Tuesday, November 22, 2011

Pesanan utk bakal panten

hiks sebab skrg kan dah masuk musim mengawan aka musim kawen maka nya ada few pesanan / nasihat / knowldge yg ingin di kongsi bersama kowang semer kalau berkenaan tukang amik gamba la ...nak ckp andam andam nih mak tak der pengalaman . Walaupun pengalaman mak baru 5 thn amik gamba kawen nih tapi rasanya ley kot nak share sedas dua das kan ....kalau kowang rasa usefull sila la baca kalau tak pas baca duk diam diam ek moga anda akan menjadi pengantin yg lebih prihatin ....wah cam pantun laks akakka . So ini adalah general ya btw semer panten yg ai amik gamba semer the best and baik baik semer ....and ai doa agar tak akan jumpa yg banyak ragam ...

1- Pilih photog

pilih based on apa yg kowang suka ...kalau kowang tgk hasil dia org kena ngan cita rasa kowang maka amik la kan . Kalau kowang tetiba terdetik dalam hati ....wah nak gaks gamba cam nih nak nak nak .....so ley la approach tukang amik gamba tew

2 - Budget

Sila maklum kan org tew berapa budget anda ....cam ...kak saya tak tahu pakej pakej nih tp saya budget 1000 je . Apa ley saya dapat ngan 1000 . Kowang jgn malu nak tanya soklan cam nih sebab soklan cam nih direct to the point mmg menyenangkan org tew nak buat kira kira . Sonang citer kan tak yah nak masuk banyak2 selekoh kan . So sangat senang prg nak quote kemudian .

Tapi jgn la plak bila kata suh bgtau budget kowang mandai plak kata saya budget 500 je utk amik gamba nih ...utk nikah sanding pastuh malam tew ada berinai sket . Makanya jgn makan ati kalau org tarik muka kay ...agak2 la kan dik . Org pun cr makan kan . Even tukang make up pun skalik 2 kali make up pun dah 500 kan ...and tukang amik gamba plak ada even masa kowang make up sampai la habis majlis kannn

So survey la banyak2 n buat comparison n mana yg sesuai ngan cita rasa n poket n budget anda janji anda n bakal suami / isteri suka .


3 - Be nice to ur photographer

Walllaweyyy ...ai bayar u kan so u buat je la apa ai suruh ...please dik non dik non sekalian don be like that one . Panten kena baik kena ikhlas kan ....so be nice to them . Kena bear in mind org tew la akan capture my beutiful moment . Saat paling indah dlm hidup kiter ( kecuali la nko mmg nak kawen banyak kali kannnnn :) ) so bertimbang rasa ngan dia org ...ckp elok2 . Perkenal kan ur family member to them .

Cam awak ...nih mak kiter nih ayah kiter nih makcik pakcik sepupu pak sedara makcik sedara tok nenek sepupu anak buah best friend n etc . So that ur photog tahu kan sapa yg patut ada dalam gamba2 tew semua kan .

Then pelawa la photo tew makan . Sian dia kan awal awal dah terpacak kat sitew ...pastuh bukan nya rest pun kan ....dr start majlis sampai la akhir majlis .

Ai ada pengalaman yg sangat manes ...tp lupa wedding sapa ( buat buat lupa ) so panten nih dah assign sedara dia utk tgk kan kita org make sure kita org minum make sure kita org makan n dapat goodie bag vvip nko ...wah sangat best . Terus tak berkira nak amik gamba sebab rasa dia org appreciate kita sangat cam kiter pun nak give the best utk dia org . Kami pun manusia jugaks kan

Cuba kalau kerek kerek kan ...agaknya kowang lagi fun time bila gamaknya ...and think about it kan kalau kowang dalam our shoe jugaks

4 - Kalau boley jgn la sampai ada 2 3 4 5 OP

hahhaha this is my personal opinion ai tak tahu la org lain kan . Acctually bila anda hire OP org tew adalah official maka anda adalah milik dia org n dia org adalah milik anda . But imagine kalau ada 2 3 4 OP ...so dpt bayang kan betapa nak kena ikut giliran so there will be no fun at all sebab kena berebut . ...and for me its really frustrating ...sebab masing masing mmg nak capture the best moment .

Most of the time ai akan tulak kalau ada job yg kata ai dah ada OP tapi nak amik u as 2nd OP . Biasa nya n biasanya ai takkan amik sebab ai know cam na rasanya and ai tak mo kaco org ...sebab ai tak suka org kaco ai . This is my personal thought ya ...and ai tak tahu org lain la kan .

Tp kalau artis tew kemain banyak . ..cam na ? well tew artis kay sah sah ada banyak reporter la majalah la tv la ..apa kan but dia org akan selalu beri jalan ke OP cam masa Dato Sheikh Muzaffar kawen Candid Syndrome je OP dia org and ada few tag along ....n sebab dia org OP maka dia org dapat la shoot yg exclusive kan yg mana org lain tak dapat ...

