Friday, August 12, 2011

Abdul Rafiq - 7 Months


Alahai budak comey yg makin putih n rambut jambul di depan ...alahai Rafiq ...Mummy , Daddy ...Abg Isk n Kak Yaya miss u so much la ....

Talib mms me this pic ....dia pulang ke Taiping sebentar utk melepas kan rindu kat Rafiq n jenguk Rafiq maklum la dah dkt 2 bulan dia tk tgk Rafiq ...Rafiq plak kena chickenpox dr last week ...so nampak la kesan2 kat muka n kulit dia yg tulus mulus bam bam ....gewammmm


Norma di jaga oleh Mak nya dan juga adik nya Farah sementara Talib menjenguk Rafiq .

No wonder la Papa awak rindu sangat kat awak ....si Rafiq ooooiiii . Nanti dah hilah semer chickenpox te Rafiq ley dtg tgk Mama kay .....misti mama suka tgk Rafiq .....dah la makin comey

Rafiq di lahirkan pada 20 Jan 2011 ....secara Normal oleh Norma . Walaupun masa tew keadaan dia sangat sangat la lemah tapi Allah membantu nya n di peliharakan Rafiq . Selepas je bersalin keadaan Norma makin teruk . Sehingga kan dia akan muntah setiap kali lepas makan . Sehingga amat susah utk makanan masuk ke dalam badan nya .

Ramai yg bertanya ....apa simptom Norma ...takkan tetiba terus stage 4 .

Yup benda nih mmg tak bagi warning ....satu satu nya warning yg ada adalah masa mengandung 7 bulan Norma makin kerap mengadu sakit kepala ....which dokter2 kata hanya la alahan mengandung ....hermmm

Masa tew Norma dah tak dapat memandu sebab dia kata nampak jalan jalan semer beralun n cam semer benda berpusing ...selepas tew keadaan dia makin buruk n asek kuar masuk wad di johor ...and spt biasa doc kata alahan ....vley ( so pas nih sapa sapa la sila la paksa doc buat cek up menyeluruh before its to late )

Selepas bersalin keadaan dia makin buruk ...bila mkn je dia muntah ...so she refuse to eat ...and drink . Badan nya susut mendadak ...masa tew pertuturan dia dah sedikit perlahan .....mata nya mula bergerak2 ....dia tak mampu duduk langsung and sukar berjalan kerana pening yg terlampau ..

Tew je simptom yg ada ....tahu tahu tumor tew dah sebesar 5.5 cm ...

Mmg benda nih berlaku dengan pantas buat Norma ....but insyaallah ...miracle can happen dan semua tew adalah kuasa Allah ...and miracle jugak Norma mampu bertahan hingga ke saat ini ...memandang kan ada ramai yg operate sekali ngan dia kat HKL hari tew ramai telah pulang ke pangkuanNya ...but Norma sangat kuat n tabah and im sure dia akan terus n terus bertarung n kuatkan semangat utk anak nya


49 comments:

Orchid said...

Nampak semangat la dia=)
comell...

Adylia Qarissa said...

sedihnya tngeok rafiq...bila kenangkan maknya yang sedang sakit..

nome said...

get well soon ye rafiq :D

dptlah Talib melepaskan rindu kat anak beliau yg tersgtlah comel...semoga keluarga ini sentiasa dirahmati dan dilindungi Allah s.w.t

amin

goldenmiles said...

da besar dak rafiq.. for me dia byk muka maknya.. kirim salam norma kalau awak jumpa dia.. saya respect satu family krn tidak prnah putus semangat utk Norma.. saya baru follow your blog slps tgk MHI.. :)

MiszNoRuL said...

dear rafiq yg cute bambam alolol auntie geram tengok,

hope rafiq cepat sembuh dr chickenpox.hope rafiq dapat jumpa mama n bagi semangat kt mama supaya cepat sembuh ye. rafiq harapan mama, u can do it!

regards,
auntie misznorul

Ammyzyliyana said...

SubahanAllah... Indah sungguh ciptaan Allah nie.. Hensemmmmm gile..!!!

Haslinda said...

comeinya!!!!

PUTUBAMBU said...

comel sungguh le si rafiq ni..!

harap norma cepat2 sembuh..dan boleh peluk si comel ni..

nabila azmi said...

comel sgtla...grmnyeee..=)=)

fazilzura said...

comel nye dak teruna ni

syalinda johari said...

