew n tetiba kesian sangat kat Talib nih ...moga cepat la sinar kebahagian masuk dalam hidup dia n Norma . Bila pikir balik betapa kuat nya kita org semer lalui ujian nih ...bila pikir balik rasa tak sanggup nak kenang kan saat2 tew balik . Saat saat Norma di operate di saat dia tak mampu bernasa di saat dia dalam ICU ...kiter punya sedey kenang kan andai apa apa berlaku kat dia lagi bertambah sedey bila kenang kan apa akan berlaku kat talib n rafiq kalau Norma tak mampu bertahan .

Weekend baru nih gie amik Umi kat Komuter sebab dia kan bercuti kat Taiping sambil jaga Rafiq . Puas tgk gamba Rafik yg sangat lasak tew ...kemain noti dah ek ...So Umi sempat la tido kat umah 2 malam sebelum dia daftar masuk sem baru kat Pilah .

Mlm tew kita org sembang panjang sangat ...pastuh Moon bg tau la kat Umi ...Umi tau tak abg Talib dia puji Umi dia kata tak sangka Umi sanggup cuci kak Norma ....being me yg cepat tau fu faa bergenang air mata

Akak tau tak ...umi kan sempat jaga kak norma seminggu je kan . Masa Umi 1st time nak cuci dia kan dia kepit kaki dia kak . Yer la sebelum nih kan Mak n Abang je yg salin kan . So dia cam tak mo kasik Umi buat .

Yer la Umi misti la dia malu ...kalau akak pun misti akak malu ...adik ipar lak nak buat kalau adik sendiri mebi lain sket kan rasanya .

Tew la Kak , Umi tahu dia malu tapi kalau tak salin cam na kan . Abg Talib lambat lagi nak balik kije ...so Umi merayu kat dia ...Kak Norma bagi la Umi salin tolong la Kak , jgn malu kat Umi , Umi kan adik akak jugak

Norma pelan2 tarik bantal n dia tutup muka dia ...Im sure dia malu sangat masa tew . Walaupun dia tak ley gerak but dia still ada hati n perasaan . Letting someone utk lihat bahagian sulit anda adalah benda yg amat memalukan bukan . Umi kata Norma keras sangat dia keras kan badan dia n dia mengigil punya la dia malu kat Umi . Lepas siap tew Umi panggel Norma ...Norma masih tutup muka dia ngan bantal ...so Umi biarkan dia sendiri ...knowing that Norma sangat2 tgh malu .

So me n Umi berjurai air mata la tew jugakssss sob sob


kami betol2 harap Norma sembuh n kembali seperti sedia kala . Sebab dia sangat la baik si Norma nih ...

all the best Umi ...blaja rajin rajin tauuuuuu ...

So those sapa yg pernah jaga org sakit n terlantar mmg tahu cam na . Tapi ia nya tambah sukar bagi org yg terlantar tew sendiri . Cam Norma andai la dia mampu bercakap mebi dia ley bgtau tang mana sakit tang mana tak selesa but untill now dia masih lom bercakap sangat cuma kadang je dia gerakkan bibir n lemah je sora dia kuar . Namun apa yg mak Norma buat skrg itu lah yg terbaek ...kasih nya seorang ibu pada anak nya tiada tolok bandingan nya ....dan juga kesabaran sang somi menjaga tanpa jemu ...moga Allah membalas jasa baik kowang berdua .

Alhamdulillah Norma dah discharge semalam . Skrg dia dah tak pakai feeding tube kat hidung dah . Harap Norma selesa n cepat pulih .



Black pants special offer
SMURF item


10 comments:

mamalisa said...

moga norma lebih selesa bila x pakai feeding tube tu..terharu betul entry ni.

wida said...

hope norma terus kuat..amin

Anonymous said...

moge kalian semua tabah hadapi ujian ALLAH..buat talib tahniah kerana anda menjadi seorg suami yang baik buta norma...

ak yuyunz said...

amen..

(o_0) said...

mmg norma sgt² bertuah..
saat dia terlantar sakit ..
Allah kurniakan disekeliling dia keluarga yg sgt prihatin dan penyayang.

tahniah dan jgn berputus asa.
kalau satu masa nanti adanya rasa give up untuk semua ini, saya rasa coretan kak moon akan pulih kan smgt semula untuk terus berjuang membantu norma.

ieyka dinda said...

kak mo0n...satu keluarga saling jaga menjaga..even hanya kak ipar...bnyk sye bljar dri kisah norma n talib ni kak mo0n...:)

Angah said...

sedihnya bila baca,...

naja laa said...

sgt sedih bc. sy sgt faham apa yg kak moon hdpi sbb adik sy pun cm norma. still pkai tiub. Tp, kami pggl nurse dtg umah utk tukar tiub setiap 2 mggu.. smga anda tabah hadapi cbrn. sy sgt100x fhm perasaan kalian kerana kita sekapal. Tp alhamdulillah, Norma dah byk kurang. Adik sy dh nk msuk 1 thn mcm tu, tp agak slow progresnya. Tp Alhamdulillah. Sy suka sgt bc blog akak. Majalah wanita pun sy beli hr tu.... jenguklaa ke blog sy http://nurul-najah.blogspot.com/.. sy baru menapak. bleh kita bkongsi cerita, sbb sy sgt fhm, dgn dugaan yg maha berat ini...

LaLaLOLa said...

memang sangat malu, kak! Saya lps operate hari tu mak mandikan secara b*g**. Kesian norma tapi pd saya itu bileh jadi salah 1 motivasi buat norma utk cepat sembuh supaya dah xyah malu2 org lain mandikan or cucikan. saya doakan dia cepat sembuh & kamu kamu kamu yang setis di sisi dia, menyayangi n membantu dia tu dirahmati & dilindungi dlm rahmat Allah...

Anonymous said...

TERHARU SYA BILE FOLLOW ENTRI NI... KUAT SUNGGUH SEMANGAT ANDA TALIB... TAK SUMER ORANG BLEH LAKUKAN... SYA DOAKAN AGAR NORMA CEPAT SEMBUH...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...