Kalau saya kawan dia saya nak jugak amik gamba dia cam na . Its ok ...tew bukan masalah ...sebab sapa sapa pun ley amik gamba ngan panten ...just inform the photog nicely ...kita org tak kesah and we are glad to help u even amik gamba pkai phone kowang ke apa . But when talking about Official then that is something u should think about it first. Be smart in planning .

Kecuali la photog tew sedara ke apa kan . Even ai pegi wedding cousin pun mmg kita org beri laluan ke OP ...lepas OP settle baru kiter snap ..kalau ley tak mo kaco dia org .

5 - Do u know masa kawen sapa paling rapat ngan anda

Mak andam ...yes betol . Dia make up kan kowang to look gorgeous tp ada mak andam yg sangat baik akan tunggu sampai habis majlis tapi kalau masa tew mak andam nak kena make up kan 5 panten agaknya cam na dia nak tunggu kan

So photog anda la akan slalu ngan anda . U can ask them to do anything tapi jgn la mintak gie serve makan ke apa tp mmg photog akan berada rapat ngan anda ..im not sure about others but based on my experience la kan ( kang ada photog marah aku kang pasnih ) ada panten mintak bantuan ...dia org dah duk kat pelamin tetiba panten panggel ...eh kak moon bunga rampai tak der dalam bekas tew cam na ....wah pantas je ai pegi ke mak panten ....makcik bunga rampai dalam tew tak der ...see boley amik tugasan jadi runner n penyampai pesanan jugak ...pengapit mana ley nak tinggal panten kan . So yg bebas bergerak masa tew adalah panten kan kan kan .

Tetiba zip baju panten pompuan terbukak ai jugak yg tolong betul kan tetiba nampak lipstik kat gigi photog jugak imform kan ...( ke ai je yg over cam nih lol ) tetiba ramput terkuar dr tudung ai jugak betol kan ( photog pompuan ley la wat cam nih ke panten pompuan ) ...wah kalau tamak haloba ley pegi amik kursus andaman maka semer aku akan bolot bersih muahahhahahah tp hidup jgn tamaks ya anak anak akakkaka

so be nice to them layan dia org cam kawan or sedara kowang . Tak rugi buat baik ngan dia org . Mmg kowang bayar dia org but please remember dia org pun just a human being sama cam anda ...u jgn tak tahu kalau photog sentap cam na

i have few friends kan and naik gerun dgr dia org citer macam2 ...mcm mana panten nih kerek la ...siap marah2 n maki maki ...skalik photog nih pulang kan duit deposit semer n tak kasi gamba ...ha so cam na . Kerana mulut badan binasa kan . So be nice bukan utk photog je but utk semer ...mak andam tukang wat pelamin ...org masak2 nih org catering ...

So harap tips n info nih berguna utk mereka yg bakal berkawen ya ...moga anda menjadi penganten yg cemerlang n terbilang n gemilang bukan sahaja utk pasangan anda tp juga towards those people n mereka yg di belakang tabir yg bertungkus lumus menjaya kan wedding kowang sebab wedding ia an event n dlm event semer org adalah penting

even kalau tukang basuh pinggan kiter tgk cam apa je kan but imagine kalau pinggan tak di basuh kalau org makin ramai dtg ....pinggan bersih tak der cam na agaknya cam na org nak makan . So tukang basuh pinggan nih la yg duk kat sitew berjam2 la jugaks yg sangat penting bukan . ..maka nya semer org sangat penting maka appreciate la dia org sewajarnya n moga wedding kowang menjadi wedding paling best n berjalan ngan lancar


Black pants special offer
SMURF item

5 comments:

misz beauty said...

batle photog 4 5 team memang payah... hubby penah shoot 1 majlis yg mak dia ada OP, husband dia ada OP, bapak dia ada OP, sedara mara pun ada OP. Pastu kerek gila... huhuhu.. cian hubby saya... tapi nak wat cane dah keje dia... =)

be nice to photog memang patut la kan... last month ade ke patut hubby outstation org suh dia & team duk umah tak siap tak de letrik just tilam seketul... padehal kayo rayo... kalo hilang semua camera beribu riban sape nak tanggung... huk huk huk...

fut note : macam kak moon kata, photog penting jangan amik remeh... diorg keje dr awal sampai akhir belari2 bukan keje senang... and sometimes tak setimpal pun ape yg diorg dpt... jadi renung2kan selamat beramal ;-)

Miss Moon said...

yup betol tew dear kena ada kempen kesedaran utk menjaga kebajikan para photog sekalian hahhaha

kadang mmg dah ternasib n sometimes things does not happen as we plan it to be ...walaupun pahit kenala telann ...huk huk .

so future panten kena take note pasal this small small things sebab small things akan menghasil kan big things

LensaHitam said...

saya sgt2 setuju,thx 4 your aticle :)..potographer adalah teman yang sentiasa menemani pengantin sepanjang masa majlis diadakan

HazmiDanial said...

terbaek artikel nih...

mimieydanish said...

bagus moon n3 ni...untuk pedoman semua..