Comel sangat2 anak Norma..

Nanti bawak Rafiq selalu menjenguk Norma, Rafiq boleh jadi penawar dan pembakar semangat untuk Norma..

Norma kuat, harap sangat Norma sembuh dan dapat berbahagia bersama suaminya dan Rafiq..

Norma, kuatkan semangat ya.. doa banyak-banyak dalam hati agar awak sembuh. saya hanya dapat berdoa dari jauh untuk awak mengharapkan keajaiban berlaku kepada awak..

Anonymous said...

cutenye Rafiq.. He is older a day than my son.. anak saya lahir 21 jan.. :)

saya warded n operation due to apendiks pecah n dah bernanah on 22 feb (32 days after deliver).. luka operation sy lebih kurang sama pjg ngan luka operation your hubby.. warded for 5 days pun terasa terlalu lama... n rinduuuu sgt kat baby...

sedih n sayu bila baca kisah norma, talib n rafiq.. mesti norma pun sgt rinduuuuu kan rafiq... rindu nak peluk n main2 ngan rafiq.. Saya akan sentiasa doakan supaya norma cepat sembuh.. semoga norma kembali ceria bersama talib dan rafiq.. tentu rafiq rindukan kasih sayang mama dan papa nya..

to norma n talib.. jangan sesekali kalian berputus asa.. sentiasa sabar n kuatkan semangat.. Allah sentiasa bersama dgn org2 yg sabar.. berusahalah sedaya yg boleh untuk anak yg kalian cintai...

Leya said...

automatik senyum bila tengok rafiq...tapi sedih sangat bila kenangkan nasib dia.

Etun Amin said...

comelnya rafiq...insyaallah..norma mmg kuat semangat..akak kim salam saya kat dia yek..:)

farhana aka isteri fakri said...

comel btul la rafiq 2..smg mama rafiq cpt smbuh..

Anonymous said...

comelnya Rafiq. macam mama dia.
harap norma cepat sembuh.. norma kuatkan semangat utk suami dan rafiq ya..

ikin sahimi said...

comelnye..rafiq..mcm muka mama die..smga norma cpt sembuh...

a.E.m.E.y said...

selalu jenguk blog k.moon nk tau pkembangan Norma..lbh mnyentuh hati bile sye sdri pn bru lps melahirkan ank 4 bln lps, tp alhamdulillah diberi kesempatan oleh Allah utk mjage dan mbesarkan ank...Mlm td cerita kt hubbee psl norma, sdar x sdar airmata mngalir, beratnye dugaan yg norma tggung..moga2 norma, talib dan k.moon skeluarga tbah mhadapi dugaan nie..utk rafiq, slm syg dr kami sekeluarga..InsyaAllah,mama rafiq akn sembuh spt sediakala dgn izinNYA...

anish^tingtong said...

comelnya rafiq...semoga rafiq menjadi anak yang baek untuk kedua ibu bapa.

Cik Nut said...

ensem nye rafiq...hehe,,comel sgt2...
hope mama rafiq cepat sembuh & bole jage rafiq.amin amin amin :)

✿(◕‿-)✿ said...

ASALAM, akak MOON saya dah baca suma kisah akak NORMA ni.. saya doakan dia sembuh n ALLAH sentiasa berkati dia AMIN.. kat sini saya nk mintak kebenaran akak MOON nk share cite ni kat blog saya. itupon klw akak benarkan.. sekali lagi saya DOA kan akak NORMA kembali pulih n kembali semula menjaga RAFIQ. insya ALLAH...

Anonymous said...

Such a handsome boy! :) .... Love and prayers for you and your family ya baby Rafiq...

Auntie Jenna

lagenda said...

Ya Allah..rafiq ni sebijik ikut muka norma.

Norma..kuatkan semangatmu ya. Kami sentiasa mendoakan kesihatan norma

JuJue said...

rafiq coooooomelll sangat!

~Bila Diary Berbicara~ said...

ala bam bam nya si rafiq nie..

kk moon, rafiq duk dgn sape kat taiping nung..

semoga norma cepat2 sembuh yer..

Aina said...

comel, mcm muka norma kot:)

apalah yg difahami oleh anak sekecil itu.tp Alhamdulillah Allah banyak membantu menjadikannya seorg budak yg baik dan x banyak karenah kan?

ada hikmah disebalik miracle yg moon sebutkan tu.kalau x kita semua x kenal siapa norma,talib dan rafiq kan?

moga ada sinar lebih cerah utk mrk sekeluarga di masa depan.DIA MAHA MENGETAHUI..

shuzana said...

encem nye rafiq.....shu nak cop wat menantu..hihi

tulipsputeh said...

..comel si rafiq ni.. smga kak norma cpt sembuh.. tersentuh hati sy ble bca kisah talib n norma ni..

Azie Rad said...

eeeee....geram tgk rafiq...especially tang mulut...rasa nk geget jee.....peluk cium aku utk rafiq yee......muahhhh

MAMALOVEYOU said...

case Norma sama macam my cousin, bila check doc, doc kata alahan mengandung. Tapi my cousin when her pregnancies masuk 7 bulan dia terus tak sedarkan diri, doc operate kuarkan baby....after 8-12 hours my cousin kembali ke pangkuan penciptanya....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

alo2..sungguh cumel ja dia...

Anonymous said...

Salam owner blog
Moon serta keluarga
Happy dpt dgr Norma makin sihat & di samping keluarga.X sabar nak tunggu Norma,talib n baby rafiQ bersama semula mcm dulu :)I/Allah

Nak share antr simptom my MIL masa dia disahkan tumor di otak:
1.Seram sejuk waktu malam tetapi berpeluh2
2.Pening kepala kerap dan terlalu sakit makan paracetamol pun blm tentu lagi lega
3.Sawan/tarik sebelah anggota bdn (memandangkan doc kata tumor tu mghimpit otak kanan MIL maka bdn Kiri MIL ada masalah)
4.Kaki kiri sukar bergerak dan sakit
5.Kerap sakit tempat yg sama cth: lenguh bahu,kaki,tgn

tu jela hrp mmbantu.apapun rawatan awal/,edical check up frequently lagi bagus utk cegah :) salam Ramadhan -hermyza-

PnNana said...

Alahai comelnye.... Rafiq doakn slalu mama sehat dpt ciom rafiq ari2 tau.... Danish btul2 sebaya rafiq...20jan11..anty nana cyg rafiq... Muuuaaah...

Anonymous said...

faffiq you loook so cute ..semoga kka norma cepat chat sy akan sentiasa bukka blog moon nak tahu perkembangan norma

cik ieda said...

rafiq sbjik muka mcm norma..smga norma trs kuat kn smgt n cpt2 smbuh...

Anonymous said...

Kesian Rafik ya, sepatutnya dia didalam belaian ibunya sekarang ya. Sedih tengok mereka ni. Ya allah kembalikanlah norma seperti sediakali. Si rafik memang handsome. Sure ke handsomannya sampai ke besar nanti.

Anonymous said...

muke die mcm mama die... cute sgt2..

azura said...

Salam,

i nak link to twitter, tapi tak dpt,perhaps u boleh tolong set a link of ur blog to twitter? so sng kita nk share.

ita zain said...

rafiq comelote......

ummu said...

semoga norma cepat2 sembut tuk sama2 m'besarkar rafiq....AMIN...

sy yg membaca pun boleh menitiskan air mata....Semoga u satu keluarga cukup tabah menghadapi dugaan ini...

Anonymous said...

salam,

sudah hampir 3minggu saya baca blog ini.sungguh menyentuh sesiapa sahaja yg membaca kisah norma dan keluarganya.saya sentiasa berdoa agar norma akan dipanjangkan umur dan diberi kekuatan dan semangat utk melawan penyakit itu.
kisah ini begitu dekat dihati saya kerana saya dan keluarga kehilangan adik bongsu yg berumur 18thn, 1thn 4bln yg lepas disebabkan oleh primary brain tumor.
kami sempat menjaganya selama 3minggu shj lps dia disahkan ada tumor sebesar 6cm sebelum dia kembali ke rahmatullah.dia meninggal dunia 1hari sblm dia dijadualkn menjalani operation utk mengeluarkn tumor itu.
arwah adik saya juga mempunyai simptoms yg sama dgn norma iaitu pening kepala yg kerap dan matanya yg beralih dr kedudukan asal.penglihatan arwah juga hanya nampak sejengkal dihadapan shj,tidak boleh melihat dikiri dan kanannya.sebenarnya byk juga petanda2 penyakit itu pd arwah adik saya cume kami tidak menyedarinya sbg cthnya arwah adik saya tidak mempunyai bulu kaki dan tangan,perwatakan arwah juga tidak spt remaja yg berumur 17thn tetapi disbbkn arwah yg bongsu kami ingat itu hanya perkara biasa dan beberapa lagi yg diterangkan oleh doktor.
walaupun begitu merinduinya,kami sekeluarga redha,pasti Allah sudah merancang yg terbaik utk setiap hambaNya.jadi bersabarlah dan sentiasa berdoa dgn Allah,sesungguhnya Dia mendengar setiap doa hambaNya.

Dessert Paradise said...

Moon, saya telah mengikuti kisah Norma, Talib & Rafiq sejak <> 2 bulan kebelakangan ini. Kisah mereka ada di fb, blog dan email. Saya akan terus mengikuti perkembangan mereka kerana saya adalah seorg isteri dan ibu... sama seperti Norma.. Semuga Norma & Talib kuat semangat dan tabah menghadapi dugaan yang amat besar ini.

Dessert Paradise said...

Norma pernah dimasukkan wad di Johor? Hospital mana tu? Are they from Johor or KL?

MommyCT said...

Same case...my dotter...elok je huha riang gumbira...tetiba dlm masa kurang sebulan takde selera makan...tup2 pi jumpa peads...stage 4 oredi. Tu sbbnya cancer dipanggil silent killer.

BaRt said...

yup arwah my mum pun sama..tub2 kesan dh stage hampir ke 4 dh...doc kata cancer mmg senyap2 utk pompuan...so bebanyak tabah dan berdoa...

myPreciousIrHarith said...

geramnya tgk rafiq..comel sgt.terharu bl tengok muka rafiq.smga keluarga ini tabah..

cakap pasal pening kepala,sy dah sbln lebih asyik sakit kpala.dr 3mnggu sblm pose.pening xberhenti hari2.reda pun dlm 3-4jam,pastu dtg balik.bl pegi spital, doc suh wat cermin mata baru tmbah power..dah buat still pening..minggu ni kpala rs makin sakit cam nak pecah.sok refer hospital balik.harap xde pape

myPreciousIrHarith said...

sebelum tu nak bgtau kak moon,rupanya selama ni cite yg sy follow ni,br minggu lepas sy tau yang norma ni cikgu kpd adik pompuan sy..adik sy kata,cikgu norma baik sgt,n comel sgt.dia slalu tgk cikgu norma..kira dia admire pd cikgu norma..

Cinda... said...

Moon, saya pon wondering kalo Norma & Talib dok kat Johor sebelum ni. Saya pon org Johor ..

Saya pon mengikuti kisah Norma,Talib & Rafiq sebulan yang lalu, kawan saya beri saya link ni utk menaikkan semangat saya .. Saya pon ada sakit tahap 4 tanpa saya sedari. Tiada simtom2 yang ketara ..

Saya harap Norma & Talib tidak berputus asa .. Insyallah kesabaran ketabahan kita akan dibalas baik oleh Allah .. Saya puji kekuatan Norma dan keprihatinan Moon & keluarga serta pembaca disini ..

Insyallah doa kami sentiasa mengiringi Norma, Talib, Rafiq & moon sekeluarga .. Setiap perbuatan kita yang baik insyallah akan dibalas dengan baik oleh Allah ..

irma said...

slm.. hai. sy kwn sekelas norma mse fom 5..sy mmg follow blog akak ni... tiap kali bace psl norma, msti akan rase sebak... stp kali bace akak tulis prkmbangan positif die rase srnok sgt2 (+ SEBAK..).. InsyaAllah, sy prcaye norma seorg yg kuat n tabah... die de Rafiq sbg sumber kekuatan die..(sbb sy pun seorg ibu)..... +, die de husben yg sgt sygkn die... family n kwn2 pun xputus2 doakan die kn.. kite semua same2 doakan norma cpt baik k.. InsyaAllah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...